×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Политическият компас правилно ориентира Борисов към затопляне с Русия


Политическият компас правилно ориентира Борисов към затопляне с Русия
доц. Дарина Григорова
11 Август 2016, Четвъртък, 13:05 ч.
Източник: Епицентър

Предстоят избори, а народът е масово русофилски на инстинктивно ниво

- Доц. Григорова*, на срещата си в Санкт Петербург президентите Путин и Ердоган се договориха за икономически сделки, които и двамата не могат да реализират по пътища, свързани с ЕС. Как ще се отрази това на цялостната ситуация в Черноморския регион и нашата част на Европа?

- За договореностите в Санкт Петербург е излишно да се говори поради непредсказуемостта както на Ердоган, така и на ЕС. За Черноморския регион връзката Русия-Турция е балансът срещу “Черноморската флотилия” на източноевропейските натовски държавици. Тоест би последвало, макар и временно успокояване, което вече да доведе до стабилизация. И чак след това може да се мисли за реални газови проекти, независимо по кой маршрут – “южен” или “турски”.

- Руският президент в телефонен разговор с българския премиер Бойко Борисов обещал да направи каквото е необходимо за възобновяване на енергийните проекти, спирани досега от Брюксел. Вчера обаче се оказа, че Путин иска „железобетонни” гаранции за Южен поток, ако той ще минава през България. Какво означава това?

- В политиката “обещанията” са въображаеми реалности, докато няма подписан документ или поне преговори за такъв. Колкото до гаранциите от наша страна – самият Бойко Борисов в интервю за руския официозен канал “Россия 24” обясни чистосърдечно, че връзките ни с Русия са приятелски исторически, но политическата ситуация е различна и ние сме зависими, т.е. неспособни да гарантираме каквото и да било без указания отвън. Това благовидно се назовава “лоялност към партньорите”, но се разминава с лоялността към България – факт, който безропотно приемаме, без да реализираме стратегическото си положение – географското, което от минус (разлом между велики сили) може да се използва и като плюс (зависимостта от преминаването на границите ни от същите тези сили). Впрочем руският репортаж въпреки леко ироничната усмивка на интервюиращия беше доста ласкав за България и с почти розовееща картинка за туристически рай, като бяха спестени мизерията, потресаващата нищета и кризата в здравеопазването и образованието.

- Очевидно за България е трудно да се вклини във взаимоизгодните договорки на Анкара и Москва в енергийната сфера. Тичаме отново след влака, има ли все пак някъкв шанс да се включим?

- България се активизира енергийно едновременно с турския лидер Ердоган, синхронът е повече за вътрешнополитическа употреба у нас. Предстоят избори, а народът е масово русофилски на инстинктивно ниво и като реакция на пошлата русофобска политкоректност в официалните медии. Що се отнася до ”влака”, ние не тичаме след, а срещу такъв, при това нарамили релсите, които с възторг изкорубихме. Магистралите не са критерий за държавност.

- Изобщо имали интерес Русия от възобновяване на енергийните проекти с България в широк черноморски контекст и след толкова много враждебни знаци от страна на българската дипломация напоследък. Какъв би бил времевият хоризонт?

- Нашият хоризонт е директивен според комисарската заръка или посланическа шумна препоръка, т.е. на един синджир разстояние. Хоризонтът на Русия е отвъд нас към ЕС, но вече с все по-сериозно източно направление в икономическите проекти.

- Надали писмото от Еврокомисията, получено в София, е единствената причина за изваждането на енергийните проекти от гардероба.

- Бойко Борисов е заложник на ЕК и неговият хоризонт са изборите, сам не е в състояние да спаси каквото и да било, но политическият му компас правилно го ориентира към затопляне с Русия въпреки министрите му, защото си дава сметка, че бежанският проблем е нерешим откъм Европа. ЕС не толкова е безсилен, колкото насила ни налага квоти и символичен граничен режим, докато ако някой може да въздейства за момента на Ердоган в тази посока, това е само Путин.

- Според експерти Русия няма да забави отговора си в резултат на новата милитаризация на региона. Каква ще е конкретиката към България?

- Милитаризацията на “прифронтовите страни”, към коите сме причислени и ние, е с антируска насоченост, нескрита, официално заявена от ръководството на НАТО и от САЩ. По-добре да не се стига до конкретен отговор на Русия. България не е Полша, но може да стане анти-Полша и да предложи площадка за помиряване на Русия и НАТО. Дори и символична, подобна инициатива би била дойстойна поне като опит за умиротворяване на региона, защото дрънкането на оръжие не е безопасно и най-вече в този случай е срещу националните ни интереси.

- Сближаването между Русия и Турция опасно ли е за България в контекста на случващото се в самата Турция, процесите в Сирия и бежанската заплаха?

Обратното, полезно е за нас, но едва ли ще е дълготрайно предвид нестабилността на Турция. Иначе разбирам раздвоението на въпроса Ви. От една страна, Турция ни е “партньор”, от друга, Русия е обявена за “агресор”, само дето “партньорът” ни пропуска бежанци по трасето към Европа, а Брюксел ни ги връща и ни задължава да им даваме помощи, за които българският пенсионер не може и да мечтае. И кой е агресорът?

- Надали страната ни може да се крие повече зад „общата европейска външна политика“, просто защото такава не съществува вече. Необходими са светкавични ходове и вземане на стратегически решения в София. Кои са най-належащите според Вас?

- Има общоевропейска политика и тя в момента е антиевропейска, а ние сме в ЕС, т.е. зависимостта ни не е криене, тя е факт. Оттук и стратегията е не само антиевропейска, но и антибългарска за момента (санкциите, бежанците, милитаризацията с фантомен за нас враг – Русия). София трябва да инициира помиряване – поне като говорене на дипломатическо равнище за начало, да търси прагматични решения, изгодни за българската икономика и държава, т.е. да не се съобразява с част от санкциите, ако това ни вреди – нещо като диверсификация, защо не, и да се реиндустриализира. Само с европейски фондове и дългове дългосрочна стратегия не се прави.

- Ще използва ли Путин Ердоган и неговата нова диктаторска машина, за да защити интересите на Русия в новия многополюсен свят? Това не е ли твърде опасна игра с огъня?

- Турция е необходима на Русия независимо от вътрешнополитическия си режим, дори и диктаторски, заради все по-разрастващата се война в Близкия Изток, която може да подпали Южен Кавказ и Централна Азия, т.е. да стигне до руските граници. Политиката е игра с огъня, но едни го подклаждат, а други го потушават, Русия е от вторите.

- Черноморският регион все повече става център на новото преразпределение на силите в света. Ще тръгне ли оттук нова световна война?

- Не сме център, а част от поредното преразпределяне, това донякъде ни спасява, но локална война е възможна, Балканите са реислямизирани и това прави региона непредсказуем, особено с южния ни съсед, бивш “съжител”, чиито отношения с Ислямска държава са своеобразни. Оттук може да не тръгне, но дотук може да стигне войната от Близкия Изток.

- След чистката в Турция, която проправя път на личен режим, Путин също направи бърза чистка в администрацията на огромната страна, която ръководи. Какви са неговите цели?

- Чистката на Ердоган е масова репресия срещу цели социални пластове: журналисти, учители, военни, съдии. Путин не провежда “чистка”, а борба с корупцията на най-високо ниво – Московският следствен комитет например, по буквата на закона, нещо, което Западът все ни съветва да правим между другото.

- Историята показва, че отношенията на САЩ с Москва винаги са били по-добри и взаимоизгодни, когато на власт в Белия дом има републиканец. Ако Доналд Тръмп стане президент, как ще повлияе това на отношенията на САЩ с Турция и с Русия?

- САЩ няма да променят външнополитическата си стратегия към Русия независимо от президента си, стилът може да е различен, но направлението не – Русия и Китай са конкуренти и трябва да им се попречи, преди да са набрали сила – геополитически закон за оцеляване, нищо лично. Тръмп е олигарх с артистична еуфория, нещо като дуче с оригинална прическа вместо мимика. Русия може да преговаря както с него, така и с Хилъри Клинтън. Бедата е, че политиката се превръща в шоу, съмнително зрелище, действащо на инстинкта срещу мисълта – пагубна тенденция за неспокойния ни свят.

*Дарина Григорова е доцент по история на Русия в СУ "Св. Климент Охридски". Доктор по история,  ръководител на евразийския център "VIA EVRASIA".



5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
защо?
29.12.2016 10:30:22
0
1
Хубаво момиче, вместо да мисли за секс - в главата и КПСС, Ленин, комунисти...
4.
aytoski huligan
12.08.2016 10:20:17
0
2
Като я гледам възрастта и е недостатъчна за да придобие степен Доц.Тука има нещо менте.Това девойче не може да е Доц.
3.
Бай Хуй
11.08.2016 17:17:21
5
5
Едно голямо БРАВО за тази жена!
2.
ммм
11.08.2016 17:03:37
5
5
Умна жена! Ето такива хора трябва имат за съветници "висшите" ни политици! А не "цветановци",дайновци и друга измет!
1.
НИК
11.08.2016 16:22:10
2
1
ФЛАГМАНЧЕТА.......НАПРАВО СТЕ ЖАЛКИ!!!!!!!!
ТО ОТ ЕДНА СЕДМИЦА СТОИ НА ПЪРВА СТРАНИЦА В САЙТА EPICENTER.BG ТОВА ИНТЕРВЮ С ТАЗИ КРАСИВА ДОЦЕНТКА,А ВИЕ СЕГА ЛИ СЕ СВЕТНАХТЕ ДА ПЛАГИАТСТВАТЕ ЧУЖДИЯ ТРУД!!!??
МЕЖДУ ВПРОЧЕМ ,ТО МИЗЕРНИЯ ВИ САЙТ,ТОЧНО ОТ КРАЖБИ И ПЛАГИАТСТВАНЕ СЪЩЕСТВУВА!!............ДРЕБНИ ДУШИЧКИ МАМИНИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори