×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Натрапчивите и платени травестити на Бургас ще полагат обществено полезен труд


Натрапчивите и платени травестити на Бургас ще полагат обществено полезен труд
След разчистването на градинките около Старата поща, започнахме действия и пред сградата на Алианц в Победа, казва Иван Иванов
20 Октомври 2017, Петък, 15:47 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: Флагман.бг

Ще докажем заедно с прокуратурата, че някои текстове от НК, считани за мъртви, могат и да са работещи

Главен инспектор Иван Иванов е началник на Първо РУП-Бургас, най-натоварената кримитеритория в Бургас - централната градска част и кв. Победа, където са концентрирани най-низките прояви на обществени отношения.  Районната прокуратура в Бургас се самосезира в понеделник след серия от публикации на Флагман.бг и възложи на Първо РУП да извършат необходимите действия за окончателно "разчистване" на района около Старата поща - това е най-красивата част от Стария Бургас, превзета от долнопробни проститутки и наркомани, но известна най-вече като гнездото на травестите. В срок от 30 дни събраните материали и доказателства да бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор, за да се види дали някои мъртви текстове в НК могат да проработят - в полза на нормалните граждани и за превенция на останалите.

- Г-н Иванов, Районната прокуратурата в  Бургас излезе с прессъобщение, че са почистени проституиращите травестити и циганките, предлагащи платена любов в района на Старата поща, като са възложи на Първо Районно управление да извърши още проверки. Впрочем години наред виждахме, че ги профилактирате ежедневно, но без ефект?

- Във връзка с разпореждане на прокуратурата и възлагане на проверката на Първо РУП-Бургас мога да заявя, че лесно ще бъдат изпълнени всички  указания,  ние от 10 дни извършваме мероприятия за обезпечаване сигурността там. Основното сборище е  на територията на Първо – градинката до Старата поща, тя е под контрола ни денонощно. Всички лица са установени, предупреждавани са с протоколи и имаме ясен алгоритъм за работа. Тези, които не са с установена самоличност, се задържат до установяването на самоличността им. Следващата територия за разчистване е районът около Алианц в кв.Победа.

- Сред тях има ли непълнолетни?

- Да. Вчера беше задържано проституиращо лице, непълнолетно, от ромски произход, бременна е. Настанена в Дома за временно настаняване за малолетни и непълнолетни, който е към Областната дирекция на МВР Бургас.

- Непълнолетните, които предлагат сексуални услуги, имат ли родители, прави ли се връзка с тях?

- Имат родители, но те не се грижат за тях. Така че тия усилия са напразни.

- Кои са другите сборища на проституиращите освен районът около Старата поща?

- По разпореждане на прокуратурата са посочени градинките само около Старата поща. Ние имаме общо три сборища, които са под непрекъснат контрол. Мероприятията са съвместни с колеги от Областната дирекция на МВР, като участват и служители от специализираните полицейски сили. Трите сборища са – пред Старата поща, пред автогара Юг и до Алианц в кв. Победа, до бензиностанция Петрол. Там също имаме големи проблеми с проституиращи лица. И там задържаме непълнолетни. Контингентът, който задържаме на денонощие, е около 6-7 души.

- Какво се случва след задържането?

- Установяваме самоличността, предупреждаваме ги с протоколи, и ги пускаме. Но това за нас вече е неработещ вариант. Обществото иска да види твърдата ни ръка и ние заедно с прокуратурата ще се постараем да приложим закона. Откакто сме почнали мероприятията, събираме данни за проституиращите лица - травеститите от мъжки пол, които се обличат и се представят натрапчиво за жени, както и за самите проститутки. Предупреждавам, че сме събрали данни от и за клиентите им, също от недоволни граждани, които сигнализират.  Ще докажем, че получават нетрудови доходи и ще намери начин да положат обществено полезен труд. Има такиви норми в НК, които са мъртво родени, но ще ги съживим.

- Като стана въпрос за клиентите им, какви са, защото тези хора рискуват здравето си?

- Клиентите са всякакви. Не само от ромски произход – българи, турци, от всички националности, има и чужди граждани. Много от лицата не са граждани на Бургас. Предимно са преминаващи през града. Особено през летния сезон. Установили сме, че много от тях са били в нетрезво състояние и тогава са тръгнали да търсят сексуални услуги. Има ограбени. Вземат им основно телефони, портфейли. При извършването на такива сексуални услуги, клиентът е лесна плячка От началото на годината имаме пет заявления на лица, пострадали от кражба. Уведомили сме прокуратурата още преди да се  самосезира. Толкова са регистрираните ни случаи, но със сигурност са повече, по обясними причини пострадалите мълчат.

- Как си обяснявате прокуратурата да се самосезира след публикация на Флагман.бг, при положение, че вие много преди това сте я уведомявали?

- Аз не мога да коментирам действията на прокуратурата. Мога само да кажа, че ние с тях работим много добре. С административния ръководител на Районната прокуратура в Бургас Иван Кирков сме в отлични отношения. Самосезирането е във връзка с ваша публикация (ВИЖ ТУК). Това престъпление, заявено от тях като въоръжен грабеж ние разследвахме докрая. Имаме образувано досъдебно производство, което е доказало, че същите са излъгали и са подали фалшив сигнал в Първо РУП, защото са били подплашени от лицата, които са ги подгонили. По този случай сме работили няколко дни. Все пак подаденият сигнал беше за тежко престъпление.

- Какви наказателни промени са необходими, за да разчистим окончателно тези "елементи"?

- Има в Наказателния кодекс достатъчно формулировки за полови престъпления, там е лесно. За самата проституция – тя не е престъпление, както и за поведението на травестите – всеки има право да определя полова принадлежност, само че те просто прекаляват.

- Има ли статистика на броя на проституиращите циганки и травестити, повечето от които са цигани?

– 6 травестити са установени по списъчен отчет. Имаме полицейски инспектор, който наблюдава тези лица, повечето от тях живеят на територията на полицейски участък Победа, който също е към Първо РУП, но  идват в центъра да проституират. Основно живеят в кв. Победа и Акациите. Явно клиентите ги търсят тук – в Централната градска част. Днес сутринта ми докладваха за вчерашните –  през светлата част колко задържани има, през тъмната част колко са, откъде са, какви са и т.н. Стари наши познайници са, повечето от тях нямат документи за самоличност и заради това се налага да се установят за кой ли път.

- А има ли намаляване на броя, откакто са започнати проверките на Първо РУП-Бургас?

- Категорично да! Вчера през деня например при проверката на Старата поща не е установен нито един травестит, снощи се е появил само един.

- А при първия ден на проверката колко бяха установени?

- Мероприятия започнахме на 9-ти октомври, тогава бяха установени двама. Всеки ден е различна, не са постоянно, има периоди, когато са повече, особено през летния сезон, зимата ги няма. Имаме предложение на Старата поща да бъде поставено видеонаблюдение. Защото не можем да имаме постоянно полицейско присъствие. Също така и осветлението там да се подобри. При добро осветление и видеонаблюдение няма да могат да нарушават обществения ред. Но тези мерки ще ги предприемем с Община Бургас.

- Отправено ли е предложението към администрацията или предстоят разговори?

- Предложението е направено, предстоят и още срещи. По нашите разпореждания ние сме изготвили работни карти, за да се направи анализ на престъпността на района. За другото сборище  в кв. Победа проблемът е още по-сериозен. Получавали сме сигнали и от директора на Алианц. Там предприемаме по-сериозни мерки, тъй като знаем времето, когато се появяват клиенти. Там клиентите им също са различни – българи, турци, хора от ромски произход. Преди две години имаше тежък инцидент - мъж от турски произход беше взел непълнолетно момиче за сексуални услуги и след като заредил на бензиностанцията, гръмва газовата бутилка в колата, двамата бяха приети в тежко състояние в болница. Често клиентите им са от корабите с  чужд екипаж – турци, филипинци и др.

- Как да ви помагат гражданите?

- Ако станат свидетели на нарушаване на обществения ред, да подадат сигнала на тел. на 112. Оказва се, че ние просто нямаме сигнали. Хората не искат да се ангажират. А ние трябва да имаме официален сигнал, за да имаме основание за извършване на проверка.

Ние сега работим на три места,  като извършваме контрол на едното сборище, те се местят на другото и така си играем като котка и мишка. Оттам те се връщат пак на старото. Сега ги притискаме едновременно.

Разпореждането на прокуратурата е за градинката зад Старата поща. Другите две сборища въобще не се споменават в него, а там денонощно се изпълняваме обезпечаващи мероприятия. Може би от прокуратурата посочват този район заради публикацията на Флагман.бг, заради който се самосезират. Това, което направихме ние преди прокуратурата да се самосезира, е да ги уведомим с докладна записка от полицейския инспектор. За кв. Победа отговаря началникът на полицейския участък в квартала, който също е към Първо РУП-Бургас – Стамат Христов. Докладни записки от него също сме представяли. Искаме реално да обединим усилия.

В категории: Крими


България Всички новини
Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори