×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не е сериозно десницата да се дели заради Бойко Борисов или главния прокурор


Не е сериозно десницата да се дели заради Бойко Борисов или главния прокурор
Лесно е да кажеш, че ГЕРБ са лоши, но после трябва да отговориш с кой ще управляваш, коментира Костадин Марков
13 Септември 2017, Сряда, 17:10 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Посмъртно не мога да си представя консерваторите от ДСБ заедно с неолибералите на Христо Иванов, разсъждава зам.-председателят на СДС

Костадин Марков е на 45 г., зам.-председател на СДС. Ексдепутат от Реформаторския блок в 43-ото Народното събрание; преди това зам.-кмет на Община Бургас.

- Г-н Марков, какво става в СДС? През май преизбрахте Божидар Лукарски за лидер, но оттогава не сме чули почти нищо за вас.
- Умишлено не сме се опитвали да лидираме някакви нови процеси за обединение вдясно просто защото считаме, че този път то трябва да се получи вследствие на едно много, много по-широко обсъждане и с наши симпатизанти, и с експерти. Но идва времето. Сега в края на месеца ще имаме Национален съвет и ще излезем с позиция. Това ще е програмен документ, в който ще казваме около какво ние сме готови да преговаряме – около какви ценности и около какво ще се гради бъдещата дясна коалиция, обединение или не знам как точно структурно ще се получи, на базата на което ще трябва да помолим нашите избиратели да гласуват за нас.

- С Реформаторския блок какво се случва? Събирате ли се още?
- Да, събираме се и пускаме от време на време определени позиции. Реформаторският блок не е официално закрит, нито пък на този етап ни минава през ума да разрушаваме подобно нещо. Единственото, което направихме, са мрачните констатации след изборите, че не постигнахме това, което целяхме. И общо взето това беше последният от цикъла избори, на който не се представихме добре. Това са изводите за блока, но до момента няма никакви действия във връзка със закриването му, нито пък реални действия за създаването на нещо ново или за разширяване на блока.

- С кои партии виждате евентуално общо бъдеще като сътрудничество?
- Това е много интересен въпрос най-вече защото аз смятам, а мисля, че ще го наложим като линия през СДС – че дясното по-скоро няма да бъде разделено заради междуличностни отношения или за отношението към Бойко Борисов или пък заради отношението към главния прокурор, което не е сериозно. Дясното може да бъде разделено по идеологически причини и те според мен вече ясно се виждат. Една част от партиите и хората, които ни симпатизират, са по-скоро консервативно настроени; и има част, която са либерали. И именно това според мен ще е следващата разделителна ивица, която е нормална. Още навремето, когато правихме Реформаторския блок, Иван Костов беше казал в едно интервю „това нещо няма бъдеще, защото не е стъпило на здрава идеологическа основа”. Та този път ми се струва, че каквото и да се случи вдясно, то трябва да стъпва на идеологическа основа. Защото аз например не мога да си представя какво ще прави СДС до „Зелените” и ДЕОС например. Най-мъчно пък ми е за ДСБ, които бяха заченати като консервативна партия, обаче в момента определени политици в ДСБ ги дърпат упорито към Христо Иванов – тези неолиберали – там, където са „Зелените” и ДЕОС. Там посмъртно не мога да си представя какво ще правят завършени консерватори като приятелите ни от ДСБ. Затова много бавно ще се изчисти този процес вдясно, но прогнозата ми е, че ще бъде по тези две оси – консерватори и либерали.

- Те и от „Да, България” и ДСБ дадоха сигнал, че няма как да си сътрудничат с Лукарски.
- Не, те в момента дават други сигнали – има няколко политически събития които правят заедно. Това е нещо подобно на това, че Радан тръгна с Кунева да прави Реформаторския блок. Сега правят римейк на този филм, като СДС пак предполагам, че им се върти в главата в последния момент да тръгнат да го канят. Но айде да не гадая, ще го видим. Иначе не съм чул за сигнали персонално за Лукарски.

- След четири месеца управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти” какви са Ви впечатленията на Вас лично?
- В различните сектори може да се даде различна оценка. Лично аз смятам, че във външната политика трябва да се признаят определени успехи, най-вече за това, което се случи с Македония. Иначе във вътрешно-политически план считам, че ГЕРБ са принудени – правят и ще продължават да правят определени компромиси под натиска на патриотите от типа на това, което се случи с пенсиите. Сега този милиард как ще го намират? Като спрат санирането, например. Могат да се посочат и куп други неща. Не ми харесва, че все повече чувам думата „одържавяване” – малко ме връща в соцвремената. „Това ще одържавим да го спасим, онова ще одържавим” – в условия на пазарна икономика и демокрация много не ми се връзва.

- А виждате ли някакво евентуално сътрудничество с ГЕРБ като най-голяма дясна партия, която е и по-консервативна?
- Трудно може  да се каже, че ГЕРБ са консервативни с тези компромиси, които правят, и с тези залитания – ляво-дясно, изток-запад. Не бих казал, че са консервативна партия. Това е част от проблема, който трябва да реши бъдещата десница. Защото първият въпрос, както сега ни поставят като условие нашите колеги, е – „кажете, че сте опозиция на ГЕРБ, че те са лоши и т.н., за да се съберем”. Това е лесно, всеки може да го каже. Обаче на следващия въпрос как ще отговориш. А той е – „ако влезете в парламента и пак сте по-малки, с кой ще управлявате”. Това е трудният въпрос. И тогава или пак трябва да се лъже избирателят, както го отнесе Божидар Лукарски заради „трика”, а реално не го беше измислил той (други хора говореха, че нищо няма да правим с ГЕРБ, пък после направихме коалиция). Така че на мен не ми се ще да лъжем. И това е един далечен въпрос на този етап. Нека видим какви процеси ще се случат при тях, нека да видим и при нас. Аз лично се надявам при нас да има едно идеологическо изчистване и да се тръгне по една чиста писта.

- Партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите” ще има нов лидер. С тях какво ще правите?
- Там текат много сериозни процеси и на мен ще ми е много интересно да видя кой ще надделее и какво ще се случи след техния Конгрес. Ще ги видим, нека изчакаме.

В категории: Бургас , Политика


15
Коментара по темата
15.
Gogo
14.09.2017 08:56:51
0
7
РБ се събирал, ще падна от смях. Долна лъжа, никой не се е събирал, а още по-малко с тези мекотели.
14.
Пешо
14.09.2017 08:17:59
0
5
Миналото миналото колеги -кой беше марков преди да получи инструкции от бившия заместник. кмет Красимир Николов пряк шеф на ВИС за преразпределението на европейските фондове .и кой стана след това .върнете се на тези 7дни предаване и приемане на властта и ще разберете ,ама и потърсете сметка не е късно
13.
Симо
14.09.2017 08:06:55
0
6
Не искал да лъже, та той е завършен професионален лъжец заедно с гелосания. А да си си задавал въприса, че никой не ви иска и за това не ви канят? Вие сте шайка крадливи и безкруполни човечета, които няма да променят мнението на хората след една публикация във Флагман.
12.
Ами...
14.09.2017 07:39:32
1
6
СДС отдавна е политически труп! Погребан завинаги! Облажиха се доста хора, стига вече! Напъват се няколко ненаядени още отрепки, ама никой не им вярва, времето отмина безвъзвратно!!!
11.
Курти
14.09.2017 07:25:32
0
7
Зад борда мишкааа!!!
10.
тттт
14.09.2017 05:33:11
0
8
със стари к....и нов бардак не се прави.
9.
Sinio liato
13.09.2017 22:55:35
2
4
Sinia cvqt e kofti neshto.Sinia pupka sin ezik sinite,venci na Comandira Kostov posinen far vse loshi asociacii
8.
Отговор не очаквам
13.09.2017 22:34:27
1
12
Що ли Крадливото Коце развърза кесията? Може би да не забравяме строителя на съвременния Бургас и висококачествените и модерни Турски строителни материали.
7.
Ууууу
13.09.2017 22:28:32
2
14
Рядко коментирам ама, като видя тази физиономия не издържам... СДС са превзели и Бургас с курупцията си и да не забравяме и за Вълчо Чолаков, който направи плонш пред всички само и само да запазят кражбите и далаверите и от Областна управа. Повръщаме се !
6.
Бургазлия
13.09.2017 22:07:26
15
2
Много точна и болезнено откровенна позиция, колкото и да не им харесва на идеалисти като Радан и сие , трябва обединение на ценности. Не може да плюеш по партия член на ЕНП повече отколкото по комунистите. Дано този път извлечем поука от обединения с Куневи итн. Успех Коце!!
5.
Джуджето Стоянов
13.09.2017 22:07:07
2
9
Ей Костадине , върни ми парите.....
4.
gradski
13.09.2017 21:41:20
2
17
Евала... то заради такива образи никой няма да гласува за дясна партия, като СДС..
3.
123
13.09.2017 21:31:00
1
10
Мисля, че за да има приемлива от обществото десница, на първо място следва да се освободи от личности като тази, която е олицетворение на всичко друго, но не и на десен политик, и по точно изобщо на политик.
2.
Darln
13.09.2017 21:24:26
1
12
И четете винаги коментарите отдоло за СДС и конкретно за Коцито за да сте сигурни какво мислят за вас хората и за всичко казано по горе от вас . Цирк а аз му викам политически дибилизъм
1.
asad
13.09.2017 20:57:37
2
8
Новата Модерна десница трябва да бъде един политически субект а не обединение от старите партии.Трябва и нови политици да бъдат на първа линия.Трябва и идеология която да очертае хоризонт за поколение напред.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Обвиняват жителите на един от кварталите в ниска здравна култура, заради която е на път да избухне национална пандемия Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори