×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да постигнете перфектна фигура, четете всяка седмица съветите на топ инструктора Кирил Танев!


Как да постигнете перфектна фигура, четете всяка седмица съветите на топ инструктора Кирил Танев!
Може да зададете вашите въпроси към фитнес инструктора и специалист по хранене Кирил Танев на [email protected]
09 Август 2016, Вторник, 10:10 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Над 95% от хората, с които работя, постигат резултатите, които сме уговорили в началото

Кирил Танев е бургазлия. Той е треньор в най-успешната онлайн треньорска платформа - BodyConstructor  и един от най-популярните и признати специалисти в сферата на суплементирането в България. През изминалите 2 години Кирил работи с повече от 500 онлайн и 120 офлайн клиенти!  Той e с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки, фитнеса и състезателния културизъм. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

Може да зададете вашите въпроси към фитнес инструктора и специалист по хранене и суплементиране Кирил Танев на  [email protected] 

- Г-н Танев, първоначално какво трябва да направи човек, когато започне да тренира във фитнеса?

- Има три типа хора, които започват тренировки във фитнеса. Първият тип, който е най-масовият, са хората, които искат да отслабнат. Вторият тип са тези, които искат да тренират за тонус,здраве и да се чувстват по-енергични. И третите са тези, които искат да натрупат мускулна маса. Те общо взето са най-малката част.

Първия тип хрока, които искат да свалят килограми правят няколко вида различни грешки. Когато някой от тези хора започват някаква диета, много рязко спират да ядат всякакви храни и започват драстични ограничения. По този начин те вкарват тялото под стрес. Това до един момент работи, след което обаче има точно обратния ефект. Тук има много различни проблеми, с които хората се сблъскват.
Първата част от хората, както ядат супер вредна храна, не спортуват и изведнъж започват да тренират по 6-7 пъти седмично, започват да се хранят много малко и в крайна сметка това се отразява на тяхното здраве. Те намаляват изключително много калорийния си прием, лишават тялото си от много важни макронутриенти – витамини, минерали и протеини, есенциални мастни киселини. Поради това те стават неработоспособни, защото използват много малко количество въглехидрати. Това до един момент работи, след което метаболизмът ти се забавя, започваш да се чувстваш унил и много отпаднал. Кожата, костите и ноктите също страдат. Цялостното състояние започва да се разваля и логичното нещо в този момент е да се наядеш. Наядеш ли се, ти просветва и след това всичко с диетата приключва.

Другияттип са хора, които са много упорити, държат тялото си под стрес много време,   с цената на всичко. При тях започват да се появяват наистина огромни проблеми, хормонален диспабалнс,  проблеми с цикъла при жените и ерекцията при мъжете.

Когато си много време на калориен дефицит, се намаля производството на щитовидни хормони. Това отново влияе върху останалите хормони в тялото и така разбъркваме цялата ендокринна система.
Третия тип хора са тези, които правят „полудиета“. Хем уж се ограничават, не ядат това, което искат и в количествата, които искат, хем пък не спазват стриктна и балансирана диета. Тук хапнат един бонбон, изпият чаша вино, намажат си хапка със сирене и тнт. Това са малки хранения, но с достатъчно калории, които да запълнят дефицита на плануваната диета и ефекта е никакъв. В най-добрия случай се запазва теглото, но това води до демотивация и скоро с диетата се приключва без ефект. За това аз съветвам моите клиенти, искат ли резултати спазват на 100% , полудиетата само удължава агонията, хем не ядеш това което искаш, хем нямаш резултати.

В началото, когато човек тръгне да сваля килограми, един добър треньор трябва да види какво е нивото му – каква е била неговата активност до момента, как се храни той и какво иска да постигне. Ако един човек трябва да свали 20-30 кг и в момента приема до 5 хиляди некачествени калории на ден, най-голямата грешка е да ги отрежем.

Моята практика показва, че добър вариант е да запазим този калориен прием, но с изчистена храна. Говорим за месо, риба, яйца, протеини, като източници на белтъчини.Червен, кафяв ориз, сладки картофи, пълнозъннест хляб, много зеленчуци и умерено количество плодове. Първо изчистваме храната, а това при всички положения води до резултати. Хората започват да отслабват, започват да се чувстват по-добре, стават по-енергични. Това работи около месец, разбира се, съчетано с правилна тренировъчна програма, която е съвсем базова – 2-3 пъти в седмицата по 20-30 минути.

Никога не се започва с тежка тренировка още в началото.
Вече през втория месец намаляваме някои от калориите, ограничаваме леко въглехидратите, като се стараем човекът да бъде в калориен плюс. Тогава повишаваме кардиото и правим тренировките по-интензивни, защото организма вече свиква с натоварването. Тялото по-добре контролира движанията.

Вече през третия месец може да кажем, че човекът е средно напреднал. Тогава вече можем да си позволим да го вкараме в калориен дефицит, тоест да намалим калориите по-малко от тези, които са му необходими за неговото ежедневие. Тогава вече може тренировките да станат по 4-5 пъти в седмицата, в зависимост от неговата подготвеност и как реагира тялото му. И по този начин вече влизаме в истинската диета.

Интересното е, че през  първия и втория месец, когато дори не сме вкарали тялото в калориен минус сме свалили 5-10 кг. От там нататък имаме три месеца, в които ние можем да манипулираме тялото и да свалим още 10-15 кг, но само три месеца ще бъдем в калориен дефицит. Вече след третия месец на дефицит, ако сме свалили 10-15 кг, тогава задължително, независимо колко още килограми ни остават, трябва да качим малко калориите, за да може да се направи рестарт на хормоните – при мъжете на тестостерона, на щитовидните хормони, при жените – на естрогена, прогестерона. Тогава след задържане около месец може да се качат 1-2 килограма и пак можем влезем в дефицит. Този цикъл може да се повтори няколко пъти, в зависимост от това колко килограма има нужда да свали човекът. Така се получава една стълбица.

Много е важно през цялото  време да държим метаболизма активен.

Трябва да му даваме необходимото количество въглехидрати, мазнини и протеини, без никакви резки диети. Много масово се прилагат модерните диети, които обаче са изключително вредни за организма. Те са ефективни, но за кратко. С правилния хранителен режим, когато тялото получава от абсолютно всичко, метаболизмът се забързва. В момента, в който човек започне да се храни правилно, той никога няма да надебелее и да си върне килограмите и да има йо-йо ефект. Много е важно треньорът, който съставя диетата, да е специалист и да е наясно, защото много модерни диети не са никак полезни за организма.

Може да зададете вашите въпроси към фитнес инструктора и специалист по хранене и суплементиране Кирил Танев на  [email protected] 

Трябва треньорът да е наясно от какво тръгваме, от какво имаме нужда, до къде трябва да стигнем и кой път да извървим. В никакъв случай не говорим за драстични ограничения, за абсолютно гладуване или за пълно въздържание от сладко и т.н. Има един период, в който тялото 20 дни не трябва да приема абсолютно никаква вредна храна, но след това веднъж в седмицата може да си позволим нещо сладко или недиетично. Това няма да навреди, напротив, в повечето случаи дори помага, но  трябва да бъде строго структурирано.Човек, който започва режим, трябва да е много наясно какво следва, какво да очаква, а не да гладува на сляпо.

Моята практика показва, че най-добрият вариант е да се прави седмичен мониторинг. Аз работя така с моите клиенти – те ми изпращат таблица с данни и така се ориентирам как върви диетата. Ако свалят прекалено много, увеличавам леко калориите. Ако не свалят достатъчно – режем, откъдето трябва.

Всеки месец се прави ревизия на диетата, сменят се хранителните източници, за да не се адаптира тялото към приема на едни и същи храни, сменят се тренировките и типът на натоварване, за да може тялото да не се адаптира и прогресът да не спира. През трите месеца, в които сме на режим, трябва постоянно да има развитие и човек през всяка седмица да получава удовлетворяващи мерки.

Над 95% от хората, с които работя, постигат резултатите, които сме уговорили в началото.

Разбира се, те не са толкова гръмки. Ако дойде някой при мен и каже, че за три месеца иска да свали 40 кг – това няма как да стане поне с моя метод. Аз не одобрявам гладуването, не съм привърженик на драстичните мерки, а по-скоро на бавното и постепенно здравословно отслабване, без да се използват каквито и да е вредни медикаменти. По-бавно става, но ефектът е много по-дълготраен и човек се чувства много по-добре по пътя, който извървяваме заедно като екип.

- Какви грешки правят най-често хората, когато в началото отидат в залата и започнат с упражненията, а не са си наели инструктор, който да ги напътства?

- Има много грешки. Част от тях са много опасни и могат да те извадят от фитнеса завинаги. Първото нещо е претренирането. В началото човек е много мотивиран, надъхан и готов да премаже света, само и само да си постигне целите. Това обаче води до преумора.

Неправилното възстановяване води до проблеми, повишават се катаболните хормони и кортизолът, сваля се тестостеронът и по този начин ставаш неработоспособен, тялото изпада в катаболен режим, в който колкото и повече да тренираш, повече се разваля формата, задържаш вода, качваш мазнини и нещата не се получават.

Вторият много опасен момент е неправилното изпълнение на упражненията и неправилното дишане. Няма как да влезеш за първи път във фитнеса без инструктор или човек, който е наясно как работи тялото, за да ти обясни най-малкото как да дишаш. Неправилното дишане може да ти докара изключително много проблеми. От неправилното изпълнение на упражненията едно, че няма да получиш необходимия резултат и второ –можеш да се контузиш лошо, да засегнеш нерви, стави, сухожилия, с което после многократно се заплаща таксата, която взема един средностатистически фитнес инструктор.

Първо, че няма да постигнете резултати и второ – ще увредите здравето си.
За мен това е едно от най-лошите възможни неща – да отидеш на фитнес, без да си подготвен.

- Кое е най-голямото постижение с Ваш клиент, което бихте дали за пример от практиката си?

- Занимавам се с тренировки и изготвяне на хранителни режими вече 10 години. За това време при мен са минали изключително много клиенти и при всички има резултати.

Аз винаги им казвам – отслабването е много лесно, да свалиш 10-20 кг, не е нещо невероятно и не ме впечатлява. За мен това е супер лесно и го постигам с всички клиенти.
Имам хора, които са били много слаби и качват мускулна маса. Това е по-трудно, но отново не е ефектът – уау.

В момента участвам в един проект, в който тренираме хора, които са в мечтаната форма за 90% от нормалните хора, а ние ги вкарваме в супер форма. Но и това не е нещо, с което се гордея.

Най-много се радвам, когато помагам на хора със здравословни проблеми, които не са им позволявали да постигнат резултати. Лесно е да свалиш 15 кг при човек, който е с нормален метаболизъм и хормони, но да го направиш при човек с инсулинова резистентност – ето това е впечатляващо. Има хора, които по една или друга причина си развалят метаболизма и инсулиновата чувствителност. При тях наистина има проблем, защото каквото и да хапнат, те дебелеят, дори минимално количество храна да приемат, колкото и да тренират – при тях резултат не се получава.

Тук става въпрос за хора с диабет тип 2, но тялото не може да се справи с манипулирането на въглехидратите и не разпределя правилно хранителните източници за енергия, а ги трупа като мазнини. Такъв тип хора обикновено приемат много малко калории и метаболизмът им е още по-затруднен.

Ако един човек приема 3 хиляди калории и аз започна да ги намалявам, да вкарвам тренировки – правим дефицит и тялото започва да компенсира с изгаряне на телесни мазнини. Такава е стандартната практика.

При хората с проблеми обаче това не може да се прилага, не можем да режем калории, защото организмът им съвсем ще спре да функционира. С такива клиенти започваме работа с различни добавки и билкови екстракти. Първо се опитваме да накараме тялото да работи правилно и дори увеличаваме калориите. Много малко от инструкторите се наемат да го правят, но при мен работи. Аз повишавам калорийния прием от чисти хранителни източници, като идеята е да забързаме метаболизма.

Много е важен таймингът – кога каква храна даваш, за да може тялото да я използва по предназначение.

С определените добавки ние караме тялото да изгори въглехидратите като енергия, а не да ги трупа като мазнини. Определен тип тренировка се въвежда, за да изгаряме кръвната захар и мускулния гликоген.

Много е важно да спечелиш доверието на човек, който идва при теб с такъв проблем.

Аз казвам на клиентите си: „През първите 5-6 месеца няма да имате никакъв резултат.” Много е трудно да убедиш човек с наднормено тегло, че трябва да яде по 6 пъти на ден и няма да има никакъв резултат половин година.

Имал съм за клиент момиче на 13 години, което тежеше 90 кг. Изключително тежко е да обясниш на такъв човек какво трябва да прави и че трябва да се натоварва всеки ден, а няма да има резултат веднага. Благодарен съм на родителите й, които бяха много отзивчиви и направихме всичко възможно. С това момиче ние успяхме да свалим повече от 40 килограма. Това е страхотен успех, защото тя имаше много силно развита инсулинова резистентност.

Има хора, които са направили грешен тип диета, ограничавали са въглехидратите и сладкото и сами са се докарали до това състояние. След безмислен глад с месеци, изведнъж започват тъпчене с килограми захар и се получава много опасно състояние.

Имал съм и човек, който е бил 45 кг, поддържал е диета, и изведнъж започва да качва и е станал 70 кг. Трудно е да кажеш на такова момиче, че трябва да тренира по 6 пъти в седмица, да се храни по 6 пъти на ден и въпреки това в началото няма да има никакви резултати.
Тук идва работата на треньора и начина, по който да постигне мотивацията в клиента. Това са неща, които ги няма като писани правила, няма ги в учебниците. Важното е човекът, който е до теб, да те подкрепи и да ти обясни какво следва, да го правите заедно.

Моята цел е да накарам метаболизма да работи.

Когато това се случи, аз мога да го манипулирам по всякакъв начин. Метаболизмът започва да работи, когато му даваш правилните хранителни вещества в правилното време, съчетани с правилната тренировка и хранителни добавки. Това са случаите, с които мога да се похваля и наистина се гордея. Помагал съм на хора, които идват при мен с много сериозни проблеми с щитовидната жлеза, например. Помагал съм на мъже, които имат много ниски нива на тестостерона и високи на естрогена – тогава говорим за огромни пояси от телесни мазнини. Помагал съм на хора, които имат проблеми с кортизола, вследствие на стреса. Това за мен е интересно, това е нещото, което ми носи удовлетворение и мога да се похваля с него.

- Какви са най-странните претенции на някой от твоите клиенти? Защото сам каза, че е много трудно да накараш човека да ти се довери.

- Аз работя с много изявени спортисти, които са свикнали винаги те да са водещите. В един момент трябва да си преглътнат егото и да приемат човек, който да им казва какво да правят. Аз определям в колко часа какво да ядат и пият, как да тренират.
Интересното е, че повечето хора ми имат доверие, съгласяват се и постигаме добри резултати. Досега не съм срещал сериозен човек, който да дойде, да започнем работа и в даден етап да се откаже. Имало е случаи, когато хората идват за диета и като разберат какво предстои, се отказват. Те просто нямат волята, всичко е въпрос на воля и желание.
Когато човек иска нещо, трябва да е готов да заплати дадена цена, да се лиши от нещо, за да постигне целта си.
Може да зададете вашите въпроси към фитнес инструктора и специалист по хранене и суплементиране Кирил Танев на [email protected] 


 




Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
България Всички новини
С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов
Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори