×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вида Пиронкова: "Емпатия"-та е антидотът за апатията, в която живеем


04 Април 2017, Вторник, 14:53 ч.

Омайна бургаска вечер с Авторката на "Гълъбо", тенорът Марио Николов и художникът Стефан Божков беляза Гранд Хотел и СПА "Приморец" като устойчиво културно средище

31-ви март 2017 година ще остане в паметта на Бургас като топла, омайна вечер, в която големи арт-фигури изгряха на сцената на Гранд Хотел и СПА "Приморец". Средиземноморски ресторант "Салини" събра на едно място явлението Вида Пиронкова, големия ни тенор Марио Николов и художника Стефан Божков.

Поводът? Първата премиера извън столицата на албума "Емпатия" на Вида Пиронкова. Вечерта се превърна в истински хедонистичен пир, с помощта и на един от финалистите в "Мастършеф" Стелиян Тибериус Куку, който представи с оригинални продукти,блюда, напитки кухнята на Сардиния.



Многокомпонентното бутиково изживяване събра отбрана публика, която почита и цени сладостите на изкуствата, облечени във вкусна, културна иарт, различна от статуквото и не сива опаковка. Бягство от ежедневието страмвай "Емпатия", опиване от музика, акомпанимент на роял, лирика, оригинални сардински напитки - това бе вечерта на 31-ви март в Гранд Хотел и СПА  "Приморец". Един автор, в директен контакт със своята публика сподели щедро своите стихове, музика и приятели. Ей така, на всички да им е топло и обично. Защото, сподели Вида Пиронкова, "Емпатия"-та е антидотът за апатията, в която живеем".

Коя е Вида Пиронкова?
Даровитата арт-дама превзе родните ефир и медии с албума си "Емпатия" и "Гълъбо"в изпълнение на Миро. Премиерата на знаковата песен, която бърка директно в душата, е в началото на февруари тази година. За седмица тя събра 300 хил. гледания в музикалната платформа YouTube. На първи март цифрата вече е над един милион, днес - гони респектиращите два милиона! Роди се легенда.



Всъщност, в началото бе словото. Стихосбирката "Броеницата на Вида" излиза през 2012 година.Събира в себе си десетилетни умотворения, спомени, случки, преживявания, смешни истории, стихове - събирани грижливо и споделяни в социалните мрежи. Тук има по равен брой текстове и стихове, толкова, колкото в една броеница. Физическа форма на книгата - оформление, дизайн и предпечатна подготовка дава Анна Българанова. Страниците, затворени между изключително красивите перлени твърди корици на "Броеницата на Вида" са 122. Отвътре, наднича книгоразделител в червено. Опаковката подсказва за съдържанието. Стихосбирката освен завладяваща е с изключително интересно подредено и поднесено съдържание. Не очаквайте стандартна книга, в която текстът "тече" от горния край на страницата надолу. Не, тук някой текстове напук на приетото, се простират настрани от ляво - на дясно, на цели две разточителни страници и те предизвикват да завъртиш книгата настрани, за да ги прочетеш. Изрисувани зърна от броеницата на Вида, бележат всеки номер на страница. Различната книга излиза в различен от обичайните тираж - само 300 броя, които буквално се разграбват. Днес е библиофилска ценност. Надеждата е за втори тираж, които макар и с неголям размер, ще стигне до жадни за Вида ръце.

Именно на раменете на "Броеницата на Вида" стъпва музикалният албум "Емпатия". В него стиховете обличат музикална премяна - и вече са песни. "Всъщност" - казва Вида - "те са не песни, а пиеси, включително за класическо пиано." Всички аранжименти са дело на Светослав Лобошки, с изключение на песента "Обичам те защото", за чийто аранжимент и изпълнение грижа имат група Атлас. При този етап от трансформацията на една стихосбирка в музикални пиеси, основен акцент е подходът при аранжиментите. Той е съобразен със спецификата на изпълнителя, на който е поверена песента. Оттук и разностранното звучене на албума, събрал в себе си едни от най-големите на нашето време, приятели, колеги, състуденти на Вида Пиронкова- Миро, проф. Людмил Ангелов, Мария Грънчарова, Васил Михайлов, Илия Ангелов, Мирослава Кацарова, Орлин Горанов, Марио Николов, Васил Петров, Еделина Кънева, група "Атлас", Катя Русенова, Борислава Танева, Людмила Танева, виолончелистката Анет Артинян...

Вида определя "Емпатия" като лирика на живота си. В него ще откриете истински истории, разказани от душата. Албумът е хармония и сплав между музика, думи и точен конкретен изпълнител, на който Пиронкова е поверила песента (пиесата). "Това е един голям проект, който събира в себе си много малки неща, които пък са плод на години работа" - допълва авторката на албума-сензация. Успехът се дължи на добрата положителна енергия и ентусиазма на целия екип. Всички подхождат с емпатия и желание, нещата да се случат. Записите са факт след 8-месечен усилен труд. "В началото, завъртяхме воденичното колело", казва за пътя на своя музикален албум Вида, - "После, хората започнаха да го въртят, един, после друг, трети - и в един момент, колелото се търкаляше само".

"Вярвам в Бог и че нещата са случват в точното време" - казва Пиронкова. За нея светът е шарка от божествени знаци и кодове. "Успееш ли да ги изучиш, усетиш, уловиш - тогава започват "да ти се получават" нещата" - допълва тя. За нея висша ценност е доброто, което винаги се мултиплицира и води след себе си още добро. Счита, че и най-трудният човек може да бъде разтопен и изваден от черупката с магията на просто положително отношение. "Протегнатите с добро намерение ръце са в състояние да преодолеят и най-здравите прегради" - споделя Вида. Определя като огромен проблем липсата на комуникация - "Хората общуват с телевизора и компютъра, но не и помежду си".

Някога, се страхувала да каже "Обичам те". Днес, тези думи са неизменна част от битието и, а любовта, която дава, се връща към нея. "На нас, хората, ни е дадена речта. Животните примерно, показват обичта си по други начини. Ние, имаме дара на говора, с който можем да изразим душата и сърцето си. Да го използваме пълноценно е изключително важно!" - казва бележитата дама, която освен поет и писател е и композитор, майстор на сребърни бижута, журналист, куратор на изложби и други културни прояви.


"Мисля, че музиката е универсален лечител. От момента на създаването си, тя е терапия. Може би затова, много назад във времето е имало времена, когато е била ограничавана и е била привилегия на силните на деня. Днес, тя лекува всички, независимо от пол, религия, цвят, националност" - допълва Вида. Тя самата, по време на бременността си, всеки ден е слушала заедно с бебето Моцарт, Бах, Шопен. Ражда се изключително спокойно дете - синът и Ксантос. На 3 години той сам посяга към пианото. Днес любимият му композитор е именно Моцарт.

Дъщерята на големия пловдивски художник Енчо Пиронков, днес живее между София и Атина. Казва, че на родната културна сцена е пълно с качествени продукции, а това, което липсва, е публиката. Първопричината за този парадокс според нея е в дългогодишната целенасочена политика, водена по отношение на културата и образованието. "Българската култура е сведена до елементарни нива, които са достатъчни, да задоволят масовия вкус. Той пък е такъв, след дълги години предлагане на извлек, ерзац от подобие на изкуство" - с горчивина споделя Вида. "Как да променим нещата ли? Трябва да обърнем процесите на говорене и да се противопоставим на това, което се случва. Колко нации преживяха своите революции? А ние какво правим? Чакаме Годо!" - продължава авторката на Емпатия", като алюзия към пиесата на Бекет.

На изпроводяк, си говорим за Бургас. Някога, често идвала тук. Намира градът променен. Все така красив и чист, но с бързо развитие в положителна посока. Определя Гранд Хотел и СПА "Приморец" като съвършено съчетание от архитектура, атмосфера, море, зеленина на морската градина, парк, плаж. Разделяме се с пожелание да се видим пак - тук, на морския бряг, сред уюта и премерения лукс на най-класния хотел на българското Черноморие –Гранд Хотел и СПА „Приморец“.

В категории: Бургас


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори