×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как трима получиха доживотни присъди за атентат срещу Очите


Как трима получиха доживотни присъди за атентат срещу Очите
Стоян Димитров-Толупа и Иван Рибов в началото на делото за атентата от 9 ноември 2001 г. И двамата са в затвора 15-а година
06 Октомври 2016, Четвъртък, 23:59 ч.
Източник: "24 часа"

На 9 ноември 2001 г. бомба, подготвяна за Димитър Желязков, разкъсва жена му Таня и още двама


Обвиняем става основен свидетел на прокуратурата, днес е разносвач на хляб Четвъртият осъден - Николай Ганев от Ямбол, след 4 г. в затвора изкарва два мандата като общински съветник

До 8 юни т.г. Димитър Желязков - Митьо Очите нямаше дори драскотина от куршум


В заведение в Слънчев бряг 31-годишният Георги Иванчев е първият, чиито изстрели застигат Митьо Очите, макар че несебърският бос е мишена повече от 15 г. Опитите да бъде ликвидиран по различен начин не са един или два.

Според плановете на враговете му той трябваше да бъде разкъсан от бомба, заложена в стара жигула, на 9 ноември 2001 г. Тогава обаче загинаха други - 31-годишната Тянка Желязкова (Таня), съпруга на Димитър, брат ѝ Славчо Славчев Дерелиев, на 22 г., и гардът Николай Бъчваров. Близо 15 г. по-късно това остава най-бруталното криминално престъпление по крайбрежието. По безцеремонност и жестокост може да му съперничи един друг атентат - от 13 юли 2005 г., когато бомба разкъса 2-годишната дъщеря и жената на плажния концесионер Рали Пенков. Това покушение обаче е неразкрито за разлика от тройното убийство в Несебър.

Атентатът срещу Очите стана актуална тема след кървавите събития от 8 юни т.г. “Забравените” осъдени до живот видяха възможност да претоплят старата защитна теза - за манипулирано разследване, довело до несправедливи присъди.

15 г. в затвора са Стоян Митков Димитров-Толупа, Иван Николаев Рибов и Кероп-Александър Юриевич Погосян.

На 25 август Толупа навърши зад решетките 42 г. На същата дата е роден и помориецът Рибов - той попадна в затвора на 22 г. Сега е на 37.

Роденият на 3 декември 1965 г. Погосян най-тежко понася доживотната присъда, изолирал се е и не общува почти с никого. За разлика от него Толупа и Рибов се възползват от законните си права и заради тежки битови условия водят дела срещу ГД “Изпълнение на наказанията”.

Четвъртият осъден отдавна е забравил за затвора. Това е Николай Ганев от Ямбол, който бе признат за виновен единствено за незаконно притежаване на взривно вещество - той осигурява бомбата. Осъден на 4 г., а след като е реабилитиран, изкарва два мандата като общински съветник. В момента рядко се вижда в града - често пътувал в чужбина. Името му се свързва с ресторант и хотел, но според запознати те се водят на друг.

Какво се случва на 9 ноември 2001 г.?


“Слави отвори шофьорската врата, пипна волана - заключен. И скоростният лост беше развален , направо му остана в ръката. Решихме да звъннем в полицията. Бъчито изкара телефона и взе да набира. В този момент аз се обърнах към Слави. Чу се едно “пиууу” като от дистанционно и веднага гръмна бомбата. Мен ме изхвърли. Станах от земята и видях хора. Чух на Слави гласа. Минах край жигулата отпред, но не видях никого, само огън. Върнах се назад и видях Таня и Бъчито да лежат. Виках: “Таня, Таня!”. Тя си вдигна главата, мръдна два пъти...”

Разказът е на оцелелия по чудо Иван Михалев Илиев. През есента на 2001-а 25-годишният Иван е един от приятелите на Слави - братът на Таня. Той се озовава на пред дома на Очите на ул. “Отец Паисий” 33 в Несебър напълно случайно - Таня се обажда на брат си заради съмнителна стара жигула до входа, където на първия етаж живее семейството на Димитър Желязков.

Когато бомбата избухва, в апартамента с баба си Станка са двете малки деца на Таня и Димитър - Станислава, на 7 г. и половина, и Евелина, ненавършила 2. Таня Желязкова забелязва червената жигула няколко дни по-рано. Когато е пред гаража им, жената на Митьо вика няколко от гардовете му да я преместят, “защото може да има някое камикадзе”.

Едно от момчетата си спомня този израз и го казва по време на разпитите.  Докато бутат колата, багажникът се отваря и момчетата виждат вътре газови бутилки. През следващите дни жигулата странно променя позициите си, докато на 9 ноември се оказва съвсем близо до входа.

Димитър го няма и затова Таня звъни на брат си в Ахелой. По това време той е с Иван Илиев. Докато се чудят какво да предприемат, Слави решава да извика и Николай Бъчваров-Бъчито, който идва за минути.

Последният разговор в неговия телефон е в 17,19:48 ч - в този момент самоделката гръмва


Пораженията от взрива са кошмарни. В 17,30 ч вече е доста тъмно и за да направят оглед, разследващите използват боен фар, захранван с агрегат и фарове на противопожарен автомобил.

Тялото на Слави Дерелиев е напълно обгоряло. Той е полегнал настрани в поза “боксьор” и е прегърнал част от газова бутилка. Вероятно адската машина е задействана в момента, в който е вадел бутилката от багажника. Николай е с откъснат ляв крак. Таня е с изгаряния и раздробени кости. И тримата издъхват на място.

Разследването не се лута дълго. През последната година Митьо Очите сам е осуетил два опита за убийство и знае откъде може да идва заплахата. Никой няма съмнение, че именно Желязков е мишената, а тримата загинали се оказват косвени жертви.

Затова разследването се води както за тройно убийство, така и за опит за убийство на Желязков. Криминалистите бързо се насочват към Стоян Димитров-Толупа, приятел на убития през октомври 2000 г. Георги Сивков.


Така изглежда Стоян Димитров-Толупа сега. Той съди държавата за лоши условия зад решетките.

Към есентта на 2001 г. убийството на Сивков е неразкрито, официално няма промяна и към настоящия момент. Основният заподозрян е човек от обкръжението на Очите - Йордан Дросев-Черния, но до обвинение не се стига.

Няколко години по-късно Черния си отиде от скоротечна левкемия, докато излежаваше друга присъда. Краят на 90-те е периодът, в който се появяват първите мрежи за разпространение на дрога.

Сивков се смята за основоположника, който е успял да създаде организация в най-големия бургаски кв. “Меден рудник”, в самия град, както и в някои курорти на юг от Бургас.

В Несебър и Поморие обаче се появява друг играч с не по-малък апетит и решителност да е основен фактор в пазара. Има свидетелски показания, от които става ясно, че Толупа след убийството на Сивков се е чувствал застрашен, станал подозрителен, започнал да се укрива.

Според разследващи обаче той е имал и самостоятелни планове, тъй като първото подготвено покушение срещу Очите е преди убийството на Сивков. Толупа е задържан при опит да напусне страната през Дунав мост. Опитал се да го направи заедно с Петко Кръстев Петков - също от обкръжението на Сивков. 25-годишният по това време Петков ще се окаже възлова фигура по време на разследването, а след това и на процеса.


Димитър Желязков в нощта на 9 ноември 2001 г. на метри от мястото на взрива, предназначен за него, но убил други трима.

Първоначално той също е обвинен, но няколко месеца по-късно обвинението срещу него пада и той се превръща в свидетел №1. В един от разпитите си Петко разказва как пред него Сивков е коментирал, че Стоян се е скарал с Митьо Очите, тъй като искал да вземе част от пазара в Несебър - без знанието на самия Сивков. Контратезата е, че Толупа има амбиции в друга сфера - бизнес с плът, затова често пътува до Испания.

Възлов момент в разследването е проследяването на пътя на колата, която се превръща в бомба - червената жигура с номер H 86 29 AA


По време на разпит на 28 ноември 2001 г. Петко Петров разказва за покупката на колата, но не се признава за виновен. Твърди, че не е знаел за истинските намерения на Толупа. Смятал, че таратайката му трябва за прикритие, за да се придвижва с нея, без да привлича внимание.

За осигуряването на колата Петко и Стоян пътуват до Русе, където живее приятел на Толупа - Иво Филипов. На 3 ноември тримата отиват до борса за употребявани коли в Шумен. Колата не е прехвърлена по документи. Когато след взрива проверяват чия е жигулата, стигат до шуменеца. Върху банкнотите, които Емил е получил за колата, са открити негови отпечатъци и на Иво Филипов.

Петко е човекът, който предава ключовете на жигулата на другия обвиняем - Кероп Погосян. Чрез него тя стига до Иван Рибов. Магистратите приемат, че има доказателство за връзката между 22-годишния помориец и колата бомба.

В багажника на неговото беемве е намерен бял акумулатор с червени капачки, по които има пръски от синя боя. Продавачът на жигулито Емил Атанасов разпознава акумулатора - боядисвал блока на двигателя със синя боя и пръски от нея попаднали и върху акумулатора. Извършена е химическа експертиза, която установява, че боите по двигателя на колата бомба и по намерения в колата на Рибов акумулатор са сходни по морфологични признаци и химичен състав.

Рибов е признат за виновен и обвинен като пряк извършител на атентата. Той не се е познавал лично със Стоян Димитров. Телефонните разпечатки показват интензивни контакти между Рибов и Кероп преди взрива.

Съдът приема за доказано, че 22-годишният помориец е бил на място, от което има видимост към входа на ул. “Отец Паисий” 33 и периодично е докладвал на Кероп какво се случва. Задействал е взривното устройство, след като получил нареждане от Погосян.

Трагедията от 9 юни преобръща живота на много хора. Желязков понася голяма лична загуба, но бетонира позициите си в “бизнеса” и през следващите 6 г. влиянието на създадената от него структура по крайбрежието е безпрецедентно.

В дома му като гледачка на двете му осиротели дъщери влиза Антигона Янулис - приятелка на загиналия Славчо. На 30 юли 2005 г. Антигона ражда третото дете на Очите - Димитър Желязков - младши. Въпреки че присъдите отдавна са в сила, дъщерите на убитата Таня - Станислава и Евелина, не са получили обезщетения за смъртта на майка си.

Бомбата: 1500 г тротил, пирони и желязо в кутия от обувки


Разследването установява как червеното жигули се оказва заредено с взривно устройство, но произходът на самата бомба е твърде мистериозен. Тя е осигурена от ямболския бизнесмен Николай Ганев, който има вражда с Очите. Той я взема от Христо Панчугов, който уж я намерил случайно в чувал до кариера. Става въпрос за картонена кутия с тротил, пейджинг система и батерии. Разследването не се задълбочава в показанията на Панчугов въпреки тяхната недостоверност. Не му е повдигнато и обвинение за незаконно държане на взривно вещество. Това е без значение, тъй като той вече не е между живите.


Взривената кола пред дома на Димитър Желязков-Очите

Ганев предава “багажа”, поставен в сак, на Петко Петров. Това става на стопанисвания от него паркинг в Ямбол малко след 20 ч на 21 октомври 2001 г. Случаен свидетел на предаването става Калоян Колев. Същият, който 15 г. по-късно е сред основните свидетели на стрелбата в ресторант 4You в Слънчев бряг на 8 юни т.г.

Пътувайки за Бургас, Петров все пак надниква в сака, вижда кутията със стърчащи от нея жици и разбира, че това е бомба. Затова решава да я остави в семейната вила в с. Тръстиково.

На 22 октомври Петко се среща с Кероп и Рибов в кв. “Меден рудник”, след което тримата отиват в Тръстиково, за да вземат “багажа”. При извършения на 7 декември оглед на вилата в двора върху пясък и строителни отпадъци са намерени 7 фаса. Върху два от тях е изолирана ДНК на Погосян, върху други 2 - на Петко Петров.

Според петорната комплексна експертиза самоделката е взривена от дистанция чрез радиовълни. Изключено е да се е самовзривила при бутането и преместването на колата. Количеството взривно вещество отговаря на 1500 г тротил. Бомбата е била подсилена с пирони и парчета желязо. По чудо не е убила повече хора, тъй като поразяващи елементи са се разлетели на повече от 100 м.

Адвокат Деян Костов: Основният свидетел трябва да е обвиняем


В делото за взрива в Несебър от ноември 2001 г. има достатъчно факти, които сочат, че основният свидетел на прокуратурата - Петко Петров, трябва да е обвиняем, твърди адвокат Деян Костов, който представлява Стоян Димитров.

Костов е бивш шеф на затвора в Бургас. Сега той подготвя искане за отмяна на постановление на ВКП, с което е потвърдено частичното прекратяване на наказателното производство срещу Петров. Давността на документа не е изтекъл, твърди защитата. “И днес, 15 г. по-късно, прекратяването на това постановление звучи скандално. Има изобилие от доказателства за съпричастието му към престъплението”, мотивира се Костов.

Идеята на защитата е, че ако Петров бъде върнат в делото като обвиняем, възобновяването става неизбежно


Започналото досъдебно производство срещу следователя Иван Христов е другият шанс за доживотниците. Една от възможностите за възобновяване е съдия, съдебен заседател, прокурор, следовател или разследващ полицай да е извършил престъпление във връзка с участието си в наказателното производство. Възможността ще стане реалност, ако разследването установи, че Христов е манипулирал доказателства.

В делото има още един факт, свързан със свидетел №1 - Петко все още е обвиняем, но наследниците на убитите го прескачат, когато завеждат граждански искове. Откъде те са знаели, че Петров ще излезе от делото, пита защитата и поставя под съмнение коректността на разследващия орган.

“Дори да приемем, че има подготовка за убийството на Димитър Желязков, в която Димитров участва, ситуацията се променя. Получава се “грешка” - загива не поръчаният, а други хора. Стоян Димитров обаче няма отношение към това - доказано е, че той не е бил близо до местопрестъплението, не е проведен разговор между него и Кероп Погосян или между него и Рибов. Логично е да бъде съден за приготовление за убийство, но не и за самия атентат, казва адвокат Костов.

Последният опит за възобновяване на делото е от 2014 г. Като основание са посочени грешки в досъдебното производство. Той посочва, че близо до местопроизшествието е задържан Продан Христакиев и въпреки наличието на следи от взрив по ръцете му не е обвинен. Позицията на обвинението е, че Христакиев няма отношение към това престъпление, не са установени връзки между него, Погосян и Рибов.

Административният ръководител на Бургаската окръжна прокуратура Калина Чапкънова отказва възобновяване. Според нея в жалбата на Димитров са изложени лична оценка и становище относно начина на събиране на доказателствата. Според запознати Петко Петров живее в кв. “Меден рудник”, както и преди 15 г. Работи като разносвач на хляб.



9
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
9
Коментара по темата
9.
*********
11.03.2022 01:52:28
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
коментар
09.10.2016 13:55:14
3
0
Адвоката на Димитров наистина е прав. Преди години бях поръчал на един циганин да спука гумите на кола. Ако циганина беше спукал гумите на няколко коли и ни бяха разкрили, аз ли нося вината за другите коли, или само циганина? Излиза че дори и Стоян да е поръчител, той не е поръчвал да бъдат убити другите хора. А само Митьо, който си е жив до ден днешен.
7.
поморийския
09.10.2016 13:49:17
0
3
Ако действително Стоян Толупа е подготвял да убие Очите, трябва да го съдят за приготовление на атентат с/у Очите, а не за тройното убийство. Този който е задействал бомбата и е убил други хора, само той носи вината. Все едно аз да поръчам на някой да набие 1 и той да пребие 10 човека и тогава поръчителя ли носи отговорност за 10 пребити?
6.
Аз
07.10.2016 20:17:27
0
0
Вива Мафия
5.
fakt
07.10.2016 14:56:43
1
6
Това е най-опороченото дело в съдебната ни система. Има три жертви но колко са тези които Очите е предизвикал? А момиченцето на Рали Пенков което изгоря живо?? А корумпирания следовател и магистрати са другата гнила торба.
4.
Ivan
07.10.2016 13:17:46
2
2
Tezi hora sa ostavili dve nevrustni dechica siraci! Neka bog gi nakaje ! Sega tyrsqt vsqkakvi nachini kakto e vidno no fakta che sa izvurshili takova brutalno prestuplenie nqma kak da ostane beznakazano! Te trqbva da si ostanat i da si iztyrpqt nakazanieto nalojeno im ot zakona
3.
до 2
07.10.2016 09:14:26
1
3
Да бе. Точно така прокурор и следоварел разкрили нещо. Особено това дело. "Разкриха и доказаха" хахахахха
2.
НАБЛЮДАТЕЛ
06.10.2016 23:29:38
9
9
Иван Христов не е извършил престъпление във връзка с разследването. Напротив той,прокурор Костов и прокурор Козарова разкриха и доказаха обвинението. Напразни са надеждите на осэдените и техния адвокат който едва ли има прэфесионалния капацитет да се захваща с такива сложни дела!
1.
u.s.a
06.10.2016 23:25:03
4
12
Тези хора трябва да си изгният във затвора това е правосъдието, което заслужават.Всичко различно от това към момента при нов процес ще говори за корупция във съдебната система.Бог да прости загиналите и да накаже виновните По негов си начин.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори