×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

И "Сова Харис" прогнозира инфарктен балотаж Цачева-Радев


19 Октомври 2016, Сряда, 20:52 ч.

Красимир Каракачанов набира скорост, но все още е далеч от втори тур

"Сова Харис" е поредна социологическа агенция, която прогнозира оспорван балотаж между кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева и издигнатия от БСП Румен Радев. По данни на агенцията, оповестени в сряда, на втори тур Цачева ще получи 38.7% от гласовете, а Радев – 37.8%.

На първия тур Цецка Цачева получава 34% подкрепа, а ген. Румен Радев – 28.6%. Трети в класацията се очертава кандидат-президентът на националистите Красимир Каракачанов с 12.5%, следван от Ивайло Калфин (АБВ) – 6.6% и Трайчо Трайков (РБ) – 5.1%.

При проучването 67% от запитаните са отговорили, че ще гласуват на референдума, а 13.5% са казали, че няма да участват.

Първият въпрос, на който все още не може да се даде точен отговор, е този за избирателната активност. Готовност да застанат пред урните декларират малко повече от 70% от избирателите в България. Опитът от минали избори, показва обаче, че значителна част от тези нагласи остават на декларативно ниво, отбелязват социолозите.

Тези, които заявяват, че твърдо са решили да гласуват, са 55% от имащите право на глас.

Данните показват, че и при повишаването на активността ще се запази съотношението между основните претенденти, макар че в хода на кампанията са възможни размествания.

Резултатите от проучването потвърждават очакванията, че на първи тур най-много гласове ще получи кандидатът на управляващата партия Цецка Цачева. Електоралният потенциал на ГЕРБ и изградената изборна машина предопределят този резултат.

Цецка Цачева обаче получава подкрепа само от електоралното тяло на ГЕРБ. Като чисто партиен кандидат, тя не успява да навлезе в по-широк периметър. Нещо повече, издигането на кандидатурата й в последния момент създаде усещането, че едва ли не ГЕРБ ще назначава служебен президент, посочват от "Сова Харис".

Цачева ще трябва да разчита не толкова на публичното си присъствие, а най-вече на авторитета на партията, от която е излъчена, и лично на нейния лидер. От друга страна, очертаващият се основен опонент Румен Радев привлича подкрепа, значително надвишаваща тази на основната партия, която стои зад него.

Ситуацията е подобна на тази от първия тур на предишните президентски избори, като основната разлика е по-нисък потенциал на кандидата на ГЕРБ.

Благоприятен фактор за Красимир Каракачанов е, че трите основни формации на патриотите за първи път се явяват с единна кандидатура, а дневният ред на обществото поставя на преден план проблемите на националната сигурност и миграцията.

Според "Сова Харис" се очертава ситуация, при която той ще притеснява до последно двамата фаворити за участие в балотажа.

Данните показват, че при евентуален балотаж между очертаващите се фаворити Цецка Цачева и Румен Радев силите са изравнени.

Кандидатът на ГЕРБ ще може да разчита на допълнителна подкрепа само от симпатизантите на РБ, и то не изцяло, докато към Румен Радев се преориентират гласоподавателите на АБВ, Движение 21 и преимуществено на националистите.

Засега загадка остава поведението на централата на ДПС. В момента техните гласоподаватели декларират, че ще се ориентират най-вече към Ивайло Калфин и Пламен Орешарски, а на втори тур - преимуществено за Румен Радев.

Голямата маса от тях обаче не изразяват предпочитания към нито един кандидат.

Мярката за задължителното гласуване е без значение за активните избиратели, посочва "Сова Харис".

Гласоподавателите, които традиционно не гласуват (около 20%), още не са наясно с решението си. Към момента около две трети от тях твърдят, че ще отидат до урните. Дори и това да се случи, то няма да повлияе на резултатите от вота.

Нагласите на тези хора са такива, че техните гласове ще се разпилеят сред всички кандидат-президенти. Според отговорите им, подадените от тях гласове няма да се натрупат дори в протестния вот. Ефект може да има само върху валидността на референдума, тъй като ще се повиши избирателната активност.

Девет от всеки десет участници на предстоящите избори заявяват, че ще участват и в референдума. При очертаващата се избирателна активност е по-вероятно да се премине 50-процентният праг, което ще позволи резултатите от допитването да станат задължителни.



7
Коментара
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
7
Коментара по темата
7.
Коментар
21.10.2016 13:10:48
0
0
Прочетох посланието на Цачева и трябва да ви кажа, че нейното е най правилното за европейското развитие на България, глупостите на БСП, ДСБ и псевдо патриоти лежащи на гребена на популизма не ме интересуват, само ГЕРБ дават ясна насока и линия на развитие в полза на гражданите, тях трябва да подкрепим и ако може още на първи тур всичко да приключи с един звучен шамар срещу некадърността на БСП ще е най-добре, да си знаят мястото. Толкова са неморални в действията си БСП, че ми се повръща от тях, никаква етика,отговорност,визия за развитие, само голо плюене в техен стил, ето и тук има един трол дето е същия като тях- някъв ник дето не спира да хвали издънката Радев. Цачева и Манушев са хора с визия за развитието на България, хора целящи нашия просперитет, работещи в наш интерес, такива хора ни трябват с мисъл ясна логика и достойноство, по този начин да защитават Българските интереси и европейското ни развитие, това което градят не е за нас, то е и за децата ни, нека не спираме развитието на прекрасната ни родина, гласувайте за страната си за Цецка Цачева и Пламен Манушев
6.
али баба
21.10.2016 13:01:23
0
0
ЗАЩО РАДЕВ Е ЗАМЕСЕН В СХЕМА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА 40 000 ЛЕВА ОТ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ?
ЗАЩО НА РАДЕВ ЛЮБОВНИЦАТА /СЕГА ВЕЧЕ ЖЕНА ПО ЗАПОВЕД НА БКП/ Е БИЛА НА ДВА ТРУДОВИ ДОГОВОРА ПРИ НЕГО?
ДОБЛЕСТНИЯТ РАДЕВ ЗАЩО НЕ СПАЗВА ЕТИЧНИЯ КОДЕКС НА ВОЕННИТЕ ДА НЕ СПЯТ С ПОДЧИНЕНИТЕ СИ?
ЗАЩО РАДЕВ ОТ БКП ДВЕ ГОДИНИ НЕ СЕ ЖЕНИ ЗА ЛЮБОВНИЦАТА СИ, А СРЕЩУ ИЗБОРИТЕ ГО ПРАВИ ?
ЗАЩО ТОЙ Я ПОВИШАВА В СЛУЖБАТА СЛЕД КАТО ЗАПОЧВА ДА Я КОНСУМИРА СЕКСУАЛНО?
ЗАЩО НАПУСКА ПОВТАРЯМ НАПУСКА АРМИЯТА, ЗАЩОТО МАЙ МНОГО СЕ РАЗМИРИСА ОКОЛО НЕГО.
5.
ЧАКАМ ДА ПЕЙСТНА МОЙТЕ ХВАЛБИ КЪМ РАДЕВ
20.10.2016 14:12:48
0
0
НИК
4.
se1
20.10.2016 09:49:46
0
0
Айде стига с тез Соционелогически проучвания! Такива не се правят освен сред администрацията на Соф. Община и Община Бургас, а там са 90% гербаджийски подлоги! Запитайте се кой Ваш познат ще гласува за Цачева? Какво? Никой? Ами соцоиоНЕлогическите проучвания?
Флагман са Гербаджийски сайт! Това е истината! НЕ гласувайте за Гербаджиите и ДпС!
3.
XaXa
19.10.2016 21:53:37
0
0
Хахаха.. в гаража си произвежда ДИНИ. :D :D
2.
какво казаа?
19.10.2016 19:09:03
0
2
Произвеждат дини??муахахахахахахагагааа...
1.
ноунейм
19.10.2016 18:12:55
2
4
на балотажа ще спечели Николай Банев.Невероятно интелигентен човек.Има в гаража си всички луксозни марки автомобили.винаги е културно облечен.само дето произхода му е леко селски.......човека е от Любимец,където основно се отглеждат дини....ама какво да се прави!Ха ха ха уааааааа.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден 
Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори