×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо да подкрепите Христиан Митев? Ето как защити гражданите от рекета на монополите, банките и арбитражите


Защо да подкрепите Христиан Митев? Ето как защити гражданите от рекета на монополите, банките и арбитражите
Сред основните ни приоритети за промяна е печално известния чл. 417 от ГПК, който защитава банките, обяви Христиан Митев
24 Март 2017, Петък, 10:43 ч.
Автор: Флагман.бг

Вторият в бургаската листа е един от създателите на законопроект за прекратяване на тормоза над гражданите от колекторски фирми и енергийни монополи


Едно от постиженията на патриотите в миналото 43-то Народно събрание бе прекратяването на произвола и злоупотребата със създадените съмнителни арбитражни съдилища, които монополисти, колекторски фирми, фирми за бързи кредити и всякакви други доставчици на услуги започнаха да използват за решаване на споровете си с потребителите.

Масови бяха случаите, когато печално известни фирми за събиране на задължения като " С. Г. груп" за жълти стотинки изкупуваха от монополни дружества - ЕРП, топлофикации и др., задължения на граждани, които са отдавна погасени по давност или несъществуващи.

След това гражданите са осъдени от арбитражен съд, много често, без изобщо да бъдат уведомени за арбитражното дело. Самото арбитражно производство бе извършвано формално само на хартия, без изобщо да присъстват набедените за длъжници. Така през последните няколко години в страната се разви паралелна система на частно правораздаване, която работи по собствени правила. И то на големи обороти. Един от така наречените софийски арбитражни съдилища дори претендира за една година да се е произнесъл по над 100 хил. дела. Това е по 300 дела на ден, ако работи без почивен ден, което меко казано е невъзможно, каза опитният юрист и втори в листата на Обединените патриоти в Бургас Христиан Митев на предизборна среща с бургаски симпатизанти. Той бе сред най-активните, но скромни парламентаристи в 43-тото НС.

"На този произвол и ограбване на обикновения българин трябваше категорично да се сложи край. Затова заедно с колеги от други парламентарни групи създадохме законопроект за промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/ и Закона за международния търговски арбитраж /ЗМТА/ за прекратяване на тормоза над гражданите от колекторски фирми и енергийни монополи", отбеляза Митев.

"В моята работа в парламентарната правна комисия водих сериозна битка с така наречената "Асоциация на арбитражните съдилища". Те се опитаха да обезсмислят внесените предложения за промени в законите за прекратяване на произвола, за да бъде продължен рекета над гражданите. Благодарение на настояването и на гласуването ми това не се случи и законопроектът беше приет във вид, който в максимална степен защитава правата на хората", отбеляза един от най-активните депутати в 43-ото Народно събрание.

Митев разкри какъв точно е приносът му в борбата срещу колекторските фирми и монополите.

"След много работа постигнахме успех! В началото на януари тази година, бяха приети окончателно предложените промени в ГПК и ЗМТА, на които сме съвносители. Въведе се категорична забрана, всякакви потребителски спорове да се решават от арбитражни съдилища. Установихме и доста високи глоби за арбитри, които занапред постановяват решения по такива спорове - от 500 до 2500 лв. за всеки такъв случай. Отделно от това арбитражът търпи имуществена санкция от 5000 лв. Ако арбитри все пак са гледали спор с потребители, тези решения от януари месец 2017 г. вече са нищожни и изпълнителни листове по тях няма да се издават. Тоест хората вече не могат да бъдат рекетирани от колекторските фирми и големите монополи"обяви вторият в бургаската листа на "Обединените патриоти".

Промените в ГПК въвеждат и строги изисквания към арбитрите, които досега липсваха и повечето от тях бяха дори без юридическо образование. Сега обаче арбитърът трябва да е дееспособен пълнолетен гражданин, да има висше образование, най-малко 8 години професионален стаж, висок морал и да не е осъждан за престъпление от общ характер.

По инициатива на Митев в Закона за международния търговски арбитраж също така се въведе изискване всеки арбитражен съд да води архив, в който да се съхраняват приключените дела до 10 години след края на производството, а след изтичане на този срок – да се съхраняват само решенията и мотивите към тях, както и сключените спогодби. Възложи се министърът на правосъдието да упражнява контрол за спазването на закона от арбитражните съдилища и арбитрите чрез проверки от Инспектората по Закона за съдебната власт. Министърът може да издава задължителни указания за отстраняване на нарушения на закона, а при неизпълнение на тези указания арбитърът, съответно арбитражът рискуват санкция от 2500 лв.

"Не на последно място, искам да отбележа и още една промяна в защита на протребителите. Ограничихме юрисконсултските възнаграждения при делата – сега техният размер не може да надхвърля максималният размер на тарифата за съответния вид дело по Закона за правната помощ и наредбата към него. Това важи за всички дела, по които се претендират юрисконсултски възнаграждения, не само за потребителските спорове. Така беше прекратена скандалната практика на топлофикациите и други монополни дружества, които масово съдиха свои клиенти като искаха 300 лв. за юрисконсулт. Сега обаче благодарение на настояването от наша страна, таванът, който ще може да се иска е максимум 150 лв.", комнтира бургазлията.

В следващото Народно събрание "Обединени патриоти" ще продължат да работят в защита на българските граждани от рекета на монополите и банките.

"Сред основните ни приоритети за промяна е печално известния чл. 417 от ГПК, който защитава банките. Той им позволява да се снабдяват с изпълнителни листове и да слагат ръка върху имущество и сметки на стотици хиляди граждани и фирми без провеждане на съдебно производство. Заради въпросния законов текст обаче страната ни може дори да понесе санкции от страна на Европейския съюз. Отдавна имаме предписание за промяна на законодателството и тъй като това не става, след следващо предписание може да ни бъде наложена и глоба", отбеляза кандидат-депутатът.

Гласувайте за "Обединени патриоти" с номер 17 в интегралната бюлетина и с префернция 2 за Христиан Митев във Втори МИР- Бургас!



Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
България Всички новини
Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата
САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори