×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да направим Бургас център на индустрията, ГЕРБ се увлече по европарите за градинки, инфраструктура и автобуси


Да направим Бургас център на индустрията, ГЕРБ се увлече по европарите за градинки, инфраструктура и автобуси
Бургас конкурира Варна в услугите, но трябва подкрепа за бизнеса, смята водачът на "БСП за България" инж. Петър Кънев
18 Март 2017, Събота, 14:30 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Големият джакпот е бившето военно летище в Равнец и превръщането му в бизнес парк



- Г-н Кънев, какви са стъпките, които трябва да се приемат незабавно, за да влезе държавата ни в нормален режим на работа след изборите на 26 март?

- Най-важната стъпка е да започне работа правителство. Предполагам, че процесът ще бъде доста труден, тъй като се оформя една много сложна конфигурация в парламента.
Различните социологически агенции дават равни шансове на БСП и на ГЕРБ. Надявам се, че БСП ще победи, и то с доста сериозна разлика, спрямо ГЕРБ. Въпреки това анализите показват, че в парламента ще влязат между 5 и 6 политически сили. Това предполага, че при всички случаи ще се търси решение на правителство с водеща сила БСП или ГЕРБ. И в двата случая ще бъде сложно създаването на Министерския съвет. Засега е ясно, че на този етап коалирането на БСП с ГЕРБ е немислимо.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и водачът на "БСП за България" в Бургас инж. Петър Кънев

Българският бизнес и българската държавна администрация имат нужда час по-скоро държавата да заработи с нормално правителство. Доколко това ще бъде успешно, зависи най-вече от депутатите в българския парламент и ръководствата на политическите сили.

Пагубна е липсата на правителство. Неслучайно, когато дойдат предсрочни избори, българският бизнес пищи неистово. Всеки едни такива избори предполагат половин година изгубено време за неработеща администрация, плашливи чиновници, изпаднали в стрес ще бъдат ли сменени, или не. Всичко това не е добра почва за развитието на българската икономика.

- Какво пречи на Бургаска област да се развива, при положение, че регионът има пристанище, магистрала, жп връзка и летище?

- Малко странно е Бургас да не се развива динамично, а на пръв поглед има най-добрите географски дадености, може би по-добри и от София. Бургас разполага с голям залив и добро пристанище, с добра жп връзка, магистрала и летище, а се развива доста по-бавно като промишлен център в сравнение със София, Стара Загора и най-вече Пловдив.
При така наречения БДС стандарт на глава от населението и БВП като цяло Бургас изостава доста сериозно.

Ако в сектор индустрия Варна е приключила 2015 г. с почти 1,5 млрд. лв. приходи, то Бургас е приключил с 990 млн. лв. Ако в сектор услуги Варна е с 3,5 млрд. лв., Бургас е с 2,5 млрд. лв. Известно изравняване има в аграрния сектор, където Варна е с около 150 млн. лв., а Бургас – със 170 млн. лв.
В брутната добавена стойност за индустрията през 2010 г. Бургас приключва с 1 млрд. лв., 2013 г. – с 975 млн. лв., а 2014 г. – с 550 млн. лв. В услугите имаме ръст, тъй като Бургас се оформя като сериозен център и конкурент на Варна в тази област, но изключително изостава в промишлеността.

- На какво се дължи, според Вас, тази драстична разлика в цифрите през годините?

- Според мен, трябва да бъде направен много сериозен анализ от ръководството на Област Бургас и на Община Бургас. Бургас в последните години се увлече в усвояване на евросредства за инвестиции в градинки, инфраструктура и автобуси. Всичко това е правилно и е чудесно, но само с усвояване на евросредства един град не може да се развива. Държава без промишленост е колония, а град без промишленост е център на услугите. За съжаление Бургас изпадна в тази ситуация – не се инвестира в последните години.

От 2000 година насам в града трябваше да се започне да се работи сериозно за индустриална зона, заедно с инфраструктура и създаване на условия за нормален бизнес. За съжаление това го направиха ръководствата на София, Пловдив и Стара Загора, но не се случи тук. В това отношение трябва да се вземат бързи и спешни мерки.
Мисля, че в тази посока големият джакпот може да бъде развитието на бившето военно летище в Равнец като нов и голям индустриален център.

- Какви ангажименти поемате сега, за втори път сте водач на листата на „БСП за България” във Втори МИР – Бургас?

- В миналия парламент бях председател на Комисията по икономическа политика и туризъм и мисля, че имам достатъчно ясна представа особено в областта на туризма, който е структуроопределящ за Бургас като град и за цялата област. Няколко неща са изключително важни и ще продължа да работя по тях.

С всички политически сили постигнахме съгласие, че ще продължим да работим по запазване на новосъздаденото Министерство на туризма. След като за един отрасъл твърдим, че дава над 10% от БВП на държавата, то категорично трябва всички да запазим структурата, която отговаря за него и която е законодателната защита на сектора.

Мисля, че отново трябва да се върнем и в Закона за туризма и Закона за концесиите да се помисли за преференции към общините за получаване на плажовете на концесия в сравнение с останалите частни инвеститори.

Третото е пътят Сарафово – Слънчев бряг, където в момента останаха три отсечки. Обхода на Поморие, където предстои отчуждаването и ще има много тежка археология и най-вероятно трасето ще остане за 2018 г. Разговарях с Агенция „Пътна инфраструктура” и по тяхна последна информация нещата стоят така.

На второ място е Обходът на Ахелой, където е приключило отчуждаването, платено е и са утвърдени проектите. На трето място е самата отсечка Поморие – Ахелой. По вторите два проекта ще се започне да се работи още тази година, а Обходът на Поморие остава за догодина. Това предполага, че през 2019 г. трябва да имаме завършен път.

Малко ми стана смешно, като видях вчера на един плакат изтипосано: „ГЕРБ Ви обещава четирилентовия път!” Въобще с някои от обещанията на ГЕРБ ми става малко странно, защото с тях или без тях това ще стане.

Инж. Кънев прегърна идеята на президента Румен Радев за превръщане на военното 
летище в Равнец в голям индустриален парк


Поел съм ангажимент да намерим решение заедно с колегите от другите парламентарни групи по темата „Ченгене скеле”. Това е невероятно сложна кауза – да придадеш законна форма на нещо, което е абсолютно незаконно, и е доста сложна процедура. Мисля, че сме на правилния път с „кмета“ на Ченгене скеле.

Изключително напрежение има по Закона за рибарство и аквакултури. За съжаление дивотиите, които се направиха по времето на първия мандат на ГЕРБ, когато се прие закон-недоносче и който не успяхме през втория мандат на ГЕРБ да променим. Пълен абсурд е изискването в момента във всяка рибарска лодка, независимо дали тя е 4 метра, или 40 метра, да има касов апарат, хладилници, два броя дневници и всичко друго. Това е едно от нещата, които трябва заедно да решим. Поел съм този ангажимент и ще работим по него.

За пътя Царево – Малко Търново не знам какво са обещавали колегите от ГЕРБ, че уж щели да решат проблема. Истината е, че миналия мандат два пъти получавах официални отговори от трибуната в Парламента от министър Лиляна Павлова, че няма пари за този път. А той е изключително важен, защото отваря Странджа за туристите от Черноморието. Не може една отсечка от 50 км да спира развитието на този регион. Там има два варианта – с 5 млн. лв. да се направи сериозно изкърпване и укрепване или с около 20 млн. лв. да се направи нов, хубав и добър път. По кой от тези два пътя ще тръгнем, не мога да кажа. След изборите това ще бъде една от основните задачи. Нека някои колеги депутати от ГЕРБ да не обещават нещата, за които три години не си мръднаха пръста да ги свършат.

Инж. Петър Кънев е професионален водолаз, но му остава все по-малко време за гмуркане

Изключителен проблем ни е пречиствателната станция на Ахтопол. За това също съм поел ангажимент. Ахтопол и Синеморец са единствените населени места към момента по Южното Черноморие, които нямат пречиствателна станция. Причините са много и субективни и трябва да променим това.

Изключително впечатление прави голямото разслоение в стандарта на живот за черноморските общини и тези във вътрешността на Бургаска област. Това е нещото, което веднага впечатлява външния човек. Бургас е разделен на две зони – богатите черноморски общини и едва оцеляващите общини от вътрешността на областта.

Последното, което ми прави много силно впечатление, е темата справедливост. На всички срещи, които провеждаме не с партийния актив, а с гражданите и най-вече с гилдиите и браншовите структури има едно огромно недоволство от липсата на справедливост от управлението на ГЕРБ в последните години. Хората искат промяна в Закона за рибарство, в разпределението на таляните, в разпределението на концесиите – за дърводобив, за ловните стопанства, концесиите на плажовете. Притеснявам се, че една дълго притискана пружина на народно недоволство от несправедливи решения в един момент може да тръгне обратно нагоре, ако ние политиците не вземем никакви решения.

- От какво друго се оплакват гражданите и хората от гилдиите на тези срещи?

- Последно имахме среща с учителите. Те се оплакват от новия Закон за образованието. Аз съм песимист, че той носи някакви позитиви за развитието на нашето образование. БСП пое ангажимент в лицето на Корнелия Нинова, че едно от първите неща, които ще направим, е да преработим закона или изцяло да го отменим. Пълен абсурд е да не можеш да изгониш никого от час, да ти е забранено да пишеш 2-ки, да не можеш да накажеш никого, да нямаш право да оставиш някого да повтаря клас. Има неща, които са абсурдни.

Като добавим и че в момента 40% от децата под 16-годишна възраст в България са функционално неграмотни, за половината от учениците от 1 до 3 клас българският език не е майчин, българските деца учат най-малко в Европа, най-късно тръгват на училище и най-малко стоят в клас заради най-големите ваканции. В 1 клас българското дете стои 400 астрономически часа в училище, румънското – 600 часа, френското – 800 часа, а в Люксембург – 1000 часа. Учебната година средно у нас е 185 дни, а в Европа – 200 дни. Накрая какво излиза – всяка крушка си има опашка. Не може да се оплакваме, че децата ни са неграмотни и нямаме добри професионални кадри. В образованието не всичко е въпрос на пари, а и на стратегия и държавна политика. Ако не инвестираме в образованието, ще стигнем до любимата ми стара приказка, че непрекъснато купуваме ноу-хау и продаваме don’t know.



България Всички новини
Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование
Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори