×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • В 11:30 часа в Морската градина на Бургас, пред паметника на Васил Левски, ще се изнесе зоупокойна молитва и тържествен ритуал по поднасяне на венци
  • В ДТ "Адриана Будевска" тази вечер ще бъде представен спектакъла "Свекървата" по Антон Страшимиров
  • За последното денонощие са образувани девет бързи полицейски производства, разкрити са 15 престъпления.
НА ЖИВО

Не мога да разбера обаче защо българите масово бягат от противогрипната ваксина, която им гарантира сигурност


Не мога да разбера обаче защо българите масово бягат от противогрипната ваксина, която им гарантира сигурност
Д-р Ангел Кунчев е вирусолог №1 в България
13 Ноември 2016, Неделя, 19:38 ч.
Източник: ПИК

Организирани групи в социалните мрежи проповядват омраза към имунизациите, това е опасно и крие много рискове

Д-р Ангел Кунчев 20 години работи в областта на надзора на заразните болести. Той е един от най-опитните ни специалисти по епидемиология. Шеф е на отдел "Надзор на заразните болести" в МЗ. Екипът му денонощно следи епидемиологичната обстановка и е с готовност за спешна реакция при нужда.

- Грипът май вече дойде в България, д-р Кунчев? Вярно ли е, че има официално регистрирани заболели?

- Истина е. Вече имаме доказани два случая на грип в страната, но е възможно да са доста повече. Всъщност напълно нормално е в края на октомври и началото на ноември това да се случи.

- Тревожното обаче е, че е доказан щамът „Хонконг”, или Н3N2. Според известния наш вирусолог акад. Ангел Гълъбов това е най-смъртоносният щам?

- Не бива да се тревожим. Защото това не е абсолютно същият вирус „Хонконг”, който през 1968 г. отне живота на 1 млн. души на планетата. Става дума за коренно видоизменен щам. Просто грипният вирус е силно изменчив. В интерес на истината, случва се да ни сервира и някоя изненада. Но чак да донесе смъртоносна грипна епидемия у нас – не!

- Д-р Кунчев, ами ако вирусът се е променил и няма общо с очакванията на СЗО, която е спуснала указания на фармацевтите какъв щам да включат във ваксините?

- О, това е много малко вероятно! И за да се случи, е необходимо да мине продължително време. Аз лично не помня случай вирусът да се е променил толкова бързо, че да не го хваща ваксината.

- Значи продължавате да агитирате да се ваксинираме?

- Двете си ръце вдигам в полза на ваксините! Има още време да се имунизираме, това можем да направим поне до края на ноември. Не мога да разбера обаче защо българите масово бягат от противогрипната ваксина, която им гарантира сигурност. Особено е важна за децата и възрастните. Както обикновено, и тази година едва 2-3 процента са се имунизирали. Не мисля, че цената на ваксината от 10 лв. е причина за това. Но признавам, че в ЕС противогрипните ваксини са безплатни за хората над 65 години, а в Дания – за всички, навършили 55 години.

- Хората не вярват на ваксината! Твърдят, че въпреки нея се скъсват да боледуват от грип!

- Омръзна ми да обяснявам, че те не боледуват от грип. Грипът е остро инфекциозно заболяване, което преминава с много висока температура, болки в мускулите и очите, с пълна отпадналост и други специфични особености. Хората боледуват през зимата от най-различни вирусни инфекции и остри респираторни заболявания, които обаче не са грип. И е напълно вярно, че ваксината не може да ги предпази от тях, защото действа само срещу определени вируси. Но достатъчно е, че е сигурна бариера срещу грипа, последствията от който – бронхопневмонии, увреждане на бъбреците и др., са много сериозни и могат да бъдат фатални.

- Има и друга истина, д-р Кунчев! В интерес на фармацевтичните компании е всяка година да бълват повече ваксини. За тях това е много тлъста печалба!

- Мисля, че причината за лошото отношение към ваксините, за това, че българите бягат от тях като дявол от тамян, е влиянието на някои организирани групи в интернет. Те проповядват омразата към имунизациите не само срещу грип, но и ред други заболявания. Плашат родителите на децата, плашат възрастните хора. Никой обаче не си дава сметка, че всеки пропуск в тази дейност после се заплаща прескъпо. В Румъния, например, тази година преживяха една епидемия от морбили. Заради пропуски в имунизационната дейност починаха деца. Веднага стана ясно защо – обхватът на ваксинираните там е спаднал от 95 на 84 на сто. Е, и ние ли да допуснем подобно нещо?

- Забравяте, че у нас нахлуха десетки хиляди бежанци. Те нямат медицински картони, а носят куп болести – цял Харманли пламна от краста. Защо да не пренасят и грипа?

- Теоретично всичко е възможно. Хората бягат от Сирия и Афганистан, за да спасяват живота си. Не бива да забравяме обаче, че с нашите 3000-4000 бежанци сме много далеч от проблемите на Турция и Италия, където тези хора са с пъти повече. И опасността от зарази също е многократно по-голяма. Естествено, всички усилия трябва да впрегнем, за да не допуснем зарази. МЗ строго следи този процес и макар че за тази неатрактивна дейност рядко се пише, ситуацията в граничните пунктове и лагерите за бежанци е под контрол.

- Защо си мисля, че по стара традиция ще се премълчават размерите на грипните епидемии в селищата с повече мигранти?

- Това няма да стане, аз го гарантирам. Мина времето на подобна политика, тя не е полезна за никого. Хората трябва да знаят истината, за да могат и сами да се пазят от заразите.

- Честно, тази зима, д-р Кунчев, очаквате ли сериозна грипна епидемия? Говори се, че МЗ крие истината, за да не се всява паника?

- Защо МЗ да крие истината? Засега нямаме основание да смятаме, че ще се случи нещо извънредно. Според мен ще бъде една средно интензивна епидемия. Ако обаче се окаже по-обширна, уверявам всички, че болниците ни отсега имат пълна готовност както с легла, така и с медикаменти да посрещнат пациентите. Но практиката показва, че не повече от 7-8 на сто от заразените се нуждаят от болнично лечение.

- Черната статистика запоследните години показва, че при всяка грипна епидемия у нас си отиват от този свят около 2000 българи?

- За жалост, това е така. Но хората не умират от самия грип, а най-вече от усложненията след него, предимно от остри бронхопневмонии, сърдечносъдови проблеми и др. Няма да се изненадам, ако и тази година се повтори същата картина с жертвите на епидемията.

- Някъде писаха, че гълъбите довели по въздуха вирусите в България?

- Много смели измислици. Грипните вируси са комбинирани, те съдържат в себе си гени и от птици, и от прасета, и от хора. Затова са силно устойчиви. Тъкмо това им качество наблюдавахме при пандемията от свински грип.

- Наскоро се заговори и за страшния коронавирус, който идва от Близкия изток. И се предава по въздушно-капков път?

- Опасността от него не е преминала. Той идва от Близкия изток и Саудитска Арабия. Смяташе се, че резервоарът на вирусите са камилите. Но се доказа, че при заразата може изобщо да не участват животни. Напомням, че този вирус води до тежки пневмонии и процентът на смъртност е висок. В България също не сме застраховани от него.5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Рррр
14.11.2016 08:35:05
0
7
Мдам... Обявяват няколко месеца предварително какъв грип да очакваме! Времето от днес за утре не успяват да познаят, въпреки сателити и т.н... Но иначе знаем след 4 месеца каква грипна „вълна” ще ни удари! Преди теориите за умишлено пускане на вируси ми звучаха налудничаво, но все повече започвам да ги приемам...
4.
ВAЖНО!!!!
13.11.2016 23:12:42
0
10
Освен, че вaксините сa пълен боклук ( вижте съдържaнието) не кaзвaте истинaтa и зa друго!!!
Зa хорaтa с отрицaтелен резус фaктор тези вaксини сa излишни, дори и кaчествени не влияят, a могaт и дa убият човекa!!!
Обяснявaм- хорa с rh- нямaт протеинa върхи червени кръвни телцa, протеинa който се aктивирa от "вaксините" и зaдействa имуннaтa системa. Хорaтa с rh- имaт рaзличнa зaщитнa системa!!!
A и зa остaнaлите- проверявaйте достaвчик, лaборaторни изследвaния и рaзрешителни зa вaксините, срок нa годност и съхрaнение, съдържaние...всичко!!!
И грип се докaзвa единствено и сaмо с лaборaторни изследвaния, a не нa принципa "кихнa, пръднa" знaчи е грип!

A д-р Aнгел Кунчев некa публично си вкaрa от същите вaксини, и нa семейството си също, тa дa покaже колко сa "сигурни"
3.
Asiya
13.11.2016 22:10:43
0
7
Защото един път не можаха да нацелят щама на грипа с тия ваксини...Как да се ваксинирам от щам на грип птичи грип, като пък после излезе свински грип...
2.
_nib_
13.11.2016 19:34:52
0
7
Ваксината гарантира наборе таратанци.Пардон-чиста печалба на производителя.Като го хване грипа човека,въпреки ваксината,му обяснявате че го е барнал друг щам.Де е Киро-на кирия.
1.
Зaщото!!!
13.11.2016 18:08:25
1
12
Предвaрително обявявaте няколкото видa грип, че дaже и дaтaтa нa.която се предполaгa, че ще ни рaзболее. Веднaгa след товa обявявaте съответните вaксини. Дaже реклaмите ви зa вaксини сa тъпи!!!
От кaк спрях дa ходя по лекaри и дa ви слушaм тъпизмите не ми се нaлaгa дa пия НИКAКВИ лекaрствa (нaд 10 г вече) a от вaксини се крия поне от 15 г и мaлко хорa сa по- здрaви от мен.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Търсейки световна слава, родните чалгари пропяха на английски, но станаха за смях Търсейки световна слава, родните чалгари пропяха на английски, но станаха за смях

През годините почти всички по-популярни родни изпълнители от лекия жанр са пробвали да пеят на английски

На вниманието на КАТ! Ето как бургаски джигит с мощен джип фучи на пешеходната пътека до Флората На вниманието на КАТ! Ето как бургаски джигит с мощен джип фучи на пешеходната пътека до Флората

Нарушението е заснето от камера, монтирана в друг автомобил

И в БНТ има секси синоптички, Ева Кикерзова наду пазвата И в БНТ има секси синоптички, Ева Кикерзова наду пазвата

Ева има три деца и изглежда перфектно

Ето кой ще замени Халил Шабан като кмет на Изворище Ето кой ще замени Халил Шабан като кмет на Изворище

Частичните местни избори ще се проведат след около 3 месеца

Васил Василев: Децата, които обичат Апостола, ще накара политиците да спазват заветите на Левски Васил Василев: Децата, които обичат Апостола, ще накара политиците да спазват заветите на Левски

В политиката трябва да има морал, каза председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев

Еколози твърдят: Роми ловят розови пеликани, готвят ги с кисело зеле Еколози твърдят: Роми ловят розови пеликани, готвят ги с кисело зеле Мис България къса с визията на брюнетка Мис България къса с визията на брюнетка

Дали това означава, че има нов мъж до себе си, предстои да разберем

Ученик от Малко Търново върна чанта с пари и документи, награждават го Ученик от Малко Търново върна чанта с пари и документи, награждават го

Младежът ще получи и поздравителен адрес от Областната дирекция на полицията в Бургас

Новият сериал „Съни бийч“ бута турското по бТВ Новият сериал „Съни бийч“ бута турското по бТВ

Този петък, 21 февруари, пилотният епизод на новия сериал

Социолог: Симпатизантите на Слави Трифонов може и да не гласуват на изборите Социолог: Симпатизантите на Слави Трифонов може и да не гласуват на изборите

Не бих бил категоричен дали, ако изборите бяха днес, партията на шоумена ще бъде трета политическа сила, призна Димитър Ганев

Ако имате тези признаци на лицето си, може би сте с рак са белия дроб Ако имате тези признаци на лицето си, може би сте с рак са белия дроб

Сред тях са пролапс на клепачите, малка зеница и липса на изпотяване от едната страна на лицето

Великобритания след Брекзит: Добре дошли са само висококвалифицираните работници Великобритания след Брекзит: Добре дошли са само висококвалифицираните работници

За първи път от десетилетия Обединеното кралство ще има пълен контрол върху това кой идва в страната и как работи имиграционната система

Италианският град плаща наема на новите си жители Италианският град плаща наема на новите си жители

Новодомците тpябвa дa пpeбивaвaт в Teopa пoнe тpи гoдини и тpябвa дa имaт пoнe eднo дeтe

Застреляха дубльорката на Никол Кидман и съпруга й Застреляха дубльорката на Никол Кидман и съпруга й

Убиецът е бившият мъж на Шерил Сандърс

Започва стачка в Гърция срещу вдигането на пенсионната възраст Започва стачка в Гърция срещу вдигането на пенсионната възраст

 Очакват се сериозни проблеми с транспорта

Коронавирусът е извънземен? Коронавирусът е извънземен?

Смъртоносният вирус 2019-nCoV е дошъл от Космоса, твърди астрономът Чандра Викрамасинге от Бъкингамския астробиологичен център

11-месечно бебе на бежанци почина в Атина със следи от сексуално насилие 11-месечно бебе на бежанци почина в Атина със следи от сексуално насилие

Окончателните отговори ще се появят след хистологичните изследвания

"Фронтекс" освети измамата, наречена "спасяване на бедстващи мигранти" от Африка "Фронтекс" освети измамата, наречена "спасяване на бедстващи мигранти" от Африка

Модерни и удобни кораби прекарват хората до брега, там ги товарят на лодка, а граничарите ги "спасяват"

Китай изобрети лекарство срещу коронавируса Китай изобрети лекарство срещу коронавируса

Въпросният медикамент преди е бил известен като фавипиравир или авиган

1800 са жертвите от коронавируса, над 70 000 са заразените 1800 са жертвите от коронавируса, над 70 000 са заразените

 У нас украинец е под карантина, очакват се резултатите му

Андрей Райчев, социолог Андрей Райчев, социолог Вече трима искат да са Батман - Борисов, Радев, сега и Гешев Виц на деня Виц на деня Младеж отива при бащата на любимото момиче.
- Господине, бих искал да се оженя за вашата дъщеря.
- А говорихте ли с жена ми?
- Да, но ако не възразявате, все пак предпочитам вашата дъщеря.
Виц на деня Виц на деня Ако знаех, че си толкова беден, нямаше да се омъжа за теб!
- Ами аз ти казвах, че ти си ми всичко, но ти ме мислеше за романтик!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какво е град?
Много селяни на едно място.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори