×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българин измисли и направи: Електровозила минават 100 км за 30 стотинки


Българин измисли и направи: Електровозила минават 100 км за 30 стотинки
Потеглянето е безшумно, защото триколката със сенник е на електричество
11 Март 2017, Събота, 13:46 ч.
Автор: Флагман. БГ

Триколките се продават в цяла България

Всяка седмица жителката на димитровградското село Бряст Вълка Колева се готви за пазар в общинския център. Вместо обаче да се запъти към спирката на автобуса, 76-годишната жена възсяда странно на вид превозно средство, наподобяващо количка за голф. Потеглянето е безшумно, защото триколката със сенник е на електричество.

"Нямам книжка, но не е необходима. Много е удобно и почти не струва пари, спестявам 3 лева за пенсионерски билет до Димитровград и обратно", не може да се нахвали от придобивката си брястчанката.

"Спомням ми много добре клиентката ми. Пожела да се моторизира и си купи триколка. Отначало се возеше бавничко - най-много с десетина километра в час", разказва и производителят на уникалното устройство Тенчо Стамов.

Днес хасковлията Тенчо Стамов е на 57-годишна възраст и с всеки изминал ден се посвещава все по-трайно на производството на електрически триколки и скутери. От 1991 година се занимава с частен бизнес, преди да напусне бившия техникум за обучение на стругари и фрезисти "Млада гвардия" в областния център.

Идеята

"Идеята за направата на електрическо возило ми хрумна преди 3 години. От димитровградския неделен пазар ми попадна малко скутерче. Внучето ми тогава беше на три години. Казах си: "Я да му направя една електрическа количка". Оказа се невероятно сполучлива", спомня си началото майсторът. Тестовете текли на картинг-пистата край Хасково.
По негови думи успешната първа стъпка му дала идеята за нещо по-голямо. "Поръчах от Китай два по-големи електрически скутера и разглобих мотопедите. После от двата сглобих един. Оттам насетне първо поръчах части, а след това започнах сериозно", продължава управителят на фирмата "Стамов и Ко".

Неговата гордост е, че реално само двигателят, акумулаторите, веригата и колелетата не са негово дело. Всичко останало - шаси, електроника, управление, цялостна конструкция е минало през ръцете му, а определението "самоделка" му звучи почти обидно.

"Вложих много средства, умения и сили. Защото да започнеш да правиш нещо, което го няма, не само да копираш, изисква ресурс. След 5 - 6 месеца работа първата триколка излезе на бял свят. Стана голям хит. После втората, третата и така нататък...", обяснява конструкторът.

Новаторите

Във вторник тази седмица иноваторът и синът му Стамо показаха прототип на една от произвежданите триколки на среща в Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт "Н. Й. Вапцаров" в Хасково. Там бяха университетски преподаватели и представители на Националната браншова организация за електрическа мобилност - ИКЕМ.

"Превозното средство може да измине с пълен заряд на батериите между 40 и 60 километра в зависимост от терена, тежестта на водача и годишния сезон. Едно зареждане на акумулаторите е 15 стотинки по домашен електромер, така че средно 100 километра се изминават на цена 30 стотинки. Максималната скорост е 60 километра в час", обобщи пред присъстващите ученици и специалисти Стамов.

В момента той продава триколките за 2000 лева бройката, но заради по-скъпия долар смята да вдигне цената с около 200 лева. "Интересът е голям. Досега от миналото лято вече съм пласирал 10 - 12 триколки и скутери, продават се в цяла България“.

„Печалбата е минимална, като повече от половината от стойността са батериите. Но най-важното е, че досега нямам нито едно оплакване за мой продукт", вмята хасковлията. Той обяснява още, че автомобилчетата му могат да бъдат с още по-добри качества, ако замени сега използваните оловни акумулатори със сила на тока 12 - 14 ампера с по-леките и по-мощни в пъти, но пък много по-скъпи литиево-йонни батерии.

"Първата и най-дълго най-експлоатирана количка вече е на 5000 километра. Според дебелите книги акумулаторите й трябва да издържат презареждания до 5 години", предрича изобретателят.

В същото време електрониката синхронизира оборотите на двата двигателя, което е важно при завой. Доброто е, че успях да постигна ефект агрегатите да действат като генератори и да зареждат акумулаторите при движение по стръмно надолу", допълва Стамов. И добавя, че може да увеличи пробега до около 20 километра, ако снабди возилото със слънчеви панели.

Недостатъците

Недостатък според него е, че няма база да доразработи моделите до истински автомобил, тъй като му липсва технологията сам да произведе купе от закрит тип. Иначе оборудването по нищо не се различава от това на всяко превозно средство: има си дискови спирачки на всяко колело, LED - светлини, стопове, клаксон, скоростомер и дори индикатор на батерията.

Не всичко обаче върви като по мед и масло. "След като бях направил 2 - 3 коли, изникна въпросът за узаконяването. Отидох в КАТ. Там вдигат рамене. Пратиха ме в "Автомобилна администрация". Смеят се. От там - в "Технотест". Нищо. Стигнах до Народното събрание - чудят се", връща се назад хасковлията. И недоумява как държавата хем иска да се развиват технологиите на бъдещето, хем стои безучастна и дори по-скоро пречи.

Покрай Тенчо се запалва и синът Стамо. "Отначало бях скептичен. Когато татко направи първата триколка, се качих. Дойде ми мерака, сега и аз работя по моделите с радост", обяснява 25-годишният мъж. Той работи в спедиторска фирма на половин ден, за да може да посвети останалата половина на човъркането в работилницата.

Тези дни интерес към возилата проявили гърци, които дошли на място. "Попитаха за възможности за доставка по 15 триколки на месец. Засега нямам такъв капацитет, с усилия мога да произведа не повече от 5 - 6. Дано обаче някой ден и това да може да се случи", пожелава си Стамов.

В категории: Животът


8
Коментара по темата
8.
Bayraktar turkish dron
11.03.2017 18:43:43
0
1
Магазин ТОБО под Краснодар 1670 лева велосипед с китайскаа ЕЛ.батерия скорост около 35-40км в час
7.
ot opit
11.03.2017 18:30:42
0
2
ТЕХНОТЕСТ са гадни монополисти, не може да взимат по 1000лв. за кола идваща извън ЕС..!!!!!
6.
ot opit
11.03.2017 18:29:56
0
4
ТЕХНОТЕСТ са гадни монополисти, не може да взимат по 1000лв. за кола идваща извън ЕС..!!!!!
5.
ДО ФЛАГМАН
11.03.2017 15:51:21
0
4
ЗАЩО ИЗТРИХТЕ КОМЕНТАРА ЧРЕЗ КОЙТО ИЗРАЗИХ ВЪЗМУЩЕНИЕТО СИ /без обидни квалификации/СРЕЩУ ЧИНОВНИКА държавен служител -ние го храним/ ОТ АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ ГАВРЕЩ СЕ С ТВОРЕЦА /пращайки го за "велен хайвер"/вместо да си изпълни задължението по НАРЕДБА №60
4.
Рефе
11.03.2017 14:58:15
0
2
Найден Зеленогорски е против електромобилите и други малоумници и затова сме все на опашката.
3.
НАРЕДБА №60 от 24 04 2009г
11.03.2017 14:39:37
0
2
ЗА ОДОБРЯВАНЕ ТИПЪТ НА НОВИ М.П.С./автомобилна администрация/
2.
Telstar driver
11.03.2017 14:32:44
0
3
С 48V14ah батерия на скутера който имам и тежи около 45кг, а аз съм 80кг трудно минавам повече от 25 -30км, а максимални скорости над 45км/ч са просто немислими. Така че не е възможно доста по тежка триколка да се движи със 60км/ч и да изминава до 60км с едно зареждане... има доста неточности в статията...
1.
*********
11.03.2017 14:23:01
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори