×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пред костницата в Българово, очаквайки войната срещу Русия


Пред костницата в Българово, очаквайки войната срещу Русия
Потресаващата история за зверски избитите българи в църквата „Св. Атанасий” започва в последните дни на Руско-турската война
21 Септември 2017, Четвъртък, 21:16 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Защото и уроците ни по история звучат по същия начин*


В неделя бях на кръщене на племенницата ми в църквата на близкия до Бургас гр. Българово. Нейният отец Захарий ми разказа как, докато копали с багер в двора ѝ, за да прокарат тръбопровод за чешма, се натъкнали на стотици кости, заровени там. Събрали ги, почистили ги и направили костница.

А историята им датира от 1878 година, когато гнусните имперски окупационни войски на ген.

Александър Лермонтов настъпват към Бургас, за да го завземат. Пътьом минават и през Българово, което тогава е било село и се е наричало Уруменикьой.

Живеещите по това време в селото близо 400 българи и гърци, узнавайки, че на 4 февруари агресорите всеки момент ще нахлуят и ще сложат край на атмосферата на дружба и сътрудничество, в която от пет века те си живеят забавно и развлекателно с присъстващите османлии, решават да се скрият.

Барикадират се в гръцката църква, която е масивна и доста по-добре укрепена от българската.

Техните приятели османлии в това време пък обмислят каква добрина да им направят, като за последно, и как да им помогнат в този така труден за братята им момент. С филантропски порив решават да ги освободят от предстоящата руска гнет, като им направят утешителен масаж с ножове и ятагани.

Известно време през малкото прозорче на църквата текат преговори как точно да протече масажът. Гърците, като по-богати, дори прехвърлят през прозорчето няколко кесии с жълтици с надежда османлиите да побързат. След като навън всичко утихнало, силно притеснени, барикадиралите се открехват портата на църквата, за да видят какво се случва. И тогава притихналите им братя нахлуват изневиделица вътре. Останалото е ясно.

В лапите на руския поробител попада само едно хлапе, чиято майка закрила с тялото си, та добрите турци пропуснали да го освободят.

Когато пристигат в Уруменикьой и виждат какво се е случило в църквата, окупаторите са силно разочаровани, че в цялото село не е останал пукнат човек за окупиране. Те заравят телата в двора и така се образува този масов гроб. А благодарение на разказа на оцелялото хлапе хората в Българово са наясно с нещата и с нетърпение чакат евентуалната война срещу Русия, за да се включат с радост и разбиране на страната на НАТО.

*Заглавието е на редакцията

Историята, каквато е

Потресаващата история за зверски избитите българи в църквата „Св. Атанасий” започва в последните дни на Руско-турската война. Хрониките разказват, че около 1 февруари 1878 г. тълпи черкези и татари бягат в пълно безредие и паника от настъпващите руски войски към пристанището в Бургас, за да отпътуват за Цариград. Отстъпвайки, те палят и рушат по пътя си селищата, през които преминават. Башибозуците атакуват и прочутото със своите богати жители село Уруменикьой (днешно Българово). В него живеят в мир и разбирателство българи и гърци, които обработват плодородното землище на селището и продават земеделската си продукция на тържищата в цялата Османска империя.

Уплашени от издевателствата над християнското население, около 400 души се укриват в църквата „Св. Атанасий”, където започват неравна борба с насилниците. Две денонощия обсадените прекарват в храма, а на третия ден гърците плащат голям откуп, за да бъдат освободени всички. Когато отварят вратите и християните излизат, разярените черкези започват масово клане и избиват всички.

Между труповете оцелява само едно момче, което по-късно разказва за разигралата се трагедия. Подробностите за нея се предават от уста на уста между жителите на Българово. Покъртителното злочестие, сполетяло някогашните им предци, остава известно в историята като „второто Баташко клане”.



На 4 февруари „летящият отряд” на полковник Александър Лермонтов освобождава градчето в близост до Бургас. Руските воини намират в двора на храма в Българово около 280 трупа, сред които и много невръстни деца. Потресен от зверствата, военачалникът се разпорежда военни свещеници да отслужат заупокойна молитва, след което загиналите от турския ятаган са погребани в общ гроб.

Месец по-късно Санстефанският мирен договор слага край на войната и носи освобождението на България, но християните от Българово не го дочакват. През 1997 г. при строителни работи около храма работниците се натъкват на зловеща находка. Целият двор на църквата се оказва застлан с тленните останки на избитите християни. По-късно е построена костница в двора на храма, в която са събрани костите на мъченически загиналите българи.



Самата църква „Св. Атанасий” е построена в средата на 1854 г. от гръцкото население на селището, като е украсена с великолепни дърворезби и икони от тревненски майстори. Повечето от тях сега се съхраняват в Църковно-историческия музей и криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София.

През комунистическия период храмът „Св. Атанасий” запустява и е осквернен. Местни жители режат дърворезби от иконостаса, за да си правят рамки за огледала. Не липсват и иманяри, които ровят дори пред олтара, за да търсят несъществуващото имане на жертвите на башибозуците.

Източник: в. Десант

В категории: Животът


13
Коментара по темата
13.
Рускиня
22.09.2017 23:44:44
0
2
До10: ти си откъде взех такива цифри? Няма да мечтаеш много, минимална за рплата в Русия е 120 евро, но това не значи, че някой я вземат чисто. Това е математическа величина, от коя смятат дотации, пенсии и т.п. Фактически зарплати започват от 200 евро (най неквалифициран труд), пенсии от 100 евро (при нулев стаж). Не говорим за средна зарплата, от която всичики недоволни, в 500 евро. Плюс, навсякъде има парно, топла вода, гориво 2 пъти по-евтино от Ес, ток 3 пъти по-евтин. А храните на същи цени, като тук, дори и по-евтини. Много ти знаеш, като нито един път не бях там. Сигурно от новини тип "една баба казах". Много смешно, когато чувам от хора, как аз трябва бедно да живея в Русия. Не се надявай :)
12.
РашаПараша
22.09.2017 16:09:28
3
2
Който е с Русия,стига до просия!
11.
до 10
22.09.2017 14:23:08
1
2
Малко си чел, въпреки претенциите ти! Но си се оставил да ти промият мозъка! Кои големи държави не са имали интерес да са в близки отношения с по-малките? Франция до скоро владееше доста арабски територии, Англия също - Индия, Австралия, Фолкленските острови...даже лейди Татчър прати там войски...
Русия също търси своето влияние, но НЕ Е ПОРОБИТЕЛ!!!
10.
До 9
22.09.2017 13:29:33
3
3
Че ние от този съюз излязохме по бедни от руснаците. В момента мин заплата в Русия е 80 евро а при нас 2 пъти повече...Останалите соц страни се оттърсиха доста по-бързо от нас и са доста по-напред. Жалко е че в деня на съединението се говори за освобождението и Русия. Може би да се замаже, че Русия се обявява против съединението и със дипломатически натиск накарва Османците да дислоцират повече войски за да не се допусне съединение. Проверете, че да знаете и да не им вярвате на руснаците много много като ви говорят врели некипели. А статията дали е руска пропаганда или не си е негова работа. Факт е, че във няко й всекидневници като Труд и А-спекто открито не се упоменава празника и се пишат руски партенки.
9.
Едно е ясно
22.09.2017 09:48:41
7
4
Този кенеф, който в момента е България може да се оправи само със съюз със СССР. И рано или късно ще стане. На всички други пожелавам приятно изкарване в САЩ и западна Европа, където ще ви ебат рязаните пишки.
8.
руска ватенка
22.09.2017 09:20:15
2
6
Б. Божков е скапан русофилски трол.

В неуместната му ирония има истина и тя е, че Имперска Русия обявява война на Османска Турция с мераци за Цариград и проливите. Това за "братушките" българи е пропаганда предназначена за мужика с пушката, който трябва да се бие далеч от родното си място. Освобождението на България не е главната цел, а странично следствие от тази война, която после "братушките ни карат да си я заплатим с 42 тона злато и сами се вкарват в ролята на наемници. После идва лавина от мръсоти и провокации, целящи да осуетят независимостта на България с върхов момент организирания от Русия погром на България през 1913 г.
7.
до 3. Ани
22.09.2017 07:30:54
5
10
Първата част от статията е обикновена провокация,целейки да провокира разделение на българите и да пречи на европейския им път на развитие.Сглобката на статията също цели това.България има историческа памет,но трябва да има и бъдеще.
6.
LA
22.09.2017 01:32:16
13
9
Отвратителна руска пропаганда. Нямам думи
5.
Фии
22.09.2017 00:20:28
14
12
Пълни глупости ебани, това е много слаба статия все една сме в първи клас. Fuck the Russians!!
4.
По: Архимандрит Серафим (Алексиев)
21.09.2017 23:48:16
0
1
По молитвите на св. цар Борис Всемилостивият Небесен Цар да пази народа ни от всяко зло и да дарува на скъпата ни Родина мир и духовен напредък, за да се прослави чрез това Дивният в Своите светии Бог и да се величае името Му в сърцата на вярващите българи во веки. Амин.
3.
Ани
21.09.2017 23:45:37
0
5
Първата част на публикацията на Божков негов "коментар" на историческото събитие ли е или "преразказ"на казано от отец Захари, от кмета, или на кого по дяволите ?????!!!!!!!
2.
Да!
21.09.2017 21:34:20
6
8
Статията, препечатана от в. Десант разбирам и одобрявам! Но кой е този Божидар Божков, написал началните редове??? Той БЪЛГАРИН ли е? Има ли мозък, в ред ли е??? Останаха ли мислещи хора в тая държава???
1.
Атанасов
21.09.2017 20:12:49
6
16
Браво! Чудесна статия! Направо е за учебник по история! Но това никой няма да го допусне! Няма да ме учуди, ако след време закрият тази костница както и баташката такава в църквата по някаква "хуманна" причина на "еврогейските" ценности и да не нараняваме наследниците на тези зверове!!! Впрочем, Божидар Димитров посетил ли е тази костница, направил ли предаване за нея или само вампири в любимия му Созопол на Македония? "Патриотите"- някакво посещение там??
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори