×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България е най-хубавата страна на света!


24 Декември 2016, Събота, 21:58 ч.
Източник: Frognews.bg

Синът му се влюбил в България. Това научаваме още от втората история в новия сборник на известния писател и публицист Х. Мартенщайн. Сборникът се казва ”Ананасите по дърветата ли растат?”. Предлагаме ви да го ”опитате”.

Подзаглавието на сборника, който ще ви представим през следващите седмици, гласи: „Как обяснявам света на детето си”. А в главата, озаглавена "България", Мартенщайн с мека ирония и симпатия пише:

„Почивката беше със супер-специално намаление. Две седмици България, полет, хотел и полупансион за 129 евро. През 90-те години туристическата дестинация България полагаше гигантски усилия, за да поднови диалога си с клиентелата. Резултатът се материализираше в малки обяви и големи намаления. Когато прочетох обявата, веднага си казах: „България, 129 евро. Едва ли ще е голяма отмора, но сигурно ще бъде интересно”.

Многотия от котки, джипове, накити и стрелбища

Тази мисъл се оказа правилна. Мястото се начираше Златни пясъци. Няколко десетки хотели, които доста умело бяха вписани в гористите възвишения. Долу край плажа се точеше променада, която на пръв поглед изглеждаше същата, както в испанските курорти. Освен това в България по никакъв начин не цари дефицит на котки. Тъкмо по това се разпознават райските туристически кътчета на юг: майката-природа щедро ги е надарила с многотия от котки. Поне с моето поколение е така: щом ни замирише на котешка урина - и веднага изпадаме в отпускарско настроение.

Публиката се състоеше на първо място от източногерманци, които си оставаха верни на старите си туристически навици. На второ - от западногерманци, за които Майорка вече беше станала прекалено скъпа. И на трето - от руснаци и украинци. Всъщност, най-вече от руснаци и украинци.

Страната, в която се грижат за децата

Тогава все се говореше за безумно бедните руснаци, които били принудени да се отопляват с обезценени рубли и членски книжки от КПСС. Говореше се и за безумно богатите руснаци на Лазурния бряг, в сравнение с които петролните шейхове изглеждали направо като просяци. Очевидно обаче съществуваше и руска средна класа, чиято мечтана цел се оказа България.

Руската средна класа сутрин си наемаше джипове, по обяд си купуваше златни накити, а вечерно време висеше из подземните стрелбища. На тези стрелбища из разни хотелски мазета раздаваха автомати от всякакви марки. Най-популярни бяха автоматите германско и израелско производство. Стрелба по мишени с тези автомати - очевидно това беше забавление изцяло по вкуса на руската средна класа.

Детето крещеше: "Тук е рай!"

До крайбрежната променада в продължение на 5 километра се редяха атракция след атракция. Колички и пързалки, въртележки и влакчета на ужасите, сергии за сладки неща и стрелбища. Имаше и басейн с подводници с дистанционно управление, чиито бордови оръдия плюеха отровно зелени искри. Имаше и въртележки с тътнещи танкчета Т-34. Имаше и еднооки молдовци-бързаци, които за 3 минути бяха в състояние да ти татуират която си пожелаеш част от тялото: с червена звезда или пречупен кръст, с портрет на Папата или на Саддам Хюсеин, пък даже и с голата Шарън Стоун с лилава орхидея върху срамните части.

В пролуките между сергиите безчинстваха други хора, които или продаваха портрети на Сталин, или укротяваха отровни змии. Руските дечица се катереха по големи макети на броненосци и си играеха на играта взаимно да се изтребват с автомати. Понякога взимаха за заложник някоя тлъста котка, връзваха очите на гърчещото се животно и тренираха екзекуции. Цените на забавленията се колебаеха между 10 и 40 евроцента. Детето крещеше: „България е най-хубавата страна на света! В България се грижат за децата!”.

Нашата почивка изглеждаше така: В хотела, който беше истински паметник на великобългарските блянове, сутрин първо изпивахме по един сок. Имаше розови, резедави и лилави сокове. После отивахме на плажа и четяхме книги, докато детето ни само за 5 евро цял ден караше танкове, мотоциклети и подводници или пък с помощта на руските деца усвояваше тайните на котешката екзекуция. Вечерно време, когато грейваха светлинните реклами на казината, подземните стрелбища и стриптийз-баровете, ние се прибирахме в стаята си. Всички стаи гледаха към общ балкон, дълъг като маркуч. Там руската средна класа се облягаше на парапета, пееше меланхоличните си песни и меланхолично играеше на своите електронни игри.

Когато си тръгвахме от България...

Детето искаше да си татуира ръката. С череп. Ние обаче не разрешихме. А аз, понеже умея да се гмуркам, отидох да се гмуркам. Под повърхността си Черно море е непрогледна история, човек трябва да разчита главно на опипване. Тодор, нашият водолазен инструктор, ни водеше по места, където с ръцете си можеш да опипваш грапави метали. Това били останките от българската колониална флота, която на това място дала добър урок на кримските татари.

След няколко дни разрешихме на някакъв безработен грузински професор по история на изкуството да нарисува с лилаво мастило един череп на ръката на нашето дете и да напише отдолу на кирилица „Победа или смърт!”.

„Дали тук атмосферата е подходяща за развитието на едно дете?” - попита ме жената. А аз отговорих: „Никога няма да сбъркаш, ако накараш детето от рано да опознае чужди култури и да влезе в диалог с тях.”

Когато си тръгвахме от България, детето вече знаеше коя е любимата му страна, завинаги. Страната, в която се грижат за децата. Неговият Авалон. Неговата райска градина. Страната, която сигурно е имал предвид и Ернст Блох, който в „Принципът надежда” пише: „Нещо, което за всички сякаш е било в детството, но където още никой не е бил: родината”. У всяко дете сякаш има нещо българско. А ние дори бяхме там.

Автор: Х. Мартенщайн, А. Андреев; Редактор: Д. Попова-Витцел



4
Коментара
Флагман.БГ "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара 04/05/2024, Събота 12:30 0
4
Коментара по темата
4.
Хм
25.12.2016 07:47:39
0
0
Що е то „променада”??? Някой да ми разтълкува тази дума, моля...
3.
Дойчо
24.12.2016 22:25:13
1
4
Още от настаняването в четери звездния хотел осетих нещо странно в обслужващия персонал.Това не бяха същите Българи, които ме посрещаха през 90-те. По лицата им се четяха искуственни без зъби усмувки просещи по някой евро бакшиш. В края на пичивката разбрах, че това вече не е най красивата страна,защото и хората са променени, също като нас в западна европа.
2.
Дойчо
24.12.2016 21:56:31
2
5
Продължението е по интересно.Двадесет години покъсно пристигайки отново в България почивката за седмица струваше около 600евро на човек. Бетонните гори бяха изместели истинските. Още от летището ме посрещна мургав мъж и ми предложи да обмени пари. Аз се съгласих и му подадох банкнота от 100евро и когато пристигнах в хотела разбах,че съм измамен със стари български лева излязали от употреба...
1.
гггггггггггггггггг
24.12.2016 19:35:43
8
12
пълни глупости, България е страна с най - мръсния въздух в Европа, следователно природата и е боклук.
И наистина се грижим за децата и за тях е рай, но за циганите.
Флагман - изкуфявате
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Колата е помела пътен знак с ограничение до 50 км. и е разцепила дърво край пътя Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Наследникът на великия актьор се изявява пред българска публика за 60 лева, примата иска по 600 за концерт в лозята Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп"
Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори