×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Циганин да се наричам, първа радост е за мене!


Циганин да се наричам, първа радост е за мене!
Държавата разсъждава така: Аз съществувам, за да осигурявам справедливост. Има едни мои чеда, които са по-глупави, по-некадърни и по-нескопосани от останалите
29 Октомври 2016, Събота, 14:57 ч.
Автор: Иван Стамболов-Сула

Ако финансираш някого, задето е различен и непригоден, то той ще се постарае да стане още по-различен и още по-непригоден, за да го финансираш още повече

"Щели да раздават пари на циганите!" - тази новина раздра като мълния небосвода, изгря ярко, позорно залезе и отприщи пороя на догадки и съмнения. Заваляха и въпросите. Ама по колко пари ще давате? И защо ще ги давате тези пари? Ще даваме по 30 евро на циганите, ако изкарат повече от три и половина в училище, отговори държавата. Ба! Че ние като знаем как се пишат шестици по селата, три и половина ще изкара и бръшлянът под прозореца! Пък ги знаем и онези мурафети с "мъртвите души" - водят се по списък ученици, които не знаят даже как се стига до училището, само и само за да ги следват парите. Сега тези "мъртви души" най-вероятно ще изкарат успех над 3.50 и ще ги последват едни допълнителни 30 евро. Ех, колко е густо парите да следват ученика!

Така разсъждават разните му там вредни и дребнави клюкари по ганковите кафенета. Всъщност те не задават главния въпрос или не го задават както трябва: Кой получава парите? Това е първата част на въпроса, на която има лесен отговор: циганите гимназисти. Втората част обаче изисква повече задълбоченост: Кои са тези цигани, що е циганин? Нали всички сме български граждани, нали всички еднакво любим (филим) татковината си и се подчиняваме на нейните закони? Нали уж няма наши, няма ваши?

При този въпрос държавата се затрудни малко повече, малко се пооплете, горката, но все пак в различни свои медийни изяви се опита да даде някакъв отговор. Ние пък ще се опитаме да го обобщим.

1. Циганинът е човек, който се самоопределя като такъв. Това става по време на преброяванията на населението. Как обаче това самоопределяне се отразява на гражданската му битност? Пише ли го в личната му карта, пише ли го по обществените регистри? Поставя ли го в по-специален режим на съществуване? Когато един гимназист отиде при директора на училището с желание за стипендия, как доказва, че на последното преброяване се е самоопределил като циганин? Не доказва, отговаря държавата. За това негово онтологично състояние свидетелстват директорът и класният му, същите онези с "мъртвите души": "Ааа, циганин е, циганин е - казват те. - У тях се говори само на цигански!".

Толкова лесно се доказва, че си циганин. За сравнение, ако си млад земеделски производител и искаш някакво дребно финансиране от Програмата за развитие на селските райони, трябва да преживееш сложна регистрация в областните служби по земеделие, да покажеш, че притежаваш или си наел земя, да покажеш, че си извадил продукция и си реализирал печалби от тази земя през последната година, да напишеш сложен проект, който да удовлетворява десетина европейски директиви, да защитиш бизнес план и какво ли още не, само за да докажеш, че имаш амбицията да работиш, да произвеждаш и да печелиш от труда си. Не можеш да се самоопределиш като земеделски производител, но като циганин можеш. А и двамата са бенефициенти на целево финансиране.

Принципът на самоопределение разкрива неподозирани хоризонти. Трябва да запознаем с него и американското посолство, когато раздава визи и зелени карти - "Добър ден, на последното преброяване аз се самоопределих като американец, действайте!".

2. Циганинът е човек в неравностойно положение. Защо? Ами защото не знае български. Че то в такъв случай 99.99% от човечеството е в неравностойно положение! Ако отида със семейството си да живея в Румъния, ще ми плаща ли някой задето не знам румънски? "Е сега пък вие! - ядосва се държавата. - Циганинът е неравнопоставен по принцип, затова трябва да се подпомага от обществото!". Което ни води до:

3. Циганинът е непълноценен човек, който не може да се оправя сам. Чудно как държава не се страхува, че ще бъде обвинена в дискриминация, застъпвайки подобни схващания! Държавата разсъждава така: аз съществувам, за да осигурявам справедливост. Има едни мои чеда, които са по-глупави, по-некадърни и по-нескопосани от останалите. Заради това изостават, а трябва да са равни. На тях им трябват допълнителни средства, както на глухия слухово апаратче, за да се изравнят с другите. Следователно справедливо е да получат нещо от мен, което другите няма да получат.

Ако държавата си направи труда наистина да съблюдава задължителността на образованието, няма да й се налага да изпада в нелепата ситуация да плаща на някого, защото е изпълнил задълженията си. Има си механизми това да се случи. Иначе, както има професия "безработен", така ще се появи и професия "циганин". За нея няма да се изисква някаква специална квалификация, а просто едно волно самоопределение по време на преброяване.

Толкова по-калпави са едни правила (включително и закони), колкото повече изключения допускат. Някой решава да не спазва правилата и нашите толерантни и мултикултурни души веднага възкликват: "Ах, горкият! Той по природа е непригоден да спазва нашите правила! Дайте за него да измислим отделни! И идиот може да прогнозира до какво води такъв подход - до гордо неспазване на правилата в очакване на толерантност. Ако финансираш някого, задето е различен и непригоден, то той ще се постарае да стане още по-различен и още по-непригоден, за да го финансираш още повече. Такъв малоумен подход не води до интеграция, а до допълнителна, изкуствена и ненужна сегрегация.

И така, когато попитахме държавата що е циганин, кой ще получава нейните стипендии, държавата отговори: всеки, който твърди, че е такъв, който не знае български и на когото нещо му има, та не може да се оправя сам. Очевидно това е

твърде неудовлетворителен отговор и затова обществото е леко раздразнено

Като видяха това раздразнение, на преден план излязоха амбразурчиците на правителството. "Какво дзяете бе, интернетски безделници такива!" - казаха те. - Какво общо има държавата? Та това е частен проект!"

Да, да, имаше такива, които го казаха. Казаха, че това е ПРОЕКТ (точно така го изписаха, белким ни го набият в кратуните) на международен ромски фонд, който може да си харчи парите за каквото си поиска. "Това не е народна пара и вие нямате думата!" - казаха амбразурчиците. Да, ама съвсем скоро се оказа, че държавата не само ще подкрепи финансово начинанието, но ще поеме близо половината разходи по него (40%) от бюджета. Ами сега? Какво ще говорим сега? Еми, това е положението, колеги пиари и фейсбук активисти, когато не си подготвяте старателно домашното.

Че е сгафило с тъпата идея за стипендиите, разбра и самото министерство, защото в четвъртък би отбой и каза, че държавата стипендии на цигани гимназисти няма да плаща. Не, не! Не ни разбирайте погрешно! Държавните пари пак ще се усвоят (Сакън! Да не си помисли някой, че няма да се усвоят), но ще се изразходват не за циганите, а за учителите на циганите. Така, мъдро реши министерството, поне етническото напрежение ще се тушира. Пък и стипендии все пак ще има, просто ще да бъдат изцяло за сметка на неправителствения сектор.

Всъщност, истинският гаф на министерството беше, че допусна да се разчуе по най-глупавия начин.

През годините са правени десетки такива акции, но тихичко, културно, дискретно. Лапай на малки хапки и дъвчи със затворена уста! Вместо това министерството би тъпана в мерака си да се изфука като цигане с бял задник (ще прощавате за стилистичната фигура) и допусна не само да се разчуе поредната "блестяща" инициатива със стипендиите, а да се напомни на целокупното гражданство, че тя съвсем не е изолиран случай.

Ако не се бяха изтървали, нямаше да се сетим за онази китна структура, наречена Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ), която съществува още от времето на Царя и беше създадена във връзка с Декадата на ромското включване.

Тази декада безславно свърши, дълго след като всички бяха забравили, че изобщо е започнала, но структурата е жива. Сега какво, ЦОИДУЕМ, сгушило се в завойчетата на правителствените коридори, ще чака столетието на ромското включване ли?

По груби сметки тази структура е пръснала около 30 милиона лева държавни пари, без да се броят многократно повечето средства от т. нар. "ромски фондации". Проблемът обаче не е в парите, те не са кой знае колко на фона на други държавни и правителствени безобразия. Проблемът е, че дейността за подпомагане на цигани се е превърнала в международна индустрия, в клон на глобалната икономика.

Целта на тази индустрия не е да промени положението на циганите, а да го поддържа същото, за да не пресъхва нуждата от финансиране, от създаване на фондове, от управление на тези фондове и в крайна сметка от усвояването на парите в тези фондове по най-причудливи и екстравагантни начини, достатъчно сложни и завъртени, та да е приложима народната мъдрост "куче влачи - диря няма". В тази индустрия българската държава и по-специално Министерството на образованието е прост съучастник, дребен съдружник в далаверата.

Цялата политика по отношение на циганите е престъпление против тях. Те се нуждаят от едно-единствено нещо - да бъдат третирани като всички останали, а не като някакви хора втора ръка. Да отговарят наравно с всички пред закона, да изпълняват задължения като другите граждани, да не им се правят специални програми, специални инициативи и специални неправителствени организации, защото това е система, корумпирана още със създаването си.

Ако някой знае, че ще получи пари наготово, никога няма да се опита да ги спечели.

Ако знае, че дадено престъпление ще му се размине, нищо няма да го спре да го извърши. Ако искате да помогнете на циганите, просто вдигнете ръце от тях и ги оставете да се справят с живота като останалите граждани. Рано или късно ще успеят. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Коментарът е от блога на Иван Стамболов-Сула - виж тук


В категории: Просвета , Политика


9
Коментара по темата
9.
Misho
30.10.2016 02:10:16
4
4
MAIKA VI SHE EBA CIGANI !!!
8.
Българка
29.10.2016 20:09:39
3
11
На следващото преброяване всички българи да се самоопределят като цигани.Няма кой да ни изпита дали знаем цигански.
7.
Берач на жилязу
29.10.2016 18:24:30
2
11
Кво са 30 евра за мен и мойту жина
2 бойлера на колилоту кат кача рабутата ми опечина
утре пък перялна печка, туй-онуй
ся и за изборите ше даде нещо Бай...
Тъй, че не ти ща милостинята Меглено
да ми става дитету от учини замаено.
6.
Gocho
29.10.2016 18:24:01
6
8
,,Holandskia" pederast - maloumen , pak se izsra po temata !
Ave ... ?!
Nema li koi da go barne t'va mekere v Burgas ?!
Po moe vreme gi lekuvahme !
5.
Холандската Преса
29.10.2016 17:50:33
23
8
Днес май нямате читатели и новини почнахте пак за глупости да пишете. Нищо за бизнеса? Нищо за повече кораби в пристанището?
Нищо за повече полети от летището? Нещо за грозните панелни сгради и белещи се стени по главната? Нещо за грозните жици висящи навсякъде?
Как пък сте по добре от циганите като ви видя града и как живеете във комунни гета? Как сте по добре ве шматки? Кмета спи, вие спите повече от него!!!! Евтиняри!!!
4.
Да
29.10.2016 17:46:30
4
13
Ей сега вече Хитлер се обърна в гроба.
3.
https://youtu.be/8alYu626-Ls
29.10.2016 17:38:32
0
2
https://youtu.be/8alYu626-Ls
2.
dfh
29.10.2016 17:26:47
1
4
https://youtu.be/Uss9OpmJMew.....поздрав за всички,които се чувстват цигани...
1.
с
29.10.2016 17:26:21
1
12
Циганин да се наричам,
първа радост е за мене!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете
Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори