×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Елате в Руен - чудният край, сгушил се в обятията на пет планини (ВИДЕО)


Елате в Руен - чудният край, сгушил се в обятията на пет планини (ВИДЕО)
Общината изцяло попада в пределите на Източна Стара планина
Тема в развитие
виж още
скрий
30 Август 2016, Вторник, 03:17 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако сте любители на селския туризъм - тук е Вашето място
Флагман.бг Ви представя най-красивите и спиращи дъха места в община Руен, които всеки трябва да посети. Това е поредната община, която се включи в съвместната ни инициатива с Организацията за управление на туристическия район „Южно Черноморие”.

Община Руен е разположена на територията на Бургаска област в Югоизточния район. Съставена е от 39 населени места, включително и общинския център с. Руен. Повечето населени места са разположени край Айтоския проход, пресичащ Стара планина по поречието на река Луда Камчия и р. Хаджийска. Ако сте любители на селския туризъм или запалени планинари, тук е Вашето място.

С обединяването на общините в региона в район „Южно Черноморие” на Организацията за управление на туристическия район в Община Руен би се постигнало по-разумно използване на природните и туристическите ресурси за развитие на селския туризъм.  Ще се има  възможност за целогодишно използване на създадената материално-техническа база, а не само през активния летен сезон. С обединението на общините в региона ще се допринесе за нарастване на броя на туристите и повишаване удовлетвореността и подобряване информираността на туристите, развитието на междуселищната пътна мрежа, безработицата ще намалее, тъй като ще се създадат нови работни места.


Територията на общината изцяло попада в пределите на Източна Стара планина, като преобладаващият релеф е предимно хълмист и ниско планински. В пределите на общината се включват части от пет съставни планини на Източна Стара планина. Северозападната част е заета от югоизточните склонове на Върбишка планина, като тук северозападно от село Люляково се издига най-високата точка на общината връх Ръкойка (725 m).

Южно от долината на река Луда Камчия в югозападната част на общината се простират крайните североизточни склонове на Карнобатска планина с максимална височина от 646 m югоизточно от село Скалак. Североизточната четвъртина е заета от най-западните части на Камчийска планина с връх Каменяк (627 m) южно от село Каменяк и Еминска планина с връх Мандрабаир (621 m) южно от село Снягово. Най-югоизточната част на общината е заета от североизточните склонове на Айтоска планина с най-висока точка връх Голяма Кокарджа (404 m), разположен източно от Айтоския проход.

Между Еминска планина на север и Айтоска планина на юг се простира широката и плоска долина на горното течение на Хаджийска река, като тук в нейното корито се намира и най-ниската точка на общината – 60 m н.в. Средната надморска височина е 302 m.

Цялата община попада в Черноморския водосборен басейн. Най-голямата река в общината е Луда Камчия, която протича на протежение от 39 km от югозапад на североизток. Реката навлиза в общината южно от гара Люляково и до село Дъскотна тече в широка долина с по-стръмни десни и полегати леви брегове. След Дъскотна реката протича през лудокамчийския пролом, който завършва северно от село Добромир с „опашката“ на язовир Цонево. Основните ѝ притоци са десни: Голяма река, вливаща се югозападно от село Дъскотна, Балабандере, вливаща се в язовир Цонево югозападно от село Добромир и най-горното течение на река Елешница, вливаща се в Камчия на територията на Област Варна.

Югоизточната част на общината попада във водосборния басейн на Хаджийска река, която води началото си от Еминска планина, североизточно от общинския център село Руен. Тук тя протича с горното си течение в широка и плоска долина, заето от обработваеми земи.

освен от по-горе споменатите реки водните ресурси на общината се формират и от 15 микроязовира и водоема с местно значение, които представляват ресурс за развитие на поливно земеделие и възстановяване на хидромелиоративната система. Общината се намира в район с продължителни летни засушавания, които водят до изчерпване на подпочвените водни запаси.

Климатът е умереноконтинентален с преобладаващо черноморско влияние в източната част на общината. Средните годишни температури варират от 8°C във високопланинските части до 11°C по долината на река Луда Камчия. Средната температура през месец януари е около 1°C, а през месец юли – 24 – 26°C. Зимата е сравнително мека поради близостта до морето, пролетта – хладна, лятото е горещо с голям брой слънчеви дни, а есента е продължителна и топла.


Поглед към скалното образувание “Професорът”

Скално геоморфоложко образувание, наподобяващо антропографски “глава на професор”  в местността „Затворения камък” в землището на с. Добромир. Надморска височина 250 м, площ 5,0 ха. Обявено за природен паметник – Заповед №2109/20.12.1984г. на Комитета за опазване на природната среда за съхраняване на скалния феномен и естествената горска среда.


Поглед към скално образувание наподобяващо формата на свинска глава

Скално образувание, наподобяващо свинска глава, формирано в местността „Затворения камък” в землището на с. Добромир. Надморска височина – 250 м., площ 0,5 ха. Обявено за природен паметник – заповед №1427/13.05.1974г. на Министерството на горите и опазване на природната среда, в Държавен горски фонд (ДВ,бр.44 от 1974 г.).


„Костенурката”

Скално образувание, наподобяващо формата на костенурка в местността „Затворения камък” в землището на с. Снежа при надморска височина – 250 м., площ 1,0 ха. Обявено за природен паметник – заповед №1427/13.05.1974г. на Министерството на горите и опазване на природната среда, държавен горски фонд (ДВ, бр. 44 от 1974 г.).


Скално образувание “Момини гърди”


"Белия камък”- голяма каменна скала


“Затворения камък”- с гнезда на скален орел или “Капан кая”


“Високата скала” – каменно образувание


“Средната скала” – каменно образувание


“Ярамаз кая” в превод означава – непотребната скала


Река “Луда Камчия”


Водопад на Бяла река


Водопада до “Затворения камък”

В категории: Руен


България Всички новини
Пуснаха на свобода срещу 3 хил. лв. Николай, който смаза главата на баща си с чук в кв. Долно Езерово Пуснаха на свобода срещу 3 хил. лв. Николай, който смаза главата на баща си с чук в кв. Долно Езерово

Нервите на Николай не издържали, когато за пореден път пияният му баща вдигнал скандал в семейната им къща

Секс за една нощ: Ето пет основни правила Секс за една нощ: Ето пет основни правила Как да се справим със семейните конфликти по време на изолацията? Как да се справим със семейните конфликти по време на изолацията?

Съвети дава професор от Висшата школа по психология в Берлин

Абитуриентският бал не е мираж! Няма да има броене до 12 от терасите вкъщи Абитуриентският бал не е мираж! Няма да има броене до 12 от терасите вкъщи

Балове ще има, дванайсетокласните ще покажат роклите и костюмите си, сега да учат, каза началникът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева

5 начина, по които гримът се отразява на любовния ви живот 5 начина, по които гримът се отразява на любовния ви живот

Вижте как макиажът влияе на мъжкото внимание

Ускорете топенето на мазнините с канела и кисело мляко Ускорете топенето на мазнините с канела и кисело мляко

Тази комбинация ще ви отърве от мастните натрупвания по ханша и бедрата

Зодиите, които никога не спазват уговорки Зодиите, които никога не спазват уговорки

Те често ще провалят плановете ви

Собственикът на МБАЛ „Бургасмед“ д-р Михаил Тиков с ново дарение – 5 хил.безплатни теста за гражданите и 100 PCR - за спешните медици Собственикът на МБАЛ „Бургасмед“ д-р Михаил Тиков с ново дарение – 5 хил.безплатни теста за гражданите и 100 PCR - за спешните медици

В УМБАЛ Бургас пристигна и респиратора, който бе дарен през март от д-р Тиков

ЕK одобри схема за гаранция от 255 млн. евро за подкрепа на МСП в България заради пандемия ЕK одобри схема за гаранция от 255 млн. евро за подкрепа на МСП в България заради пандемия

Ще бъдат осигурени инвестиционни заеми и кредити за оборотен капитал за микро-, малките и средните предприятия, засегнати от COVID-19

Без пролетна ваканция за учениците заради COVID-19 Без пролетна ваканция за учениците заради COVID-19

Мотивът на заповедта на МОН е неотложната необходимост да се компенсира пропуснато учебно съдържание

БМВ започва да прави маски БМВ започва да прави маски

От автомобилния гигант заявиха още, че имат готовност да закупят необходимото за производството на маски оборудване.

Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия

От мярката ще бъдат изключени определени групи

Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август

Математиците очакват пикът на заразата отвъд Океана да е на 26 април

Британец получи 3 месеца затвор за кражба на 3 маски Британец получи 3 месеца затвор за кражба на 3 маски

Силното търсене на този вид защитни средства предизвика безмилостна конкуренция между различните държави

Оптимизъм в Англия. Въпреки черната статистика, отварят училища Оптимизъм в Англия. Въпреки черната статистика, отварят училища

Карантинните мерки обаче няма да бъдат преразглеждани в понеделник, както бе планирано

Мащабна измама с поръчка за 10 млн. маски в Германия Мащабна измама с поръчка за 10 млн. маски в Германия

Цената на доставката била 15 милиона евро

Борис Джонсън е в стабилно състояние, получил е още кислород Борис Джонсън е в стабилно състояние, получил е още кислород

Британският премиер не е бил поставен на респиратор

Турция ли е новата Испания в рамките на пандемията? Турция ли е новата Испания в рамките на пандемията?

Според последните данни разпространението на болестта в страната в момента е по-бързо от това в Иберийската страна

Пример! Гърция започва безплатно тестване по домовете Пример! Гърция започва безплатно тестване по домовете

Очаква се затваряне на пътната мрежа преди Великден

Мис Англия свали короната и се връща на работа като лекар Мис Англия свали короната и се връща на работа като лекар

Тя няма търпение да се притече на помощ на колегите си

Томислав Дончев Томислав Дончев Когато двама се карат, виновен е по-умният Виц на деня Виц на деня След с*кс, тя се обръща нежно към него:
– Скъпи, за бъдещето ли мислиш?
– Дааа, чудя се дали вече да не сложа летните гуми?!

Виц на деня Виц на деня Катантинно:
- Мило, нали знаеш, че при нагряване телата се разширяват?
- Да, и?
- Ми ето, не съм дебела, а дяволски гореща!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако това положение продължи, неделята ще загуби своя чар
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори