×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър на транспорта Георги Гвоздейков ще посети днес Бургас
  • Днес започна приемът на документи за първокласници в Бургас
  • 27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Магдалена Ралчева: Отношението към една жена зависи изцяло от нея


Магдалена Ралчева: Отношението към една жена зависи изцяло от нея
Въпреки че е избрала "мъжка" професия, Магдалена Ралчева се справя отлично с нея
04 Септември 2017, Понеделник, 18:56 ч.
Автор: Галина ЧОЛАКОВА
Източник: Story

Българското кино може да пълни залите, а актьорите ни да бъдат истински звезди, смята режисьорът на филма "ХII a"

Тя е от дамите, които респектират със своята ненатрапчивост и грация – все по-малко жени умеят да ги носят с такава лекота. Избрала е „мъжка” професия и се справя с нея не с амбиция на „мога, защото искам”, а  с увереността на жената, приемаща предизвикателството да изпита своята интелигентност, воля и въображение.

Вижте какво сподели пред Story режисьорът за новия си проект „12А”, чиято премиера ще бъде на 14 септември, но вече получи окуражаващи отзиви на фестивала в Кан, за неслучайните й срещи и още по-неслучайните избори.

- Кинофестивалът „Златна липа”, който организирате, се превърна в един от най-авторитетните в Европа. Какво е бъдещето на европейското кино, би ли могло да се опази от холивудската комерсиализация?

- Със своето многообразие, с особената си чувствителност и с важните послания европейското кино е вдъхновявало всички големи имена в световното кино, но за съжаление, през последните десетилетия връзката ни с него бе изкуствено разрушена. То не се радва на интерес от страна на разпространители, по тази причина зрителите са залети предимно с лентите на Холивуд. Това, което ми доставя изключително удоволствие като главен селекционер на фестивала е, че европейските ленти са създадени почти винаги със значително по-нисък бюджет, но художествената им и емоционална стойност е несравнима. За опазване от холивудската комерсиализация не може да се говори, защото американците отлично знаят как се прави кино и как да напълнят салоните, по-важно е хората да имат избор и да им се даде възможност да гледат и друг тип кино. Когато преди пет години създадох фестивала за ново европейско кино в Стара Загора, много колеги и журналисти бяха песимистично настроени за неговото съществуване, но аз никога не съм се съмнявала в добрия вкус и интелигентността на българския зрител. Препълнените зали, огромният, ескалиращ интерес всяка следваща година показват потребността от това кино. Но не бива да забравяме, че отношението се култивира с много качествени и стойностни филми. Всяка година в рамките на 5 дни могат да се видят между 40-45 заглавия от 17 европейски страни, създадени през последните две години.

-Разкажете как създадохте „12А”, как подбрахте екипа и актьорите? И какво е посланието ви с тази лента?

- Както вече знаете, филмът е своеобразно продължение на „11А”, защото сценарист и на двата е Николай Колев. Продуцентите, творческият екип и актьорският състав на „12А” са различни. Получих покана от главния продуцент Дейвид Варод да заснема филма и миналата година по това време започнахме предподготовката. Винаги е сложно, когато се прави продължение, защото зрителите имат изградена представа за филма и имат определени очаквания, така че отговорността, която поех, беше голяма, а тя нарастваше с факта, че за главната героиня – учителката Лина, както и за целия 12 а клас трябваше да се избират съвсем нови лица.

Кастингът не беше лесен, но съм доволна от крайния резултат, защото актьорите, на които се спрях, не ме разочароваха и се постараха да дадат всичко от себе си, за да направят ролите си, а повечето от тях не бяха заставали никога пред камера. От утвърдените имена зрителите могат да гледат голямата актриса Мария Каварджикова, Дарин Ангелов, Василена Атанасова.
В главната роля е Радина Кърджилова – нейната героиня е въплъщение на онези български учители, за които професията е призвание и които, въпреки трудностите, успяват да мотивират своите ученици да вървят по пътя на познанието. За мен беше удоволствие и предизвикателство да направя филма „12А”, защото той е ориентиран към най-съществената част от зрителската аудитория – подрастващите млади хора. Но същевременно е и за нас родителите, за да ни каже, че трябва да бъдем по-търпеливи с тях, да умеем да ги слушаме и разбираме, за да бъде пътят им по-лек и да носят своите житейски кръстове със силата и достойнството на хора, които са били ценени и обичани.

-Как една красива и умна жена като Вас пробива в „мъжкото” кино, но и успява да запази женствеността си?

-С много работа и любов към живота. Във всяка професия чувството за отговорност и професионализмът са ценени, това естествено важи и за режисьорската, но ако не умееш да общуваш добре с хората от екипа, ако не съумееш да ги приобщиш като съмишленици в целия творчески процес, ти си обречен  и филмът няма как да се получи.

Киното е колективно изкуство и зависимостта от уменията на екипа е голяма. Ценя изключително много всеки човек, с когото съм работила, защото винаги са съумявали да дадат най-доброто от себе си за създаването на филмите.

-Била сте асистент на легендарната Иванка Гръбчева. Кое е най-ценното, което научихте от нея?

-Тя беше немски възпитаник и това рефлектираше изключително върху работата й. Беше много стриктна и педантична, винаги беше подготвена на терен и нямаше излишно суетене. Създаването на кино изисква много практически и, разбира се, човешки умения – те няма как да се научат от учебника. Благодарна съм на съдбата за възможността да работя с тази изключителна жена. Когато започнах да снимам самостоятелно, ми каза: „Никога не забравяй, че ако филмът стане добър, всички, които са работили по него, ще казват, че заслугата е и тяхна, но ако не се получи, виновна ще бъдеш единствено ти.”

-Подценявана ли е в България красивата жена?

-Българката е наистина много красива жена, но по-важно е, че тя непрестанно се променя – любезна е, пътува, сравнява и се самоусъвършенства. Моето мнение, че отношението към всяка жена, независимо дали е красива или не, зависи изцяло от нея, от това как тя се поставя в обществото и ако е подценявана, трябва да търси причината в себе си.

-Кое е онова, от което черпите вдъхновение, не само за киното?

-От красотата около мен. От природата, от красив залез или изгрев, от картина, от хубава книга и музика, от усмивка. Човек може да черпи вдъхновение от всичко, ако има сетива за това.

-Казвате, че сте маниак на тема чистота. Какво е онова, което не можете да „изчистите”, а бихте искала?

-Не мога да изчистя страховете и опасенията, които всяка една майка има за децата си, затова да не им се случи нещо лошо и знам, че съм безсилна пред това.

-Как обичате да си почивате, къде намирате спокойствие?

-Истински си почивам сред природата, това ме зарежда най-добре. Когато сме в къщата ни в Родопите, правя всекидневни 10-километрови преходи в планината. Много обичам морето и всяка възможност, която имаме през лятото прекарваме там.

-Омъжена сте за Великия приор на Ордена на рицарите тамплиери Румен Ралчев, разкажете ни как се „отглежда” дългогодишна връзка и за онова, което предпочитате да правите заедно?

-С обич, всеотдайност, понякога компромиси и чувство за хумор. Тъй като и двамата сме заети много и всеки се занимава със своите ангажименти, винаги ни е интересно и забавно, когато можем да прекараме повече време заедно и да бъдем най-вече с децата. През ваканциите пътуваме много, харесва ни да откриваме нови и интересни места. Изминалото лято беше прекрасно  и дълго за цялото семейство, защото дъщеря ни завърши  и преди да замине да учи в чужбина, искахме да бъдем всички заедно възможно най-дълго.

В категории: Лайфстайл


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Джулая в Бургас ще бъде невероятен Джулая в Бургас ще бъде невероятен Концертът ще се проведе по традиция до Моста с начало в 20 часа на 30 юни Спипаха сина на култов гангстер с няколко пакета канабис Спипаха сина на култов гангстер с няколко пакета канабис Томито остана без малката си количка Смарт, полицаите му я взеха, защото дал положителна проба за употреба на наркотици Финалът на Капките би рекордите, вижте колко милиона бяха пред телевизорите Финалът на Капките би рекордите, вижте колко милиона бяха пред телевизорите Почти 4-часовото излъчване от зала „Арена София“ е проследено от над половината от всички телевизионни зрители ПП СЕК: Министърът на транспорта да поеме отговорност за случващото се в морския сектор ПП СЕК: Министърът на транспорта да поеме отговорност за случващото се в морския сектор Недоумяваме как за няколко месеца мнението на министъра се е променило на 180 градуса относно политиката по морския транспорт, пишат от партия "Средна европейска класа " Стана ясно с колко процента ще се увеличат пенсиите тази година Стана ясно с колко процента ще се увеличат пенсиите тази година Решението на Надзорния съвет е окончателно, той е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите Инцидент с Рачков на финала на "Капките" Инцидент с Рачков на финала на "Капките" Докато излизаше на сцената, за да пее в дует с Веско Маринов хита му "Лятна жълта рокля", Рачков се препъна и аха да полети напред Клиент си купи кълцаник от голям хипермаркет, но вижте какво намери Клиент си купи кълцаник от голям хипермаркет, но вижте какво намери Под опаковката се криело нещо гнусно и далеч не вкусно Внимание! Тези симптоми могат да сигнализират за рак на дебелото черво Внимание! Тези симптоми могат да сигнализират за рак на дебелото черво До края на месеца в национална онкологична болница „Дева Мария“ се провеждат безплатни прегледи при гастроентеролог Аз съм супергерой, но в Хелс Китчън изглеждах зла, твърди тази участничка Аз съм супергерой, но в Хелс Китчън изглеждах зла, твърди тази участничка Извън кухнята съм готин и ведър човек, твърди тя Всички говорят за него, след като спечели Капките, но малцина помнят, че е бил барман на Халваджиян Всички говорят за него, след като спечели Капките, но малцина помнят, че е бил барман на Халваджиян Собственик на заведението е Кремена Халваджиян
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори