×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Неродените деца или защо не се появи на бял свят 9-милионният българин


Спомени от соца: Неродените деца или защо не се появи на бял свят 9-милионният българин
По времето на социализма България е загубила около 5-6 милиона деца
22 Септември 2017, Събота, 00:01 ч.

Грижливо охраняваната статистика на абортите в страната прави първите си регистрации през 1953 година - една от най-мрачните тайни на социализма


Дали демокрацията наистина отне на българите високата раждаемост и сигурността? Документите и фактите за социалната политика в НРБ говорят за съвсем други неща. Информациите обобщава Николай Цеков в текст за „Дойче веле“, пише socbg.com.

„Имаше консултация за бременни, за деца, посещаваха новородените, родилките. Комунистите – каквито искате ги наричайте – но деца се раждаха и всичко беше безплатно“, твърди във „Фейсбук“ един от носталгиците по соца. Равнищата на раждаемост в НРБ често се използват като необорим аргумент в полза на щастливия живот в тогавашната НРБ.

Зад тази фасада се крие обаче една от най-мрачните тайни на НРБ. Грижливо охраняваната статистика на абортите в страната прави първите си регистрации през 1953 година. Днес тази информация е достъпна за всеки Интернет-потребител:

Защо не се роди 9-милионният българин?


По времето на социализма България е загубила около 5-6 милиона деца. Голям „принос“ за това е имал и опитът за налагането преди 1989 г. на т.нар. модел на тридетното семейство, ограничаващ легалната възможност за аборти. Това, съвсем естествено е довело до увеличаване на криминалните прекъсвания на бременността сред българките. Става въпрос за шест милиона убити български деца със съгласието на техните родители, чрез ръцете на лекари.

Обобщението на събраните до края на 2013 г. данни сочи, че по времето на комунизма броят на регистрираните аборти в България е много близък до броя на ражданията. В тази статистика не са включени множеството тайно извършвани от специалисти и шарлатани изкуствени прекъсвания на бременността. Чак до 1999 година броят на абортите превишава броя на ражданията.

Решение на проблема режимът на Живков вижда в челния опит на братска Румъния. През 1966 г. „Геният на Карпатите“ Николае Чаушеску ликвидира проблема с нежеланието на румънките да раждат с драконски мерки за тотална забрана на абортите. Резултатът е ужасяващ – главоломно нарастват криминалните аборти, често завършващи със смърт или осакатяване на родилките.

Изоставените по улиците и пътищата бебета пълнят в геометрична прогресия сиропиталищата. В същото време приетият от ЦК на БКП указ за насърчаване на раждаемостта от 1968 г. не допринася с почти нищо за повишаване на застрашително падащите равнища на раждаемостта на фона на увеличаващите се аборти.

Чак до 1999 година броят на абортите превишава броят на ражданията


Увеличаването на платения отпуск по майчинство по никакъв начин не променя обстоятелството, че младите семейства в НРБ чакат средно по 20 години за жилище, а най-елементарни стоки и удобства, необходими за отглеждането на новородените са в списъка на най-дефицитните неща.

В началото на 70-те години режимът в София решава да приложи идеите на Чаушеску за повишаване на раждаемостта като забрани абортите за онези жени, които не раждали или имат по-малко от 2 деца.
Независимо от това броят на легалните и нелегалните аборти продължава да превишава броя на живородените деца до и след падането на комунизма. Тази крайно неблагоприятна за възпроизводството на българската нация тенденция се обръща едва в края на 1999 г.

През 10-те години на членство на България в ЕС броят на живородените деца вече превишава над два пъти броя на направените аборти. За периода 2007-2016 г. в страната са родени 645 000 деца, а прекъснатите бременности са 277 000.

В категории: Ретро Флагман


9
Коментара
Вижте кой има имен ден
Вижте кой има имен ден 19/03/2024, Вторник 12:33 0
Фънки, иди на лекар
Фънки, иди на лекар 19/03/2024, Вторник 12:31 1
9
Коментара по темата
9.
Въпрос
23.09.2017 14:28:53
1
8
Странно, как са описани всички нелегални аборти? Нали все пак са нелегални?
8.
До 7
23.09.2017 13:29:22
9
7
Ти си глупак .Още през 80 те секретна информация беше че населението намалява с около 100 хил. души за година. Затова се прдприе преименуването и изселването.Тогава си играл на билички ако въобще си бил роден.
Друг път не обиждай с " промит мозък"
7.
До 6
23.09.2017 10:55:43
5
15
Ти си с промит мозък ! Живял съм по времето на социализЪма и такива глупости, които си написал ги разказвай на младите дето може да повярват. На мен НЕ ! Живота и тогава и сега не е черно-бял, както разсъждавате соросоидите ! Комунизъм-антикомунизъм, рософили-русофоби, соросоиди-националисти ! При социализЪма у нас училищите и в градовете и в селата бяха пълни с ..бели българчета сега циганизацията е страшна ! И това ни е бъдещето. Циганизация с подкрепата на демократичната западна общност ! ДГД дърт комуняго !
6.
Дърт комуняга
23.09.2017 10:33:44
13
9
Истината е, че СОЦА си беше една голяма свинщина!
Относно раждаемостта и демографския проблем. Нещата започват още по времето, когато комунистите взеха земята на българина и от собственик, той стана ратай. Това бе пагубно за българското (многодетно) селско семейство. Хората масово се изселваха в града и обикновено имаха по две деца, за разлика от циганите, които имаха по 7 – 8. По него време скандално нашумя случаят с един сливенски циганин, който беше продупчил със средния си пръст банкнота от 20 лева и казваше – „Ето това ме храни мен“ – т.е. детските надбавки.
Да не забравяме, че тогава комунистите стояха на границата с автомат Калашников и убиваха всеки, който искаше да напусне „социалистическия рай“. Иначе още тогава читавите хора щяха да избягат (където са сега) и тук щяха да останат доносниците, комунистите и циганите.
Трябва да се знае още, че комунистите смятаха да решат катастрофалния демографски проблем с внос на цигани от Румъния и други съседни страни. За справка – „цар“ Киро, който каза, че по него време идва със семейството си от Македония. „Вносът“ на цигани се толерираше и от много селски кметове с амбици да преправят селото си на град, а не им достигаха хора. Хора не достигаха и по селата – затова отново „внос“ на цигани, предимно от Румъния. Тия цигани, които сега наричаме „румънски“ да не са паднали от небето? Не, комунистите ги внесоха!
Така, че комунизъм е равно на циганизация, т.е. деградация!!!
Толкова!
5.
do flagman
23.09.2017 09:24:52
4
2
Vie ot flagman neste dobre obache kakvi sa tiq novini i da skisash giza avtore nqma da se virnat tia dni komonizma e bil prokletieto na bilgariq
4.
Реалист
23.09.2017 09:23:50
1
8
Имах предвид 300 хил омъжени жени в детеродна възраст.
3.
Реалист
23.09.2017 09:22:51
1
15
Да си говорим истината, по време на соца дори да е имало 150 хил раждания и 150 хил аборта годишно е имало кой да забременява и кой да осеменява, днес дали в България има 300 хил жени в детеродна възраст не е ясно.
2.
Редовно следящ пресата
23.09.2017 09:16:45
3
17
Доста стара статия , безинтересна и невярна. Неизвестно защо се пробват да я реанимират. А истината е съвсем различна : По времето на Соца , България беше в ДЕМОГРАФСКИ ПРОГРЕС ! И това ВЪПРЕКИ така старателно описаните аборти ...
1.
1+2+3+
23.09.2017 09:05:32
4
19
Коментар от Дойче Веле.... Дотук с истината.... Все едно евреин да се кълне в правдата и справедливоста :) А цифричките, наречени стаГМистика е все едно направена от езуит, доказващ възможноста 40 дявола да играят на ръба на една игла :) Истината е такава , каквато я помня - в българските семейства имаше по две/рядко три/ деца, циганите не раждаха по 5-7-8 /демографския баланс нещо го крием днес/.... Днес в българските семейства масово децата са едно/дали има защо?/.... а за 2016 злите езици говорят, че новородените циганчета вече са повече от нашите....През 1946 г. преброяването е отчело 6 440 000 жители в страната ни.... колкото сме днес - 2017г. в България, изключвайки напусналите по икономически причини ... Та въпросният Николай Цеков от DW нека си взема паричките ако иска и от тезите, че турско робство не е имало, но да не обяснява какво е било на нас, живелите тогава !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Влади Караджов обикаля Латинска Америка  Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград С благотворителен на бивши и настоящи възпитаници на училището приключи последният етап за събиране на средствата В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна Само четирима успяват да се спогаждат и изнасят концерти из страната Фънки, иди на лекар Фънки, иди на лекар Юлиан Константинов изригна заради ниската оценка, която Фънки даде на Зомбори  И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен От партията на Борисов дават сигнали, че по-скоро ще се ходи на поредни предсрочни избори Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения От приходната агенция напомнят: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Вижте какво означава и как се прилага Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори