×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не подценявайте болката след операция на ингвинална херния!


Не подценявайте болката след операция на ингвинална херния!
Д-р Йонко Георгиев е гастро-интестинален хирург в УМБАЛ "Дева Мария"
25 Август 2016, Четвъртък, 07:05 ч.
Автор: Емел МАХМУД

В УМБАЛ „Дева Мария” е широко застъпена лапароскопската хирургия

Д-р Йонко Георгиев е гастро-интестинален хирург в УМБАЛ „Дева Мария“. Клиничните му интереси включват оперативно и неоперативно лечение на доброкачествени и злокачествени заболявания на храносмилателния тракт. Член е на Българско хирургично дружество, Европейско дружество по кoлоректална хирургия и Българска асоциация по ултразвук в медицината. Рецензент е в Central European Journal of Medicine.

- Д-р Георгиев, какво представлява постоперативната ингвинодиния и от какво се причинява болката след операция от ингвинална херния?

- Постоперативната ингвинодиния включва голям спектър от състояния, които настъпват след операция на ингвинална херния и се характеризират най-вече с болка в областта на операцията, която не отшумява до третия месец.

Много са причините, които могат да предизвикат продължителна болка в областта на операция на ингвинална херния - технически грешки, рецидив, формиране на неврином на мястото на прерязани нерви и най вече прошиване на нерв по време на пластиката на херниалния дефект.
Най-често е увреда на някой от трите нерва, които преминават в тази област. Това са фини структури, които при невнимателно отношение могат лесно да бъдат травмирани, а последиците понякога да са катастрофални. Всеки от трите нерва отговаря за пренасянето на болкови сигнали от различни места в слабинната област и когато и трите са били подложени на травма, пациентите са принудени да живеят с една постоянна болка в ингвиналната област и слабините, която се засилва от всяко движение. Идвали са пациенти, които са били принудени да напуснат работа, тъй като тя е провокирала още по-силна болка. Разбирането на причините за появата на това заболяване определя и по-нататъшното му успешно лечение.

- Не е ли нормално да има болка след операция?

- Да, ако е в ранния следоперативен период, но когато болката не отшумява до третия месец след операцията, се мисли за постоперативна ингвинодиния. Това е относително ново понятие за хирургичната общност и в частност за България, но е безспорен факт, че е един от критериите, по които в Европа се съди за качеството на операцията за ингвинална херния. Наскоро Асоциацията на Американските гастроинтестинални и ендоскопски хирурзи издаде наръчник, касаещ този проблем.

- Как се лекува болката?

- Консервативният метод е с медикаментозно лечение, с обезболяващи и невротонични лекарства, като целта е да се подпомогне възстановяването на засегнатите нервни структури. Това невинаги е успешно, тъй като няма лекарство, което да скъса конеца, с който е прошит даден нерв или пък да свърже двата края на прерязан нерв. Консервативната терапия има ефект при пациенти, при които ингвинодинията е следствие на травма и грубо манипулиране на нервите, което предизвиква болка.
Един вид мост между консервативните и оперативни методи на лечение са т. нар. блокади. Представляват инжектиране на местен анестетик с или без кортикостероид около засегнатия нерв. Това почти винаги дава резултат, но блокадите имат един сериозен недостатък - временни са. Все пак имат много важна диагностична стойност, тъй като може точно да се установи кой е засегнатият нерв.
Операциите за постоперативна ингвинодиния се определят от различните причини за появата й - ако е в платното или в ингвиналния нерв, следва те да се отстранят, а рецидивната херния подлежи на корекция. Отстраняването на ингвинален нерв е различно от случайното му прерязване по време на операция.

- Отстраняването на нервите не е ли свързано с проблеми след това?

- Последствията са изтръпване на областта, която инервира дадения нерв. Това не е безобидно, пациентите трябва да направят избор - дали са съгласни да разменят постоянната болка с обезчувствяване на тази зона. За някои това е добра алтернатива.

- Как се извършват операциите за отстраняване на засегнатите нерви?

- Достъпите са два: отворен - на мястото на предходната отворена операция или безкръвен (лапароскопски). При някои пациенти е необходимо атакуване на ингвиналните нерви с комбинирани подходи. Това се дължи на анатомичната особеност, че нервите първоначално се движат зад мускулите на коремната стена, като в хода си преминават в по-горни слоеве.

- Има ли начин за профилактика на този явно сериозен проблем?

- Най-важната профилактика си остава екзактната хирургична техника и идентифицирането на нервите по време на операцията, като не се допуска увреждането им. В това отношение лапароскопското протезиране или т. нар. безкръвни операции са без еквивалент - там идентифицирането на нервите е много по-лесно и се избягват шевовете.

Лапароскопската хирургия бавно, но със сигурни темпове се налага като златен стандарт в лечението на редица хирургични заболявания. Херниалната болест не би трябвало да бъде изключение от нормалната еволюция на хирургията.

В категории: Здраве


България Всички новини
Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа
Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори