×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Много хора са се запътили към мизерия, насилие и бедност – натам водят популистите и злите нрави в медиите


Много хора са се запътили към мизерия, насилие и бедност – натам водят популистите и злите нрави в медиите
Христо Иванов е Политик на 2016 г., от старите най-успешна е Корнелия Нинова, казва проф. Евгений Дайнов
01 Януари 2017, Неделя, 16:07 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

В световен план влакът излиза от релсите и трябва да бъде върнат обратно, смята политологът


Проф. Евгений Дайнов е на 58 г. Преподавател е по „Политическа философия“ в Нов български университет. Член на партия „Зелените“. Разговаряме за изминалата 2016 г. и за очакванията му за новата година.


- Проф. Дайнов, как бихте описали политическата 2016 година в България?
- Малко по-малко налудничава от политическата година по света. По света имаше Брексит, имаше Тръмп. Тук чак такива крайности засега ни бяха спестени.

- Следващият ми въпрос беше точно за това – как видяхте нещата в световен план.
- В световен план – влакът излиза от релсите. Трябва да бъде върнат обратно. Появяват се субекти, които нямат подготовката, отговорността и разума да управляват така, както трябва да се управлява.

- Какво не виждат политиците и наблюдателите на хоризонта? Какво става с електоратите, които гласуват по непредвидим начин и дори социолозите не успяват да прогнозират с нормална точност случващото се?
- Два са отговорите. Единият е, че хората до такава степен не вярват на никой, за когото смятат, че е свързан с някакъв елит, че лъжат, когато анкетьори от агенциите ги питат за каквото и да било. Не само в България, но и в Англия, и в Америка – където тези неща са измислени, и там ги лъжат. Второто нещо е, че самият инструментариум на социологията такава, каквато е измислена в първите десетилетия на 20-и век (значи преди 100 години), дава „на късо“. Социологията такава, каквато я познаваме, е измислена, за да описва и да предвижда развитието на онзи тип общество. А сегашните общества са много, много, много различни и е време да се измисли нова социология, която да може да ги описва. Старата не работи, защото старите общества ги няма.

- А медиите и интернет какво влияние имат в тази нова обстановка?
- А какво значи „медии“ в случая?

- Имам предвид включително и т. нар. социални медии - „Фейсбук“ и т.н.
- Всеки човек може да стане медия, ако поиска. Което рязко усложнява цялата медийна картина и рязко сваля качеството, включително и на онези филтри, които имаха класическите медии. Филтрите на това – да си провериш информацията от два различни и независими източника, да я препровериш, да я анализираш, да я напишеш така, че да е максимално близо до истината и след това да минеш през редактор, който пък да направи така, че езикът, на който го описваш, да не е просташки, вулгарен и екстремистки. Всички тези неща ги няма в новите медии. Дори и установени медии, като например английския „Дейли мейл“, по нищо вече не се различават от изначално просташките и лъжливи медии, асоциирани с Пеевски в България. Филтърът на добросъвестност, на търсене на факти го няма. Няма редакторска намеса. Няма го и онова, което имаха класическите медии – доброволното задължение да поддържат добрите нрави в обществото. Медиите сеят зли нрави в по-голямата си част.

- Ако продължаваме в тази посока, докъде ще стигне светът?
- До дивачество и до варварство – то е ясно. Това е посоката – отказ от цивилизацията, т.е. отказ от живот в комфорт, мир и някакво благоденствие. Натам, накъдето са се запътили много хора, е живот в мизерия, насилие и бедност. Това различава живота в дивачеството от живота в цивилизацията. Това е рискът, който поемат всички, които или са популисти в политиката, или сеят ветрове в медиите.

- Какъв е изходът в тази ситуация при наличието на интернет и на този тип медии?
- Добро възпитание и образование. Голямата част от причините за всеобщото опростачване е кризата в образованието в повечето цивилизовани държави в последните 30 години. Училищното образование вече не си поставя за цел да формира добродетелни граждани.

- Изтича мандатът на президента Плевнелиев. Каква Ви е оценката?
- Аз скоро написах в „Дневник“ - пиша му 5,50. Както обяснявам на моите студенти, всички тръгват от ниво „двойка“: „Имате 15 седмици да изкачите до ниво „отличен““. Плевнелиев тръгна от ниво „двойка“, веднага започна да катери нагоре. Единствената причина да не му пиша „пълно шест“ е необяснимият му флирт със ски-мафията и с Цеко Минев. Затова му отнемам половин оценка и става 5,50.

- А Плевнелиев имаше ли „флирт“ с Бойко Борисов?
- Е, Плевнелиев, както всички висши гербаджии, беше очевидно „влюбен“ в Бойко Борисов. Но това беше много отдавна.

- А защо мислите, че има връзка с Цеко Минев?
- Колко пъти ходи по Банско и колко снимки има с яке на „Юлен“? Ти броил ли си ги? Колко пъти каза, че иска ски-писти даже и в Странджа? Това е някакво необяснимо пропадане на личния интегритет и затова му махам половин оценка.

- Какви са очакванията Ви към новия президент Румен Радев?
- Да бъде инатлив и независим. Че е инатлив – видяхме, а дали ще е независим – ще видим. Това е доброто очакване. Лошото очакване е да е нечия пионка, в най-лошия случай – на враждебни на България чужди държави. Аз винаги се надявам, че разумът в хората ще надделее. Склонен съм да очаквам, че ще е инатлив и независим.

- Кой е политик номер 1 в България за 2016 г. според Вас?
- Христо Иванов.

- Ха!
- Как „ха“, какво „ха-ха“! Това е един от малкото министри, напуснали по принципни причини правителство на Бойко Борисов, и който след това не се е скрил от страх Бойко Борисов да не го одере жив. А продължи да си развива правилните неща – неща, които пазят цивилизацията... И накрая се реши да направи политическа сила, която да помогне да опазим цивилизацията. Христо Иванов е Политик на 2016 г. Вие кой очаквате да чуете – някой като Марешки ли?

- Ами, примерно Корнелия Нинова, която...
- От старите партийни политици – естествено Корнелия Нинова. Тя изработи президент и това я прави най-успешна. Тя е от старите, средните политици. Ако говорим по дефиницията на Аристотел – че политиката е служене на общото благо, Христо Иванов е човекът. Поне засега.

- Виждате ли бъдеще в неговия проект?
- Виждам бъдеще в неговия проект – и самостоятелно, но и в съюз с други, подобни партии (защото то вече не е проект, а е партия) и движения, които да съберат на едно място всички, които са на страната на цивилизацията и са срещу диваците и варварите. Това е полезното бъдеще.

- Ще е натрадиционно нова партия да се яви моментално в коалиция с други обаче.
- Тяхно си решение. Нямам представа дали те ще искат да се явят първоначално самостоятелно, за да видят сами колко имат; и след това да правят съюзи с партии, движения и т.н. Ще видим, но са налице много потенциални съюзници, много групи и партии, които се борят горе-долу за същото. Има мегдан за обединяване на усилията.

- Кои партии виждате в подобна коалиция с „Да, България“, освен ДСБ?
- Това е, което говорят, доколкото чувам, и Христо Иванов и Радан Кънев през последните седмици. И ако разширя въпроса натам – на мен какво най би ми харесало, то е в крайна сметка (може би не за тези избори) да се получи принципен съюз, не коалиция от типа на българските коалиции на надлъгващите се, в който да влизат „Да, България“, ДСБ, „Зелените“, ДЕОС, „Протестна мрежа“, „Правосъдие за всеки“ и още хора и движения, за които може би не се и сещам.

- А „Движение 21“, „Нормална държава“?
- Според Христо Иванов трябва да има ляво крило в партията му, а и в бъдещия съюз – и аз съм съгласен. Дали това ляво крило обаче ще бъде от отдавна познати физиономии с противоречива репутация, или напълно нови физиономии – както Христо Иванов се опитва да прави партия с такива нови лица, ще видим. Но че в това всеобщо усилие трябва да има ляво крило, е очевидно.

- Кой според Вас ще е следващият премиер след парламентарните избори?
- Нямам абсолютно никаква представа. Никой няма.

- Непредсказуема е обстановката?
- Да.

В категории: Политика


Флагман.БГ Той пак стана баща Той пак стана баща 10/05/2024, Петък 11:29 0
18
Коментара по темата
18.
До 16 - 056
02.01.2017 15:14:39
1
2
Четете за да разберете
01.01.2017 11:43:00
 
Рейтинг:
-10
"... политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности. Относно доходи и инфраструктура,..." Това е насоката дадена от мекотело, държавен глава,което дори съпругата му не зачита.Тоя който Буда назначи за президент поради липса на магаре. Кой разбира най много от ифраструктора? То се знае: дезертьора Тиквуний Магистрални. Рецептата е дадена, очакваме изпълнение от д-р Цв.Цв. (доктор по манипулация на изборни резултати).
17.
Бургас Христова
02.01.2017 13:25:31
2
1
Разбира се, че Дайнов винаги е бил комунист. Познавам го още от студентските години във Велико Търново.
16.
056
02.01.2017 13:07:35
0
2
За съжаление нещата са такива в България, защото избираме хора да ни управляват по изкривени критерии - по носталгия от бленувания социализъм, кой как се перчи, как стъпнал на парада на Гергьовден...И почти никога не чуваме кой какво казва по същество и как постъпва. Срам ме е, че Марешки спечели повече от Реформаторския блок, че се подиграват на президента - без да чуят поне малко от това, което казва. Същото се отнася за Радан Кънев и Христо Иванов. Вярно не съвсем умели политици като червените лисици, но честни хора.
Не разбираме какво ни се случва и не умеем да слушаме какво ни се говори. Затова ще си сърбаме попарата, каквато сами си я надробим.
15.
WWW
02.01.2017 12:27:32
0
0
В световен план влака излизал от релси.....Ми претоварен е с крадени пари .
14.
бай Ставри
02.01.2017 10:38:02
0
6
И аз не харесвам Дайнов,но в случая е много прав за медиите и опростачването на нацията!Във фейсбук можеш да оплюеш и омаскариш всеки,без да отговаря на истината написаното.А при безнаказаност и безотговорност в държавата ни точно това се случва!!
13.
Bulgar
02.01.2017 10:22:14
3
4
Тоя Тиквоч от къде го изкопахте, този е професор, колкото Бойко е умен!
12.
българин
02.01.2017 10:04:01
4
5
Какъв измислен професор е този..???

Мазник от класа - с всички на власт да е на хорото...че и дава акъл и съвети...вместо да се скрие в миша дупка и мълчи...!!!
11.
БГ
02.01.2017 09:25:10
2
7
Дайно Дайнооо курво платена 25 години те храним да казваш истината ама не ти стиска .Поръчков свиркаджия си ,,голям майстор сппециалист по поръчковите свирки - на всички управляващи.
10.
baihui do#6
02.01.2017 08:39:53
0
3
LAPAI !!!
9.
baihui do#6
02.01.2017 08:39:53
0
2
LAPAI !!!
8.
Петър
02.01.2017 08:04:24
0
9
Виновни сме си Ние, които си избираме престъпници за управленци. Не е виновен нито ЕС, нито САЩ, нито Русия, нито евреите, нито пък циганите, които интегрираме с милиони на година, а те отиват да крадат и да просят в други Държави!
7.
БГ
02.01.2017 07:35:02
0
16
Казвам им че пенсиите са малки не стигат за нищо те казват -ти си против евросъза.Казвам им заплатите не стигат за нормален живот - отговор ти си русофил.Казвам им че циганите убиха баба ми за 2 лева-отговор ти си расист .Корупцията е голяма -отговор ти си популист.Каква европа каква америка и русия тук става въпрос за нормален живот ,,е няма го --Кой ли е виновен ,кой ли сами си отговорете.
6.
Васил Левски говори
02.01.2017 02:50:54
5
9
Най любимия ми политик е предприемача и соло-бизнесмена.
Само той и малкия бизнес произвеждат за хората. Всички други са мафиоти некадърници и крадци.

Смърт на комунизмаз
Само злато за Бургас.
Смърт на София и Москва.
Само Бургас по пътя на Хонг Конг и Сингапур в тясно връзки със Английски и Американски капитал.
Другите да духат.
5.
Син Шаман
02.01.2017 00:29:12
6
5
Реформатора ДЕСНИЯ Христо Иванов Майка Мария Бойкикева родена в МОСКВА СССРв семейство на Комунисти баща му е щатен редови сътрудник ПГУ ДСна БКП.Майка му Мария Бойкикева е НАЙ добрата приятелка на щерката на Вълко Червенков висш БКП номенклатурен лидер .ДеснияХристоИванов ЖИВЕ в софийски блок на служители на ДС .Сестрата на Иванов е историчка в БАН и щатна ДСслужителка .По време на Демокрацията Иванов е ИЗПРАТЕН в САЩ попрограма ФУЛБРАЙТ на ДП-Демократическата Партия на САЩ сиреч ШороШ-соросоид
4.
Петър
02.01.2017 00:20:31
7
6
Румен, много е лесно, връщаш се хубаво назад във времето! Върни се още малко назад и тези милиарди дето ги бръщолевиш, можеш да ги видиш като пасив, но в капиталът им! Можеш да се върнеш още малко назад и да видиш строежа на лагери на смъртта, в които може да са лежали, измъчвани или убити, твои роднини, за които е забранено да се споменава в семейството, иначе можеше да имаш възможността да видиш с очите си, как "доброволно" баща ти полита към славна служба към Родината! Можеш да се върнеш още малко назад и да видиш, как ти национализират днешния "дворец на културата", докато ти строят панелката за обещетение!
3.
Румен Гайтанси -вълка
01.01.2017 23:21:00
4
13
Откраднати са над 30 милиарда от разпродаването на българските предприятия ,от които само 3 влизат в държавната хазна. СМЪРТ ЗА КОМУНИСТИТЕ!!!
2.
Въпрос
01.01.2017 23:01:19
7
24
По празниците всички са пияни, затова ли ползвате скелети от нафталина? Тоя участва в най големият грабеж извършен от кандидат члена на БКП, говорещия с теменужки, циганина Иван Костов. Още помним,не ни предизвиквайте!
1.
Жорко
01.01.2017 22:41:39
8
24
Този мухльо само вие го броите. Никой друг.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Брутална катастрофа в София, по чудо няма пострадали Брутална катастрофа в София, по чудо няма пострадали Причината е неспазена дистанция и висока скорост, несъобразена с пътната настилка Тази статистика ще ви шокира Тази статистика ще ви шокира Всеки пети живее на линията на бедност Войната на пътищата продължава, камион и микробус се блъснаха, хора лежат по земята Войната на пътищата продължава, камион и микробус се блъснаха, хора лежат по земята При пристигането си спешните медици установяват, че има поне 9 пострадали, част от които лежели на пътя Търсят специалисти за две нови професии по морето - балонеси и наргилисти Търсят специалисти за две нови професии по морето - балонеси и наргилисти Условията привидно са тежки, но можеш да си докараш добър доход от бакшишите, но шефовете ви искат да сте "отворени", красиви и секси Би Ти Ви и Нова телевизия спират да снимат сериали Би Ти Ви и Нова телевизия спират да снимат сериали Двете частни медии олекнаха с десетки милиони след забраната за реклама на хазарта Той пак стана баща Той пак стана баща Изгората на администратора на ЦСКА Стойко Сакалиев - Габриела, го дари с момиченце Ако на това място си опънете палатката, грози ви затвор Ако на това място си опънете палатката, грози ви затвор Според гръцкото законодателство е забранено поставянето на палатки или паркиране на каравани в археологически обекти, плажове, горски зони и като цяло на обществени места Синът на Илия Павлов спечелил над 600 милиона евро като инвестирал в... Синът на Илия Павлов спечелил над 600 милиона евро като инвестирал в... Преди 6 години той посъветвал майка си да инвестира в биткойни ГЕРБ с 80 депутати след изборите? Може Бойко Борисов да направи правителство и без ПП-ДБ ГЕРБ с 80 депутати след изборите? Може Бойко Борисов да направи правителство и без ПП-ДБ  Социологът Добромир Живков очаква хората на Слави Трифонов да се спънат в 4-процентната бариера Моторист изби рибата, кара с тенджера на главата Моторист изби рибата, кара с тенджера на главата Приспособлението обаче е подготвено за новата си функция – каишки го придържали за главата на мъжа
Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Хороскоп за деня – 10 май 2024, петък Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори