×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мисията ми е да помагам на нуждаещите се и призът "Личност на годината" го доказа


Мисията ми е да помагам на нуждаещите се и призът "Личност на годината" го доказа
Тази година Михаела и екипът й зарадваха с подаръци около 7 хиляди деца в България
24 Януари 2017, Вторник, 17:49 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Всеки от номинираните за мен е победител, съзнанието, че даваш частичка от себе си на другия, те прави такъв


Михаела Стойкова е 28 години, завършила е Английската гимназия в Бургас. Висшето й образование е „Маркетинг” в престижен университет в Лондон. След като завършва, тя се завръща в България и става преподавател по английски език в един от големите центрове в София. Тя е основател на НПО, свързано с огромна благотворителна кауза в България – Операция „Плюшено мече”, която всяка година връща усмивките на децата от институциите с красиви коледни подаръци.

- Михаела, какво е за теб призът „Личност на годината”, с който бе удостоена в родния Бургас?

- Много се изненадах, че са ме номинирали. Когато излязохме всички на подиума, в мен се появи едно радостно чувство, че съм рамо до рамо с хора, които влагат времето и усилията си в благотворителни каузи. Призът е едно потвърждение, че се движа в правилната посока. Хората забелязват това и са благодарни. Хубаво е, когато правиш нещо за другите, да усещаш, че делата ти са правилни.

- Каква е твоята оценка за останалите кандидати, ти се обърна много ласкаво към тях на церемонията, споделяйки ?

- За мен всички бяхме победители. Самият факт, че посвещаваш живота си на важна за обществото кауза, те прави победител. Съзнанието, че даваш частичка от себе си на другия, те прави победител.
За мен всички определено сме победители, наградата е за всички нас.

- Ти си създател на най-голямата доброволческа инициатива в България. Откъде дойде идеята за Операция „Плюшено мече” и до колко деца без семейства достигнахте през тази година?

- Тази година зарадвахме с подаръци около 7 хиляди деца в България. Идеята се роди много отдавна – преди цели 9 години. Другата Коледа имаме юбилей.

Михаела Стойкова получи уникалната статуетка от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков

Операция „Плюшено мече” беше вдъхновена от благотворителна инициатива в Лондон, в рамките на която дарители пълнят кутии за обувки с подаръци и ги изпращат на деца в Африка, които празнуват Коледа и иначе ще останат без подарък. От там се появи желанието да имаме нещо подобно в България. Първите години сме работили с дарения втора ръка или с нови такива, но не по списъци. След това започнахме да изпълняваме личните желания на децата с чисто нови подаръци.

- Обясни какъв е механизмът на даряване, как един подарък достига до своя притежател?

- Всяка година в средата на октомври започваме да получаваме списъци с желанията на децата от институциите. Регионалният отговорник от нашата организация се свързва с всяко учреждение, което се занимава с деца. Ние обхващаме деца, лишени от родителска грижа, деца в риск и деца с увреждания. Молим за тези списъци с желанията на децата. Директорите или персоналът ни ги пращат, след което ние ги публикуваме в нашия сайт. От там всеки дарител може да се запише, като влезе в сайта, избере си регион, където иска да прати подарък или да го занесе лично до пункта, след това кликва на името на детето, за което иска да е дарител. Когато се е регистрирал и е избрал детето, той има ангажимента да купи подаръка, да го опакова и да го изпрати или занесе на посочения адрес.

В първата седмица на декември ние спираме с получаването на подаръците, тогава изтича срокът за събирането им. Имаме 5 дни да проверим дали всичко е налично, ако нещо липсва – издирваме го, ако не можем – намираме извънреден дарител. Когато всички подаръци са налични, обявяваме и датите на посещенията, като дарителите мога да дойдат с екипа ни и да ни помогнат да раздадем подаръците, да се срещнем с децата, да си поговорят с тях и да чуят техните истории.

Най-хубавата част са самите посещения. Когато отиваш на място и видиш как децата те чакат с огромно нетърпение, искат да те прегърнат, да отворят подаръка си, да играят с теб и да споделят това, което ги вълнува.

- Как става набирането на доброволците и колко души бяха необходими, за да достигнете до 7 хиляди деца през тази година?

- От две години работим в цялата страна и имаме регионални отговорници. Тези хора имат нужда от помощ, най-малкото за транспортирането на подаръците. Публикуваме информация къде имаме нужда от коли, от помощници при раздаването. Почти изцяло организираме операцията във Фейсбук, много ни помагат и Time Heroes или се свързваме с други НПО, които биха имали интерес и желание да помогнат за нашата кауза.

Тази година имаше няколко региона, където отговорниците буквално сами се бореха и трябваше да излязат в отпуск, за да стигнат до всички домове и лично да раздадат подаръците, за което съм безкрайно благодарна.

- Има ли регистър – колко са домовете за деца в България?

- В края на месеца ще излязат крайните цифри при нас. ние обхващаме над 80% от тези институции в България. Догодина предполагам, че ще има и нови, защото все повече хора чуват за нас. Така директорите на домове започват сами да се свързват с нас, ако ние не сме ги намерили предварително.

- Има ли големи дарители в лицето на фирми и организации?

- Да, има големи фирми, които се свързват с нас и вземат списъците за няколко институции, за които да осигурят подаръци. Тази година една фирма купи подаръците за почти всички деца от региона. Те поеха ангажимента.
Благодарна съм, че има дарители, които с много голям замах се включват в нашата кауза.

- Разкажи ни и за другата твоя мечта, която осъществи – доброволческата мисия в Уганда?

- През юли и август 2016 г. бях в едно село в Уганда, което се намира в централна Африка. Там в продължение на два месеца се грижех и обучавах деца от 0 до 6-годишна възраст, като в класната ми стая бяха децата от 3 до 6 години. С тях учихме английски език, писане, смятане, изкуство, физкултура, английски език. Освен това се грижихме за тях – всеки ден ги къпехме, хранехме и играехме с тях. Предоставяхме им нужната подкрепа и вниманието, от които никое дете не трябва да бъде лишавано.

- Как реши да се включиш в подобно предизвикателство?

- Това е моя лична мечта от много години. Баща ми навремето беше моряк и пътуваше с корабите точно до Африка. Съответно аз съм отраснала с много красиви истории за континента-майка и винаги съм искала да отида. Впоследствие това се смеси с желанието ми да работя с деца и да им помагам. Така постепенно решението само ме намери и се взе. Пуснах се по течението и то ме отведе там.

- Ти все още продължаваш да помагаш на тези деца. Поддържаш ли контакт с хората, с които прекара 2 месеца в Уганда?

- Там имаше доброволци от цял свят. Още си пишем с тях, поддържам контакт с организатора, който ръководи НПО-то там, която отговаря за проектите с децата. Поддържам контакт и с директорката на това сиропиталище.

Като се върнах в България, моят екип беше събрал и сортирал над 1,5 тона дарения под формата на детски обучителни книжки, материали, обувки, дрехи и играчки за децата. 120 кг. от тях изпратихме в Уганда, а останалите бяха разпределени за други места в България, където има нуждаещи се деца.
След това друг екип от доброволци купи за децата пречистваща станция за вода. Сега ние сме събрали пари, за да им купим люлки за двора. Движим нещата там и в никакъв случай не сме забравили децата. Опитвам се всячески с каквото мога да помагам, за да знам, че те са добре.

- Откъде целия този ентусиазъм и как ти и екипът ти преодолявате десетките митнически пунктове и бюрокрация, докато изпратите подаръците до Уганда?

- Страшно приключение и борба си беше с митническите пунктове. Отне един месец само за да придвижим всичко, да извадим документите и да платим огромните такси и мита.

Когато обаче един ден се събудиш и си получил снимки с децата, които се радват на играчките, прегръщат ги и си играят, отварят книжките, които си пратил или облекли дрехите на дарители от цяла България, си казваш „ето, имаше смисъл, има значение това, което правиш.”

- По-различно ли живеят децата в Уганда от тези в България?

- Децата са почти едни и същи. Единствената разлика е, че децата в Уганда не можеш да ги впечатлиш с електронни игри или филми. Те обичат да играят навън, да правят неща с ръцете си, да са сред природата. Те имат много голяма нужда от внимание през цялото време. Като цяло са същите като нашите деца. Всяко си има изграден характер и ти трябва да го опознаеш, за да намериш начин да работиш правилно с това дете, да го навигираш в учебния процес. Някои от децата схващат бързо, други по-бавно реагират, когато става дума за обучение на език – това го има и при нас.

- Имаш ли планове да се върнеш отново в Уганда?

- Да, имам, разбира се и ще бъда много щастлива, ако се осъществят.

В категории: Бургас


България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори