×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Задържаха 90 души по време на протести в Париж
  • Повреда в локомотива наложи престой на бързия влак от София за Свиленград
  • От 10 000 до 100 000 лева глоба за БНР заради „замлъкването“
  • Изработват стратегия за безопасност на движение по пътищата
  • Катастрофа на 139 километър на магистрала "Тракия" в посока Бургас затруднява движението
  • Тайфунът „Тапа“ рани 4 души в Япония, стотици полети са отменени
  • 4 души загинаха в Тексас при наводнения заради тропическата буря Имелда
  • Да се забрани отглеждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи от 2021 г. - предлага депутатът от БСП Михаил Христов
НА ЖИВО

Не мога да разбера обаче защо българите масово бягат от противогрипната ваксина, която им гарантира сигурност


Не мога да разбера обаче защо българите масово бягат от противогрипната ваксина, която им гарантира сигурност
Д-р Ангел Кунчев е вирусолог №1 в България
13 Ноември 2016, Неделя, 19:38 ч.
Източник: ПИК

Организирани групи в социалните мрежи проповядват омраза към имунизациите, това е опасно и крие много рискове

Д-р Ангел Кунчев 20 години работи в областта на надзора на заразните болести. Той е един от най-опитните ни специалисти по епидемиология. Шеф е на отдел "Надзор на заразните болести" в МЗ. Екипът му денонощно следи епидемиологичната обстановка и е с готовност за спешна реакция при нужда.

- Грипът май вече дойде в България, д-р Кунчев? Вярно ли е, че има официално регистрирани заболели?

- Истина е. Вече имаме доказани два случая на грип в страната, но е възможно да са доста повече. Всъщност напълно нормално е в края на октомври и началото на ноември това да се случи.

- Тревожното обаче е, че е доказан щамът „Хонконг”, или Н3N2. Според известния наш вирусолог акад. Ангел Гълъбов това е най-смъртоносният щам?

- Не бива да се тревожим. Защото това не е абсолютно същият вирус „Хонконг”, който през 1968 г. отне живота на 1 млн. души на планетата. Става дума за коренно видоизменен щам. Просто грипният вирус е силно изменчив. В интерес на истината, случва се да ни сервира и някоя изненада. Но чак да донесе смъртоносна грипна епидемия у нас – не!

- Д-р Кунчев, ами ако вирусът се е променил и няма общо с очакванията на СЗО, която е спуснала указания на фармацевтите какъв щам да включат във ваксините?

- О, това е много малко вероятно! И за да се случи, е необходимо да мине продължително време. Аз лично не помня случай вирусът да се е променил толкова бързо, че да не го хваща ваксината.

- Значи продължавате да агитирате да се ваксинираме?

- Двете си ръце вдигам в полза на ваксините! Има още време да се имунизираме, това можем да направим поне до края на ноември. Не мога да разбера обаче защо българите масово бягат от противогрипната ваксина, която им гарантира сигурност. Особено е важна за децата и възрастните. Както обикновено, и тази година едва 2-3 процента са се имунизирали. Не мисля, че цената на ваксината от 10 лв. е причина за това. Но признавам, че в ЕС противогрипните ваксини са безплатни за хората над 65 години, а в Дания – за всички, навършили 55 години.

- Хората не вярват на ваксината! Твърдят, че въпреки нея се скъсват да боледуват от грип!

- Омръзна ми да обяснявам, че те не боледуват от грип. Грипът е остро инфекциозно заболяване, което преминава с много висока температура, болки в мускулите и очите, с пълна отпадналост и други специфични особености. Хората боледуват през зимата от най-различни вирусни инфекции и остри респираторни заболявания, които обаче не са грип. И е напълно вярно, че ваксината не може да ги предпази от тях, защото действа само срещу определени вируси. Но достатъчно е, че е сигурна бариера срещу грипа, последствията от който – бронхопневмонии, увреждане на бъбреците и др., са много сериозни и могат да бъдат фатални.

- Има и друга истина, д-р Кунчев! В интерес на фармацевтичните компании е всяка година да бълват повече ваксини. За тях това е много тлъста печалба!

- Мисля, че причината за лошото отношение към ваксините, за това, че българите бягат от тях като дявол от тамян, е влиянието на някои организирани групи в интернет. Те проповядват омразата към имунизациите не само срещу грип, но и ред други заболявания. Плашат родителите на децата, плашат възрастните хора. Никой обаче не си дава сметка, че всеки пропуск в тази дейност после се заплаща прескъпо. В Румъния, например, тази година преживяха една епидемия от морбили. Заради пропуски в имунизационната дейност починаха деца. Веднага стана ясно защо – обхватът на ваксинираните там е спаднал от 95 на 84 на сто. Е, и ние ли да допуснем подобно нещо?

- Забравяте, че у нас нахлуха десетки хиляди бежанци. Те нямат медицински картони, а носят куп болести – цял Харманли пламна от краста. Защо да не пренасят и грипа?

- Теоретично всичко е възможно. Хората бягат от Сирия и Афганистан, за да спасяват живота си. Не бива да забравяме обаче, че с нашите 3000-4000 бежанци сме много далеч от проблемите на Турция и Италия, където тези хора са с пъти повече. И опасността от зарази също е многократно по-голяма. Естествено, всички усилия трябва да впрегнем, за да не допуснем зарази. МЗ строго следи този процес и макар че за тази неатрактивна дейност рядко се пише, ситуацията в граничните пунктове и лагерите за бежанци е под контрол.

- Защо си мисля, че по стара традиция ще се премълчават размерите на грипните епидемии в селищата с повече мигранти?

- Това няма да стане, аз го гарантирам. Мина времето на подобна политика, тя не е полезна за никого. Хората трябва да знаят истината, за да могат и сами да се пазят от заразите.

- Честно, тази зима, д-р Кунчев, очаквате ли сериозна грипна епидемия? Говори се, че МЗ крие истината, за да не се всява паника?

- Защо МЗ да крие истината? Засега нямаме основание да смятаме, че ще се случи нещо извънредно. Според мен ще бъде една средно интензивна епидемия. Ако обаче се окаже по-обширна, уверявам всички, че болниците ни отсега имат пълна готовност както с легла, така и с медикаменти да посрещнат пациентите. Но практиката показва, че не повече от 7-8 на сто от заразените се нуждаят от болнично лечение.

- Черната статистика запоследните години показва, че при всяка грипна епидемия у нас си отиват от този свят около 2000 българи?

- За жалост, това е така. Но хората не умират от самия грип, а най-вече от усложненията след него, предимно от остри бронхопневмонии, сърдечносъдови проблеми и др. Няма да се изненадам, ако и тази година се повтори същата картина с жертвите на епидемията.

- Някъде писаха, че гълъбите довели по въздуха вирусите в България?

- Много смели измислици. Грипните вируси са комбинирани, те съдържат в себе си гени и от птици, и от прасета, и от хора. Затова са силно устойчиви. Тъкмо това им качество наблюдавахме при пандемията от свински грип.

- Наскоро се заговори и за страшния коронавирус, който идва от Близкия изток. И се предава по въздушно-капков път?

- Опасността от него не е преминала. Той идва от Близкия изток и Саудитска Арабия. Смяташе се, че резервоарът на вирусите са камилите. Но се доказа, че при заразата може изобщо да не участват животни. Напомням, че този вирус води до тежки пневмонии и процентът на смъртност е висок. В България също не сме застраховани от него.5
Коментара
Флагман.БГ Криско стана баща Криско стана баща 21/09/2019, Събота 16:00 1
5
Коментара по темата
5.
Рррр
14.11.2016 08:35:05
0
7
Мдам... Обявяват няколко месеца предварително какъв грип да очакваме! Времето от днес за утре не успяват да познаят, въпреки сателити и т.н... Но иначе знаем след 4 месеца каква грипна „вълна” ще ни удари! Преди теориите за умишлено пускане на вируси ми звучаха налудничаво, но все повече започвам да ги приемам...
4.
ВAЖНО!!!!
13.11.2016 23:12:42
0
10
Освен, че вaксините сa пълен боклук ( вижте съдържaнието) не кaзвaте истинaтa и зa друго!!!
Зa хорaтa с отрицaтелен резус фaктор тези вaксини сa излишни, дори и кaчествени не влияят, a могaт и дa убият човекa!!!
Обяснявaм- хорa с rh- нямaт протеинa върхи червени кръвни телцa, протеинa който се aктивирa от "вaксините" и зaдействa имуннaтa системa. Хорaтa с rh- имaт рaзличнa зaщитнa системa!!!
A и зa остaнaлите- проверявaйте достaвчик, лaборaторни изследвaния и рaзрешителни зa вaксините, срок нa годност и съхрaнение, съдържaние...всичко!!!
И грип се докaзвa единствено и сaмо с лaборaторни изследвaния, a не нa принципa "кихнa, пръднa" знaчи е грип!

A д-р Aнгел Кунчев некa публично си вкaрa от същите вaксини, и нa семейството си също, тa дa покaже колко сa "сигурни"
3.
Asiya
13.11.2016 22:10:43
0
7
Защото един път не можаха да нацелят щама на грипа с тия ваксини...Как да се ваксинирам от щам на грип птичи грип, като пък после излезе свински грип...
2.
_nib_
13.11.2016 19:34:52
0
7
Ваксината гарантира наборе таратанци.Пардон-чиста печалба на производителя.Като го хване грипа човека,въпреки ваксината,му обяснявате че го е барнал друг щам.Де е Киро-на кирия.
1.
Зaщото!!!
13.11.2016 18:08:25
1
12
Предвaрително обявявaте няколкото видa грип, че дaже и дaтaтa нa.която се предполaгa, че ще ни рaзболее. Веднaгa след товa обявявaте съответните вaксини. Дaже реклaмите ви зa вaксини сa тъпи!!!
От кaк спрях дa ходя по лекaри и дa ви слушaм тъпизмите не ми се нaлaгa дa пия НИКAКВИ лекaрствa (нaд 10 г вече) a от вaксини се крия поне от 15 г и мaлко хорa сa по- здрaви от мен.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Италианска компания насърчава бургаските си служители да ходят на работа с колело Италианска компания насърчава бургаските си служители да ходят на работа с колело Турнирът по културизъм "Мечката" събра сила и красота в Бургас, вижте призьорите Турнирът по културизъм "Мечката" събра сила и красота в Бургас, вижте призьорите

Приза в категория „класически бодибилдинг“ бе заслужено спечелен от Галин Марчев

Неизлечимо болният българин Николай разплака цяла Италия с решението си да... Неизлечимо болният българин Николай разплака цяла Италия с решението си да...

На 9 септември сутринта линейка с италиански санитари взела младия мъж и семейството му и през нощта пристигнала до дома на майката в околностите на София

Ще бъде ли сменен апелативният прокурор на Бургас? Ще бъде ли сменен апелативният прокурор на Бургас?

Мандатът на Любомир Петров изтича на 10 декември, ВСС стартира конкурсна процедура

Джамбазки е кандидат-кметът на ВМРО в София Джамбазки е кандидат-кметът на ВМРО в София

Новината бе съобщена преди минути на пресконференция

Скорпионът да си пази здравето, Стрелецът да не разчита на късмета! Скорпионът да си пази здравето, Стрелецът да не разчита на късмета!

 Хороскоп за деня – 21 септември 2019, събота

10 причини да сте изгубили оргазма си 10 причини да сте изгубили оргазма си

Защо не можете да го достигнете? 

Тъкан от дървесни влакна и паяжина може да замести пластмасата Тъкан от дървесни влакна и паяжина може да замести пластмасата

В момента те работят върху създаването на нови импланти, обекти, устойчиви на удар и други продукти

Eксперти: Кавгите са ключът към успешен брак Eксперти: Кавгите са ключът към успешен брак

Конструктивен спор веднъж седмично помага на връзката

Съдът пусна Анка от Ямбол, обвинена за трафик на жени, но трима от Бургас и Сунгурларе ще лежат Съдът пусна Анка от Ямбол, обвинена за трафик на жени, но трима от Бургас и Сунгурларе ще лежат

Арестуваните в понеделник Васви Тефик, Юсеин Ибрям и Стефан Яшков остават под стража

Чудовищно: Майка надруса бебето си до смърт Чудовищно: Майка надруса бебето си до смърт

33-годишната Кимбърли Нелиган убила едногодишната си дъщеря, давала й фентанил 

Паника в германско градче след убийството на 18-годишния български студент Паника в германско градче след убийството на 18-годишния български студент

Младежът беше открит тежко ранен с нож, а по-късно почина в болница

Австрийско селце с най-неприличното име с призив към света Австрийско селце с най-неприличното име с призив към света Facebook е спрял десетки хиляди приложения заради риск за личните данни Facebook е спрял десетки хиляди приложения заради риск за личните данни

Социалната мрежа е извършила тази проверка след скандала с Кембридж Аналитика (Cambridge Analytica)

Германия обмисля как да вдигне цените на горивата и въглеродните емисии Германия обмисля как да вдигне цените на горивата и въглеродните емисии

Управленската коалиция на Ангела Меркел работи по нова система, която да „коригира“ отоплителния и транспортния сектор
 

Военноморските сили на САЩ потвърдиха: Тези три видеа с НЛО са напълно автентични Военноморските сили на САЩ потвърдиха: Тези три видеа с НЛО са напълно автентични

На кадрите се виждат странни обекти, които не се държат като нищо, обяснено от модерната авиация

Бриджит Макрон се завръща в класната стая Бриджит Макрон се завръща в класната стая Лондон призна, че няма да представи навреме план за Brexit Лондон призна, че няма да представи навреме план за Brexit

Кралството мисли, че ЕС може да му даде още една година време да помисли за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия

Колко струват всички природни ресурси на Русия? Колко струват всички природни ресурси на Русия?

Πo-гoлямaтa чacт oт pecypcнoтo бoгaтcтвo нa cтpaнaтa ce пaдa нa пeтpoлнитe зaпacи - 74,5 тpилиoнa pyбли

Средният подкуп в Сърбия е 74 евро, сочи проучване Средният подкуп в Сърбия е 74 евро, сочи проучване

Данните показват, че според 71 процента от сърбите политическите партии са корумпирани

Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Уязвими сме от Русия! БСП, Сидеров, Марешки и Доган са по-опасни от русофилите Виц на деня Виц на деня - Мамо, познай къде съм!?
- Сега не мога. Обади се по-късно!
- Не може, имам право само на едно обаждане...
Виц на деня Виц на деня На брега на остров с канибали океанът изхвърля списание "Плейбой". Двама го разглеждат внимателно и единият казва възхитено:
- Ей, много са напред с менюто тия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Автомобилите учат мъжете, че жените въобще не са най-капризните същества на света
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори