×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Моите съвети за добра форма: Не смесвайте храните по празниците, следете калорийния си прием и не преяждайте


Моите съвети за добра форма: Не смесвайте храните по празниците, следете калорийния си прием и не преяждайте
Как да се справим с многото изкушения по празниците – ето какво казва топ инструкторът от Бургас Кирил Танев
15 Декември 2016, Четвъртък, 20:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Ако сте качили килограм-два, увеличете приема на течности, и намалете въглехидратите и мазнините



Кирил Танев е треньор в най-успешната онлайн треньорска платформа - BodyConstructor  и един от най-популярните и признати специалисти в сферата на суплементирането в България. През изминалите 2 години Кирил работи с повече от 500 онлайн и 120 офлайн клиенти!  Той e с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки, фитнеса и състезателния културизъм. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира. Ето и съветите на топ инструктора за това как да запазим форма по време на празниците.

- Г-н Танев, какви са Вашите съвети – как да запазим форма, предвид масовото преяждане, което предстои по празниците?

- С наближаването на празниците все повече хора започват да се притесняват за това как ще поддържат форма – как хем да си позволят да хапнат от всичко, хем това да не им се залепи. Много често един-два месеца преди празника много хора започват диета и подготовка. Останалите чакат да мине празникът и тогава да започнат да тренират и спазват диета, защото така или иначе ще покачат тегло и ще си развалят формата.

Има няколко съвета, които мога да дам, така че да постигнат една добра форма или поне да не развалят тази, която имат в момента. Едно от основните правила е разреждането преди празника. Голяма част от хората правят точно обратното – по време на празниците се хранят безобразно и чакат след това да започнат някаква диета. Логиката обаче е противоположна. Аз съветвам моите клиенти и хората, с които работя, няколко дни преди празника да започнат да намаляват плавно въглехидратите и мазнините. Това означава да започнат да ядат повече месо, риба, зеленчуци, яйца, извара – с минимално количество въглехидрати. По този начин се получава изчерпване на глюкогена или на въглехидратите, които тялото задържа и после използва за енергия. По този начин човекът освобождава място. Представете си една чаша, която ние изпразваме и след това с храненето по време на празниците я напълваме.

Все пак тази чаша има лимит – не може в обем 250 мл да сложим 500 мл. Независимо, че сме изпразнили тялото си, ние трябва след това да внимаваме – да хапнем от всяко нещо по малко, докато усетим, че сме се нахранили. Усетим ли, че сме се нахранили и сме опитали от всичко, трябва да спрем. Другото много важно правило е да не повтаряме същото преяждане или мръсно хранене. Ако за обяд направим такъв тип хранене, гледаме вечерята да е лека. На следващия ден гледаме закуската и обядът да бъдат без въглехидрати. Например – за закуска няколко белтъка, разбъркани със зеленчуци или един грейпфрут, за обяд хапваме пилешко или пуешко филе със салата – възможно най-леката белтъчна храна, като избягваме всякакви мазнини и въглехидрати. По този начин тялото успява да се справи с прекалено много приетите калории предния ден. Така не се получава и това натрупване на килограми.

До голяма степен качването на килограми и подуването се дължи и на задръжката на вода, тъй като солта и въглехидратите вкарват повече вода в клетките и това ни раздува и ни дава впечатление, че сме прекалили и сме качили повече килограми. Това не е точно така. Ако се храним само два дни малко по-свободно, няма шанс да си развалим толкова много структурата и фигурата. Важно е какво сме правили преди това и как ще продължим след това. Ако един човек поддържа нормално и здравословно хранене през цялата година, това, че ще хапне няколко дни малко по-свободно, не би му развалило формата. Но ако цяла година яде лоша храна, преяжда, неправилно съчетава храните, не спортува или пък няма активност и на празниците това нещо се засили двойно, естествено, че ефектът е двойно по-лош. Моят съвет е на първо място да следите калорийния си прием и храната и обръщайте внимание на тялото си през цялата година. Така, когато дойде време за празниците, просто разредете един-два дни преди това, хапнете си спокойно с приятели, роднини, насладете се на празника, след което отново няколко дни направете по-слаба храна с по-слаби калории, за да може тялото да се разтовари и да няма последствия от празника.

- Ако евентуално вече сме пропуснали първия етап и ако се стигне до паниката, след като си качил килограми и не ти стават дрехите, например, тогава какво да правим?

- Ако сме пропуснали първия етап, което не е добре, вече във втория е време да изгорим въпросните калории и мазнините, които сме натрупали. Това става по два начина – с правилно хранене, с диета с по-ниски калории, отколкото приемаме, става с тренировка и кардио за хората, които имат възможност, и съответно с някои хранителни добавки, които забързват метаболизма и на първо място да ни помогнат да се отървем от излишната вода. Например, екстрактът от зелен чай може да се използва както и по време на празниците, за да може да държи метаболизма активен и голяма част от калориите да бъдат изгорени още при техния прием и самата водна задръжка от солта и въглехидратите да не бъде толкова голяма. След това, като се нормализира хранителният режим, водата ще се изхвърли по-бързо.

При всички случаи, ако сте качили килограм-два, като голяма част е водата, след това увеличаваме приема на течности, намаляваме приема на въглехидрати и мазнини, повече залагаме на зеленчуци, месо, риба и яйца. На организма му трябват хранителни източници, богати на протеин, за да може метаболизмът да бъде активен, бърз и да вкараме тялото в калориен дефицит и то да се обърне към натрупаните телесни мазнини и да ги изгори. Ако не го направим в рамките на седмица-две до месец, голяма част от тях ще си останат в нас до следващите празници.

- А имате ли съвет за тези, които не са много лакоми и не обичат да преяждат?

- Тях винаги съм ги съветвал да не смесват много храните. Една от най-големите грешки е претрупването на храни. Може сумарно количеството приета храна да не е чак толкова много, калориите да не са много, но самото натъпкване и смесването на много видове храни всъщност затлачва организма, получава се забиване на метаболизма и водна задръжка. Винаги съм казвал – хапнете по малко от няколко ястия, оставете си за следващия път да опитате другото. Ако Ви се яде сладко, наблегнете на него, но не смесвайте с мазни храни. Ако Ви се ядат колбаси, луканки – наблегнете на тях, но оставете сладкото да бъде в по-малки количества, а не от всичко по много. Голяма грешка е миксирането на храните. Така даваш на организма и въглехидрати, и мазнини, а и двете са източник на енергия. Тялото обаче винаги предпочита да използва по-лесния източник на енергия – въглехидратите. Много бързо глюкозата се превръща в енергия и всичко останало – мазнините, тялото ги трупа като резерв в даден момент, ако има нужда от енергия, да ги използва. Но в този момент всичко се натрупва. Имайте предвид, че в една луканка може да има и 30-40 грама мазнини, които ако тялото не употреби за енергия, задължително ги складира и те постепенно се трупат. Един празник, втори празник, трети… Като не ги изгорим, ден след ден като не се храним правилно през цялата година, празникът е само един бонус към трупането на мазнини. Особено когато метаболизмът е забил.

В категории: Лайфстайл


16
Коментара по темата
16.
Този Кико е пълна шматка
26.12.2016 21:46:07
0
1
Този Кико е пълна шматка. Кольо Магрето и Перата му ебяха приятелката ... егати "красавеца" хахахах
15.
Динко и перата
16.12.2016 16:24:24
1
1
И повече шприц на тестостерон и спермолин, ние с перата така хапираме, спермолин в несвяст
14.
Бухам сърми, бахур и сланина
16.12.2016 13:09:08
0
1
Тая статийка щеше да е полезна в някоя сухарска средно и западно европейска държава. Българина е емоционален и беден традиционалист, който свързва удоволствието от празниците единствено с преяждане и препиване понеже години наред е мачкан от управляващите до степен да не търси други варианти на удоволствие. Като се появи някой такъв "суплемент" да раздава съвети и може да ти сговни целия празник.
13.
Комунист-Идиот
16.12.2016 10:09:26
0
4
Обикновен самозванец.Всичко е преписано.
12.
Комунист-Идиот
16.12.2016 10:04:39
0
3
Егати самозванеца е този.
11.
СЕКУРИТАТЕ
16.12.2016 09:56:48
1
1
“Политическата им платформа е плана “Ран-Ът” “ - Работим единствено за личните си интереси и за началниците си във Вашингтон. - Разваляме това, което винаги е било хубаво етично и морално в страната ни. - Правим бога си за посмешище и внедряваме в страната секти и дори друга религия, като финансирането на храмовете им е поемо от жертвите - народа. - Подкопаваме престижа на образованите хора, ако успеем вкарваме ги в машинации и в подходящия момент, ако не ни слушат, ги опозорявяме. - Създаваме конфликти и раздори на сатанинска, етническа и всяка друга основа - Настройваме млади срещу стари - По всякакъв начин спъваме работата на държавните органи - Внедряваме навсякъде свои шпиони - Омаломощихме армията и полицията - Насаждаме потискаща и отблъскваща музика - Използваме спокойно наркотици и проституция за упадък на етичните устои в страната… - Не пестим нито обещания, нито пари за подкупи, защото всичко това носи големи лихви и лично наше богатство…” Истината: Ето и “видимите резултати” от досегашната им СЪВМЕСТНА “политика”…:: - Българските пенсионери гинат в мизерия. 160 лв. пенсия. - Над два милиона българи живеят с доходи под прага на бедността от 300 лв. - Над 28 милиарда заеми и лихви..., та и правнуците ни да не могат да ги върнат. - Заради американски интереси ни лишиха от всички перспективни постове в ООН, ЕС и от свръхпечелившите ни енергийни проекти. - Напълнеха България с мигранти, границата ни е като продънен кош, а с герберско-реформаторска съгласие, Танте Меркел ще ни връща “най-лошите” терористи и дебилите… - Битовата престъпност е извън контрола на държавата. Изнасилват, убиват и обират родителите ни ежедневно и безпрепятствено, а Социоложката-министърка заяви в парламента – “…ми кво да напраа…”. - Българите силно намаляваме за сметка на циганите, благодарение на проведените "успешни" икономически, здравни и социални реформи. - Сорос и мекерета му практически успяха да ликвидират българския дух, в много млади българи, чрез медии и Образователната ни система. Род, родина, семейство, патриотизъм са лоши думи, а Вазов, Левски и Ботев са терористи… - Практически нямаме армия, полиция… - Българския бизнес е рекетиран от държавата и едва крее.
10.
раче тоз да ни тъ клати,
16.12.2016 09:24:44
0
4
че постоянно го натякваш аааааааааааааа!?
9.
LEGO
16.12.2016 09:09:19
1
6
Mного ми са смешни ей такива хапове като тоя-мозъка му изпържен от хапове,обаче съветва хората да не ядат пържоли и да не пият винце за Коледа...Аре ръгай си стероидите,мачкай железата и опъни някоя 40 годишна татуирана фитнес силиконка,има живот и навън,извън фитнеса...
8.
Moite suveti
16.12.2016 09:04:35
0
3
Qjte i piite tolkova,kolkoto vi e sladko! I az sportuvam veche 5-6 godini , no nikoga ne sum se vmaniachaval kato tezi,koito si merqt vsqka hapka do gramche! Na tozi stres i rabota , ostava i da pochna s trici samo da se hranq za da sum nacepena batka i moga da si teglq kurshuma! Sporta e za relax i tonus , ne za vmaniachavane i dopulnitelno ovrejdane na tqloto s tezi lisheniq i stresirane na organizma ! Na koleda parjoli vie si qjte ovesenite qdki
7.
Лаки Ангевов
15.12.2016 23:43:28
4
5
И КОЙ Е ТОЯ ГРОЗНИЯ, МАХНИ ГО ОТ ОЧИТЕ МИ. Сигурен съм - "МНОГО" разбира :D :D ама нема нужда....
6.
Замунда Банана Бенд
15.12.2016 22:45:27
3
9
Таз мамуна , кога падна от клона кога грабна банана и кога почна да ни учи хората как да ставаме мамуни ...

Марш в казана , мамуно проклета.

Нгуана уна, е.
5.
Славчо Жеков Ярето
15.12.2016 21:57:47
3
3
Do 2 manqk stiga pisa ot moe ime shi qdedh hurkata mnogo skoro,pochti ta znam koisi shti iba maikata kurvenska
4.
Tрънката
15.12.2016 20:39:09
3
16
Кирчо е такава смешка ... първа не е никакъв инструктор , второ продава всевъзможни боклуци в магазина си на доста високи цени , трето пропагандира здравословни и натурални методи на хранене а продава и ползва стероиди !!! А да и статшшките му са копи пеийст от чужди сайтове
3.
Petrunov
15.12.2016 20:31:14
7
6
Bravo Kirile samo napred i nagore !!!
2.
Славчо Жеков Ярето
15.12.2016 20:21:20
5
9
Искам този да ме люби.
1.
Вървежна сладурана
15.12.2016 20:12:47
11
6
Tos kfo si misli che e batka li?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина
Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори