×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

23 февруари в историята


23 Февруари 2017, Четвъртък, 11:10 ч.

Вижте някои от по-известните събития, случили се на този ден


Днес, 23 февруари, в Русия отбелязват „Ден на защитника на отечеството”. Официално този празник се появи през 1922 година - тогава той се наричал Ден на Червената армия. По-късно 23 февруари всяка година се отбелязвал в СССР като народен празник - Ден на Съветската армия и на Военно-морския флот.

След разпадането на Съветския съюз той бил преименуван  в Ден на защитника на отечеството. В този ден празнични мероприятия се провеждат в цялата страна. В Москва той започва с полагане  сутринта на венци и цветя на мемориалния комплекс „Гробът на неизвестния войник” край Кремълската стена. Вечерта в много руски градове този ден се отбелязва с празничен салют.

За някои хора празникът 23 февруари остана като ден на мъжете, които служат в армията или в някакви силови структури. Въпреки това, мнозинството граждани на Русия и страните от бившия СССР са склонни да приемат Деня на защитника на отечеството като Ден на истинските мъже, на защитниците в най-широкия смисъл на тази дума.

303 г. – Римският император Диоклециан започва масови гонения срещу християните.

840 г. – Пиетро Традоник подписва Pactus Lotharii с франкския крал Лотар I, с което се осигурява независимостта на Венеция.

1796 г. – Наполеон I е назначен на длъжността главнокомандващ на Италианската армия.

1826 г. – Николай Лобачевски поставя началото на неевклидовата геометрия.

1836 г. – В Сан Антонио започва битката при Аламо.

1871 г. – В Цариград е свикан Първият църковно-народен събор.

1886 г. – Чарлс Мартин Хол произвежда първите образци алуминий след няколко години интензивна работа. По-голямата му сестра му помага при тези изследвания.

1893 г. – Рудолф Дизел получава германски патент за създадения от него двигател (наречен на неговото име дизелов).

1905 г. – В Чикаго адвокатът Пол Харис и трима други бизнесмени се срещат на обяд, за да създадат първия „Ротари“ клуб.

1909 г. – Самолетът „Silver Dart“ прави първия си полет в Канада и Британската империя.

1918 г. – Немският електроинженер д-р Артур Шербиус получава първи патент за шифровата машина „Енигма“.

1918 г. – В Съветския съюз войските на Блюхер търпят сериозно поражение при Псков и Нарва. По-късно денят е обявен за празник на Червената армия. В днешна Русия това е Денят на защитниците на Отечеството.

1919 г. – В Италия Бенито Мусолини основава фашистката партия.

1933 г. – Япония окупира цялата северна част на Китай до Китайската стена.

1934 г. – Състои се премиерата на американския филм „Болеро“.

1943 г. – Създадена е Националната общогръцка огранизация на младежите.

1943 г. – Сформирана е Група армии „Африка“.

1944 г. – По заповед на Сталин над 400 000 чеченци и ингуши са депортирани в Казахстан заради сътрудничество с нацистка Германия.

1947 г. – Основана е Международната организация по стандартизация ISO.

1953 г. – Във Великобритания са амнистирани 14 хиляди дезертьори от Втората световна война.

1955 г. – Провежда се първата среща на международната военна организация СЕАТО.

1958 г. – Кубински бунтовници отвличат 5-кратния световен шампион по Формула 1 Хуан Мануел Фанджо.

1959 г. – Проведена е първата сесия на Европейския съд по правата на човека.

1963 г. – Българската телевизия става член на Интервизия.

1963 г. – Създадена е Македонската академия на науките и изкуствата с първи председател Блаже Конески.

1973 г. – Състои се премиерата на българския игрален филм Мъже без работа.

1981 г. – В Испания е извършен опит за военен преврат начело с подполковника от Гражданската гвардия Антонио Техеро де Молина.

1981 г. – Състои се премиерата на българския игрален филм Дом за нежни души.

1987 г. – Наблюдавана е свръхновата SN 1987A в Големия Магеланов облак.

1992 г. – Официално са закрити 16-те зимни олимпийски игри в Албервил, Франция.

1996 г. – Състои се премиерата на американския филм Мери Райли.

1999 г. – Създаден е Съюз на частните здравноосигурителни фондове в България.

1999 г. – Лавина, тежаща 300 000 тона и движеща се с 290 km/ч, удря селцето Галтюр, Югозападна Австрия, в разгара на туристическия сезон. Загиват 31 души, затрупани под снега. Разрушени са 7 модерни здания.

2000 г. – Немският футболист Лотар Матеус изиграва 144-я си мач за националния отбор, което е абсолютен световен рекорд.

2001 г. – Пусната е на вода утрадълбоководната нефтена платформа Дийпуотър Хърайзън.

2001 г. – Президентът на Македония Борис Трайковски и на СР Югославия Воислав Кощуница подписват договор за общата си граница, като по този начин разрешават последния спорен въпрос между двете държави.

2001 г. – Радио Сити започва излъчване в по-големите градове на България.

2005 г. – За председател на 39-ото Народно събрание е избран Борислав Великов.

2006 г. – За главен прокурор на Република България е избран Борис Велчев.

2007 г. – Подписана е Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и САЩ.

2008 г. – Зов тигра в Приморски край на Русия е обявен за национален парк.

В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция 18/04/2024, Четвъртък 11:40 0
1
Коментара по темата
1.
1
23.02.2017 09:50:39
1
1
Стига руска пропаганда!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Налично е обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, смята тричленен състав на САС Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Интересно е да се отбележи, че в Топ 10 е попаднал само един от смятаните за базови рискове, свързани със социално-икономическото развитие на България Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Състав от общо 36 полицаи ще се грижат за спокойствието и сигурността в общината Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Банкова в ареста окончателно ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" Даваме възможност на българите, за които консервативните ценности са приоритет, да бъдат представлявани в Народното събрание и за нас ПП"Възраждане" не може да е партньор, те са против всичко, което ние подкрепяме Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Съдебната реформа и промените в Конституцията били "провал" Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд По първоначални данни няма пострадали, но из града има много наводнени пътни участъци, както и неработещи светофари Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори