×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаски ученик живя в манастира Шаолин


Бургаски ученик живя в манастира Шаолин
Това, което ми се случи, е наистина невероятно. Аз сега осъзнавам къде съм бил. Щастливец съм, че успях да се докосна до китайската култура, каза Златин
27 Ноември 2016, Неделя, 05:54 ч.
Източник: Черноморски фар

Златин Павлов е на 18 години. Той е ученик в Професионалната гимназия по електротехника и електроника ”Константин Фотинов” в Бургас

Познат ни от филмите, манастирът Шаолин за повечето българи е бил една мистерия и загадка. Място, в което си дават среща свръхчовешките възможности, самоконтролът и силата на духа. Точно там едно бургаско момче живя и се докосна до уменията на най-добрите.

Златин Павлов е на 18 години. Той е ученик в Професионалната гимназия по електротехника и електроника ”Константин Фотинов” в Бургас. От дълги години се занимава с Тайдзичуен на семейство Ян. Негов учител е лаошъ Тихомир Тодоров, директор на присъединеното училище за тайдзичуен на семейство Ян град Стара Загора. Златин е истински късметлия, тъй като учителят му е личен ученик на Грандмайстор Ян Дзюн шесто поколение 5 генерация от семейство Ян. Именно Тихомир Тодоров е този, който пали Златин по източното бойно изкуство. Всъщност тайдзичуен е много повече от бойно изкуство. Това е философията, начинът на живот, основа за развитие и самоусъвършенстване на личността и концентрация.

Преди шест месеца едно телефонно обаждане преобръща живота на бургаския ученик. „Златко, възлагам ти големи надежди. Ти си сред четиримата българи, които имате шанса да поживеете шест месеца в Китай и да се обучавате в и Чъндзягоу провинция Хенан, родното място на тайдзичуен и манастирът Шаолин” – чува гласа на учителя си Златин и тогава не може да проумее какво всъщност му предстои да изживее.

Нашата среща с бургаския ученик е седмица след като се е завърнал от голямото приключение. Спомените са му толкова топли още, а емоцията от преживяното, наученото и видяното не го е напуснала. „Това, което ми се случи, е наистина невероятно. Аз сега осъзнавам къде съм бил. Щастливец съм, че успях да се докосна до китайската култура, до грандмайсторите в Тайдзи, че успях да живея и да се обучавам в манастира Шаолин” - споделя с вълнение Златин.

Всъщност Златин и още три момчета от България са били в провинция Хенан, в града Дженджоу. Там посещават и се обучават в едни от най-добрите школи. А в манастира Шаолин е живял две седмици. Както е известно, манастирът Шаолин е дзенбудистки манастир, известен с школата на Чен (Дзен) будизма и бойните си изкуства. Благодарение на филма „Манастирът Шаолин” от 1980 година, Шаолин става полулярен в цял свят.

Преведено означава "Манастирът в младата гора". През 527 г. в Шаолин се установява индийският монах Бодхидхарма, известен в Китай с името Та Мо. Той забелязва, че поради дългото стоене в една и съща поза при всекидневните песнопения и молитви, телата на монасите са доста отслабнали физически и затова измисля двигателни упражнения, като създава методика от техники. Тези упражнения са заимствани от древните китайски трактати техники и така било поставено началото на шаолинското бойно изкуство.

В днешни дни в манастира обитават около 60 монаси, подбрани от цял Китай чрез специални тестове за морал, духовно ниво, издръжливост, владеене на бойни изкуства. Непосредствено до манастира Шаолин се намира едно от най-известните училища по шаолински бойни изкуства в Китай, в което се обучават над 7000 ученици. В него се записват деца от цял Китай, от които израстват едни от най-добрите майстори и учители по кунг-фу. Шаолин приема също ежегодно и деца от други страни да се обучават. Сред тях е и бургаският ученик Златин.

„Това, което видях, беше наистина невероятно. Най-малките, които тренират, са на четири години. И не можете да си представите колко са щастливи. Стават сутрин в пет и тренират до девет вечерта. На сутрешното бягане изминават разстоянието около 5 километра. Всички бягат в една крачка. И са усмихнати. Между тренировките имат почивки, в които ходят на училище. Така редуват тренировки с училищни занимания” - разказва за своите впечатления Златин. Оказва се, че децата, които са в манастира, изцяло са отдадени на желанието си да се самоусъвършенстват.

„И докато те тренират традиционните шаолин-форми, редом с други съвременни спортове като футбол, пинг-понг, бягане, ние основно изучавахме техники от тайдзичуен” - казва Златин. Той съжалява само, че не е успял да посети целия манастир. „Шаолин е като цял град. Аз не успях да го посетя целия. Има отделни планини, с манастири, но те са достъпни само за монасите от манастира” - разказва още Златин. Но пък е успял да срещне истински шаолински монаси. „Те са смирени, скромни. Аскети са, отказали са се от материалното. Монасите се хранят скромно” - споделя бургаският ученик.
Той е изключително впечатлен от дисциплината и силата на духа, от искрените хора, от добрите и чисти обноски, без лицемерие. Оказва се, че не само в манастира хората са такива. Останалото време от престоя си в Китай Златин прекарва в Дженджоу. И там среща искрени, спокойни усмихнати и щастливи хора. Там Златин продължава да се обучава и да черпи опит от най-добрите. Златин участва и на най-големия фестивал по бойни изкуства в провинция Хенан, в който има участници от цял свят.
„Това, което преживях там, е нещо уникално, незабравимо. През трите дни на фестивала, аз видях демонстрации, които сме виждали само по филмите. Имаше разнообразни техники от ушу (кунг-фу). А това, което представиха шаолин-групите, не може да се опише с думи” - казва Златин. На това състезание спечелих едно първо място и две втори.

„Доволен съм от това, което видях, това, до което се докоснах. Медалът и грамотата не са най-важното, най-важното е това, което остана в сърцето ми. Преживяването е невероятно. Приятелствата, които завързах, хората, с които се срещнах, нещата, които научих, това е истинската награда за мен” - признава Златин.

Той е изключително благодарен, че се е обърнал към тайдзичуен, защото това е наистина начин на живот. „Тайдзичуен ме учи да постигам истински умения“ - казва бургаският ученик и прибавя, че хората трябва да правят разлика между бойните спортове и бойните изкуства. Бойните спортове се учат за няколко години, а бойното изкуство е за цял живот. То помага на интуицията, на усета, помага на движенията, за силата на духа, помага за здраво тяло, за доброто дишане и самозащита. Тайдзичуен е ефективна самозащита и система за запазване на здравето и младостта.

Директорът на гимназията по електротехника и електроника в Бургас Коста Папазов е един от първите, който посреща бургаския ученик след завръщането му от Китай. И няма как, все пак Златин е момчето, с което се гордее училището.

„Аз съм истински щастливец, че уча в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Попаднах на най-добрите педагози, на най-добрите учители. И настина се радвам, че те се гордеят с моите успехи, вълнуват се с моите преживявания. Аз съм горд с това ,че съм българин, горд съм, че съм от любимия ми град Бургас и съм много благодарен, че моите учители са ме научили на английски език, за да мога да комуникирам с връстниците ми от Китай и от други места на света, които срещнах в Китай” - споделя Златин.

С тайдзичуен, разбира се, че няма никакво намерение да се разделя и ще задълбочи обучението си, ще споделя опита си със своите връстници в Бургас.

В категории: Животът


22
Коментара
22
Коментара по темата
22.
A friend
28.11.2016 05:20:39
1
5
Zlatin go poznavam i e nau dalechnoto neshto ot ciganin, i dvamata mu roditeli sa bulgari. Normalni li ste vuobshte na chovek s ten da vikate ciganin momcheto e umno i pozitivno i se razviva obikalq sveta i se usavarshenstva. Vie she si ostanete cql jivot v Bulgaria da mrazite samo. Nqmam dumi kolko prostashki sa povecheto komentari za tova i Burgas degradira vse poveche i poveche shtoto e pulen s hora kato komentiralite. Zlatko nadqvam se da ne si gi chel tiq komentari a ako si ne im obrushtai nikvo vnimanie, uchi i izchezvai ot Bulgaria pri purva vuzmojnost!!!
21.
чичо М
27.11.2016 17:35:00
0
3
Браво мойто момче! Пожелавам ти успех занапред! Бъди здрав!
20.
Славчо Жеков Ярето
27.11.2016 16:10:57
4
2
Te zatui v chujbina na mislqt za mangali ko nqq
19.
a
27.11.2016 14:16:15
6
1
ibaxa li go
18.
Л.
27.11.2016 12:31:07
1
19
Мале, мале, направо не мога да повярвам колко простотия има събрана само в десетина коментара, ето на това се казва концентрация на българската злоба и завист. Браво, Златко, гордеем се с теб, продължавай да търсиш истината!
17.
Браво
27.11.2016 11:52:57
0
19
Браво Златине ! Не ги слушай комплексарите ! Те ще си останат цял живот нещастни !
16.
Fse
27.11.2016 11:42:51
7
4
Nai mnogo da zeme nqkoi otverka nqkade
15.
Мнооого
27.11.2016 11:39:45
1
11
Ама много сте прости, радвам се за момчето, вероятно скоро пак ще замине някъде, където ще успее да си нареди живота ...а вие ще си останете прости и ограничени ...
14.
Frd
27.11.2016 11:24:50
9
6
Mango e toz
13.
A friend
27.11.2016 11:21:46
3
17
Тука коментиращите и представа си нямате къде е Китай на картата, а за Шаолин да не говорим! Златин поне се опитва да постигне нещо в живота си, и успява, а вие кво сте постигнали!? За колко от вас може да се напише статия? Ясно е че завиждате, ясно е че сте жалки, смешници!
12.
от 1 до 10
27.11.2016 10:27:29
3
9
Да та ева и шизофреника изпедерастял, пий си лекарствата редовно!!!
11.
Мммм
27.11.2016 10:19:14
14
3
Доста тен, момче.
10.
Анна
27.11.2016 10:13:29
14
2
Очаквам във всеки момент да избичи един кючек азербайджански танц хахахаха
9.
Станишев говори
27.11.2016 10:12:06
13
2
Я дай дупето нагоре? По нагоре да види чичо!
8.
Пада им се
27.11.2016 10:11:08
13
2
Те от такива балъци си подържат туризма.
7.
Гггг
27.11.2016 10:06:45
12
4
а там ганджа пушат ли?
6.
Руско гето
27.11.2016 09:57:40
19
7
Пич ти отиде до Китай вместо да мислиш за бизнес да им продадеш Бургаски стоки ти тръгна да лапаш пишките на китайски гейове монаси. Няма лошо. лапай с здраве.
5.
Чърчил
27.11.2016 09:43:55
11
4
Не си губи времето момче!!!!!
4.
Холандската Преса
27.11.2016 09:43:20
9
5
Каква е тая кака там?
3.
Бург USA
27.11.2016 09:42:14
19
3
Ъ! Да беше отишъл в Оксфорд да беше учил за лекар за инжинер не да си развяваш чукалата при тея китайски гейове. Не мислиш момче!!!!
2.
Истината?
27.11.2016 09:40:45
22
8
Златин доста тен има нещо да ни би истинското му име да е Цигтин.
1.
FREE BULGARIA
27.11.2016 09:36:57
21
7
Доста черно циганче.
Да вземе един клас по икономика и английски или ще ни зарибява със непрактичното минало. Жалко.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори