×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изборен експерт: Онлайн медиите са голям сегмент, не може ЦИК да ги отреже от изборите по този начин!


Изборен експерт: Онлайн медиите са голям сегмент, не може ЦИК да ги отреже от изборите по този начин!
Ако има жалба, ВАС трябва да коригира решението на ЦИК за медийните пакети, категорична е Антоанета Цонева
04 Октомври 2016, Вторник, 13:07 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Антоанета Цонева смята, че подходът на ЦИК за медийните пакети е погрешен


Централната избирателна комисия (ЦИК) взе изключително спорни решения, с които разпореди  средствата за медийни пакети на малките политически партии и инициативни комитети да се използват за предизборна агитация само в телевизии, радиа и печатни медии с национален обхват.

Според Изборния кодекс такива средства се полагат на партиите, които не получават субсидии, както и на Инициативните комитети, които агитират в кампаниите на референдумите, или които издигат кандидатпрезидентски двойки. Медийните пакети могат да стигнат стойност до 40 000 лв. за комитет или партия.

Решенията на ЦИК са публикувани официално на 3 октомври на сайта на комисията и могат да се обжалват в тридневен срок пред Върховния административен съд.
ЦИК възприе този подход като две трети гласуване. Имаше различни мнения, обсъжданията бяха на 29-и, на 30-и септември и на 1-ви октомври”, каза пред „Флагман” говорителят на ЦИК Александър Андреев. От думите му стана ясно, че е имало сериозен спор по темата. „Аз гласувах против и съм изложил своите доводи”, заяви той, като добави, че дискусията може да се види на видеозаписи от заседанията, публикувани на сайта на ЦИК.

Решението на практика изключва възможността по отношение на медийните пакети договори да се сключват с всички информационни сайтове, както и с регионалните телевизии, вестници и радиа. Флагман.бг подаде заявление и необходимите документи за участие, но бяхме отрязани.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда не е съгласна с подхода на ЦИК. Цонева, която е експерт и дългогодишен наблюдател на изборите у нас, коментира ситуацията пред „Флагман” така: „Смятам, че това създава неравнопоставеност и това решение би следвало, ако има жалба, да бъде разгледано във Върховния административен съд и да бъде коригирано. Не може толкова голям сегмент от медийния пазар и от каналите за информация да бъдат отрязани от кампанията. Това като цяло ще се отрази много зле, защото  знаете всички статистики – хората стигат до новините основно от мобилните си устройства.”

По думите й това е вид дискриминация. „Аз виждам, че има становище на Съюза на издателите. Предполагам, че ще има жалба и съдът трябва да се произнесе. Аз това не го приемам като окончателно решение.”

Припомняме, че решението на ЦИК е продиктувано от злоупотребите, които бяха установени на последния референдум, през 2015 г. Тогава се разбра, че формално инициативни комитети са сключвали договори с малко популярни сайтове, като се предположи, че полагаемите 40 000 лева са поделяни между представителите на инициативните комитети и собствениците на тези медии.
С решението си ЦИК обаче сега слага под един знаменател всички сайтове и регионални медии, което е спорно и е много вероятно да падне в съда.
Според Антоанета Цонева подходът за спиране на злоупотребите следва да е друг: „Трябва да има звено за мониторинг, което да има специфично ноу-хау и експертиза, така че да може да наблюдава договорите с онлайн медиите и да може да е сигурно, че договорът се изпълнява. Вие знаете, че има специфики – банери, ротация, съдържанието се поднася по друг начин, мерене на импресии…”

Цонева е категорична, че ЦИК следва да наложи по-стриктен контрол по отношение на медийните пакети.
Решението на Централната избирателна комисия за спиране на медийните пакети за информационните сайтове и регионалните медии към тази сутрин не е било обжалвано в съда, каза пред „Флагман” Александър Андреев. Все пак срокът изтича на 6 октомври и това вероятно ще се случи.

В категории: Политика


Флагман.БГ Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце 17/05/2024, Петък 10:29 0
1
Коментара по темата
1.
oh boli
04.10.2016 17:49:18
0
0
pedali
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка За тези, които се чувстват разочаровани или излъгани, Нордел предлага да последват примера на шведските републикански активисти и да изразят недоволството си по нестандартен начин Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце Никога не е имало толкова жалък ерген Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Инцидентът стана преди около час Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Дори да не е виновен за смъртта на родителите си, е закоравял до такава степен, че може лесно да премине границата, коментира Иван Савов Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Според бившият заместник-ректор на академията на МВР Милен Иванов колата, в която е пътувал бившият премиер, не се е движила много бързо Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му? Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му?  Осъденият на доживотен затвор бивш полицай е говорил, че се е подготвил с опасни вещества, но такива не са открити Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавния зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Хороскоп за деня – 17 май 2024, петък
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори