×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чували ли сте за Хепатит А и Хепатит Е? Те са сред вирусните стомашно-чревни инфекции, с които може да се заразите и през лятото


Чували ли сте за Хепатит А и Хепатит Е? Те са сред вирусните стомашно-чревни инфекции, с които може да се заразите и през лятото
Хепатит А вирусната инфекция е трудно клинично различима от останалите типове вирусен хепатит
18 Юли 2017, Вторник, 16:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Вирусологът на лаборатория „ЛИНА” напомня, че и при този вид вирусни заболявания антибиотиците са напълно безполезни. За избора на правилно  лечение  е в помощ бързата лабораторна диагностика

През летния сезон по-често се наблюдават стомашно-чревни инфекции. В голямата си част те се дължат на предаване на вируси и бактерии по фекално-орален път чрез замърсени ръце, предмети и повърхности, заразена храна или вода. Може би малко хора знаят, че към тази група условно принадлежат и два хепатитни вируса - Хепатит А и Хепатит Е.

Хепатит А е най- широко разпространеният  тип вирусен хепатит. В България неговият относителен дял сред острите вирусни хепатити е над 70%”, заявява вирусологът на лаборатория „ЛИНА” д-р Татяна Николова.

Източник на заразата е всеки човек с остра инфекция, независимо от формата на клиничното протичане. Предаването  на заразата става  най-често по контактно-битов път, но значение имат и водният и хранителният. Това лесно може да се случи при консумация  на суровa  или не добре обработенa риба и други морски дарове, уловени в замърсени с вируса води. Често е достатъчно замърсената храна да попадне в салати, сандвичи, десерти и други ястия, откъдето при консумация вирусът навлиза директно в храносмилателния тракт и кръвообращението на човека. Той разбира се може да бъде пренесен и от друг човек, който вече е носител на вируса и е замърсил съдове или прибори за хранене с него. Инкубационният период, след който започва заболяването, варира между 15 и 45 дни. Клиничното протичане е от безсимптомно до силно изразени клинични форми. Жълтеницата (иктер) е необичайна при децата, по-малки от 4 години, но е характерна при възрастните. Първите признаци са обща отпадналост, намаление на апетита, гадене, понякога повръщане. Болните се оплакват от тежест и болки в дясното подребрие. Този период е около 5 дни, в края на който урината потъмнява, изпражненията побеляват и се увеличават стойностите на чернодробните ензими. Иктеричният стадий е средно 7-10 дни, като по тежест бива лека, средно тежка и тежка форма в съотношение 50:25:25. Периодът на оздравяването е продължителен от 2 до 4-5 месеца и е в зависимост от тежестта на заболяването.

Хепатит А вирусната инфекция е трудно клинично различима от останалите типове вирусен хепатит. Повишението на чернодробните ензими е показател за чернодробно увреждане, но не е специфично.

Основният маркер на инфекцията е появата на антитела срещу Хепатит А от клас IgM- anti HAV IgM, които се появяват в края на инкубационния период. Те достигат висока концентрация още в първите дни на заболяването и намаляват до пълното им изчезване не по-късно от 6-тия месец от началото на заболяването. Около 20-тия  ден се образуват т. н. IgG антитела - Anti  HAV IgG, които се задържат много дълго време и са маркер  както за настояща, така и за минала инфекция. Същият клас антитела се появяват и при приложена ваксина за хепатит А. Директният маркер за хепатит А е установяване на Хепатит А антиген –(HAAg) във фекалии. Той се появава 1-2 седмици преди клиничните  признаци и може да бъде установен до две седмици след острото начало”, обяснява вирусологът д-р Николова.

И трите маркера се откриват с  усъвършенствания вариант на хемилуминисцентния метод – електрохемилуминисцентен имунотест (ECLIA). Той е най-подходящ за целта – бърз, чувствителен и точен. Точно поради тази причина се прилага в медицинска лаборатория „ЛИНА”.

Вторият споменат хепатитен вирус -  Хепатит Е (HEV) е  чревно предаван. Инкубационният период при него е  35-45 дни. Вирусът се установява в кръвта около 20-тия ден от заразяването, а във фецеса една седмица по- късно. По своята клинична характеристика хепатит Е не се различава съществено от хепатит А.

Най-съществена разлика се откроява при заразени бременни жени, като смъртността при тях е около 20-30%. Подобно на Хепатит А субклиничната форма преобладава при деца и по-високата възраст е фактор за появата на силно изразена клинична картина”, допълва д-р Николова.

Епидемични взривове и спорадични случаи се наблюдават в целия свят. Основният рисков фактор за заразяването с  HEV е консумация на замърсена с фекалии вода в ендемичните райони. Близкият контакт в домашни условия не представлява съществен риск за разпространението на инфекцията.
Лабораторната диагностика на Хепатит Е вирусната инфекция се основава предимно на откриването на специфични антитела – Anti HEV IgM  и Anti HEV IgG по метода ЕЛАЙЗА.  Разработени са и други  методи като полимеразна верижна реакция- PCR  за откриване на РНК на HEV в кръв и фецес през кратката фаза на инфекцията (около 3 седмици). Медицинска лаборатория „ЛИНА” извършва всички изброени изследвания.

Най-ефективният и достъпен начин за предпазване от хранителни инфекции, причинени от вируси, разбира се е добрата лична хигиена – редовното измиване на ръцете, приборите, съдовете и всички предмети, които влизат в контакт с храната. Качественият контрол върху хранителните източници и тяхната предварителна кулинарна обработка също са от голямо значение. Ако обаче  вече сме се заразили и трябва да се борим с вирусната инфекция, нека си припомним, че в тези случаи антибиотиците са напълно безполезни.  Ранната, бърза и точна диагностика ни дава решение за правилния избор на лечение”, съветва д-р Николова.

В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
България Всички новини
Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Днес Общински съвет-Бургас одобри проекта, школото ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“   Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Марияна израсна копие на майка си Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Това е дебютът на Дарина Радева Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България"
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори