×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов и ГЕРБ нямат мотиви и смелост да реформират съдебната система в интерес на обществото


Борисов и ГЕРБ нямат мотиви и смелост да реформират съдебната система в интерес на обществото
Правителството няма капацитет и воля да решава големите проблеми, вероятно ще има кратък живот, смята Александър Маринов
26 Май 2017, Петък, 18:34 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Началото на правителството е неуверено, патриотите са неудобен партньор, казва политологът


Проф. Александър Маринов е на 60 г. Преподавател в Софийския университет по публична администрация и политически науки. Потърсихме го за коментар на актуалната политическа обстановка и първите стъпки на новата власт.

- Проф. Маринов, по принцип се дават 100 дни толеранс на правителствата, но първите 20 дни на кабинета „Борисов 3” бяха доста динамични. Как ги оценявате?
- Дали ще са три седмици или повече, дните не са толкова важни. Важно е дали можем да направим някакви предварителни изводи за стила, за подхода и в някакъв смисъл за очакваните затруднения и предизвикателствата пред работата на това правителство. Според мен няма особени изненади от гледна точка на стила – това си е общо взето утвърденият стил на правителствата на Борисов. Новите проблеми идват от обстоятелството, че в това правителство има доста хора, които нямат политически и управленски опит. А една част от партньорите още се движат по своята обичайна инерция на опозиционното мислене и говорене. Т.е. при правителството има някакъв парадокс, някакво раздвояване между думи и дела. Една част от хората в него мълчат, въпреки че би трябвало да говорят – това се отнася преди всичко за новите, неопитни министри. А една част – имам предвид главно представителите на коалиционния партньор, прекалено много говорят и още не могат да намерят точната мяра на начина на говорене за членове на правителството. Все пак не става дума за опозиционни политици. Има едно неустановено, неуверено начало. Борисов се опитва да прави неща, които е правил много пъти, но според мен тук ще му бъде по-трудно.

- Как ще се отрази на правителството присъствието на „Обединените патриоти” в него?
- Тук преди всичко трябва да се има предвид съдържанието на техните идеи, предложения, инициативи и т.н. Това е важното според мен. Т.е. там, където те предлагат полезни и правилни неща – няма нищо лошо, че го предлагат те. Проблемът е в друго – патриотите са неудобен партньор за Борисов по силата на определена политическа инерция, а и по силата на някои позиции, които те защитават. Понеже те участват за първи път във властта, ще искат да се обозначат, да се идентифицират, да извлекат някакви по-ясни политически дивиденти. Ние виждаме, че започва да се натрупва едно напрежение, което например е свързано с това, че патриотите лансират като ясни позиции, които дори не са обсъждани, които дори не са предвидени да бъдат обсъждани например в тяхното споразумение и в т. нар. програма за управление. Така че ГЕРБ от една страна се понаучи на някои хватки, а за патриотите това е нещо ново и смятам, че ще има някои допълнителни трудности. Още повече че на тяхното участие в правителството не се гледа с добро око от Европа, това е повече от ясно.

- Наскоро имаше първи по-сериозен протест - за реформа в правосъдието. Защо според Вас Бойко Борисов взима страната на Цацаров в спора за съдебната реформа?
- Това е големият проблем – че съдебната реформа неправилно се персонифицира с конкретни имена – „за” този, „против” онзи; този е добър, а онзи е лош… Според мен съдебната реформа трябва да изхожда не от личностите на един или друг ръководител в системата, а от това какви промени са необходими за българското общество и за българските граждани. Ясно е, че в съдебната власт, в широкия смисъл, има установено едно статукво и това статукво ще бъде защитавано. Очевидно Бойко Борисов и ГЕРБ нямат мотиви и смелост - дори бих казал, да тръгнат да променят по-сериозно статуквото в нужната за обществото посока. И това не важи от днес, а и при предишните опити да бъде направена реформа. Тук не е важно кой го иска, важно е какво е нужно на обществото. Но там резки движения няма да има и сме свидетели на такива трагикомични противоречия – хем реформата е завършила, хем пък ще се ускорява. И въобще там има една каша, която според мен пак ще започне да носи напрежение.

- А има ли зависимост? Много хора казват, че Борисов, а и много политици са зависими от главния прокурор.
- Аз не мога да знам дали е така, но мога да кажа, че много политици се държат по начин, който създава впечатление за зависимост, тъй като няма друго разумно обяснение.

- БСП също не подхваща тази тема. Тя може ли да бъде адекватна опозиция на това управление.
- По конкретния въпрос - БСП няма достатъчна яснота какво трябва да се прави в съдебната власт. Те също се пазят от по-резки движения, може би защото инициативата в тази област досега се държи от определени елементи от дясното пространство. Дали ще бъде силна и убедителна опозиция, това предстои да видим. За момента имаме само думи, въпросът е какво по-съществено ще предложи БСП, защото в края на краищата от качеството на това, което предлага като алтернативна политика, зависи наистина дали ще има обосновани претенции да измести ГЕРБ от властта. Това е решаващото, а не дали говори по-силни или по-емоционални думи.

- Някаква прогноза за продължителността на кабинета може ли да направите? Четири години възможно ли е да изкара?
- Не! Е, в България всичко е възможно, но е малко вероятно. Аз смятам, че този кабинет няма да бъде дълговечен по простата причина, че няма капацитета и волята да решава големите проблеми на страната. Това означава, че тези проблеми ще започнат да се натрупват, да генерират напрежение. И пак ще видим това, което се случи досега два пъти. Това е стилът на Бойко Борисов – той, като види, че започне да става напечено, се измъква от властта. Това ще стане и сега, но кога точно ще бъде – според мен най-късно след като приключи председателството (на България на Съвета на ЕС).

- Най-късно?
- Най-късно, но всичко може да се случи и по-рано. Вие виждате - такива кризи възникват. Засега те са слаби кризи, но могат да бъдат и по-силни и може като нищо да наложат сериозни промени в правителството, а оттам вече да се търси друг вид коалиция. Всякакви неща са възможни.

В категории: Политика


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 4
5
Коментара по темата
5.
056
27.05.2017 13:42:06
0
4
Аз пък смятам, че в интервюто се казва достатъчно - за нулевата воля за реална реформа в съдебната система. Борисов никога не се е опитвал да реформира нещо в страната и винаги тича след събитията, в случай че ги осъзнае. Изборът на Цачева за министър на правосъдието е достатъчен индикатор за това, че няма да има реформа в съдебната система. Имам усещането, че "Ден да мине, друг да дойде" е мотото на Борисов. Така че забравете за смислени реформи.
4.
хмм
26.05.2017 22:23:20
6
16
Борисов и ГЕРБ нямат мотиви и смелост за нищо, освен да крадат и мачкат народа и да слушкат наднационалното задкулисие...даже не прочетох тази статия, заглавието казва достатъчно
3.
Юрии
26.05.2017 21:58:42
8
9
Общи приказки на един безработен дето си отваря устата. Нищо.
2.
Васил Левски говори
26.05.2017 21:57:32
5
11
Внимателно прочетох интервюто. Не смятам че този е някакъв експерт. Търсих някакви идеи нещо ново да каже някакви проницания. Няма. Мисля че е доста слаб като аналист и като специалист. Съжалявам че Флагман нямат по добри специалисти. Този човек е все едно да питаш някой на пазара.
Слаб е.
1.
Da
26.05.2017 21:41:37
1
3
I as smiatam taka. Тези отзвуци ще дадат малко тласък на интересите в името на общата кауза към момента, но ще е за кратко, защото вълкът козината си мени, но нрава не!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори