×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ЕС ни превръща в санитарна зона! Да молим Анкара да вземе обратно 10 000 нелегални „заклещени“ у нас!


ЕС ни превръща в санитарна зона! Да молим Анкара да вземе обратно 10 000 нелегални „заклещени“ у нас!
Центърът на София вече е бунище! Кадърът е от Пето РУП-Бургас, където все още удържат положението
Ключови думи: флагман, бежанци, мигранти, ес
05 Октомври 2016, Сряда, 15:26 ч.
Източник: Епицентър, Снимка: Емел МАХМУД

Докато се тресем от скандали кой да оглави Президентството и ООН, държавата ни спешно се нуждае от метално-бетонна ограда*

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец септември.

Предлагаме ви резюме от основните изводи в доклада:

Кампанията за генерален секретар на ООН вкара България в световните новини и в учебниците по история и дипломация. България вече участва с двама кандидати. Заключителният финал на сагата ”Бокова-Георгиева” показва, че е работено по сценарий, който засяга България, че решението за смяна на кандидатурата е взето в следствие на сериозен външен натиск с център Берлин. А Унгария, Латвия и Хърватия са използвани инструментално от немския канцлер. Еврокомисарят Кристалина Георгиева е работела дълго време последователно и подривно срещу българската кандидатура.

В парламента се заговори за началото на процес на разпад на управляващото мнозинство и за вот на недоверие заради външната политика на България. А ДПС поиска и за цялостната политика на кабинета.

- Предстоящите президентски избори ще са едни от най-важните в страната, което само по себе си вече не е новина. Политическата система в страната е силно напрегната и се нуждае от сериозна промяна. Общественият резонанс на най-малките събития показва наличието на напрежение. Цялостният контекст в страната се отличава с някаква специфична смесица от летаргия и разпад. Институциите са блокирани и неефективни. Изглеждат като изпразнени от съдържание. Липсва посока и визия за развитие на държавата и мястото й в Европейския съюз. Това стана особено видимо на фона на множеството външнополитически проблеми, които обградиха България през месеца. Липсата на достатъчна реактивност (бежанската криза, дебат за бъдещето на ЕС), прекалената реактивност (Толстой, Миленко), неизяснената реактивност (Вишеградската група, Турция), странната реактивност (кампанията в ООН) са симптоми за сериозни вътрешни и външни проблеми и липса на сериозна основа за правене на политика.

Европейската комисия действа след събитията, бюрократичният й език е неразбираем за мнозинството европейци, разходите й предизвикват раздразнение сред някои от националните правителства. Европейският елит е в криза. ИСА предупреждава за едно типично западно и централноевропейското лицемерие и прагматичност. Всичко се върши с усмивка и добри намерения, но историята е показала, че това много често е само фасада. Изграждането на буферна зона, която да съхрани тяхната територия и да опази от проблеми тяхното население, е нормална мярка от гледна точка на техния интерес.

Върви сценарий, при който България и Гърция да бъдат обособени като санитарна зона,  макар и временно, докато се решат натрупаните проблеми в Централна и Западна Европа. В тази ситуация къде е българската визия за нова Европа? Къде са българските предложения за реформи на ЕС? Къде са исканията за нови политики? Как вижда България своето място в преформатиращия се Съюз и региона? Какви стъпки ще се предприемат оттук насетне? Какво ще се прави в следващите 5-10 години?

Предвид развитието на ситуацията трябва да се изработи стратегия за действие, която да отговаря на българските национални интереси. Не бива да се допуска превръщането ни в санитарна зона. При негативните демографски процеси в България страната може бързо и лесно да се дестабилизира, ако влезе в тази роля.

Предлагаме 6 стъпки за първоначално справяне със ситуацията.
- Да се въведе моделът на австралийското правителство
в момента за нулева толерантност по границите.

- Незабавно договаряне с Анкара да приеме обратно 10 000 хиляди нелегални „заклещени“ на наша територия.

- Масирано извеждане от страната на всички мигранти от Азия и Африка не с граждански, а с военни полети. Включително подписване на реадмисия с властите в Афганистан или скоростно прибиране на контингента ни от Афганистан (за който се харчат 80 млн. лева годишно по думите на премиера Борисов).

- Въвеждане на специален режим за борба с трафика, който да включва показни процеси, които да завършват в рамките на седмица, завишаване на присъдите на 10 години затвор без право на обжалване.

- Обсъждане на планове за изграждане на втора (смесена – бетонно-метална) ограда по границата.

- Незабавно едностранно денонсиране на Дъблинския регламент и напускане от страна на България на споразумението.

Безкомпромисната политика на България ще е ясен сигнал към мигранти и престъпни трафикантски мрежи за решимостта на българските власти. Това ще ни върне с ново самочувствие и на картата на европейския дебат. Не е тайна, че една от причините за приемането на България в ЕС бе да се свърже сухопътно Гърция и останалата част от Съюза. Сега този регион няма същата стойност, каквато имаше преди гръцката криза, преди България окончателно да изпадне по показатели на опашката на Съюза и преди бежанската криза. За спасението на проекта трябва да се жертва нещо.

Не изключваме да се върви на сценарий за изкарване на страната ни от Евросъюза. Длъжни сме да проиграем всички варианти, а един от тях показва, че България влиза в капана на Европейския съюз. Орбан предаде Борисов, и то след посещението му в Бургас и инспекцията на българо-турската граница. Унгарските полицаи пазят в Сърбия и Македония, но не и в България.

Всички предупреждения на ИСА от последната година се оказаха напълно обосновани и основателни. Отпуснатите пари от Европейската комисия може да имат прекалено висока цена. По думите на говорителката на комисията, сумата не е за строеж на оградата по границата. Парите не са за охрана, а за настаняване. Новината съвпадна със строителството на нови места за настаняване на мигранти в центъра в Харманли. В ход е тайна програма програма за трайно настаняване на „бежанци“ в три български общини с лоши демографски показатели. Превръщането на територията ни в буферна геополитическа зона ще изгони местното население, ще срине цените на имоти, ще увеличи престъпността, ще доведе до конфликти и в крайна сметка под напора на събитията и демографията - до разпад на държавата и обществото.

Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, Иво Петров - икономист, Борислав Ангелов - политолог, Даниел Томов - политолог

Пълният вариант е достъпен само за абонати. Анализът включва много информация за вътрешно-партийните процеси у нас, както и за новите геополитически реалности в Европа и в Близкия Изток. Има и специално приложение за Трансатлантическата свободна търговия (ТТIР и СЕТА) и българският пилотаж.

*със съкращения

В категории: Политика


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Петър
06.10.2016 07:50:06
0
1
Относно стъпките ...
1. Австралия първо е остров и в стотици пъти по висок стандарт!
2. С нулевата толерантност, не знам как ще се договорите с Анкара, която ги пропуска до Нашата граница и изнудва ЕС за визите!
3. Власти в Афганистан в смисълът, който прилагаме дори тук, няма! Има процес, който трябва му бъде гарантирана сигурност, и тази сигурност са Контингентите на НАТО!!! 10 000 Афганистанци какво са в сравнение с няколко милиона?! Колко е населението на Афганистан и мислите, че като се изтеглят нашите скромни 80 млн., Афганистан ще цъфне и вълната ще спре?! Я си наврете шибаните глави в задниците и не думайте на воля глупост! За Африка дори не искам да говоря, там милионите са в пъти от тези в Афганистан!
3. Специален режим на трафика! Искате да го контролирате и да цоцате от него! На такова ви мяза.
4. Каква ограда според Вас умници ще спре милиони бежанци?!
5. Дъблинското споразумение има отношение към бежанците, не към мигрантите и това му е недостатъка на споразумението, което просто трябва да се подобри, а не, да се "напуска"!
5.
Динко Вълев
05.10.2016 22:57:57
0
2
Няма трафик на каквото и да е през границата, още по-малко на хора без "чадър" от службите. Та въпроса за тези 10 хиляди дето трябва да ги връщаме в Турско да е към службите с чадърите.
4.
Bat Zaro
05.10.2016 19:31:32
1
10
Е, открихте топлата вода.
Нали затова пропъдиха 2 милиона млади българи и ни приеха в ЕС.
България е определена за санитарна зона още от средата на 90-те.
3.
Боко
05.10.2016 19:22:28
2
6
Е той Боко ще фръкне с фалкончето да си харчи милиардчетата на некой слънчево местенце а матряла да му мисли
2.
а...така
05.10.2016 17:31:01
0
4
Само два дни преди срещата във Виена, на 22 септември авторът на споразумението между ЕС и Турция и шеф на Европейската инициатива за стабилност -, в интервю за ORV TV Thek заяви, че всички планове на ЕС са се провалили, а

споразумението с Турция е застрашено.

Месец преди това, той направи друго изявление, което въобще не бе забелязано в България. На въпрос ако ЕС не е готов да отстъпи в спора по визите и се провали, какво правим, той отговори: „Преминаваме към план „Б”. Ще заложим на Албания и Македония, вместо на Турция, ще запалим една свещ за България и Гърция и ще се надяваме стотици хиляди, които биха могли да избягат, просто да останат заклещени в тези страни. Условията там ще станат толкова тежки, че никога вече никой няма да идва.
1.
куртака
05.10.2016 17:23:08
1
2
ujjjjjjjjjjjjjjiiiiiiiiiiii za tikvata
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори