Вижте какви опасности крият дюнерите, пиците и хамбургерите в жегата
01 Август 2016, Понеделник, 15:15 ч.
В тях се използват най-евтини меса, недостатъците на които се маскират с подправки, обяснява диетолога Славяна Николова
През жегите трябва да избягваме бързите храни. Продуктите, които се влагат в дюнери, пици и хамбургери, най вече месото и сосовете, могат да изиграят лоша шега, ако не са пресни. Друг е въпросът, че количеството им в предлаганите заготовки е оскъдно, категорична е Славяна Николова, цитирана от "Марица". Тя препоръчва вместо 3 лв. за дюнер парите да се дадат за кило пресни плодове и зеленчуци.За дюнера като правило се използва най-евтиното свинско или пилешко месо - приготвянето му на грил, както и голямото количество сол и подправки, замаскирват всички негови недостатъци, най-вече, ако е старо. Ако месото обаче не е изпечено добре, винаги съществува опасност от натравяне. Сосовете, кетчупът и майонезата обикновено са чиста химия и съдържат малко натурални продукти.
Според диетолога, ако изядем 180 г пица, вече сме изчерпали почти наполовина дневния си лимит за сол и вредни наситени мазнини, с 1/3 лимита си за холестерол и мазнини и с 1/4 количеството на калориите, които се полагат на организма. Правилно приготвената пица, направена от качествен кашкавал и зеленчуци, може да бъде полезна и вкусна.
Но при хранителната конфекция по-често се използват евтини компоненти и много хранителни добавки. Тестото на пицата обикновено се прави от брашно, захар, соево масло и консерванта калиев сорбат. Кашкавалът съдържа предимно модифицирано нишесте и консерванти. Плънката също има много хранителни добавки, които са чист химичен продукт - натриев нитрит и др., както и изкуствени ароматизатори.
Установено е, че един голям хамбургер съдържа 46% сол, 45% наситени мазнини, 25% калории и холестерол, 37% мазнини, 15% въглехидрати, почти 2 бучки захар и 1,5 г трансмазнини. В месото няма хранителни добавки и други безполезни вещества, но в хлебчето и в соса те са много: високофруктозен сироп, сулфат, калциев карбонат и силикат, соево брашно, емулгатори, калциев пропионат и други консерванти като натриев и калиев бензоат.
Славяна Николова цитира ново изследване в Щатите, което за пореден път доказва не само връзката между употребата на fast food и наднорменото тегло, но и увеличаването на риска от диабет. Според резултатите, публикувани в New England Journal of Medicine, посещаването няколко пъти седмично на заведенията за бързо хранене е достатъчно да се разболеем от диабет в рамките на няколко години.
Всички участници в изследването били наблюдавани в продължение на 10 години, за да се установи влиянието на този тип храна върху тяхното здраве. Данните показват, че бързата храна не само води до покачване на теглото, като индексът на телесна маса се е увеличавал средно с половин единица всяка година, но и сериозни, и в някои случаи необратими промени в сърдечносъдовата и ендокринната система, допълни г-жа Николова.
В категории:
Здраве
След стотици видеа с непълнолетни: Шарл-Теодор Жиро остава в ареста
Васил Найденов призна за любопитни авантюри...
Японски учени - може да живеем до 250 години, ето как
Храните продължават да поскъпват цялостно
Изненадайте всички вкъщи с най-ароматните и вкусни коледни лимонки
Дядо Коледа пристигна с мотор и зарадва децата в Стара Загора
Тайната на баба за Бъдни вечер за най-сочните постни чушки
Валери Божинов: Футболът се обединява в подкрепа на Любо Пенев
След смъртта на българин в САЩ: Конгресмени искат разследване на условията в миграционния център
Руски военни нахлуха в гранично украинско село и отведоха десетки жители
Разбиха престъпна група за разпространение на наркотици, има задържани
Спряно е преминаването на тирове на границата с Гърция

Ще се спра само на част от глупостите." Един голям хамбургер съдържа 46% сол" тоест в 300 грама хамбургер има да речем 130 грама сол тая в час ли е.
И като пицата можела да бъде и здравословна а само в сосовете има боклуци ами тогава да озаглави статията яжте пица без да слагате кетчуп отгоре.Няма да се спирам подробно,че мога да я разкостя ред по ред,но хората могат да познаят кога една храна е качествена и коя е боклук.