×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Граматиково на бунт заради неизпълнени проекти, депутатът Петър Кънев успокоява местните (СНИМКИ)


Граматиково на бунт заради неизпълнени проекти, депутатът Петър Кънев успокоява местните (СНИМКИ)
Проблемът с пътя Малко Търново-Царево е огромен и трябва да се реши, непрекъснато водя преговори с министър Нанков, обясни депутатът
04 Ноември 2017, Събота, 15:01 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Общината получава сериозни критики, че не обръща внимание на селата, но проблемът е, че държавата и оперативните програми ги режат заради шепата население в Странджа

Спорове и скандали беляза събрание в малкотърновското село Граматиково. Срещата бе организирана от Инициативен комитет, оглавен от Петко Нанчев.

На дискусията бяха поканени всички бургаски депутати, Община Малко Търново, председателят на Общинския съвет Веселина Градева.

Целта бе жителите да изложат проблемите на селото пред местната и централната власт, за да може най-накрая държавата да отдели необходимия ресурс и внимание на странджанското село.

От народните представители единствено от БСП уважиха събранието. На него присъства червеният депутат инж. Петър Кънев, а поради претърпяна катастрофа час преди срещата Димитър Стоянов (ВИЖ ТУК) не успя да посети село Граматиково.

На срещата присъстваха и областният лидер на партията Стойко Танков, както и общинският председател на БСП-Бургас Живко Господинов. 

Община Малко Търново бе представлявана от един от най-големите експерти в екипа на Илиян Янчев - Деян Йотов, който директор на Дирекция "Инвестиционни проекти, селищно устройство и собственост", както и финансист администрацията, както и секретарят на Общината Гергана Димитрова.

На дискусията от Инициативния комитет бяха подготвили въпроси, засягащи проблемите на селото. Жителите недоволстват от разбитите пътища, медицинско обслужване и осигуряване на периодични медицински прегледи от лекар, работещ с НЗОК, както и за подмяна на водопроводната мрежа в селото.


Залата на читалището, където се проведе срещата, се напълни с местни, които искаха отговор на въпросите си

На всеки един от тях подробно отговори Деян Йотов. Администрацията е кандидатствала за подмяна на ВиК мрежата в няколко населени места по програмата за развитие на селските райони, но е получила отказ заради ниският брой на населението на общината.

Йотов обясни, че Общината е в непрекъсната битка с държавата за средства. Чутото обаче не се хареса на местните, които бяха доста скептично настроение към администрацията. Страстите се нажежиха още повече, след като се засегна темата за разбитите пътища и организирания протест в село Граматиково, който в последствие бе отменен (ВИЖ ТУК).

Хората са останали с убеждението, че са забранили бунта им, поради тази причина не са излезли да изразят позицията си. От кметството обаче обясниха, че Агенция "Пътна инфраструктура" е забранила блокирането на републикански път, а не самия протест. Общината, начело с кмета Илиян Янчев изразиха подкрепата си към жителите на Граматиково. И не че само позволиха да протестират, но градоначалникът обяви, че лично ще присъства на бунта. Впоследствие протест не се състоя, но намерението на хората е да го осъществят.


Деян Йотов показа официалното запитване от Община Малко Търново, изпратено лично до премиера Бойко Борисов, защо са получили отказ по програма за развитието на селските райони

Страстите между администрацията и местните от Граматиково се успокоиха едва след като депутатът инж. Петър Кънев взе думата.

"От това, което виждам тук, оставам с убеждението, че вие не си говорите с Общинската администрация. Излъчвате агресия, която ме притеснява. Вие дори сте по-зле от парламента. Разликата само е, че при нас има голяма доза лицемерие и театър, а при вас всичко е истинско. Общината е бедна много, знам, но няма да се съглася с думите ви, че водите ежедневна война. С държава не може да се води битка. Трябва да тичате, да чукате от врата на врата и да търсите решение на проблемите", каза инж. Петър Кънев.


На срещата присъстваха и областният лидер на БСП Стойко Танков (вляво), както и общинският лидер на БСП-Бургас Живко Господинов 

Думите му обаче не се харесаха на представителите на Общината. Деян Йотов не се съгласи с изказването му и се опита да го контрира, че това са го правели многократно, включително са били и в непрекъснат контакт с вицепремиера Валери Симеонов. "Нека да спестим политическото говорене", отсече финансистът на Общината.


Местните недоволстват, че село Граматиково е забравено от местната и централната власт

Кънев обаче отново не остана длъжен на противника си и отбеляза, че самият той е единственият, който не води политически разговор.

"Няма какво да се оправдавате! Има проблеми, за които трябва да се тича и да се търси решението. Аз вече четири пъти поставям в парламента проблема с пътя Малко Търново - Царево. Бях при министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, бил съм и при шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" - пътят ви въобще не е 40 милиона, а е 4. Проблемът въобще не е финансов, все още няма проектиране, който се извършва в момента. Няма ли път -  нито може да идва линейка, нито ще сте посетени от туристи - нищо тук няма да се промени. Аз с каквото мога ще ви съдействам. Ако проблемът в Граматиково да има общопрактикуващ лекар са пътните му до тук - аз ще ги платя поне веднъж седмично да идва. Като цяло проблемът Странджа – Сакар е сериозен и на него трябва да се гледа политически. Постепенно районът обезлюдява. Оттук нататък излиза големият въпрос – какво ще стане със Странджа на фона на това, което става в Турция. Проблемът там е изключително сериозен. Вие си имате 7 депутати гербаджии и кметът ви е от управляващата партия, макар че предишния му мандат беше подкрепен от нас. Аз нямам нищо против Илиян Янчев, но вие сте на власт, аз идвам да ви слушам, а вие се карате помежду си. Намерете начин да се срещате с общинската администрация, търсете варианти”, добави народният представител в заключение.


"Щом не ни обръщат внимание, ще се изселим в Къркларели - там няма безработица, обезлюдяване, всичко е перфектно, живот кипи", каза жителка (на снимката) от с. Граматиково - пенсионирана учителка от Бургас

Пред Флагман.бг инж. Петър Кънев обясни, че наболелият проблем на Странджанския регион - пътят Малко Търново - Царево, в момента се проектира, а частичната рехабилитация, която ще струва около 4,5 млн. лв. може да започне догодина.

"Хората не ни вярват вече, което е нормално. Толкова години говорим едно и също. Проблемът обаче не е икономически, а чисто политически. Ние не отвори ли Странджа, не помогнем ли на това население да остане тук - най-малкото да имат нормален път, обезлюдяването ще е страшно. За жалост хората в залата питаха в близките турските общини Къркларели и Одрин ли да се изселят, щом Странджанския регион се забравя от държавата", каза инж. Кънев пред Флагман.бг.

В категории: Малко Търново


10
Коментара по темата
10.
ddddd
15.11.2017 09:00:36
0
1
Сутрин с удоволствие чета "новините", зареждат ме с много смях и се успокоявам че има много дебили в България. Положението не е безнадеждно, има и около 20% нормални българи - пресметна един умен човек !!
9.
Илян
10.11.2017 22:08:50
0
2
Стига плака бе, мужик!
8.
крушкув
06.11.2017 07:48:05
0
4
Добро утро.
кво сте се задявали снощи?
айде на кафенце...
хубав денДами, ужасно съжалявам, но съм подремнал 2 ч.......... https://www.youtube.com/watch?v=9Pes54J8PVw&app=desktop
7.
марин циганина
05.11.2017 09:24:14
1
5
ДругаркатаГосподинова ни преподаваше някога по френски и обичаше афоризмите по време на урока,та от нея запомних,че
французите казват "Cherchez la femme", по нашенски може да бъде
"Търсете парите".И така, дадени са
едни пари, с които трябва да се докаже, ми на, колко малко се иска да
помогнете на "маргиналите", ама като не ви стига акълът. И да се направи
по-късно от това едно хубаво реалити - шоу, толкова любимо на целокупния граматиковски народ.
Но защо ли нашенци казват "Една лястовица пролет не прави", особено ако
е доставена в позлатен кафез, парфюмирана и ...доста измислена.Идеалистично и много наивно - за глупаци написано!
6.
Filip
05.11.2017 09:13:42
0
4
Kmeta na Tarnovo e vinoven. Za tova triangle da si poems otgovornosta a me da misli za dalaveri s na4alnika na GPU to
5.
Ротшилд
05.11.2017 08:53:44
1
2
Този демагог П. Кънев наистина ли смята, че са нужни САМО 4 мил. лв.?!?И хайде стига с тези частични рехабилитация, то от тях пътя е в това състояние. Поне за отсечката от Царево до с. Кондолово гледам всяка година се правят някакви частични закърпвания от там до М. Търново не знам дали се правят такива, но ремонтите са пълен смях. Дори предния месец на места пак закърпиха леко пътя. Стига с тези частични ремонти, 4 мил няма да стигнат само за укрепване на свлачищата по пътя. Трябва цялостно наново изграждане, за това трябват доста милиони левове, но е крайно и наложащо държавата да отпусне пари, защото вече дори горските пътища и тези, които се изградиха покрай т.нар ограда с Турция са в много по-добро състояние!
4.
малката джулка
05.11.2017 08:41:11
4
7
спец поздрав за двамата симпатяги на трибуната с песента пляс ,пляс педалите,асфалтово колело в изпълнение на гъзисссссс.
3.
До 2
05.11.2017 06:34:40
1
6
Прав си приятелю виждам че добре познаваш историята жалко че историк като теб тъне в забрава но заради тия приказки сега ще те споходи страшна болес.
2.
зурли
04.11.2017 21:57:36
9
7
ТЪПИТЕ СТРАНДЖАНСКИ ЗУРЛИ НЕ РАЗБРАХА ЛИ ЧЕ ТАМ Е КРАЯ НА СВЕТА И СА ОБРЕЧЕНИ. ПО ТЕЗИ ЗЕМИ ПО РИМСКО ВРЕМЕ Е ИМАЛО ГОДИНИ НА РЕД ВОЕННИ ЛАГЕРИ ОТ ЛЕГИОНЕРИ ОТ ПЛЕМЕТО МАВРИ - НИСКИ СМУГЛИ С КЪДРАВИ ЧЕРНИ КОСИ И КРИВОКРАКИ, И ПОНЕЖЕ СА ИЗНАСИЛВАЛИ НАРЕД СА ПОСЯЛИ СЕМЕТО СИ. ИМАЛО Е СИФИЛИС И ДРУГИ ЗАРАЗИ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ. ЗАТОВА ДНЕС ТАМ СА ТАКИВА ИЗКРИВЕНИ ДАЖЕ И ЧОВЕКОЯДЦИ ИМА, ТРЯБВА ДА ГИ ЗАГРАДЯТ ВСИЧКИ С БОДЛИВА ДЕСЕТ МЕТРОВА ОГРАДА И ДА ИЗЛИЗАТ САМО С ОТКРИТ ЛИСТ
1.
ALF
04.11.2017 20:26:43
5
5
Много боли, когато си научен на хубаво. Ама ги няма вече Начо Папазов, Дико Фучеджиев, ген.Кибаров и още и още.... Когато се наливаха безцелно пари за грандиозни проекти. Всичко си отива накрая на мястото.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя  Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори