Наши учени създават безглутенова бира
																							05 Юли 2017, Сряда, 14:51 ч.
																					
										
										
																				Източник: ТрудБирата е една от най-разпространените напитки в световен мащаб, производството на безглутеново или с ниско съдържание на глутен пиво придобива все по-голяма популярност
											Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработват безглутеново пиво, което би могло да влезе в категорията на функционалните напитки. Това стана ясно на наскоро проведената VIII Национална конференция по хранене, организирана от Българското дружество по хранене и диететика (БДХД). На нея по традиция се събраха утвърдени специалисти в тази област.Четири от научните доклади на форума бяха свързани с качествата на бирата и с иновациите в пивоварните технологии, представени от широк кръг учени от водещи академични и изследователски институти. Акцентът беше поставен върху разработването на пива с ниско съдържание на глутен и въздействието на умерената консумация на бира върху здравето. Това идва да покаже, че проучванията върху функционалните храни стават все по-важни, тъй като тези продукти имат не само хранителна стойност, а и позитивен ефект върху определени функции на организма.
Проф. д-р Габриела Маринова, директор на ИКХТ, и зам.-директорът – доц. Силвия Милева, са водещите автори на 2 доклада върху изследванията на Института за производство на пиво от безглутенови суровини. Темата за безглутеновите храни е широко дискутирана сред лекарите във връзка с глутеновата ентеропатия (цьолиакия) или чувствителност към глутен – наследствено състояние, предизвикано от консумацията на зърнени култури, съдържащи глутен. Имайки предвид факта, че бирата е една от най-разпространените напитки в световен мащаб, производството на безглутеново или с ниско съдържание на глутен пиво придобива все по-голяма популярност. По думите на проф. Маринова последните разработки на безглутенови пива – ейл и лагер, се приемат като положителна стъпка от тези, които имат глутенова непоносимост и стимулира най-вече търсенето на безглутенови суровини, съобразени с процесите в пивоварството.
Задача на изследванията в тази насока е да се получат напитки, като се използват различни зърнени суровини – просо, елда, киноа, сорго, ориз и др., с подходящи физико-химични и вкусови свойства. „В международен план пивоварите се стремят да разрешат проблема с глутеновата непоносимост за почитателите на пивото. Постигането на икономическа ефективност на процесите и производството на приемлив за потребителите продукт е предизвикателство за учените и българските изследователи не могат да стоят настрана от тези процеси“, поясни директорът на Института по криобиология и хранителни технологии.
Целта на представеното проучване е да се получи бира с ниско съдържание на глутен, като се използва пивна мъст от ечемичен малц с добавени просо, царевичен грис и ориз в различни съотношения и два щама пивни дрожди от колекцията на ИКХТ. В конкретното изследване с най-висока антиоксидантна способност се характеризира пробата с 40% ориз, следвана от тази с 40% царевичен грис. С избрания технологичен режим е разработен продукт с ниско съдържание на глутен под 20 ppm (mg/l). По този начин се покриват критериите на Codex Alimentarius (CODEX STAN 118 – 1979) и изискванията за етикетиране на нискоглутеновите и безглутеновите храни и напитки. Дрождите запазват ферментационната си и метаболитна активност. Полученото пиво е с нормални показатели и добра дегустационна оценка, с подходящ за консуматора вкус и аромат.
Сериозно място в дискусията по време на конференцията зае и обзорът на диетолога проф. д-р Донка Байкова и колектив. Нейната презентация „Пивото при здраве и болест – реалност и рекомендации“ разглежда ефекта от умерената консумация на пиво върху човешкия организъм.
Беше подчертано, че в последно време са създадени модерни технологии за производство на различни асортименти бира с ниско съдържание на алкохол или без алкохол, които притежават качества, близки до тези на алкохол-съдържащите им аналози. Но най-важното е, че безалкохолното пиво от една страна съдържа всички характеристики на традиционната бира, а от друга – липсата на алкохол го прави подходящо за по-широка консумация. То може да има благоприятно действие върху здравето и може да обогати диетата на съвременния човек.
По време на обсъжданията на отделните доклади учените се обединиха около мнението, че изследванията върху функционалните характеристики на пивото и неговите съставки дават полезна информация на потребителите и са важни за развитието на новаторските проекти в хранителната индустрия.
											В категории: 
																							
													Животът
												
																																	
																				
										 
													 
													 
													 
													 
													 
															
													 
													 
													Трилърът със Светльо Вуцов продължава
																										
														 31/10/2025, Петък 19:30
														 0
													
												
																					 
															
													 
													 
													Алекс Грозданов обра аплодисментите в Полша
																										
														 31/10/2025, Петък 19:17
														 0
													
												
																					 
															
													 
													 
													Мъж се направи на жена в "Ергенът"
																										
														 31/10/2025, Петък 19:03
														 0
													
												
																					 
															
													 
													 
													Какво се случва с водата в голям роден град?
																										
														 31/10/2025, Петък 18:33
														 1
													
												
																					 
															
													 
													 
													Круизен кораб заседна в Дунав
																										
														 31/10/2025, Петък 18:21
														 0
													
												
																					 
															
													 
													 
													Созопол ще посрещне Гимкхана и Супер Рали през уикенда
																										
														 31/10/2025, Петък 18:00
														 0
													
												
																					 
															
													 
													 
													Терористи щяха да потопят САЩ в кръв за Хелоуин, ФБР предотврати атентата
																										
														 31/10/2025, Петък 17:50
														 0
													
												
																					 
															
													 
													 
													Не пропускайте празника на тиквата на пазар „Краснодар“
																										
														 31/10/2025, Петък 17:41
														 1
													
												
																					 
															
													 
													 
													2 г. и 8 месеца условно за учителя-педофил Христо Кирев
																										
														 31/10/2025, Петък 17:36
														 0
													
												
																					 
															
													 
													 
													Хибрид между ураган и средиземноморска буря със сила 160 км/ч може да удари Балканите
																										
														 31/10/2025, Петък 17:30
														 1
													
												
																					 
															
													 
													 
													Галена натиска последния златен бутон
																										
														 31/10/2025, Петък 17:27
														 1
													
												
																					 Суперлуна е в телец. Какво да очаквате
													
												
												
													
													
													
														 
														 
														Суперлуна е в телец. Какво да очаквате
													
													
																													 
															 
																									 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
							 
							 
							 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										