×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето как Делян Пеевски купи на безценица печатница, финансирана от КТБ за 80 млн.лева


Ето как Делян Пеевски купи на безценица печатница, финансирана от КТБ за 80 млн.лева
След новата покупка концентрацията на печатния пазар при Делян Пеевски става още по-очевидна. Но КЗК не я забелязва © ЮЛИЯ Л
17 Октомври 2016, Понеделник, 13:30 ч.
Източник: Капитал

Без конкуренция депутатът от ДПС взе през синдиците на КТБ терена и сградите. Остава да придобие и машините, удобно отделени в друга процедура

Свързано с Делян Пеевски дружество е придобило имота и сградите, в които се намира печатницата "ИПК Родина 1". Това научи "Капитал" от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, който е провел публичната продан в средата на миналата седмица. Купувач е новосъздадено дъщерно дружество на "Печатница София", което депутатът придоби преди около половин година, а наддаване очаквано не е имало, тъй като сградата трудно може да се използва за друго, а и е пълна със скъпо оборудване, което не се продава заедно с нея.

Така имотите, които се намират до летище София, са купени на началната обявена за продажбата цена - 4.4. млн. лв., която е близо седем пъти по-ниска от стойността, за която те са били заложени в Корпоративна търговска банка (КТБ) преди три години.

В тези имоти се намира и модерното печатарско оборудване, заложено за 53 млн. лв., за което няма яснота дали е продадено на Делян Пеевски. Вероятността новите печатни машини да бъдат продадени на друг е минимална, защото разходите за евентуалното им демонтиране и преместване ще са изключително високи.

Така Делян Пеевски си връща собствеността над комплекса, който построи през 2012 г. изцяло с кредити от КТБ за над 80 млн. лв. Разликата е, че той вече притежава и печатницата в полиграфическия комбинат, която вероятно ще бъде закрита. И сега депутатът от ДПС печата почти всички национални вестници, промяната след месеци ще е само в адреса.

Една офшорка, две печатници

Купувач е фирмата "София принт инвестмънт". Дружеството, което е учредено няколко дни преди сделката, е собственост на "Печатница София" - фирмата, която държи печатницата на полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" и която Делян Пеевски купи в началото на лятото от издателя на "24 часа" Венелина Гочева.

Собственик на "Печатница София" е "А. Е. Бест съксес сървисис България" ЕООД, чиито дялове са на едноименна кипърска офшорка, зад която седи номинален собственик - базирана в Никозия адвокатска кантора.

Управител на двете дружества е 64-годишният машинен инженер Владимир Георгиев. Той е председател на борда на директорите на "Принт трейдинг" - дружеството, инвеститор в новата печатница "ИПК Родина 1".

"А. Е. Бест съксес сървисис България" издаваше спрения наскоро вестник "Новинар" и е собственик на радио и телевизия The Voice и Magic, радиостанциите "Витоша" и "Веселина".

Печатен контрол

Любопитен момент е, че при придобиването на "Печатница София" "А. Е. Бест съксес сървисис България" не е отправяло искане за одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, въпреки че очевидно се сменя контрол върху дружество, което е ключово за пазара на вестници. Там се печатат голяма част от националните издания (включително и тези на Делян Пеевски), а и към момента на сделката дружеството купувач е издател на вестник. Оборотите на двете дружества са над минималните по закон прагове, така че няма причина за сделката да не се иска одобрение. КЗК има право да се самосезира, да наложи глоба до 10% от оборота и дори да разпореди разваляне на сделката. Въпреки това досега няма реакция от регулатора.

След новата покупка концентрацията на печатния пазар става още по-очевидна, като вече компанията ще контролира огромна част от машините в страната, способни да печатат вестници, което дава още един лост за контрол. В основния конкурент - "Алианс принт", се печатат "Капитал", "Капитал Daily", "Сега" и др.

Сувенир от КТБ

Историята с печатницата на Пеевски е емблематичен пример за това, което се случва с активите на КТБ.

През банката са били финансирани на завишени цени проекти, в които няма пазарна логика - каквато без съмнение е инвестицията в печатница в момент, в който печатните медии са със спадащи тиражи.
При раздора между Цветан Василев и Делян Пеевски, няколко месеца преди поставянето на банката под особен надзор, депутатът от ДПС продава обратно на лизинговата компания на КТБ "Партнер лизинг" имотите и оборудването на силно завишени цени, за да покрие задълженията на компанията си.
Впоследствие, когато имотите са обявени за публична продан заради задълженията на "Партнер лизинг" към банката, Пеевски ги купува отново, този път на безценица. Липсата на друг интерес е подсигурена и като имотът се продава без оборудването, което за всеки потенциален купувач носи риск да се сдобие с неизползваема сграда.

Така от лизинговата компания, която заради тази операция се превръща в най-големия единичен длъжник на КТБ с над 130 млн. лв. експозиция, в масата на несъстоятелността на банката вероятно ще влезе пренебрежима сума - 4.4 млн. лв. Плюс неясно още колко за машините, където обаче пак едва ли би имало наддаване.

Имаше вариант постъпленията да са дори по-малки. В края на лятото имотите бяха пуснати за публична продан от Стоян Якимов при начална цена от 2.314 млн. лв. Продажбата беше спряна, като по думите на съдебния изпълнител причината за това е, че междувременно е пристигнала данъчната оценка от общината, която била за около 4 млн. лв. и началната цена не е имало как да бъде под тази стойност.

Историята

Имотът до летище София е бил на общинското дружество "Софстрой" до 2006 г., когато то го продава на фирма, свързана с Любомир Павлов, за 1.8 млн. лв. без ДДС.

През 2009 г. имотът е придобит от близка до Цветан Василев фирма, като сделката е финансирана с кредит от КТБ за 13.5 млн. евро. Година по-късно имотите са продадени на дружеството на Василев и Ирена Кръстева "ИПК Родина 1" за 15.1 млн. лв. През 2012 г., когато върху терена е построена нова сграда, е учредена нова ипотека върху имотите, този път за 20 млн. лв. Тогава на лизинг е закупено и модерното печатарско оборудване, което е заложено в "Партнер лизинг" на стойност 53.39 млн. лв.

Когато отношенията на Цветан Василев и Пеевски се влошават и двамата започват да разделят активите си, депутатът от ДПС използва силната си позиция, за да остави печатницата на банкера. През октомври 2013 г. имотите и машините са прехвърлени на лизинговото дружество, като оценката е видимо завишена - 110 млн. лв.

През пролетта на 2016 г. източник на "Капитал" разказа, че оценката на активите е завишена няколко пъти, като от лизинговата компания са се опитали да отложат максимално сделката във времето.

В категории: Бизнес


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
ПОРЕДНАТА КРАЖБА ОТ НАРОДА
18.10.2016 11:28:52
0
0
СЪВРЕМЕНА СХЕМА ЗА УЗАКОНЯВАНЕ НА ОТКРАДНАТОТО. И ПАК ПЕЕВСКИ - ЧЕСТИТО НАЙ КАДЪРНОТО МОМЧЕ В НОВАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ. КЪДЕ Е ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И ДЪРЖАВАТА ДА ЗАЩИТИ ДЪРЖАВНИЯ ИНТЕРЕС, ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ КТБ КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА. ПЕЕВСКИ СИ ВЪРТИ СИНЖИРА, ИСКРОВ СЪЩО, ЗА БИВШИЯ ШЕВ НА КТБ НЕ КОМЕНТИРАМЕ ВЪОБЩЕ....ПЪК НАРОДА ДА ГО ........
2.
с
17.10.2016 11:31:10
0
2
Е ми да - посктроил го за 80 милиона с кредит от КТБ. Сега си го озаконява срещу няколко милиона и готово. А вложителите и най-вече държавата ще го духат.
Що не му разследват бизнесите на тоя дебелак - с какви пари тръгва, от къде, какво купува и продава и най - вече кредитите. Щото нямат интерес - и други грабят по тази схема. Както се казва "Гарван, гарвано око не вади"!
1.
Шо-пар
17.10.2016 10:46:00
0
5
Честито! И на гражданите на РБ,и по-специално,на вложителите в КТБ. Друго си е да "един млад преуспял бизнесмен".
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование
Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори