×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Десет култови неща, които изчезнаха от българското Черноморие!


Спомени от соца: Десет култови неща, които изчезнаха от българското Черноморие!
Такива бяха летата от 70-те и 80-те години по родните плажове
02 Септември 2017, Неделя, 00:01 ч.
Източник: marica.bg

Или как варената царевица надживя стария гларус сваляч и компактдиска

Всички още помним времената, в които почивката на море беше право и задължение на всеки българин. При това не за един дълъг уикенд или от понеделник до петък, а минимум за две седмици. Тогава избор нямаше и всички пътуваха за родното Черноморие. По-добре устроените в системата стигаха направо до плажа с ладата или москвича. А багажниците, естествено, бяха пълни с домати и дини от село.

Средната класа пътуваше с автобуса, а пролетариатът с нощния влак. По правило северняците и голяма част от столичани избираха Варна, а пловдивчани гравитираха към Бургас и южния бряг. От привързаност към годините на детството на много от нас и до днес онази почивка от времето на соца все ни се струва по-хубава от сегашната.

Да си спомним за летата от 70-те и 80-те на 20. век по родните плажове с 10 неща, които изчезнаха от Българското Черноморие в годините на прехода: 

1. Малките рибарски кейове 

Тези красиви и несравними пристани оцеляват по чудо и до днес в някой все още оцелели под напора на туристическите гиганти места. В традиционните ни курорти като Несебър, Созопол и Поморие обаче дървените лодки са по-скоро атракция, на която летовниците си правят селфи. В момента целият риболовен флот на България се състои от 3000 плавателни съда, като 90 % от тях са малки лодки с дължина до 10 метра. Разпределени са между Дунав и Черноморието, където обаче стоят на котва в очакване да свърши туристическият сезон и да започне риболовният. На мода в модерните комплекси са пристанищата за яхтите на богатите туристи. 

2. Прясната цаца в пликовете кафява хартия 

Заедно със старите рибарски лодки от морето по време на сезона изчезнаха и дървените капанчета, които продаваха прясна цаца в кафяви хартиени пликове. И бира, разбира се. Подобни търговски бараки все още съществуват край няколко оцелели места за любителите на палатката до морския бряг. Цаца, естествено, има и днес, но идва по обектите замразена и обикновено я правят много солена. 

3. Сергията за вестници 

Не намерихме нито една такава в Слънчев бряг това лято. Доставчиците закрили линията, защото е нерентабилна. Повечето гости на апартаментните комплекси тук са чужденци, а българите вече не си търсят вестника. Получават новините директно в собствения си Фейсбук. Преди години семействата се зареждаха за плажа поне с 3 вестника - един ежедневник, един спортен за съпруга и нещо по-шарено и леко за благоверната. Отделно от това комикс или някое списание за детето. 

4. Книжарницата 

Ако искате да си купите книга на морето, ще трябва да пътувате специално до Варна, Бургас или поне до някое градче от ранга на Созопол. По другите места за почивка в книжарницата продават само химикалки, флумастери и най-много някоя детска оцветявка.     

5. Компактдискът 

Отиде си броени години, след като самият той прати в историята магнитната касета /тя пък от своя страна бе погребала ролката с магнитната лента и грамофонната плоча/. Вече никой не се трупа по сергиите, за да си купи Жан-Мишел Жар, Джордж Майкъл или Марая Кери, защото в нета има всичко. През 90-те години сергиите с компактдискове на морето въртяха огромни обороти, а на опашката се чуваха коментари за заглавията на половин дузина езици. Всичко, естествено, бе контрабанда. Албумите на топ изпълнителите излизаха в Лондон или Ню Йорк, а специални агенти купуваха диска от магазина и още същия ден го изпращаха за България. На следващия ден се печатаха обложките, линиите в Ботевград и Стара Загора тиражираха ментетата и така два дни след излизането му на британския пазар новият албум на Стинг вече се продаваше по сергиите у нас. Сега линиите ги няма, защото музика е навсякъде в нета. Повечето - пак пиратска.    

6. Стъклената риба сувенир 

Някога ги имаше във всеки български дом като украса и доказателство, че семейството е било на морето. Бяха сред най-търсените сувенири от плажа заедно с дървените корабчета с термометър и обикновената хартиена картичка. Сега всички те са под заплахата на магнитчетата от китайското карго с изображения на всяко кътче от Българското Черноморие. 

7. Пясъчните дюни и пейзажът без кран и багер

Онези възвишения с дълбок, горещ пясък, идеални за морски свалки и вечерно усамотяване на влюбените двойки. Заради реституцията, застрояването на брега и промените в климата сивите стабилизирани северни дюни вече се срещат единствено край Дуранкулашкото езеро. Южните черноморски дюни все още оцеляват под напора на строителството, като се срещат край Камчия, до с. Шкорпиловци, Слънчев бряг, Несебър, между Приморско и Китен, както и до къмпингите "Градина", "Златна рибка", "Каваците", блатата Алепу, Аркутино и Стамополу. Рядкост по Черноморието е и пейзаж, на който да не се вижда кран, багер или заградено с ламаринени платна място за бъдещ хотел.  

8. Плажният фотограф 

Онзи, който правеше моментални снимки и ги копираше с лошо качество на място за клиентите си. Преди него имаше и такива, които изпращаха фотографиите по пощата на адреса на летуващите. Пратката, естествено, се заплащаше отделно. Днес смартфонът изяде бизнеса на добрия стар фотограф. 

9. Пионерският лагер 

Някога децата почиваха организирано по 3 пъти в годината - един зимен лагер и два летни - на море и на балкан. Сега старите станции със собствени плажни ивици и вечерните лагерни огньове ги няма, завзети от модерните хотелски комплекси с аниматорите и новите забавления за децата. 

10. Старият гларус прихващач

Онзи знаменит сваляч от времето на соца, който покоряваше чехкините с едно голо тяло и няколко вълшебни думи на международния език на любовта, които отключваха всяко сърце и други неща. Днес на мода са Аlexandro, който кара мерцедеса си с 300 км в час, Фики, Криско или просто Чичко Паричко, натрупал капитали в годините на касовата и масовата приватизация.

В категории: Бургас


13
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
13
Коментара по темата
13.
Да да прав си 11
03.09.2017 17:43:42
0
0
С "коне с капаци" не ми се спори.Естествено, че не е прекрасно в Германия,но е в пъти по-добре от тук.Щом ние бягаме при тях,а не обратното.Клишета и заучени фрази не ми се слушат.Ако съм обидил някой,не е нарочно и съжалявам.Просто коментирах това което мисля и виждам. Полетът ми е в сряда.Успех!
12.
ДО КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ТРОЛ №9
03.09.2017 17:36:26
1
1
Другарю комунист, ако наистина си отпрашил за Германия (в което се съмнявам), ако не на другите, то отговори на себе си, защо не си би камшика към необолшевишка Русия.
Нали втълпявахте на хората, че там е раят и, че и у нас трябва да стане както в мераклийката да освобождава (т.е. завладява) по целия свят мамаша ви Раша?
Грешни люде сте вие комунягите, грешни и болни от раздвояване на личността (шизофрения).
11.
Ot 8 do 9
03.09.2017 16:46:28
0
1
Ех че е прекрасно в Германия нали? Я кажи колко от заплата ти отива за бежанците? Ти като говориш за разлики в Германия виждаш ли ги? Или още не са те арестували и осъдили затова че си казал на някой педал и си наранил достойнството му или че си ял свинско пред забулени хора? От много състрадателност и съпричастност Европа я гърмят и тия с чалмите правят квото си искат.
10.
До 9
03.09.2017 16:18:52
1
3
Ти виждаш само лошото. Иди на доктор защото скоро можеш да се самоубиеш. Ще се опитам да ти помогна....Знаеш ли че 2 500 000 българи са били на разходка в чужбина само тази година. Само през септември 100 000 ще пътуват до Гърция. Освен това причината за твоето лошо настроение най вероятно е лошо храносмилане /запек/
.
9.
Отговор до 8
03.09.2017 15:41:09
1
4
Аз отдавна съм в Германия,приятелю!Не ме мисли.Казвам какво виждам с просто око,когато се върна за малко.Казвам какви са разликите с преди и сега,това което се вижда на първо четене.Виждам,че си анализатор и със сигурност ще ни кажеш всички детайли в дълбочина.Аз констатирам малките неща-децата вече са почти неграмотни,всеки втори е със по едно или две хронични заболявания,гнила съдебна система,фалшиви храни,бум на престъпност,на дебилщина, на чалга култура.Хората са злобни,ампутирани от състрадателност и съпричастност.Принудени са с много нерви и стрес едвам да покриват съществуването си.Затворени са в черупките си от проблеми и страхове.Бъди честен и си дай сметка кога за последно сте се събирали повече хора от близките ти,не тези които живеете заедно?Честно ли мислиш,че след 27 години преход можем да обвиняваме който и каквото и да е за жалката ни действителност?Не!!!В нас е причината,ние явно не ставаме.Само,че преди бяхме по-добри хора.Нещо се задавихме с тази криворазбрана демокрация.
8.
До 7
03.09.2017 14:50:03
2
3
Тия дет сега се водят капиталисти са бивши комунисти предрешени това ясно ли тие? Любимия ви соц никога не си е отивал е Боко се изживява като бай ви Тошо. А ти вместо да умираш със 120лв. заплата си седни на д-то преклалифицираи се и отивай където ще ти платят подобаващо. Важи същото и за докторите и инжинерите. Може би не са кадърни иначе щяха да си работят по специалността. Като беше толкоз хубаво при соц-а що толкова хора си рискуваха живота да се махнат от прекрасния соц? Сега е същото като соца - ако си близък с големците от власта си добре ако не си не си добре. Ква е разликата?
7.
До 3
03.09.2017 14:11:57
1
4
А ти,къде виждаш нормален като излезеш навън.Доктори и инжинери ровят по казаните,дилъри продават дрога със закрилата на полицията,а всичко кадърно отдавна е навън.Ама най-важното е че уродливият режим го няма,вече сме свободни!"Свободни" да умрем бавно (със 120 лева пенсия) или бързо (намушкани от някой наркоман).Като става дума за уродливи режими,май пак дръпнахме късата клечка.
6.
Бенджи, Закс и Зведният принц
03.09.2017 12:49:27
1
5
Сега има гмеж от наши и чуждестранни селяни на Слънчака (бивш Слънчев бряг), много скъпи проститутки (едно време бяха евтин и даваха и за без пари), фалшив алкохол, помия олинклузив и украинци, молдовци и всякаква сган персонал по хотелите за по 400 лв. заплата. Това е демокрацията и пазарна икономика по нашенски.
5.
Червен динозавър
03.09.2017 11:18:47
0
6
Добре го казахте за цацата, ама забравихте за топлата бира. "СОЦА" и топлата бира на плажа са си като дупето и гащите.
От ония времена остана култовата фраза - "Ще ме цака той, мене с топла бира."
4.
Ким Чен Тръмп
03.09.2017 11:07:07
7
0
Споко сега северна Корея и САЩ като си разменят по една водородна бомбичка и затрият половината свят всичко ще си дойде на мястото :)
3.
Кимчен
03.09.2017 10:58:19
7
10
Заврете си соца отзад!, Никой нормален няма нужда от този уродлив режим!
2.
777
03.09.2017 10:13:16
10
8
Стига сте ревали бе дъртаци!
1.
!!!
03.09.2017 10:09:08
5
17
Нафиле,няма ги вече тези спокойни и хубави години!Сега е само жмел,дроги,татуси и олигофрения,която е в целият си блясък.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори