×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трябва ли да се подменят "старите дървета" по улиците на Бургас?


Трябва ли да се подменят "старите дървета" по улиците на Бургас?
Подмяната на дърветата на ул."Цар Симеон I" е добър пример в това отношение. Премахнаха се стари, опасни и неподходящи за градската среда дървета, за да се засадят нови фиданки
Тема в развитие
виж още
скрий
09 Юни 2017, Петък, 13:21 ч.
Автор: Диана ЧОЛАКОВА, ландшафтен архитект

Много от старите дървета не могат да бъдат спасени, защото не са поддържани, както трябва

Л.арх. Диана Чолакова е завършила Технически университет в Дрезден, Германия. Била е проектант в Отдел “Градоустройство”- Териториална проектантска организация Бургас. 10 години е била  главен проектант и изпълнител на Националната изложба за цветя с международно участие “ФЛОРА – БУРГАС”.

От близо десетилетие е управител на „Ланд Арх Проект“ ЕООД. С мнението й продължаваме темата за подмяната на дървесните видове.
(ВИЖ ПОДРОБНОСТИ В НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ). 

Темата предизвиква спорове. Част от полемиката произлиза от факта, че граждани и специалисти си представят различни неща. Затова нека да започнем с определението. Какво е “старо” дърво? Когато гражданите нарекат едно дърво старо, често те си представят достолепни видове с красиви корони, които носят характера на улицата и спомени от детските им години. Много от нас имаме сантиментална привързаност към дървото расло пред дома ни цял живот.

В българското законодателство не се използва термина “старо” дърво. Според закона видове над 20 години са достатъчно значими и те подлежат на картотекиране – това означава, че те се водят в регистър и за тяхната поддръжка е необходима експертна оценка преди общината да предприеме действия.

Причината за подмяната на улични дърветата не е, че те са “стари.” Решението се взема на база дали дърветата изпълняват по най-добрия начин функцията и естетиката, поради която са засадени.

През 2010-2011 г имах възможността да се занимавам лично с проблемите на дървесната декоративна растителност в Бургас. Картотекирахме над 5 400 улични дървета в централните градски части, определяйки тяхното местоположение, състояние на короната, стъблото, кореновата система, болести и други показатели по поддръжката.

Смятам,че трябва да се борим за всяко дърво. Винаги, когато се ремонтира една улица, трябва да търсим екземпляри, които да бъдат запазени. За съжаление това често не е възможно. От 50-100 дървета, например, може едва няколко да са подходящи за запазване. За това има няколко причини,които ще изложа по-долу.

Като цяло градската среда изисква по-нов дървесен фонд. След години корените започват да надигат настилката и хората се спъват, което представлява особена опасност за възрастни и малки деца. На някои кръстовища дървета пречат за видимостта на шофьорите. Освен това граждани се оплакват, че корени влизат в мазетата и основите на сградите, нарушават стабилността на конструкцията и водят до течове.

През годините много от дърветата са рязани неправилно. Още когато кабелите за електроснабдяване и Интернет преминаваха от сграда на сграда короните се изрязваха неправилно с дупки, за да отворят път на кабела без мисъл за нуждите на растението.

През последните години станахме свидетели на процеса на местенето на кабелите под земята. По време на подмяната на старата подземна инфраструктура, газификацията и замяната на паважните дрениращи настилки с асфалт бяха наранени и кореновите системи на дърветата.

Бумът на строителство, започнал преди 25 години, който замени нискоетажната застройка в централната част на Бургас със сгради от 5-7 етажа и повече, нанесе допълнителни щети на корони и корени.

Възприетите в практиката методи за подмладяване, които се наблюдават след 90-те години в 2 Бургас – изрязване на ½ или ⅓ на всички клони в короната или чрез резитбата на „глава“ – са неправилни и неиздържани от биологична гледна точка. При такова силно съкращаване на короната много рязко се изменя съотношението между корона и коренова система. Растението развива буйни леторасли, които възпрепятстват нормалното му узряване. То не може да се възстанови напълно, част от корените умират и целият вид бавно загива.

С години тази практика беше нещо като компромисно решение хем да бъде оставено дърво, което трябва да бъде подменено,хем да не бъде премахнато. Когато се реже едно дърво “на глава”, то е обречено. И това, което е по-лошото – този начин на поддръжка изключва възможността отделни екземпляри да бъдат запазени.

Поради тези причини много от “старите”дървета в Бургас не могат да бъдат спасени. Пътят към устойчиво развитие е замяната на опасните и отмиращи дървесни видове с млади екземпляри, които имат дълъг живот. Няколко години след засаждане, млади и силни дървета с тънък и строен ствол образуват не по-малка корона от сегашните видове. Те изпълняват същата функция както старите дървета, без нежеланите ефекти. При правилна поддръжка новите видове могат да достигнат по-дълбока възраст,отколкото позволява настоящият дървесен фонд.

Новите дървета предоставят чист въздух, сянка и прохлада без опасност за сгради и граждани. Това са видове,с които нашите деца и внуци могат да израснат днес и да изградят свои собствени спомени. За мен най-важното е да следваме устойчиво развитие, засаждайки днес млади екземпляри, които ще запазят характера на града и ще ни се отплатят в дългосрочен план.

В категории: Бургас


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
19
Коментара по темата
19.
19
10.06.2017 08:57:04
5
0
ако корените на дърветата започнат да рушат основите на сградите и те се пукат пак ли ще се пазят
18.
Mestan
10.06.2017 03:31:07
2
24
Pulni gluposti......ako beshe taka Bulonskia les da go biaha oriazali. NIKUDE PO SVETA NIAMA TAKAVA VURHOVNA GLUPOST, da orejesh edna ciala ulica s durveta po na 40 godini
17.
Трябва!
10.06.2017 02:37:18
2
2
Но с мозък, не само с лопата!
И по пътищата до отдалечените квартали! Кажете на Валери Симеонов, той преди идваше да сейм дървета, тва беше преди няколко години, пък сега що не идва?!? Сигурно му е омръзнало :\
16.
има улици
09.06.2017 23:47:19
7
4
на които тротоарите се свеждат до 1-2 плочки ширина,за да се запазят някакви дървета.По тези "тротоари"не може да мине дори детска или инвалидна количка.Какъв е смисълът от това?Дърветата ли са по-важни ,или хората?А когато при нов строеж някакво дърво пречи,просто го ликвидират и...толкова.Има улици без нито едно дърво,а има такива с надигнати от корените тротоари,по които не можеш да минеш.Странна работа.
15.
*********
09.06.2017 20:43:29
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
D
09.06.2017 20:31:44
0
3
А опасните клони които всеки момент ще паднат , тях защо не ги махате
13.
*********
09.06.2017 19:29:44
2
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
Васил Левски говори
09.06.2017 19:01:32
9
5
Браво на дамата! Най накрая да прочета нещо смислено! Защо! Защото момичето е учило в Дрезден не е селянка като нас.
Иска ми се така да пишат и тези които правят кабелите на града защото жиците са виснали навсякъде. Иска ми се така да пишат тези които преподават на децата защото децата не могат да продават да мислят бизнеси да печелят по добре от западните. Иска ми се така да мисли този който оставя четвърт Бургас със мръсни трошки коли паркирани по улици със строшени тротоари и бордюри --- да беше се научил как да строи модерно и красиво. Браво на дамата която пише и давай по силно, взимай по висока позиция в града!!!!!!направвте семинар за модерните градове в Бургас!!!
11.
ivko
09.06.2017 17:35:17
3
2
По колко лева ще продавате кубика -да си купя от вас за печката за зимата ? И пред нас има 2-3 големи дървета -елате да ги резнете - и кажете колко лева ще продавате кубика ?
10.
12
09.06.2017 17:01:23
0
15
Да се санкционират фирмите облепящи дървета с реклами за ремонт на покриви. В коя друга държава има този грозен навик да се забиват обяви или некролози по дърветата?
9.
gradski
09.06.2017 16:44:28
2
14
Силно се надявам тези "експерти" да не са същите, които са давали мнение и приемали дървените парапети по моста. Само не мога да разбера зашо същите тези експерти в Сливен спасяват дървета и се борят за тях а в Бургас обратното съветват...
8.
Димитров
09.06.2017 16:19:15
2
7
Подрязване - ще рече оформяне на короната. Видях нагледно как става на ул. Цар Симеон минаха избирателно, клъцнаха по някое клонче, през дърво през две и ще се наредят на края на месеца на общинският банкомат за заплата а за тези хиляди дървета които се подрязват само по това време колко народ трябва да работи?
7.
*********
09.06.2017 16:12:57
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
Аватар
09.06.2017 15:49:47
3
16
НЕ ПИ ПАЙ ТЕ ДЪР ВЕ ТА ТА !
5.
от1 до 4
09.06.2017 15:40:51
2
11
И аз това казах, но ми изтриха коментара. Странно, каква ли е темата на материала...?
4.
Флегми
09.06.2017 15:23:54
2
24
Стига сте ни обработвали за предстоящата масова сеч
3.
*********
09.06.2017 15:11:50
4
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Градската среда в Бургас изисква санкции
09.06.2017 15:04:37
0
18
Градската среда в Бургас изисква да се санкционират фирмите облепящи дървета с реклами за ремонт на покриви. Искам да ми кажете в коя друга държава има този грозен навик да се забиват обяви или некролози по дърветата? Само в най-добрия град/държава за живеене
1.
*********
09.06.2017 15:03:18
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори