×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Живи да ги ожалиш! Частните съдебни изпълнители притеснени, че промените в ГПК ще блокират работата им


Живи да ги ожалиш! Частните съдебни изпълнители притеснени, че промените в ГПК ще блокират работата им
Георги Дичев е председател на Камарата на частните съдебни изпълнители
14 Септември 2017, Петък, 00:03 ч.
Източник: Offnews.bg

Предложението да се блокира имущество само в размер на задължението, е неприложимо, се посочва още в становището

Промените в Гражданския процесуален кодекс (ГКП) ще доведат до поредица от негативни последици за съдебното изпълнение. Това е становището на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), което беше представено от председателя ѝ Георги Дичев.

По думите му законодателят не е потърсил камарата за становище по проекта с промени. Той посочи и някои от негативните последици с влизането им сила -  съдебното изпълнение ще блокира от неефективни процедури; ще се стигне до пълен отказ от събиране на малки дългове и „подаряването“ им на т.нар. събирачи на дългове; ще се ликвидира частното съдебно изпълнение с всички последствия за икономиката, публичните бюджети и гражданската задлъжнялост; съдебните решения няма да бъдат изпълнявани и ще останат лист хартия.

С предложенията се разширява кръгът на обжалване на действията на ЧСИ, като това е доведено до крайност и ще се стигне до блокиране на изпълнителното производство, смятат от камарата. Дичев припомни, че заради процедурите на обжалване България е била осъждана многократно от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Според камарата изпълнителният процес, дори по влязло в сила съдебно решение, се точи с години и точно това сега изненадващо се предлага отново. "Безсмислено е в съда да върви процес, който да определя пазарната стойност на вещ, тъй като до приключването му, цените на пазара вече ще са променени", се посочва още в становището на камарата. Оттам смятат също, че предложението при подаването на жалба от трето лице автоматично да се спира изпълнението, както и въвеждането на права на такова лице и на участниците в търговете да ги обжалват на основание допуснати нарушения при уведомяването, описа или оценката, също ще блокира бързината и ефективността на изпълнението. По делата масово ще се появяват близки на длъжниците - „трети лица“, които ще твърдят, че вещите са техни.

Предложението да се блокира имущество само в размер на задължението, е неприложимо, се посочва още в становището. Към момента на налагането на обезпечителна мярка липсва оценка на имуществото, а кредиторът, в чиято полза са наложени обезпеченията, може накрая да не получи нищо, защото освен държавата - присъединен по право взискател по всяко дело и с привилегия, по всяко време на процеса могат да се присъединят и други взискатели. Накрая, ако длъжникът има само една секвестируема вещ и тя е със значителна стойност- например луксозен автомобил, той може да го кара без да плаща задължението си, защото е „малко“.

От камарата смятат също, че с въвеждането на ограничението сборът от всички такси по изпълнението да не надвишава размера на задължението, малките по размер дългове стават практически несъбираеми, а те са най-масовите. Тук влизат задълженията към общини, съдилища, издръжки на деца, задълженията на голяма част от гражданите и бизнеса. Например - община е наложила глоба от 20 лева, но разходите по нейното събиране надхвърлят размера й. В резултат глобата става практически несъбираема. Прекият отрицателен ефект е за бюджета, косвения – длъжниците разбират, че могат да не плащат. Така ще се стигне до пълен отказ да бъдат събирани малките дългове.

Третото последствие ще е ликвидиране на частното съдебно изпълнение с напълно погрешно интервениране в принципите за формиране на приходите му.

Предлагат се изменения в тарифата на ЧСИ, които ще доведат до изключително тежки последици не само за системата на ЧСИ, които се самоиздържат, но и за кредиторите и длъжниците. Тарифата за таксите и разноските към ЗЧСИ е изработена въз основа на икономически анализ през 2005 г. и за тези близо 12 години не само не беше актуализирана, за разлика от други професии, но и на два пъти беше намалявана. Простата сметка показва, че таксите на ЧСИ (20 % от които винаги са ДДС) са най-малкото перо от размера на всяко задължение по изпълнително дело, тъй като юрисконсултските възнаграждания (дори след последните изменения в ГПК, и намалени те пак са между 300 и 1 000 лв.), адвокатските хонорари (общо минимум 650 лв.) и държавните такси пред съда в пъти ги надхвърлят. С промените в тарифата заявената цел изобщо няма да се постигне, но за сметка на това ще бъде разрушена цялата система на ЧСИ, смята Георги Дичев.

Изменението, предвиждащо върху сумата, погасена в срока за доброволно изпълнение, такса да не се събира е предлагано многократно и винаги е отхвърляно (вкл. и от Върховния административен съд), тъй като не е в полза на гражданите, които практически не могат да погасят дълга си в този срок, а обслужва корпоративни интереси на силните икономически субекти - монополисти, застрахователи, финансови институции и др., които могат да си позволят да погасят целия дълг веднага след образуване на изпълнително дело. Това изменение ще накара ЧСИ да не предприемат нищо, докато не изтече срокът за доброволно изпълнение, а длъжниците ще укрият парите и имуществото си през това време. В този случай ощетени ще бъдат кредиторите. В другия – ще се предприемат всички възможни мерки да се притиснат и блокират длъжниците, така че да не могат да платят дълга си толкова бързо. Тогава потърпевши ще са длъжниците.

Публично се отправят и предложения от авторите на горните текстове за въвеждане на таван върху таксите на ЧСИ. Но подобна промяна ще засегне 0.5 % от делата, по които задълженията са в размер на стотици хиляди и милиони левове. Което поставя въпроса кои са тези длъжници и защо точно те трябва да ползват привилегии спрямо останалите 99 %, които ще плащат таксите в пълен размер? Въвеждането на таван на таксите е защита за кредитните милионери и силните финансови структури, които освен че ще плащат по-малко, на практика трудно ще получат реално изпълнение на постановените срещу тях съдебни решения. ЧСИ за разлика от други освен наказателна и дисциплинарна, носи и неограничена имуществена отговорност, а именно делата с голям материален интерес създават най-много рискове и проблеми. По този начин ще се направят големите вземания несъбираеми.

На четвърто място функциите на съдебната система при регулиране на задлъжнялостта ще бъдат напълно обезсмислени, т.е. правото няма да има отношение при решаване на спора между кредитор и длъжник, което ще стимулира нерегламентираното и силово уреждане на споровете и задлъжнялостта и е изцяло в интерес на кредитните милионери, монополистите и т.нар. компании за събиране на дългове, в чиято дейност „права на длъжника“ не съществуват.

От друга страна се отваря широка врата за намеса на изпълнителната в съдебната власт, тъй като няма да има значение какво пише в съдебното решение, а какво, кога и как ще се изпълни от него. Предлаганите изменения в състава на дисциплинарната комисия нарушават основния принцип за независимост на съдебните изпълнители („ЧСИ е независим и при своите функции се подчинява само на закона“ – чл. 14 ЗЧСИ), като ги превръща в служители на министъра на правосъдието. Тази независимост не е самоцел, а гаранция за това, че всяко едно съдебно решение ще бъде изпълнено, и то своевременно, точно и по реда, предписан в закона. По този начин ще се създаде възможност за намеса в работата на независимия съд чрез интервенция при изпълнението на неговите актове.

В категории: Бизнес


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
Ех
15.09.2017 11:50:12
0
7
Най-големите изедници са ЧСИ-тата!Паразити на чужд гръб!Богатеят без да са вложили и стотинка!!!В цял свят гилдията няма такива права като българските!!!!!!!Унищожиха поголовно народа без да им мигне окото!!!Като непробиваема стена са!Дано има възмездие за тях!!!!!!!!!!
10.
Да бе
15.09.2017 10:15:22
0
8
И за какво са притеснени ЧСИ-тата?Че ще се намали събираемостта на пари,които не са техни ли?!!!Да бе!Притеснени са,че ще им дръпнат копанката от която хубавичко се напапкаха през годините,проваляйки хиляди семейства със "законният" си рекет.Естественно,че длъжниците трябва да бъдат търсени,НО заедно с това те биваха изнудвани,заплашвани и публично опожарявани от тези ИЗМИСЛЕНИ ГЕРОИ!Не си мислете,че тия пиявици са заинтересувани да няма длъжници,напротив!В техен интерес е да има колкото може повече такива,при това тези хора да нямат почти никакви лостове за защита.Приличат на хиени,които стоят отстрани и чакат да падне парче месо от обяда на лъвовете.Че затова мрънкат,но нищо ще им мине!
9.
Ne SA NAQDAHA
15.09.2017 09:15:00
1
5
DO-7-to4no taka MNOGO sa NAGLI tiq .....ne sa nakradaha....SAMO BOI ako vi doidat na vratata....Nikoga ne im davaite pari na 4SI....Maq Manolova im RAZBARKA Organizaciqta(MAFIOTSKATA)koi si ti da mi iska6 pari-ama si mi dal na ZAEM LI....Nomer-2 - sa6to e prav...20lv. stavat 500lv. 6tot uriskonsultski usugi...advokatski taxi...drugi taxi za v SUDA..raznoski po deloto....i stanaha 1000lv.NQMA KAK DA STANE.....nikoga ne im davaite pari NI6TO NE MOGAT DA VI NAPRAVQT
8.
ЧСИ
15.09.2017 08:56:36
0
15
ДА СИ ЕБЪТ МАЙКАТА БАЦИЛИ КОЙТО НЕСА ВЛОЖИЛИ НИЩО В ДЪРЖАВАТА А СТАНАХА МИЛИОНЕРА ЗА СМЕТКА НА НАРОД,ВЪН
7.
РАМЗИ БОЛТЪН
15.09.2017 08:19:05
0
16
бих желал да ги ДЕРА ЖИВИ БУКВАЛНО, с части от КАРАНТИЯТА им да нахраня кучетата,а по крехкото да сложа на масата на близките си добре овкусено разбирасе-все пак и те трябва да свикват.ВЪЗМЕЗДИЕТО ИДВА
6.
Моето име
15.09.2017 08:15:59
0
16
Дичев, олио да ви попари всичките..!
5.
Ким Чен николов
15.09.2017 08:04:33
2
9
Дичев, в Бургас аз ви храня хората, че гладни умират тук.
4.
паткан
15.09.2017 08:03:45
0
21
Поредната гилдия която не произвежда нищо,а иска да получава много. Я марш да садите домати. ..
3.
мислещ
15.09.2017 07:40:07
16
3
Казуса е сложен , материала е точен , наи важното нещо е че съдия изпълнител а човекът които събира задължения,Не бива , опастна е тенденцията човек да си мисли че ще има опрощение на дълг, както и хора да изнудват длъжника . Закона следва с механизъм да реши казуса . Лоша е настроиката срещу съдията ,м все пак тои си върши работата в името на закона . Тук следва да се помисли до колко е регламентиран процента за трудът му .такси
2.
Me
15.09.2017 07:31:29
0
29
Направо ще се разплача за тия пиявици, живеещи нагърба на хората. Дългове по 20 кинта стават по 500 заради измислената система на дране. Вярно е, че има огромни адвокатски и съдебни такси првди тия на ЧСИ, но пък да блокираш на някой социалната пенсия, или последните парички за 100 лв дълг напавен на 1000 е престъпление. Или да блокираш имущество за 10 млн. лв. за 10 хил. Лв...
1.
ДИЧЕВ
15.09.2017 07:14:28
2
25
ПОЖЕЛАВАМ ТИ С ПАРИТЕ КОЙТО СИ КРАЛ ОТ ХОРАТА,ДА КУПУВАШ ЛЕКАРСТВА И СВЕЩИ.И НЕ САМО ТИ,НО И ВСИЧКИ ПИЯВИЦИ КАТО ТЕБЕ.АМИН.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори