×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Марешки играел с две партии


Марешки играел с две партии
Документите разкриват, че тази ситуация е факт повече от четири години
18 Март 2017, Неделя, 01:37 ч.
Източник: Труд

Документи в архива на СГС трябва да покажат дали ВОЛЯ е регистрирана неправомерно за изборите, ЦИК бави отговора нарушен ли е Изборният кодекс


Веселин Марешки е председател на две партии едновременно – ВОЛЯ и “Национално движение за свобода и демокрация”. Това показват годишните финансови отчети на двете формации, подадени в Сметната палата, които са публикувани на сайта на одитното ведомство.





Документите разкриват, че тази ситуация е факт повече от четири години. Още през 2013-а Марешки декларира за първи път председателство и на двете партии, което се повтаря във всяка от следващите години до последната, за която са налични данни – 2015-а. Отчетите за миналата година още не са публикувани, защото законовият срок за подаването им е до края на март.

Ръководенето, а и въобще членуването в две партии едновременно е грубо нарушение на Закона за политическите партии, в случай че гражданин е станал учредител на политическа формация, като в този момент е членувал в друга. Липсата на друго членство се удостоверява със саморъчно попълнена и подписана декларация.

Ето каква е хронологията на двупартийността на Веселин Марешки. Той основава първата си партия “Национално движение за свобода и демокрация” (НДСД) през 2005 г. и от началото до ден днешен е неин председател. През 2007 г. е основана партията “Либерален алианс”, която впоследствие за кратко е прекръстена на ДНЕС, а от тази година се казва ВОЛЯ.

В първия си отчет пред Сметната палата – за 2007 г., подаден на 28 февруари 2008 г., като председател на “Либерален алианс” е вписана Гергана Желязкова Славова – управител и собственик на няколко фирми за търговия с лекарства от орбитата на Марешки. На същата дата, 28 февруари 2008 г., Марешки е подал годишния отчет на ръководената от него партия НДСД.

Двете партии са регистрирани на един и същи варненски адрес – в притежавания от търговеца политик Медицински център “Младост”. Отчетите им са съставени от една и съща счетоводителка – Теменуга Пенчева Върбанова, служителка на Марешки, управителка на една от фирмите на семейството му.
Същата схема се повтаря и през 2009 г. с отчетите за 2008 г.

През 2010 г. изниква нов факт, показващ свързаността на двете партии. “Либерален алианс” декларира, че през 2009 г. е получила две дарения по 9950 лв. – от майката на Марешки Веска и от съпругата му Светлана, на чиито имена се води голяма част от неговия бизнес.

През 2011 г. вече самият Марешки се оказва дарител и на двете партии през предходната година. На формално ръководената от него НДСД дава 500 лв., а на неформално все още неговата втора партия дава 1000 лв.

През 2012 г. фирмата на Светлана Марешка “Сити” ООД влиза в декларациите като водеща счетоводството и на двете партии за 2011 г.

През 2013 г. Веселин Найденов Марешки официално се отчита като председател и на двете партии. Счетоводството им продължава да върти жена му.

През 2014 г. “Либерален алианс” декларира: Марешки е председател, а предишната председателка Гергана Славова (в този момент вече Стефанова) му е заместничка, както и Цветелина Тънмазова, съдружничка и бивша управителка на една от неговите фирми. “Национално движение за свобода и демокрация” пък декларира като председател Марешки, а като заместници Дилбер Вейсалова – друг от основните хора в неговия бизнес (сега трета в листата на ВОЛЯ за Варна и водач за Кърджали) и същата Цветелина Тънмазова. Така двете партии вече имат както общ председател, така и общ заместник-председател.

И през 2015-а и 2016-а Марешки продължава да декларира, че е председател на две партии едновременно в предходните години.

Отчетите за 2013, 2014 и 2015 г. са едно от задължителните условия за участието на партиите в парламентарните избори на 26 март. По закон ЦИК изисква удостоверение от Сметната палата, че те са внесени и приети. Удостоверението на ВОЛЯ е издадено от одитното ведомство на 30 януари (№48-00-38). От институцията обясниха пред “Труд”, че в техните задължения и правомощия е единствено финансовият контрол върху дейността на партиите.

Другият задължителен документ, който по закон се внася в ЦИК, е удостоверение за актуално състояние. Софийският градски съд (Търговско отделение, VI-15 състав) е издал този документ на ВОЛЯ на 1 февруари.
СГС е издал още няколко сходни документа на партията в последните години, чрез които тя се е записала два пъти за парламентарни избори. През 2009 г. “Либерален алианс” се регистрира за вота (от името на Гергана Желязкова), но след това пожелава ЦИК да заличи регистрацията й. През 2013 г. Марешки, вече като официален лидер на партията, се кандидатира за депутат от листите на “Либерален алианс”. Партията получава общо 8873 гласа.

Въпросът е дали удостоверенията за актуално състояние от съда, с които Марешки и втората му партия се записват за избори, са валидни, ако незаконна е била още регистрацията на “Либерален алианс” през 2007 г. Отговорът на този въпрос се крие във фирменото дело на партията, което се намира в архива на Софийския градски съд. Там би следвало да се съхраняват списъците с имената на минималните по закон 50 членове на инициативен комитет и 500 учредители.

От съда не отговориха на въпроса на “Труд” дали Марешки или друг член на първата му партия НДСД е сред учредителите на “Либерален алианс” (днешната ВОЛЯ). Справка показала, че НДСД е действаща, не е заличена и не е била заличавана и Марешки е неин председател от 2005 г. От СГС обясниха, че въпросът дали е законна втората партия на Марешки може да бъде разгледан, ако влезе в съда.

От ЦИК не отговориха на въпроса на “Труд” дали има нарушение на Изборния кодекс в регистрацията на ВОЛЯ за изборите до редакционното приключване на неделния брой на вестника, въпреки че запитването беше изпратено два дни предварително.

Веселин Марешки не беше открит за коментар. От пресцентъра на ВОЛЯ обещаха да дадат отговор на въпроса дали той е сред учредителите на “Либерален алианс”, но до редакционното приключване на броя отговор нямаше.

В случай че отговорните институции не разгледат случая и не оповестят какви са фактите в документите на партията на Веселин Марешки, “Труд” ще използва всички възможни законови механизми да получи необходимата информация.



Какъв е законът

Закон за политическите партии

Чл. 8. (1) (Изм. – ДВ, бр. 6 от 2009 г.) Гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия само ако не членува в друга партия.
(2) (Отм. – ДВ, бр. 6 от 2009 г.)

Чл. 11. (1) (Изм. – ДВ, бр. 6 от 2009 г.) Всеки гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да се присъедини към подписката чрез саморъчно попълнена и подписана декларация за индивидуално членство по образец, утвърден от инициативния комитет, до провеждането на учредителното събрание.

(2) С декларацията по ал. 1 гражданинът изразява личната си воля за членство в политическата партия и декларира, че приема основните принципи и цели на политическата партия от учредителната декларация и че не членува в друга политическа партия.

Чл. 12. (1) (Доп. – ДВ, бр. 73 от 2006 г.) Политическа партия се образува на учредително събрание, което се провежда на територията на Република България в срок до три месеца от датата на приемане на учредителната декларация.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 6 от 2009 г.) Учредителното събрание на политическата партия е законно, ако на него присъстват най-малко 500 граждани с избирателни права съгласно българското законодателство, подписали декларация по чл. 11.

Промените в закона от 2006 и 2009 г. не променят смисъла на посочените разпоредби.



22
Коментара
Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 1
22
Коментара по темата
22.
Коцьо Коцев
20.03.2017 14:42:37
0
1
Той Магарешки винаги на два и повече стана таче - Бойко,да имаш едно наум! ;)
21.
до овцата доли
19.03.2017 19:02:27
6
2
не бе мекере , ще гласуваме за винкела дето взе милиони от оградата , за волен дето стана милионер покрай подкрепата за дпс и за агента иван дето подкрепя всичко що дава кинти , мършо !!!ХАХАХА ПОЛУИДИОТ !
20.
овцата доли
19.03.2017 18:42:35
3
9
Тези които ще гласуват за него само защото прави дъмпинг на цените са много болни и им е нужно лечение.
Ако отворя фурна за хляб и го продавам на 70 стотинки ще гласувате ли за мен?
Предлагам шефа на Кауфланд и Лидъл за президент, заради най-големите промоции!
ХАХА ИДИОТИ
19.
Вярно е!
19.03.2017 18:03:40
3
4
Има две партии.Едната е Дизел-1.84
Другата е Бензин-1.86
18.
патрЕот
19.03.2017 17:39:37
1
5
Както разбирам и ГЕРБ, които получиха подкрепата на Местан и турското правителство на президентските избори. Разбирам и патриотите. Валери искаше българският морски флот да плава под турско командване и да се бори срещу Русия....Изказване на Румен Петков . Помните ли снимката на Касабов , съпруга на керанка от Тополовград , със турския посланник на една яхта .... мръсни турски подлоги сте мамка ви ! Керанке , от заплатата в мизерната "телевизия" скат ли мъжа ти си купи нов jeep Cherokee ?
17.
Ура
19.03.2017 16:38:02
2
8
Няма да видите пари от Марешки той не е шматка да се подава на рекет като местните общински съветничета. Който ви се вързал за негова сметка си остава харченето на пари на вятъра.
16.
kovra
19.03.2017 15:25:09
0
7
qlovata keranka igraela s nqkolko kura ....
15.
LSFC
19.03.2017 15:00:45
3
5
Марешки дава отзад,духа,но за сметка на това и гълта...Гагазука кОрва недоклатена
14.
Яяв
19.03.2017 14:32:59
2
4
Много грозни журналисти са във флагман не е коректно спрямо читателите
13.
Политик :)
19.03.2017 14:28:24
4
4
Абе незнам Къв е Марешки ама свали ли цените на горивата? Да ами тогава какво да коментираме самата личност!
12.
batka
19.03.2017 14:20:27
5
3
Гласувайте за патриотите,Волен министър на правосъдието и ще вкара всички корумпирани политици в затвора,ха ха.Валери ще ви даде безплатна телевизия а Каракачанов ще ви черпи едно.Те ще ви еб..т мамата.
11.
Веселин Марешки
19.03.2017 14:11:35
2
6
Това са методите на флагман.бг когато някой не им стане спонсор но Касабова не е пораснала вместо да известиш хората в Бургас че картела е разбит и някой е направил нещо добро за народа ти тръгна го плюеш нещастница,продажница Спри с тая анти-Марешки компания щот пари от този човек няма да видиш това не са местните пишман бизнесмени дето ти се навеждат,жалки сте флагман вече всички ви разбраха какви задници сте
10.
Бургазлия
19.03.2017 13:44:26
5
6
То патриотите много хубави,наглец до наглеца майнольо.
9.
TOLQ
19.03.2017 12:49:47
2
4
DOSTAT4NO E 4OWEK DA SA ZAROWI W DELATA MU SAMO WAW WARNENSKO ZA DA DOBIESH PREDSTAWA SHTO ZA 4OWEK ISKA DA SE NAMARDA DA RESHAWA NARODNITE DELA.ZA HORATA MU W LISTITE KAKWO DA NAPISHESH-POSLUSHNICI BEZ ZASLUGI KAM SANARODNICITE SI.
8.
*********
19.03.2017 11:35:22
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
7.
Бургазлия
19.03.2017 11:17:08
1
11
Е че той беше с Янето в коалиция Ярешки
6.
Димитър
19.03.2017 11:06:51
12
10
Магарeшки продава горива със ниско качество и високо съдържание на сяра и има опасност автомобилите да се повредят, когато се ползва този бензин. Нинова продава празни надежди на хората за промяна и се събудила променена от дебело прасе свалила 30 кг. станала като манекенка да прилича, не може да се познае
5.
КОЙ
19.03.2017 11:01:28
7
9
Кой се притеснява от Марешки? Отговора е ясен! Най-много патриотите и Винкела, защото няма да имат решаващ глас в бъдеще.
4.
Cd
19.03.2017 10:57:58
1
1
Evrein s evreiski zaplati v evropa
3.
Лъчо
19.03.2017 10:55:08
1
11
Ами може го прави го човека,ако требе и с трета партия ще играе.
То политиката е това кой кого да излъже и накрая народа остава беден и излъган.
2.
Потресен
19.03.2017 10:52:42
7
20
Флагмени, ставате банални вече с тази анти-Марешки кампания. Иначе не позволявате да се коментират платените статии на БСП и статиите за останалите бензиностанции. Губите читатели.
1.
66
19.03.2017 10:44:14
10
22
Разбрахме че сте срещу марешки.
други някакви новини да споделите?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер
Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори