×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Русия е империя - ако я обвиняваме и плюем, никога няма да вдигне забраната за български птици и яйца


Русия е империя - ако я обвиняваме и плюем, никога няма да вдигне забраната за български птици и яйца
Търсех най-бързия начин за решаване на проблема, затова поисках „Евразийския клуб“ да ме свърже с руския посланик, казва Йордан Апостолов
15 Септември 2017, Събота, 00:57 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Авторът

Трябва да бъдем много внимателни – котката се чеше по косъма, а не срещу косъма, казва народният представител

Йордан Апостолов е на 47 г. – първи мандат народен представител от Бургас от групата на „Обединени патриоти”. Зам.-председател на парламентарната Комисия по земеделието и храните. Потърсихме го по повод публикация в сайта на „Евразийски клуб България“, че е поискал среща с руския посланик Анатолий Макаров.

- Г-н Апостолов, получихме сигнал от фамилията Баневи, че искате среща с руския посланик във връзка със забрана на внос на птиче месо.
- Да, но не е от фамилия Баневи. Сигналът е от фирма, която има контакт с руско дружество, тъй като от Русия не са вдигнали една забрана от 12 април за износ на живи птици. И фирмата ме сигнализира, за да поискаме среща с посланика и да кажат защо не е вдигната забраната, след като птичи грип в България няма. И това писмо е изпратено до посланика чрез Евразийския клуб, защото посланикът обръща внимание на Евразийския клуб. То не е изпратено до Баневи.

- Но Евразийският клуб е на Николай Банев – той го ръководи.
- На кого е, мен не ме интересува. Мен ме интересува организацията, чрез която контактува посланикът. Нито Банев ме интересува, нито нищо! Евразийският клуб е организация и тя не е фамилна организация на някого си. Това е организация, която е призната от Руската федерация и има най-топлите връзки с посолството. И аз, за да свърша работа на човека (защото не върша моя работа, а върша работа на хората), търся начин за най-бърза връзка с посланика, защото по всякакъв друг канален ред тези връзки ще станат много бавно във времето. А човекът има сериозно накърняване на бизнеса – това са еднодневни птици и всеки един час е важен, а не дните. А в Евразийския клуб членуват над 87 български художници, политици, анализатори и т.н.

- В България отдавна няма птичи грип, защо е тази забрана от Русия?
- Това е проблемът. Птичи грип в България имаше само февруари. А в Област Добрич въобще не е обявяван никога. Руската федерация е направила една забрана от 12 април за птици от България и за яйца. Независимо че в европейската система няма обявена епидемия, (а европейската система е важна, защото Русия членува в тази система) Русия умишлено не е вдигнала забраните за България, за да ограничи търговията, тъй като разплодните птици и яйца не са в забранителния списък (и не са под санкциите). Но по този начин, чрез невдигане на забраната, индиректно се получават санкции срещу България. От което са ощетени български производители. И мен не ме интересува чрез кого са контактите, а да се свърши максимално бързо работа на българските производители.

- А защо чак сега излиза този проблем, при положение че забраната е от април?
- Защото до момента даже не знаехме, че има забрана. Стана ясно онзи ден случайно, когато българският производител тръгва да изнася. Той е длъжен да гледа европейската система и проблемът е още по-голям – защото производителят в България не е длъжен да знае какви ограничения са наложени от Руската федерация, ако те не са публикувани в европейския бюлетин. А в случая то не е публикувано в този бюлетин. И нашият износител си подготвя партида яйца за износ, тя минава през всички ветеринарни власти – те казват „ок, за Русия няма наложена забрана“, защото те гледат европейската система.

- Излиза, че Русия не спазва правилата, щом не е подала информация към тази централна система.
- Сега, ако вие го напишете така – Русия не спазва правилата, те няма да ги вдигнат, защото са империя. И въобще не ги интересува, разбирате ли? Ние търсим максимално ниската точка на конфликт. Въпросът е да я вдигнат. А ако ги обвиняваме – „ама те не спазват правилата“, и да плюем по тях, никога няма да вдигнат тази забрана. Никой не може да ги накара да я вдигнат.

- Производителят от коя област е?
- От Добричка област.

- За каква продукция става въпрос?
- Става въпрос за разплодни яйца и еднодневни, разплодни птици. Не за птици за ядене. Тук става въпрос за родители, които са за производство на бройлери.

- И какво е количеството?
- Не мога да кажа, аз не съм производителят, но е имало един камион, който стига до границата и камионът го връщат обратно, защото му показват тази заповед и тогава производителят научава, че има такава забрана. Това се случва на руската митница.

- За стоката има ли опасност?
- Стоката вече замина „на кино“, защото тя се вози при определен температурен режим точно определени дни.

- А срещата с посланика насрочена ли е или още чакате отговор?
- Чакаме отговор и затова трябва да бъдем много внимателни, както и журналистите, с това нещо. Котката знаете, че се чеше по косъма, а не срещу косъма. Ако сега се нагнети напрежение в медиите... Даже съжалявам защо въобще медиите са се намесили в този случай. Аз не съм разрешавал да има публикации в медиите. Аз исках да се свърши работа на производителя. Защото намесят ли се медии, работата става... нищо не се върши. Само се раздухват едни умишлени скандали.

- Съобщението е изпратено от пиар отдел на „Евразийския клуб България“.
- Ама аз не съм разрешавал да излиза такова съобщение. Щом се цитира моето име, трябва някой да ми поиска съгласието - нали, прав съм?

- Така е коректно най-малкото.
- Трябва да има коректност, защото аз искам да се свърши работа, а не някой да си прави пиар акция с това нещо. Мен са ме сигнализирали, има официално писмо до мен от производителя. И аз съм гледал да свърша работата максимално бързо.

- Кога изпратихте искането за среща с посланика?
- В сряда.

- И до момента няма отговор?
- Е, за толкова кратко време не ми се вярва, че ще има отговор. Все пак е посланик, може да има и други ангажименти.

- И ще искате въпросът да се реши генерално?
- Да. Между другото, същото е и за Турция. Вчера случайно разбрах, че Турция също не е вдигнала забраната за България. И пак не е описано в европейската система! За Турция също има забрана за внос на живи еднодневни птици! И го няма в европейския бюлетин! Т.е. ако сега един производител от Добрич или Стара Загора тръгне с еднодневни пилета, той е длъжен по закон да влезе в европейския бюлетин, да види дали има забрана за съответната страна, където има да изнася. И след като няма забрана, отива при ветеринарните власти и казва „аз искам да изнасям за Турция“. Ветеринарните власти също влизат в регистъра, проверяват дали има забрана – няма забрана в регистъра, и му подписват ветеринарното свидетелство. И колата тръгва, с еднодневни живи пилета, които се транспортират със специален транспорт на 36 градуса температура. И могат да бъдат транспортирани не повече от 24 часа. После умират, защото трябва вече да започнат да се хранят и поят. И представете си какъв гаф! Тръгва колата, всичко е проверено, подписани ветеринарни свидетелства, отива на границата. Минава българската граница, защото те също проверяват в системата и виждат, че няма забрана, отива на турската митница. И там му казват „ами ние имаме забрана за внос – назад!“

- И тези производители трябва да съдят виновната страна тогава, ако гледаме формално нещата.
- Да, ако гледаме формално нещата, трябва да съдят Турция и Русия, а може да се окаже, че има и още някоя страна, в която има забрана – ние не знаем в момента. Вчера случайно научих – и това са официални данни от Министерството на земеделието – че и Турция има забрана, която не е публикувана в европейския бюлетин, но не за разплодни яйца, а за живи еднодневни птици. Т.е. яйца могат да се изнасят. Но правете разлика – това не са яйца за ядене, това са яйца за люпене. И двете държави имат специално и специфично отношение към България, няма значение, че са Турция или Русия.

В категории: Бургас , Политика


Ани Салич слиза от екран
Ани Салич слиза от екран 15/05/2021, Събота 18:49 3
17
Коментара по темата
17.
FREE BULGARIA
16.09.2017 21:55:26
0
0
Съм бургаската Кончита Вурст.Оле!!!
16.
А.....15
16.09.2017 21:48:38
0
2
Пак забрави да пиеш хапчетата!
Психар! Влез в банята, че вониш!
15.
FREE BULGARIA
16.09.2017 20:40:36
0
0
Склонен съм,към канибализъм, т.е. гълтам малки безработни човечета.Пристрастен съм
14.
Голем прът
16.09.2017 18:04:34
1
4
Амчи продайте България за две кошници яйца ве.Егати патриота
13.
Един там
16.09.2017 15:02:42
0
6
На този без притеснения бих му се изсрал на главата!
12.
Бургас
16.09.2017 13:28:33
4
8
На когото му харесва Русия, да ходи да живее там. Ама нещо все към западните страни и стоки и пари ви тегли, а? Големите русофили все Мерцедеси карат. Нещастници!
11.
до 2, 3......
16.09.2017 13:19:43
1
8
А бе, малоумник! Нито си чел , нито си писал в училище, не е сигурно и до кой клас си ходил! Жалка мравка, къде си тръгнал мнение да изказваш? Безмозъчна отрепка, твар от нисък животински вид!
10.
БУРГ
16.09.2017 12:48:45
2
9
И защо Йорданчо Апостолов който е от Добрич представлява Бургас??? Понеже всички знаят за далаВЕРИТЕ му и не го искат и хоп....плащаш на Валерко и си от Бургас. Баси измекярите, не е истина. Аквам следващият патриот да е Кофи Бабоне.
9.
дядо
16.09.2017 12:26:45
11
8
България беше Швейцария,докато не се навъди изметта нарекла се демократи!
8.
Хич
16.09.2017 12:26:43
2
8
Седем поредни коментара от един малоумник...
7.
Истината за живота
16.09.2017 10:31:11
11
10
България е Швейцария.
Русия е Северна Корея.
Това е истината.
6.
Р
16.09.2017 10:24:39
9
2
Някой виждал ли е тея руски майки дето
се разхождат до Пантеона.
Те са жени на КГБ и нефтената мафия.
Но по добре тях отколкото някой селяни.
5.
къде е тръгнал този "БИЗНЕСМЕН"
16.09.2017 10:22:31
2
4
СЛЕД КАТО НЕ ЗНАЕ ПРАВИЛАТА КАКВА ДЪРЖАВА СМЕ СЛЕД КАТО И В МИНИСТЕРСТВОТО НЕ ГИ ЗНАЯТ КАКВА Е РУСИЯ СЛЕД КАТО НЕ ПУБЛИКУВА ПРАВИЛАТА СИ И ТРЯБВА ДА ОТИДЕШ НА ГРАНИЦАТА И СЪС ПРОДУКТА ЗА ДА ГИ РАЗБЕРЕШ–ОТВРАТ
4.
Т
16.09.2017 10:20:08
3
9
Никой не е избирал тоя Измисляр да представлява България никъде. Явно дори измисляри могат да си плащат за интервю.
3.
Ъ
16.09.2017 10:12:06
3
5
Мутрата му на мафиот чака за затвор.
2.
Мисля
16.09.2017 10:10:55
12
8
Измисляр и предател.
Този направо е за затвора.
България над всички.
Ние се определяме Европейци.
Русия не е Азия ами студ, пустота и простотия.
Азия е Азия.
България може да не е империя но помни едно и две. Русия ще се разпадне защото не може един лайнян град като Москва да казва на китайците какво да правят. Във бъдешето Украйна и Русия ще са еднакво големи и е най вероятно Украйна ще се разпадне също както и Русия. Няма смисъл от големи държави, те не представляват хората.
Тоя горе е Измисляр и боклук.
В цялото интервю не е казал една интелигентна мисъл.
Един мафиот.
Ние имаме много повече ползва от топли контакти със съседите като Турция, Гърция и Сърбия.
Всъщност няма Русия вече.
България е новия обединителен фактор на ЮгоИзточня Европа и Полша е на СевероИзточна.
Няма място за Украйна и Русия, те са робски държави.
Ние сме източната версия на Швейцария.
Но трябва да се обичаме с братята Гърци, Турци и Румънци, те са наши братски народи.
1.
БЪЛГАРИЯ Е В ХАОС И АНАРХИЯ
16.09.2017 10:10:34
3
9
ЗАРАДИ ТАКИВА "ПОЛИТИЦИ" КАТО ТОЗИ КОЙТО Е ИЗБРАН НЕ ДА "РЕШАВА"ЧАСТНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА БИЗНЕСА И ДА СЕ ПРАВИ НА ВЕЛИК/ПИАР ЧРЕЗ МЕДИИТЕ/А ДА СЪЗДАВА РАБОТЕЩИ ЗАКОНИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Репортерка на Гала запуши тоалетната й Репортерка на Гала запуши тоалетната й Целта на гостуването у шефката е Ася и Стефан да дадат идеи на зрителите как да чистят дома си лесно и бързо   Рекорд! 1 578 джигити "летят" с висока скорост из Бургас, на трима им взеха книжките Рекорд! 1 578 джигити "летят" с висока скорост из Бургас, на трима им взеха книжките Един шофьор е отказал тест за дрога - отнеха свидетелството за правоуправление за две години Последният звънец би и за Випуск 2021 от Музикалното училище в Бургас Последният звънец би и за Випуск 2021 от Музикалното училище в Бургас Дванайсетокласниците бяха елегантни, усмихнати и вдъхновени Ето кога ще пръскат срещу кърлежи в Бургас Ето кога ще пръскат срещу кърлежи в Бургас Третираните площи ще се обозначават със стикери   Известна улица в Бургас носела името на терорист, общински съветници искат да я преименуват Известна улица в Бургас носела името на терорист, общински съветници искат да я преименуват Те предлагат бул. „Янко Комитов“ да се преименува на бул. „Даме Груев“ – легендарният основател на ВМОРО Наказаха условно насилник, опитал да запали бившата си приятелка Наказаха условно насилник, опитал да запали бившата си приятелка Денис стана клиент на прокуратурата, след като на 24 март сутринта причака 34-годишната Аджа пред дома й и пред очите на свидетели я заля с бензин и заплаши, че ще я запали Николай от Търговската показа, че е пич, награби две съученички на изпращането си Николай от Търговската показа, че е пич, награби две съученички на изпращането си Силвия и Стела легнаха в прегръдката му   Стотици посетиха изложбата в памет на слънчевата Лора Янева още в първия ден Стотици посетиха изложбата в памет на слънчевата Лора Янева още в първия ден Тя ще остане в Морското казино до 30 май, не я пропускайте   Ани Салич слиза от екран Ани Салич слиза от екран Новинарката обмисляла оттегляне от телевизията Как първият гей прайд запали Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Как първият гей прайд запали Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Около 400 души се включиха в контра шествието, политици подкрепиха бургаската ЛГБТ общност  
Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Те ще бъдат посрещнати с официална церемония, както и друг сезон   Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Става въпрос за поне 2300 ракети   Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума Колко струват вашите стари карти "Покемон" Колко струват вашите стари карти "Покемон" Спортните карти също се търгуват скъпо Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” В южната ни съседка отпаднаха редица ограничения, наложени заради коронавируса Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Актьорът наскоро се завърна от романтична почивка в Монтата с бившата си годеница Дженифър Лопес Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между В интервюто стана ясно, че Хари се отнася силно критично към начина, по който баща му принц Чарлз го е отгледал   Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Общо в Индия адвокате наброяват около два милиона, а средния им доход е от 500 до 750 щ.д. на месец  
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори