×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Махат делегираните бюджети на училищата


18 Август 2017, Петък, 13:18 ч.

Тази дългоочаквана от много учители новина сподели вчера министърът на образованието Красимир Вълчев

Порочната система на делегираните бюджети за училищата ще бъде премахната и школата ще получават субсидиране на база резултатите на учениците.

Тази дългоочаквана от много учители новина сподели вчера министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Ще се променят критериите за самоцелно задържане на учениците, като се смени системата за делегираните бюджети. Предвижда се до 2019 година да се въведе финансиране на училищата в зависимост от образователните резултати", заяви Вълчев.

В резултат на делегираните бюджети през последните години училищата гледат по всякакъв начин да запазят бройката на учениците, защото парите се дават на бройка. Така и най-неграмотните и непосещаващи уроците безпроблемно преминават в по-горен клас.

Пред "България Днес" учители от цялата страна са споделяли, че ако си позволят да напишат двойка на ученик, след това биват привиквани от директорите и се налага да дават дълги обяснения дали са дали "шанс" на ученика да се поправи. На практика тормозът, който директорът упражнява върху учителя заради двойкаджиите, трае цяло лято. В почти 100% от случаите накрая директорът просто нареждал ученикът да бъде пуснат напред. Така в един момент, за да не си късат нервите и да си съсипват лятната почивка, учителите сами започвали да пишат тройки на изпадащите ученици. В едно софийско училище се разбра, че по време на матурите учителите стоят в тоалетните и диктуват на учениците отговорите. Дръзналата да разкаже за това учителка бе уволнена.

Самият министър Красимир Вълчев призна, че резултатите в нивото на обучение в момента са плачевни. "18-20% от учениците не владеят български език", каза Вълчев.

Министърът обяви, че средствата за учителските заплати са недостатъчни, но трябва да бъдат осигурени. С решение на Министерския съвет отпреди 2 дни заплатите от 1 септември ще са по-високи с 15%.

"Следващата актуализация ще е догодина. Увеличението няма да е еднакво за всички, а ще се търси диференциация. Към края на мандата заплатата на учителите чисто ще бъде между 1600-1700 лева, а директорската към 2 хил. лв. Очаква се тези суми да бъдат постигнати на равни стъпки до 2021 г.", съобщи Красимир Вълчев.

Министърът коментира и идеята за обхващането на 4-годишните в предучилищни групи. "Тя е насочена главно към семейства, в които родителите имат по-ниско образование, за да се даде шанс на децата", обясни министърът на образованието.

В категории: Политика


7
Коментара
Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
7
Коментара по темата
7.
Живко Иванов
22.08.2017 23:11:12
0
1
Нямаше нищо по-добро, до скоро от образованието в България. Всяка следваща промяна го съсипваше и обезличаваше. Слагам глаголите в минало време с надеждата, че всичко това ще спре. Като български учител, искам да Ви помоля за едно единствено нещо. Каквото можахте, съсипахте. Спрете се и ни оставете, с остатъците от неонищоженото да продължим да работим.
6.
браво
20.08.2017 23:53:09
1
1
Много добро решение.
5.
Въпрос
20.08.2017 01:04:22
0
8
А как ще се определят резултатите? Ако ще е според успеха на матурите, то тогава не само "в едно софийско училище", а навсякъде учителите ще диктуват отговорите от тоалетните!
4.
Алина
19.08.2017 18:23:57
0
13
А кога ще бъде на база къртовски труд?Защото лесно научавах на четмо и писмо децата в централното градско училище,но питате ли ме колко усилия ми струва да науча на това дете ,което за пръв път е чуло българска реч на 5 години?
3.
запозната с проблемите .....
19.08.2017 01:56:37
2
18
Господ здраве да му дава и дълъг живот на това хубаво момче-министъра на Образованието!Все хубави и правилни стъпки прави..това е поредната хубава новина ,още таз година трябва да стане това!!!!!Очакваме следващата правилна стъпка..Поздравления ,г-н Министре,на прав път сте!Махнете и тези измислени инспекторати,няма нужда от тях ,това са едни ненужни никому хрантутници на и без това бедната ни държава!
2.
Георги
18.08.2017 11:55:47
1
24
Следващата стъпка трябва да е премахването на клиничните пътеки в болниците.
1.
Ммм
18.08.2017 11:10:00
4
29
Нищо няма да се промени докато не се промени закона директорите на училища и градини да са с мандат а не на пожизнен пост. Учител.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори