×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Николай Тишев срещу нов закон за мрежите: Толерират се монополите, ЕРП-тата, БТК…


Николай Тишев срещу нов закон за мрежите: Толерират се монополите, ЕРП-тата, БТК…
Тишев (вдясно) обяви, че БСП гласуват "въздържал се", Христиан Митев от ОП успокои, че недостатъците могат да се коригират на второ четене
12 Октомври 2017, Четвъртък, 14:18 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Мнозинството обаче прие проекта на първо четене


БСП и „Обединените патриоти” влязоха в спор заради изцяло нов Законопроект за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура.
В главни действащи лица се превърнаха младите крила в двете формации в лицето на Димитър Данчев и Николай Тишев от БСП и Христиан Митев от ОП.


Бургазлията Тишев призна, че приемането на закона е необходимо от гледна точка на транспонирането на директива от май 2014 г., приета от Европейския парламент.
Тя касае естествено намаляване на разходи за разгръщане на високоскоростни електронни съобщителни мрежи (ЕСМ). Според експерти обаче и сред част от гилдията се споделя мнението, че предложеният законопроект не транспонира директивата в нейната цялост и цел. Не се намаляват разходите, не се облекчава административната тежест за разполагане на ЕСМ, а напротив – въвеждат се административни усложнения и бюрократични процедури. Също така се коментира мнението, че духът на законопроекта е в полза основно на електроразпределителните дружества, като за тях са създадени изрични, даже специфични, условия”, заяви Николай Тишев.

Той изреди няколко проблемни според него члена.
„В предложения законопроект има отстъпление, като се въвеждат неясни, донякъде противоречиви и лишени от практическа насоченост, разпоредби за определяне на цена за достъп и разполагане, като при спор се допуска търг. И сега, забележете, кой ще спечели – естествено, предложилият най-висока цена! Съгласно чл. 3, ал. 4 на проекта цените на мрежовите оператори отразяват всички разходи, които са свързани със съответната дейност, като едновременно с това ще има и методика за определяне на цената за достъп”, каза още бургаският депутат.

Друг основен проблем, който се посочва и остава нерешен с предложения проект, е, че има много мрежи, които към днешна дата имат издадени строителни книжа – проекти, заснемане, разрешителни, паспорти, изреди Тишев.
„Всичко това не е взето под внимание и същите мрежи ще се третират наравно с незаконните мрежи, които са разположени без всякакви разрешения и проекти. Това поставя в неравностойно положение коректните и некоректните субекти и противоречи на обичайните законови практики”, коментира още Николай Тишев от трибуната на Народното събрание.

Според него има и друг проблем.
„Предоставянето на предимство на националните оператори пред регионалните и местните при удовлетворяване на искане за разполагане на мрежи в ограничена инфраструктура е неправилно, тъй като, първо – искането ще касае определено населено място или район, а не цялата територия на страната. И второ – с предложената разпоредба се дава предимство на големите оператори пред малките и средните, като така се нарушава конкурентността в сектора
”, заяви Тишев.

Той все пак изтъкна и положителен елемент: „Трябва да отбележим, че справедливо се въвежда изискването за размер на местните такси за административни услуги, които да не надвишават съответната държавна такса за същата услуга, която е определена или със закон, или с акт на Министерския съвет. По този начин се премахва порочната практика, която съществува в някои общини, за невъзможни по размер такси.”

Николай Тишев обаче обобщи: „Основно се толерират монополните организации като енергоразпределителните дружества и се дава пазарно предимство на монополиста на физическата инфраструктура за електронни съобщения, задължавайки останалите телекомуникационни предприятия да плащат непосилни цени за наем на подземните тръби на БТК. И затова, както каза колегата Данчев, ние на първо четене ще се въздържим.”

Бургаският депутат от „Обединени патриоти” Христиан Митев обаче призова законопроектът да бъде подкрепен. Митев припомни, че той е бил гледан в предишния парламент и тогава е бил одобрен не само на първо, но и на второ четене в ресорната комисия по транспорт и информационни технологии и съобщения.
„Имаше само няколко текста, по които имаше спорове. По-голямата част от спорните моменти бяха изчистени и по-голямата част от становищата на заинтересованите страни бяха взети предвид в този законопроект”
, заяви Митев.

Той обясни, че законопроектът следва да бъде одобрен не само защото сме „пред прага на наказателна процедура и пред опасността да заплащаме огромни суми за невъвеждането на европейската директива, но и защото този законопроект касае една качествена промяна по отношение на разглежданата от него материя за електронните съобщителни мрежи”.

Христиан Митев изтъкна и че между първо и второ четене може да се правят промени след обсъждане в ресорната парламентарна комисия.
„Не виждам нищо лошо, че този законопроект се движи по т.нар. бърза писта. Още повече, че той минава едно второ обсъждане, тъй като преди една година вече е минал, така че аз вярвам, че след като бъде разгледан и от специалната комисия, ще бъде изработен един текст, който  ще бъде максимално добър, каза Митев и добави: По отношение изказването на колегите само ще обърна внимание, че ние чухме само едно от становищата, представено от колегата Тишев – на „Сдружението на кабелните оператори 2000”. Но всъщност имаме и други становища, които са изцяло положителни и изцяло в подкрепа на законопроекта, както от ресорните Министерство на транспорта и информационните технологии и съобщения, Министерство на регионалното развитие, Българска асоциация на кабелните оператори, да не изреждам всички неправителствени организации, които са дали подкрепа за този законопроект.”

Тъй като инициатори и основни вносители на законопроекта са Волен Сидеров и група народни представители от ОП, Христиан Митев благодари на депутатите от ГЕРБ, които са го подкрепили, като са станали негови съвносители.
След конструктивния спор законът бе одобрен на първо четене с 99 гласа „за” и 56 „въздържал се”.

В категории: Бургас , Политика


5
Коментара по темата
5.
titi-miti
13.10.2017 13:12:17
1
1
Тя, темата я знаем, ама много бърза забравихте, че тишевци по всяка тема питаха - кой е баща ти, майка ти, дядо ти и така до 9-то коляно.
Това е темата, защото тия отново точат ножове, другарю!
4.
titi
13.10.2017 09:42:59
3
1
Темата е проект за закон ,а не какъв е Тишев и неговия баща.Текстовете атакувани от депутата са много спорни и наистина трябва да се корегират в интерес на малкия и среден бизнес и абонатите.
3.
Питанката
13.10.2017 01:38:35
3
5
Народе ????
Не разбра ли до сега кой е кум,кой е сват и кой на булката брат и пр.

Николай Асенов Тишев е топлата връзка на уж закритата вече ДС с Народното събрание.
Баща му Асен Тишев е офицер от зловещата Държавна Сигурност, за когото още се носят легенди в Айтоския регион. Разбира се, че ще шикалкави и ще се прави на луд. Така правят истинските комунисти, а след време като им паднем отново в ръцете - мислете му и се сърдете само на себе си.
Народе ????

„Смърт на комунизма – свобода за народа“
2.
До №1
12.10.2017 22:00:29
3
5
Откъде да знае Тишо? Това да не му е държавното пристанище, където го дондуркаха, а той само си разхождаше костюма и взимаше заплата. Смешен човек . Откъде да знае, че ЕСМ е за защита, а не против ЕРП и БТК. Всъщност като гледам какви ги е плещил се съмнявам, че въобще е чел закона.
1.
Акулата
12.10.2017 21:04:29
3
5
Тишка, Тишка.....не ставаш моето момче. Закона е монополов, както в цяла Европа между другото. Ако не знаеш там инфраструктурата е под земята. Копаш, поправяш и плащаш ако не го направиш качествено. Айде подготви се другия път и не се излагай. Хахаха.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Дават ги на калпак и никой не знае дали тези пенсионери, които са на минимална пенсия, нямат други доходи, призна Иванка Шалапатова Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово Този социален проблем засяга 6 000 жители на квартала, чийто брой нараства почти двойно през летния сезон Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати
Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори