×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Несебър става като Осло: 7 детски градини в общината вече имат ултрамодерни соларни системи (СНИМКИ)


Несебър става като Осло: 7 детски градини в общината вече имат ултрамодерни соларни системи (СНИМКИ)
Енергийният министър Теменужка Петкова, кметът Николай Димитров (вляво), председателят на местния парламент Румен Кулев (вдясно) прерязаха символично лентата в ОДЗ "Яна Лъскова"
06 Септември 2016, Вторник, 23:59 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Oбщината завърши успешно европроекта за енергийна ефективност на образователните заведения


Дечицата от ОДЗ „Яна Лъскова“ и още шест детски градини в община Несебър ще посещават изцяло обновени с пари от Европа забавачки. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, Бьорн Оли, старши съветник към Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия (NVE), кметът на Несебър Николай Димитров, председателят на Общинския съвет Румен Кулев и Мариана Минчева, директор на ОДЗ „Яна Лъскова“ символично прерязаха лентата на изцяло реновираната по норвежки модел енергийно ефективна градина.  Преди това малчуганите поздравиха гостите с песни и танци. Детската градина е една от седемте сгради, които обхваща проектът, който приключи успешно дни преди началото на учебната година.

Гостите разгледаха модерните инсталации в котелното помещение на ОДЗ "Яна Лъскова"

Oбщина Несебър завърши успешно с европейски средства поредния си голям проект. Той е за „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност за 7 обекта на територията на община Несебър по Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014.

Малчуганите поздравиха официалните лица с песни и танци

Кметът на Несебър Николай Димитров категорично заяви, че проектът е особено важен за детските градини на Несебър, тъй като благодарение на програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ общинските образователни заведения ще намалят още енергийните си разходи. Той припомни, че община Несебър води приоритетна социална политика, благодарение на която детските градини на нейна територия са едни от най-модерните и с изключително добри условия за възпитание на децата. На финала на своето обръщение, в което поздрави всички присъстващи с днешния национален празник – 6 септември, той не пропусна да благодари на Министерството на енергетиката, лично на министър Теменужка Петкова, на Норвежкото правителство и на целия екип за реализацията на проекта.

Старши съветникът към Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия (NVE) Бьорн Оли
остана изключително впечатлен


Министърът от своя страна добави, че днешният ден е много важен и специален не само за детските градини в Несебър, а и за министерството на енергетиката и за правителството на партньорите от Норвегия. Тя обясни, че министерството на енергетиката работи по съвместен проект с правителството на Норвегия по осигуряване на мерките за енергийна ефективност,  които дават възможност да се пести енергия, да се намалят вредните емисии и които осигуряват комфорта на „най-ценното, което имаме – нашите деца“.

„Точно преди една година Министерството на енергетиката подписа 34 проекта на 32 общини за реализиране на мерки за енергийна ефективност, които се реализират с подкрепата на нашите норвежки партньори. 17 от тези 34 проекта се реализират със съдействието на норвежки компании, проектът, който се реализира на територията на община Несебър, е точно такъв“, обясни министър Петкова.


Кметът Николай Димитров и министър Теменужка Петкова поздравиха присъстващите с националния празник и  разясниха подробности по изпълнението на проекта

“Много се радвам, че именно в община Несебър е един от първите проекти, който успешно приключи“, добави тя и благодари на партньорите от норвежкото министерство.

Старши съветникът към Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия (NVE) Бьорн Оли, който за първи път е в Несебър, сподели, че първите му впечатления от общината са повече от добри. “Много сме впечатлени от дейностите по проекта, които сте извършили, особено с това, че сте направили соларни инсталации, за да се загрява басейнът на детската градина“, каза той.

Проектът „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност за 7 обекта на територията на Община Несебър по Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" е на стойност 638 427 лв., които са безвъзмездна финансова помощ.

Кметът Николай Димитров покани гостите да разгледат Стария Несебър

Ползите от проекта са осигуряване на битова гореща вода за нуждите на всяко едно от седемте детски заведения, затопляна от слънцето чрез соларните инсталации. Тя ще може да се използва и за отопление на детските градини. В резултат на прилагане на мерки за енергийна ефективност, ще са подобряване условията за качествен образователен процес на 909 души, от които 797 деца и 112 души персонал, както и повишаване на енергийната ефективност на образователната инфраструктура.

Седемте образователни заведения от община Несебър: ОДЗ „Калина Малина“ – Несебър, ОДЗ „Яна Лъскова“ – Несебър, ОДЗ „Делфинче“ – Свети Влас, ОДЗ „Мечо Пух“ – Равда, ОДЗ „Обзорче“ – Обзор, ЦДГ „Радост“ – Оризаре, и ЦДГ „Детски свят“ – Кошарица, вече имат високоефективни отоплителни системи за битова гореща вода от възобновяеми източници. С цел повишаване на енергийната ефективност и намаляване на разходите за топла вода там са монтирани соларни инсталации за подгряване на вода.

Предвижда се годишно седемте обекта общо да усвояват 184060 КWh слънчева енергия, което ще доведе до намаляване на емисиите на CO2 със 141,68 тона/год. и ще се направят икономии от разходите за ел. енергия и дизел за подготовка на БГВ за сградите в размер на 40 379,80 лева/год.

Този еко проект се реализира в партньорство с „Хенрик Сторм Офтеланд Ер§Ди“ - Осло, Норвегия.

На днешното събитие присъстваха още Мариана Нителеа, представител на посолството на Кралство Норвегия в Румъния, Галина Бабева, ръководител на проекта и началник-отдел "Управление на проекти по ЕФ", зам.-кметове, общински съветници,  служители в общинска администрация, граждани и др.

В категории: Несебър


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
8
Коментара по темата
8.
хан Крум
06.09.2016 22:57:34
0
3
Най-богата община в БГ, много добре усвоява европейските пари. До тук всичко е ок. И изведнъж решава че приходите и са твърде малко и решава да въведе такса "гробищно спокойствие", 300лв на гроб за 10год. Проста сметка - ако едно семейство има 2ма +2ма родители +8на дядовци и баби + 16на прабаби и дядовци(да им запазиш местата и спокойствието на душите), трябва да плати 8 400лв.Браво г-н кмете и до умрелите опряхте.
7.
наблюдател
06.09.2016 19:33:25
0
10
По-скоро Осло става като Несебър. Чалга и дюнери на всеки ъгъл.
6.
Диян Тончев Камбаната
06.09.2016 19:20:30
1
0
Всички да ми ядът уя.
5.
Da ama nadali
06.09.2016 18:52:40
2
2
Da ama BG pederastiqta raboti s USSR
4.
От Осло
06.09.2016 18:34:55
1
4
Като имате детска градина "Яна Лъскова", защо не кръстите и една на Андреш Брайвик, че да има реципрочност?
3.
FREE BULGARIA
06.09.2016 18:09:45
1
3
Bravo. Sega e red na vsicki apartamentni sgradi!!!
Ne e normalno da imame tolkova mnogo slunce i da go habim.

Triabva da rabotim sus Norvejcite i te da se mestiat da jiveiat v Bulgaria!!!
2.
Ко
06.09.2016 17:54:35
1
3
Ciganiti kade sa neobichat li da sa snimat dinevskata izmet
1.
oh boli
06.09.2016 17:32:17
1
3
oligofreni
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК
Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори