×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Елате в Руен - чудният край, сгушил се в обятията на пет планини (ВИДЕО)


Елате в Руен - чудният край, сгушил се в обятията на пет планини (ВИДЕО)
Общината изцяло попада в пределите на Източна Стара планина
Тема в развитие
виж още
скрий
30 Август 2016, Вторник, 03:17 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако сте любители на селския туризъм - тук е Вашето място

Флагман.бг Ви представя най-красивите и спиращи дъха места в община Руен, които всеки трябва да посети. Това е поредната община, която се включи в съвместната ни инициатива с Организацията за управление на туристическия район „Южно Черноморие”.

Община Руен е разположена на територията на Бургаска област в Югоизточния район. Съставена е от 39 населени места, включително и общинския център с. Руен. Повечето населени места са разположени край Айтоския проход, пресичащ Стара планина по поречието на река Луда Камчия и р. Хаджийска. Ако сте любители на селския туризъм или запалени планинари, тук е Вашето място.

С обединяването на общините в региона в район „Южно Черноморие” на Организацията за управление на туристическия район в Община Руен би се постигнало по-разумно използване на природните и туристическите ресурси за развитие на селския туризъм.  Ще се има  възможност за целогодишно използване на създадената материално-техническа база, а не само през активния летен сезон. С обединението на общините в региона ще се допринесе за нарастване на броя на туристите и повишаване удовлетвореността и подобряване информираността на туристите, развитието на междуселищната пътна мрежа, безработицата ще намалее, тъй като ще се създадат нови работни места.


Територията на общината изцяло попада в пределите на Източна Стара планина, като преобладаващият релеф е предимно хълмист и ниско планински. В пределите на общината се включват части от пет съставни планини на Източна Стара планина. Северозападната част е заета от югоизточните склонове на Върбишка планина, като тук северозападно от село Люляково се издига най-високата точка на общината връх Ръкойка (725 m).

Южно от долината на река Луда Камчия в югозападната част на общината се простират крайните североизточни склонове на Карнобатска планина с максимална височина от 646 m югоизточно от село Скалак. Североизточната четвъртина е заета от най-западните части на Камчийска планина с връх Каменяк (627 m) южно от село Каменяк и Еминска планина с връх Мандрабаир (621 m) южно от село Снягово. Най-югоизточната част на общината е заета от североизточните склонове на Айтоска планина с най-висока точка връх Голяма Кокарджа (404 m), разположен източно от Айтоския проход.

Между Еминска планина на север и Айтоска планина на юг се простира широката и плоска долина на горното течение на Хаджийска река, като тук в нейното корито се намира и най-ниската точка на общината – 60 m н.в. Средната надморска височина е 302 m.

Цялата община попада в Черноморския водосборен басейн. Най-голямата река в общината е Луда Камчия, която протича на протежение от 39 km от югозапад на североизток. Реката навлиза в общината южно от гара Люляково и до село Дъскотна тече в широка долина с по-стръмни десни и полегати леви брегове. След Дъскотна реката протича през лудокамчийския пролом, който завършва северно от село Добромир с „опашката“ на язовир Цонево. Основните ѝ притоци са десни: Голяма река, вливаща се югозападно от село Дъскотна, Балабандере, вливаща се в язовир Цонево югозападно от село Добромир и най-горното течение на река Елешница, вливаща се в Камчия на територията на Област Варна.

Югоизточната част на общината попада във водосборния басейн на Хаджийска река, която води началото си от Еминска планина, североизточно от общинския център село Руен. Тук тя протича с горното си течение в широка и плоска долина, заето от обработваеми земи.

освен от по-горе споменатите реки водните ресурси на общината се формират и от 15 микроязовира и водоема с местно значение, които представляват ресурс за развитие на поливно земеделие и възстановяване на хидромелиоративната система. Общината се намира в район с продължителни летни засушавания, които водят до изчерпване на подпочвените водни запаси.

Климатът е умереноконтинентален с преобладаващо черноморско влияние в източната част на общината. Средните годишни температури варират от 8°C във високопланинските части до 11°C по долината на река Луда Камчия. Средната температура през месец януари е около 1°C, а през месец юли – 24 – 26°C. Зимата е сравнително мека поради близостта до морето, пролетта – хладна, лятото е горещо с голям брой слънчеви дни, а есента е продължителна и топла.


Поглед към скалното образувание “Професорът”

Скално геоморфоложко образувание, наподобяващо антропографски “глава на професор”  в местността „Затворения камък” в землището на с. Добромир. Надморска височина 250 м, площ 5,0 ха. Обявено за природен паметник – Заповед №2109/20.12.1984г. на Комитета за опазване на природната среда за съхраняване на скалния феномен и естествената горска среда.


Поглед към скално образувание наподобяващо формата на свинска глава

Скално образувание, наподобяващо свинска глава, формирано в местността „Затворения камък” в землището на с. Добромир. Надморска височина – 250 м., площ 0,5 ха. Обявено за природен паметник – заповед №1427/13.05.1974г. на Министерството на горите и опазване на природната среда, в Държавен горски фонд (ДВ,бр.44 от 1974 г.).


„Костенурката”

Скално образувание, наподобяващо формата на костенурка в местността „Затворения камък” в землището на с. Снежа при надморска височина – 250 м., площ 1,0 ха. Обявено за природен паметник – заповед №1427/13.05.1974г. на Министерството на горите и опазване на природната среда, държавен горски фонд (ДВ, бр. 44 от 1974 г.).


Скално образувание “Момини гърди”


"Белия камък”- голяма каменна скала


“Затворения камък”- с гнезда на скален орел или “Капан кая”


“Високата скала” – каменно образувание


“Средната скала” – каменно образувание


“Ярамаз кая” в превод означава – непотребната скала


Река “Луда Камчия”


Водопад на Бяла река


Водопада до “Затворения камък”

В категории: Руен


Ток уби машинист на жп гара
Ток уби машинист на жп гара 04/03/2021, Четвъртък 12:20 0
България Всички новини
Марешки и Симеонов: Разбираме се с половин дума, в листите ни са най-великите Марешки и Симеонов: Разбираме се с половин дума, в листите ни са най-великите 9 от 10 смъртни случая на COVID-19 са били хора със затлъстяване 9 от 10 смъртни случая на COVID-19 са били хора със затлъстяване Популацията с наднормено тегло е следващата пандемия, казват лекари COVID-19 удари убиеца на Милен Цветков COVID-19 удари убиеца на Милен Цветков Кристиан Николов е диагностициран с антигенен тест и е под лекарско наблюдение Правителството отпусна 14 милиона лева за ремонти и инфраструктурни проекти в 10 общини Правителството отпусна 14 милиона лева за ремонти и инфраструктурни проекти в 10 общини Премиерът Борисов: Подпомагаме всички населени места в България, не делим хората, нито кметовете на наши и ваши НАП взе на мушка търговците в платформите за безплатни обяви НАП взе на мушка търговците в платформите за безплатни обяви До 30 април те трябва да декларират доходите от всички вещи Готов е новият паркинг със 100 места до бл.76-80 в „Меден рудник“ Готов е новият паркинг със 100 места до бл.76-80 в „Меден рудник“ Проектът е по общинската програма "Моят град, моят квартал, моята улица" Антон Огнянов и Станислав Маламов подсилват Нефтохимик Антон Огнянов и Станислав Маламов подсилват Нефтохимик Двамата от днес са част от отбора IT- НОВИНА: VI-тата областна олимпиада по информатика за Бургас и региона ще се проведе онлайн IT- НОВИНА: VI-тата областна олимпиада по информатика за Бургас и региона ще се проведе онлайн Участието е безплатно Доц. Кунчев: Може да имаме по 12 015 заразени с коронавирус на ден, подкрепяме щаба в Бургас Доц. Кунчев: Може да имаме по 12 015 заразени с коронавирус на ден, подкрепяме щаба в Бургас Много са неприятни съобщенията за нигерийския вариант, каза главният държавен здравен инспектор Въвеждат локални мерки по области заради британския COVID-19? Въвеждат локални мерки по области заради британския COVID-19? Очевидно увеличаването на броя на заразените се дължи на новият вариант на вируса, каза здравният министър
Зоват гърците да не се прибират вкъщи заради вторичните трусове Зоват гърците да не се прибират вкъщи заради вторичните трусове Земетресение със сила 6,3 по Рихтер разлюля страната Италия с тежък локдаун до 4 април Италия с тежък локдаун до 4 април Затварят училищата в най-рисковите райони Сеизмолози от БАН: Трусът в Гърция, усетен и у нас, е бил с магнитуд 6.3 Сеизмолози от БАН: Трусът в Гърция, усетен и у нас, е бил с магнитуд 6.3 Земетресението беше много силно и много продължително МВнР: Няма пострадали българи при земетресението в Гърция МВнР: Няма пострадали българи при земетресението в Гърция Последвали са и три вторични труса Словакия въвежда комендантски час Словакия въвежда комендантски час Полицейският час е в сила до 19 март, но може да бъде удължен   ЕС удължава санкциите срещу Русия заради Украйна ЕС удължава санкциите срещу Русия заради Украйна Според установената практика одобрението за удължаване на санкциите срещу Руската федерация става автоматично, без допълнително обсъждане   Депутатите на Орбан напуснаха ЕНП Депутатите на Орбан напуснаха ЕНП Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в неделя, че ако промените бъдат приети, той ще изтегли евродепутатите от групата   Затварят Атина, придвижване само пеш Затварят Атина, придвижване само пеш Обсъжда се налагане на забрана за разходки край море и планина, както и придвижване от квартал в квартал в регион Атика   AstraZeneca: Ваксината ни е ефективна и при възрастните AstraZeneca: Ваксината ни е ефективна и при възрастните  Данните ще продължат да се натрупват в предстоящите седмици и месеци, което ще разшири разбирането за ефективността   Спипаха български моряци с кокаин за огромна сума край Южна Африка Спипаха български моряци с кокаин за огромна сума край Южна Африка Говорителят на полицията в Западен Кейп Бриг Потелва заяви, че акцията е била планирана  
Георги Лозанов към политиците: Георги Лозанов към политиците: Ако медиите не дадат думата на други политици, вотът ще се деформира Виц на деня Виц на деня Шофьорите в България се делят на две групи:
1. Пед*раст нещастен...
2. П*тка заспала...
Виц на деня Виц на деня Катаджия проверява дама зад волана:
- Госпожо, какво е това шише в ръката ви?
- Вода.
- Каква вода, това е вино.
- Господи, Исус пак го е направил...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Слънчев удар е... Когато твоето слънце, те хване с друго слънце...

Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори