×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Елате в Руен - чудният край, сгушил се в обятията на пет планини (ВИДЕО)


Елате в Руен - чудният край, сгушил се в обятията на пет планини (ВИДЕО)
Общината изцяло попада в пределите на Източна Стара планина
Тема в развитие
виж още
скрий
30 Август 2016, Вторник, 03:17 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако сте любители на селския туризъм - тук е Вашето място
Флагман.бг Ви представя най-красивите и спиращи дъха места в община Руен, които всеки трябва да посети. Това е поредната община, която се включи в съвместната ни инициатива с Организацията за управление на туристическия район „Южно Черноморие”.

Община Руен е разположена на територията на Бургаска област в Югоизточния район. Съставена е от 39 населени места, включително и общинския център с. Руен. Повечето населени места са разположени край Айтоския проход, пресичащ Стара планина по поречието на река Луда Камчия и р. Хаджийска. Ако сте любители на селския туризъм или запалени планинари, тук е Вашето място.

С обединяването на общините в региона в район „Южно Черноморие” на Организацията за управление на туристическия район в Община Руен би се постигнало по-разумно използване на природните и туристическите ресурси за развитие на селския туризъм.  Ще се има  възможност за целогодишно използване на създадената материално-техническа база, а не само през активния летен сезон. С обединението на общините в региона ще се допринесе за нарастване на броя на туристите и повишаване удовлетвореността и подобряване информираността на туристите, развитието на междуселищната пътна мрежа, безработицата ще намалее, тъй като ще се създадат нови работни места.


Територията на общината изцяло попада в пределите на Източна Стара планина, като преобладаващият релеф е предимно хълмист и ниско планински. В пределите на общината се включват части от пет съставни планини на Източна Стара планина. Северозападната част е заета от югоизточните склонове на Върбишка планина, като тук северозападно от село Люляково се издига най-високата точка на общината връх Ръкойка (725 m).

Южно от долината на река Луда Камчия в югозападната част на общината се простират крайните североизточни склонове на Карнобатска планина с максимална височина от 646 m югоизточно от село Скалак. Североизточната четвъртина е заета от най-западните части на Камчийска планина с връх Каменяк (627 m) южно от село Каменяк и Еминска планина с връх Мандрабаир (621 m) южно от село Снягово. Най-югоизточната част на общината е заета от североизточните склонове на Айтоска планина с най-висока точка връх Голяма Кокарджа (404 m), разположен източно от Айтоския проход.

Между Еминска планина на север и Айтоска планина на юг се простира широката и плоска долина на горното течение на Хаджийска река, като тук в нейното корито се намира и най-ниската точка на общината – 60 m н.в. Средната надморска височина е 302 m.

Цялата община попада в Черноморския водосборен басейн. Най-голямата река в общината е Луда Камчия, която протича на протежение от 39 km от югозапад на североизток. Реката навлиза в общината южно от гара Люляково и до село Дъскотна тече в широка долина с по-стръмни десни и полегати леви брегове. След Дъскотна реката протича през лудокамчийския пролом, който завършва северно от село Добромир с „опашката“ на язовир Цонево. Основните ѝ притоци са десни: Голяма река, вливаща се югозападно от село Дъскотна, Балабандере, вливаща се в язовир Цонево югозападно от село Добромир и най-горното течение на река Елешница, вливаща се в Камчия на територията на Област Варна.

Югоизточната част на общината попада във водосборния басейн на Хаджийска река, която води началото си от Еминска планина, североизточно от общинския център село Руен. Тук тя протича с горното си течение в широка и плоска долина, заето от обработваеми земи.

освен от по-горе споменатите реки водните ресурси на общината се формират и от 15 микроязовира и водоема с местно значение, които представляват ресурс за развитие на поливно земеделие и възстановяване на хидромелиоративната система. Общината се намира в район с продължителни летни засушавания, които водят до изчерпване на подпочвените водни запаси.

Климатът е умереноконтинентален с преобладаващо черноморско влияние в източната част на общината. Средните годишни температури варират от 8°C във високопланинските части до 11°C по долината на река Луда Камчия. Средната температура през месец януари е около 1°C, а през месец юли – 24 – 26°C. Зимата е сравнително мека поради близостта до морето, пролетта – хладна, лятото е горещо с голям брой слънчеви дни, а есента е продължителна и топла.


Поглед към скалното образувание “Професорът”

Скално геоморфоложко образувание, наподобяващо антропографски “глава на професор”  в местността „Затворения камък” в землището на с. Добромир. Надморска височина 250 м, площ 5,0 ха. Обявено за природен паметник – Заповед №2109/20.12.1984г. на Комитета за опазване на природната среда за съхраняване на скалния феномен и естествената горска среда.


Поглед към скално образувание наподобяващо формата на свинска глава

Скално образувание, наподобяващо свинска глава, формирано в местността „Затворения камък” в землището на с. Добромир. Надморска височина – 250 м., площ 0,5 ха. Обявено за природен паметник – заповед №1427/13.05.1974г. на Министерството на горите и опазване на природната среда, в Държавен горски фонд (ДВ,бр.44 от 1974 г.).


„Костенурката”

Скално образувание, наподобяващо формата на костенурка в местността „Затворения камък” в землището на с. Снежа при надморска височина – 250 м., площ 1,0 ха. Обявено за природен паметник – заповед №1427/13.05.1974г. на Министерството на горите и опазване на природната среда, държавен горски фонд (ДВ, бр. 44 от 1974 г.).


Скално образувание “Момини гърди”


"Белия камък”- голяма каменна скала


“Затворения камък”- с гнезда на скален орел или “Капан кая”


“Високата скала” – каменно образувание


“Средната скала” – каменно образувание


“Ярамаз кая” в превод означава – непотребната скала


Река “Луда Камчия”


Водопад на Бяла река


Водопада до “Затворения камък”

В категории: Руен


България Всички новини
Самолет падна в гора край Русе Самолет падна в гора край Русе

На място са изпратени екипи на полиция, пожарна и две линейки

Евростат: Всеки трети българин не може да си плаща сметките Евростат: Всеки трети българин не може да си плаща сметките

Най-често проблемите са свързани с плащането на битовите сметки като отопление, електричество, вода, телефон и газ

Бедни ли са българите? Богатите у нас стават все по-богати Бедни ли са българите? Богатите у нас стават все по-богати

Българите мрънкат, че обедняват, но у нас са регистрирани 12 ролсройса, а в Австрия – три, коментира бизнесменът Красимир Стойчев 

Баба почина при пожар в Пловдив Баба почина при пожар в Пловдив

От първоначалния оглед е установено, че запалването е възникнало от печка на твърдо гориво

Хотелиер от Поморие: Данъкът на храните да падне до 5%, за да задържим служителите си! Хотелиер от Поморие: Данъкът на храните да падне до 5%, за да задържим служителите си!

Ще осветлим изцяло бизнеса и ще стане конкурентноспособни спрямо другите страни, каза  Георги Тръпков

Масов протест пред гръцкото посолство, пристигнаха десетки фенове от Пловдив Масов протест пред гръцкото посолство, пристигнаха десетки фенове от Пловдив

Три автобуса, пълни с почитатели на "Ботев", пред дипломатическата мисия заради убийството на Тоско Бозаджийски

Детско – юношеската школа на „Черноморец“ с трансферен удар Детско – юношеската школа на „Черноморец“ с трансферен удар

Красимир Пчеларов е новия треньор на набор 2006

Зловещо изнасилване в Перник, баща се гаври с детето си Зловещо изнасилване в Перник, баща се гаври с детето си

Злодей от миньорския град се гаврел с малолетната си дъщеря в продължение на три месеца

Община Поморие и Русе отличени с европейския приз за качество Община Поморие и Русе отличени с европейския приз за качество

До 20 май общините могат да кандидатстват пред МРРБ за Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво

Цветан Чахов: Очаквам много фенове на Efbet Арена Цветан Чахов: Очаквам много фенове на Efbet Арена

Всички в отбора очакват с нетърпение завръщането ни на родния стадион, сподели той

12 извадени изпод руините след силното земетресение в Турция 12 извадени изпод руините след силното земетресение в Турция

Досега е потвърдена смъртта на 21 души, ранените са повече от хиляда

Трагедия: Кучета изядоха пенсионер Трагедия: Кучета изядоха пенсионер

Преди да изядат мъжа, песовете преобърнали целия дом в търсене на храна

Куче чака от 80 дни убитата си стопанка на мястото на фаталната катастрофа Куче чака от 80 дни убитата си стопанка на мястото на фаталната катастрофа

Преданото четириного не спира да скърби и не приема храна

Епидемията от смъртоносния коронавирус се разраства Епидемията от смъртоносния коронавирус се разраства

 Заразата вече е в осем страни по света

Премиерът Борисов изпрати телеграма до Ердоган заради жертвите на земетресението Премиерът Борисов изпрати телеграма до Ердоган заради жертвите на земетресението

 Той пожелава бързо възстановяване на всички пострадали 

Чудо! Жена падна от деветия етаж и оцеля Чудо! Жена падна от деветия етаж и оцеля

По пътя й прилошало и е приета в болницата с наранявания на вътрешните органи, но без едно счупване

Годината на Металния плъх започна, вижте в Азия как посрещнаха китайската Нова година Годината на Металния плъх започна, вижте в Азия как посрещнаха китайската Нова година

 Поради съображения за сигурност в Пекин и в другите мегаполиси не беше проведена заря

19 загинали при адския трус в Турция 19 загинали при адския трус в Турция

Броят на жертвите расте, ранени са над 770 души

Китай вкарва и армията в борбата със смъртоносния вирус Китай вкарва и армията в борбата със смъртоносния вирус

Те ще работят в интензивното отделение на белодробна болница в Ухан 

Сензация! Древен жрец от Египет „проговори“ след своята смърт Сензация! Древен жрец от Египет „проговори“ след своята смърт

Мумифицирали го преди 3000 години, но учени пресъздадоха гласа му

Бойко Борисов Бойко Борисов Аз съм болен левскар, "Левски" ще има след мен и след Божков Виц на деня Виц на деня - Искам да ми изпеете песента "Колю ш*ба Радка?"
След кратко объркване и бърз спор, оркестърът обявява:
- А сега ще изпълним песента "Кой уши байряка"...
Виц на деня Виц на деня -Дядо, какво е любов?
-Това е усмивката, която имаш, спомняйки си за мен.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако е пила степчета - голяма е за теб
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори