×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Очаква ни структурна безработица, сегашните професионалисти трябва да се адаптират до 10 години


Очаква ни структурна безработица, сегашните професионалисти трябва да се адаптират до 10 години
Работа, свързана с рутинно писане на код в ИТ сектора, постепенно ще бъде заличена от умни алгоритми, смята проф. д-р Милен Балтов
14 Октомври 2017, Събота, 08:54 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

За в бъдеще най-високоплатените професии ще са в областта на грижата за хората и здравето


Доц. д-р Милен Балтов е зам.-ректор на Бургаския свободен университет. Той е икономист в областта на предприемачеството, иновациите и инвестициите. Завършил е Английската гимназия в Сливен, след това е продължил образованието си в УНСС и е получил докторската си степен от унивеситета в Сан Гарен, Швейцария.

- Доц. Балтов, кои са най-застрашените от изчезване професии за следващите 10 години?

- Най-застрашени ще бъдат тези, които са свързани с полагането на рутинна, продължителна дейност, която може да бъде заменена от машини и алгоритми, или такава, която може да бъде извършена самостоятелно от клиентите. Примери за това са текстилната и автомобилната промишленост, където много работни места бяха загубени в следствие на машинизацията. В следващите години ще видим и много от професиите в IT сектора да започнат да изчезват – предимно тези, свързани с рутинно и ежедневно писане на повтарящ се код. Вече е факт, че компании в Индия посочват този проблем и използват алгоритми за дописване на софтуер. Професиите в ИТ сектора няма да изчезнат напълно – те ще съществуват в тази си част, която е свързана с правенето на задания или разчертаването на задачи и предаването и за по-нататъшно изпълнение.

- Какво имате предвид?

- Дълго време софтуерът е се правеше за самата категория на информационните технологии. В наши дни се прави т.нар. „embedded software” (вграден софтуер, бел.а.), който се разработва във все по-голяма степен за други сфери на живота – например софтуер за кафеварки, хладилници, печки, перални и т.н. Това е т.нар. „интернет на нещата”. В този ред на мисли, заетост ще има до нивото, до което си струва логически да се проникне навсякъде.

- Няма ли загубата на някои от професиите, които в момента съществуват, да се отрази негативно на икономиката? Все пак тези хора ще останат без работа.

- Да. Това е свързано с понятието „структурна безработица”, която се наблюдава на всеки 25-30 години. Това е една икономическа цикличност, която може само да бъде притъпена, но не и избегната. Руският икономист Николай Кондратиев още преди около 90 години е разписал това като теория и го е доказал. Първият такъв шок е бил точно в текстилната индустрия в края на 19 век. Тогава постепенно са започнали уволнения в този отрасъл, защото машините са заменяли хората. По същия начин в момента сме на ръба на една от т.нар. „дълги кондратиевски кризи” (наименувани на споменатия руски икономист) и то ако при предишните структурни безработици хората са били освобождавани от стоманолеярната и автомобилната индустрии, то сега тя ще бъде в споменатите вече сектори. Големият въпрос тук е не дали това ще се случи, а дали хората, които в момента заемат позиции, които ще станат излишни, ще могат достатъчно бързо да се адаптират за нови професии. С други думи, хората, които правят обичайни и рутинни задачи в софтуера, ще могат да се адаптират да правят по-сложни задачи в информационните технологии. Аз смятам, че тази крачка няма да е много трудна, но проблемът ще бъде в това доколко те ще са запазили комуникативните си качества.

- В кои сфери и сектори ще се открият нови работни места?

- На база на различни публикации в международни издания и различни класации по темата можем да кажем следното и аз директно го твърдя: 80% от новите работни места ще бъдат в сферата на личните грижи. Но не просто в сферата на услугите, а неща, свързани с творческо мислене и грижи за човека. Една прогноза за САЩ през 2024 г. ни казва следното – най-търсени ще бъдат  старши медицински сестри. На второ място ще бъдат управителите и мениджъри на оперативно ниво. На трето – разработчици на софтуер от категорията „интернет на нещата” и на четвърто – анализатори. Тези четири професии, в този ред и според тази класация, ще са най-доходните след по-малко от 7 години. Има компании, включително и в България, които и сега вече са се насочили в тази посока. Пример за това е Hewlett Packard, които в нашата страна имат около 3500 служители. Съвсем скоро участвах на форум по темата, в който ясно се каза, че 70% от хората, които работят в компанията, не са информатици – те са хора, свързани с управлението на човешкия ресурс, маркетолози, мениджъри и финансисти.

- Може да се твърди, че в момента живеем в ерата на дигитална революция. По какъв друг начин ще се промени света след 5 до 10 години, имайки предвид тази революция?

- Както уточнихме по-рано, в сферите на работна реализация със сигурност ще има промени. Дигиталната ера има своето значение, но както всяка една вълна, тя вече е минала върха си. Както специалистите в текстилната индустрия, за която говорихме преди малко, все още са останали, така и тези в сферата на информационните технологии и комуникациите също ще останат, но не в този вид, който са сега. Благодарение на това, което тя е направила, все по-голяма част от работната сила ще се насочи към дейности, свързани с личните грижи. Има един предел, след който вече няма логика повече да дигитализираме света около нас. В момента сме стигнали до степен, при която би трябвало да променяме всеки един предмет и всяка една техника. От последните няколко години обаче се наблюдава една нова тенденция, част от така наречената „кръгова икономика”. Вместо да сменяме предметите, които закупуваме, да удължаваме техния живот. Стигаме до извода, че няма нужда безкрайно много да се дигитализира нещо.

- Възможно ли е като част от дигиталната революция, криптовалутите да започнат агресивно да заменят в момента съществуващите валути?

- Те се развиха наистина доста агресивно в последните 5 години, но поне на този етап аз не виждам логика да станат доминиращи. Винаги през хилядолетията, откакто съществуват валутите, те са били свързани с някакво икономическо тяло – дали крал, дали обединение от владетели и т.н., които са изсичали монетите. Зад еврото например стоят активите на Европейска централна банка. Така е и с американския долар. Това обаче не е така с криптовалутите. Не искам да ги отричам, но на този етап те не са съотнесени към нищо. Наскоро те дори бяха сравнени с класическите балони, готови да се спукат. Не случайна бе и препратката към луковиците – първият икономически балон в историята. Действието се развива в Холандия преди около 300 години, където луковиците на лалетата са били използвани като „еквивалент” на сегашните криптовалути. Смятало се е, че като купуват от луковиците, цената им ще се вдигне многократно и така може да се забогатее много. Много бързо обаче е станало ясно, че не е възможно тези луковици да бъдат безкрайно ценни и цената им да расте постоянно. Подчертавам, както в този пример, така и при криптовалутите, зад тях не стои нищо.

- На базата на тези прогнози, какви биха били вашите препоръки към кандидат-студентите на бъдещето?

- Да избират програми и направления, в които ще могат да се развиват както специалист в сферата, така и индивидуалните си качества. Продаваеми ще бъдат професиите, в които човек е запазил комуникаторските си умения, но в същото време притежава добро логическо мислене. Искам да предпазя много от младите, които в академичното образование търсят непременно и веднага връзката с реализацията. Когато човек започне образованието си, няма как да е безкрайно сигурен в това, какво ще му е необходимо след 4 или 5 години. Със сигурност ще са им нужни малко повече качества от това, което смятат за необходимо. Трябва да изберат специалност, която да ги развива логически и да ги кара да трупат широк спектър от знания и в максимална степен да вземат от университетските курсове възможността да се иззявяват като комуникатори, да изпълняват задания и да могат да дават задания.

В категории: Бизнес , Просвета


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
20
Коментара по темата
20.
IT
16.10.2017 11:07:56
0
1
Е, класата на възпитаниците на г-н Блатов си личи - всичките пишат с правописни грешки. Това е то, да завършиш или завършваш университет и да не притежаваш знанията за правопис на родния си език. Това ли са бъдещите спецове които ще структурират бизнеса?

А рутинно писане на код съществува, в отговор на писаното на по-умния. Вероятно си в течение с автоматизацията в IDE с различните разработки. Да не говорим в Node.js, колко вече не се налага да пишем, а само да изберем какво искаме да има в приложението което ще се разработва, слава богу ;-)
19.
от един пи6ман експерт
15.10.2017 22:10:46
0
0
има много причини ... корупция.,имотни измами и мн. други фактори
18.
Това е БГ
14.10.2017 21:59:19
0
6
Проф.Балтов,умните и мислещи хора като вас винаги ще имат много врагове. Винаги.
17.
до коментаторите
14.10.2017 15:46:39
1
6
С образОвание "бла ,бла " са
16.
Калиман Георги
14.10.2017 15:43:05
3
5
Интересно ми е с какво образувание са читателите които са оставили коментарите.
Да наречеш някой боклук и тъпанар, трябва да имаш поне една степен над неговата. Инъче не върви, хора със средно оразувание или такива завършили семестриално, които "влачат" по10-15 изпита да слагат оценки. Странно е. :)
15.
до коментаторите
14.10.2017 15:41:12
1
7
Аз също познавам проф . Балтов и потвърждавам , че е много интелигентен и премерен и не би говорил просто " бла,бла" , както някои са писали . Освен това той дава просто пример с IT , а вие се заяждате и хващане за всяка дума . Е , коментирайте основното ..., че други специалности ще се котират .
14.
Калиман Георги
14.10.2017 15:33:23
1
4
До 13: Бих искал, ако ми разрешиш разбира се, да защитя проф. Балтов и да ти кажа че е един много интелегентен и ерудиран човек. Имах удоволствието да бъда негов студент и както се изразяваме ние на село ГОЛЯМ ПИЧ Е.
13.
ахаххаха
14.10.2017 14:40:25
5
1
Добре, че някакви PR-ки измислиха този термин IoT, че такива като него да има за какво да бълват глупости.

Аз тази статия само я чета и се чудя как може да говориш толкова много по тема за която явно си нямаш никаква идея.

Жалка история.
12.
a
14.10.2017 14:34:35
6
2
kakvo po dqvolete e da pishes rutinen cod da eba i oligofrena, tova da ne sa emaili
11.
чъ
14.10.2017 13:19:02
3
4
Баш майсторите са се изказали ...
10.
gzgkzkgzkgzkgxkgxogx
14.10.2017 12:58:08
3
3
В БЪДЕЩЕ ИЗРАЕЛ ЩЕ ПРЕСТАНЕ ДА СЪЩЕСТВУВА ...ДО 5 ГОДИНИ. ....ПОСЛЕ ИЗГРЯВА ЗВЕЗДАТА НА. ..РУСИЯ. ..
9.
Ь
14.10.2017 12:43:14
6
2
Тоя тъпак не знае къде е Плиска обаче вече дава съвети.
8.
D
14.10.2017 12:42:19
4
2
Бла бла my ass.
7.
Васил Левски говори
14.10.2017 12:41:23
7
4
Тоя боклук нищо не каза.
Когато чуеш някой професионалист да използва в изречение "руски икономист" поради липса на познания по икономика тогава вече чакай за монголско чудо, за казашки заплати!!!
6.
С
14.10.2017 12:39:04
6
3
Няма такова понятие като руски икономист.
Има руски диктатор или алкохолик или мафиот.
Русия единствено де мотивира когато трябва да краде някой съседна държава както направи със България 1944-1989.
5.
IT
14.10.2017 12:34:32
6
6
Рутинно писане на код не съществува "умнико". Разкривайте търсени специалности и актуализирайте старите учебни планове, особено на техническите специалности. Най-вече актуализирайте вашите знания (визирам целия преподавателски състав на БСУ), иначе вас ви чака структурна безработица.
4.
Неа
14.10.2017 12:09:01
0
7
Аз съм съгласна с професор Балтов . И в момента мед.сестри и лекари се търсят на килограм ...
3.
МУ
14.10.2017 12:07:58
6
5
УНСС - ум няма студент става...
2.
IT
14.10.2017 11:42:59
5
6
Г-н Балтов има още много да чете , въпреки самочувствието в изказванията си за IoT и софтуера. Рутинните дейности в писането на код отдавна са преодолени, а това което му е известно е за начинаещите "спецове", излизащи от задния отвор на представяния от него "университет." Да си останем само с лицемерните уважения ;-)
1.
лгймгймгймкймкъчкъчс
14.10.2017 11:29:45
5
4
АЗ СЪМ АНАЛИЗАТОР И КАЗВАМ ЧЕ В СИСТЕМАТА НА МЕДИЦИНАТА И ПРАВОСЪДИЕТО ...ХОРАТА ЩЕ БЪДАТ ЗАМЕНЕНИ ОТ МАШИНИ И АЛГОРИТМИ. .....НА ПО КЪСЕН ЕТАП САМИТЕ ЧОВЕЦИ ПО ЗЕМЯТА ЩЕ БЪДАТ ЗАМЕНЕНИ ОТ БИОРОБОТИ И АЛГОРИТМИ. ......НАКРАЯ САМАТА ЗЕМЯ ...ЩЕ СТАНЕ ПРОЕКЦИЯ И АЛГОРИТМИ.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори