×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Продават фалиралия „Карфур” в „Бургас плаза” за 14,5 млн. лв.


Продават фалиралия „Карфур” в „Бургас плаза” за 14,5 млн. лв.
Хипермаркетът в бургаския мол беше първият за френската компания в България
30 Юли 2016, Събота, 04:07 ч.
Автор: Петър ПЕТРОВ, снимката е илюстративна

При откриването си преди 5 години магазинът счупи всички рекорди по обороти


Частен съдебен изпълнител пусна за продажба на търг с начална цена 14,5 млн. лв. хипермаркет „Карфур”, който се намираше в мол „Бургас плаза”, показа репортерска проверка на Флагман.БГ. Припомняме, че всички търговски обекти на френската верига в Бургас хлопнаха кепенци заради фалит.

Магазинът, който беше първият с марката „Карфур” в България, по ирония на съдбата ще е последният, затворил врати в Бургас. Върху имота има вписана договорна ипотека от 2012 г. и две възбрани от 2015 и 2016 г.

Хипермаркетът е разположен върху 12 611 кв./м застроена площ. Към тях има два паркинга с по над 600 места. Публичната продан ще се проведе между 8 август и 8 септември тази година. При провал ще бъде обявен нов търг на по-ниска цена.

Френската компания направи своя дебют в страната именно в Бургас преди 5 години. В града се наляха 40 млн. евро и се откриха нови работни места. Първият работен ден в Бургас на френския лидер в продажбите на дребно остана в историята с небивали до момента обороти, десетки хиляди посетители, масови задръствания по всички ключови артерии, които водят към мола „Бургас плаза”. За първите седем часа от откриването огромният куп от 50 тона банани се беше сринал. До 15.00 ч. бяха изкупени 17 тона. До три следобед над 40 000 бургазлии преминаха през касите.

Падението започна в началото на 2014 г. с „Карфур”-а в ж.к. „Меден рудник”. Магазинът бе единствен от тази верига в най-големия бургаски комплекс, но не успя да просъществува и година. Последва го този в мол „Галерия”. Не се получи нищо и от съвместното съществуване между „Карфур“ и „Пикадили“ в ж.к. „Изгрев“, а преди три месеца затвори хипермаркетът срещу „Пантеона”.

В категории: Бизнес , Бургас


8
Коментара
Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 0
8
Коментара по темата
8.
Карфурец
31.07.2016 06:36:54
2
7
До доставчика: знаеш ли, писнало ми е от тъпи и нагли хора, а ти си точно от тях. Чакал бил много. Кога си чакал много. Когато Карфур беше в разцвета си и на прием стоки имаше по сто коли. При положение, че клетките за приемане на стоката бяха само 4, нормално е да става бавно. Обаче все имаше тъпанари като теб, които не спираха да мрънкат и да си мислят, че са специални и трябва да бъдат обслужени веднага. Точно такива като теб или документите им нямаше да бъдат наред или ще крадат от стоката или ще е с изтекъл срок. Колкото до персонала. На Карфур персонала беше обучаван да работи по европейски, но ти като типичен бай Ганьо няма как да го разбереш това, защото си свикнал да работиш с бакалии. България изгуби много от затварянето на тази верига, защото сега няма конкуренция.
7.
?!?!?!?
31.07.2016 02:42:05
1
1
14.5 милиона ???????
"Мола" не стува толкова
6.
Rrrrr
31.07.2016 00:32:03
0
2
До 5 - доставчик
Г-н разбирател, в България франчайза на Карфур се държеше от маринопулос груп,които оперираха с други вериги хипермаркети и в Албания и Гърция.Причината за фалита им в България и в другите страни е източването на капитала.
Ако тис е чете ето ти малко инфо.
Повече от година продължава агонията на гръцката компания Маринопулос. След неуспешен опит да се слее с Пикадили и няколкото съдебни дела днес все още не е ясна съдбата на компанията. Истината обаче няма как да бъде прикрита, недостиг и/или постоянна липса на основни стоки в магазините на компания, както и масов отлив на клиенти. Дали е лош мениджмънт или умишлено източване на капитал в момента е въпрос на гледна точка. Факт е, че отворените с фойерверки магазини в България и региона бързо се сринаха. Още по-лошо е, че повлякоха след себе си и магазините на фирмата майка в самата Гърция, която беше водеща в бранша за продажби на дребно. Какво е положението днес…

Френската фирма Carrefour няма некакво участие в собствеността, освен предоставената търговска марка, която гръцката Marinopoulos Group държи франчайз правата за региона. Това обаче е единственото позитивно в момента. Доста медии писаха за липсата на ликвидност и заведените дела към „КМБ България“ собственост са регистрираното в Холандия „КМ Болканс“, реално собственост на компанията е гръцката Marinopoulos Group. Интересен е и факта, че през последните няколко дни се появиха публикации в същите тези медии със заглавия „Печалбата на Carrefour се увеличава“ и прочие… Случайно ли? Естествено, НЕ. Заглавията са верни, но се отнасят до самата компания собственик на марката и то в магазините с нейно участие по света, а не със тези в България, Гърция и региона… В тях положението в момента може да се опише като само със снимки, защото думите са излишни. Естествено тези публикации целят да успокоят една бъдеща сделка, за която се заговори от около месец в Гърция, а именно ОБЕДИНЯВАНЕТО на Маринопулос Груп с веригата супермаркети Склавенитис! Компанията Склавенитис е основана през 1954 г. Към 2014 г. веригата има 110 магазина, предимно в Атина.
Уеб сайта им е неработещ, за да добием повече фирмена информация от извора – линк.

Маринопулос-Склавенитис може да е едно бъдещо решение, но до момента сделка още няма. А както е видно в региона, повечето сделки с такъв характер само започват, но рядко се финализират. Какво е реалността в момента?

Преди броене дни ХЛОПНА КЕПЕНЦИТЕ единствения Carrefour в Македония в големият City Mall в столицата заради огромни задължения към доставчици, банки и персонал. Всички служителите останаха у дома, а самият търговският център не е бил уведомяван за прекратяването на работа. Над 50 македонски компании, които към момента имат вземания от веригата за сумата близо десет милиони долара сезираха Търговската камера на Македония. По информация във македонския печат и сайтове на 7-ми и 8-ми февруари. Повече прочетете на сайта на intellinews. Компанията „СМБ Балканс Скопие“ е също собственост на гръцкия Маринопулос. Македонското правителство настоява да бъде разследвана CMB Balkans Skopje от финансовата полиция. Има съмнения за източване на капитала. Магазина се простираше на 4650 квадратни метра площ. На 9-ти февруари е била направена голяма акция на полицията в централата на Carrefour и е била направена проверка на документите на фирмата съобщават от македонския press24. Ето и снимки от същия сайт на опразнения магазин линк. На сайта на netpress има снимки, показващи проблема с македонския Карфур преди да затвори врати и малко снимки след фалита на сайта factor. В началото на година Земеделската кооперация във Волос официално заяви, че спира търговски отношения с Маринопулос заради огромни дългове към нея пише в статия гръцкият сайт paseges през януари тази година.

Ето и две статии със снимки на изпразнения Карфур в Бургас преди да затвори врати в сайта на e-vestnik и на опразнения Карфур във Варна в сайта на marica.

Както вече ви писахме в предишната ни статия (прочетете ТУК), Маринопулос затвори 20 магазина в Атина и Солун, но с това кризата не бе преодоляна, а изнесените капитали от фирмата по посока България, Македония и Албания като вид нови инвестиции, не само се оказаха лоши, но и отслабиха позицията на фирмата на родния й пазар. А конкуренцията в момента е безмилостна. Алфа-Вита Василополус, Атинската Склавенитис и Критската верига Халкиадакис с богат асортимент, достъпни цени и качествено обслужване се стремят да изместят от пазара глътналият вода Маринопулос. А защо не и да го купят… Но нека първо видим това бъдещо обединение, за което в момента толкова се говори.

Истината е някъде там. На официалния сайт четем, че фирмата Маринопулос притежава верига от 877 магазина. 35 под марката Карфур, 270 под марката Карфур-Маринопулос, 234 като Карфур-Експрес, 5 Гига маркети Кеш енд Кери, 85 Смайл маркети, 95 ОК!… Които според сайта са разделени по държави така – 18 в Кипър, 22 в България, 19 в Албания, 1 в Македония и останалите в Гърция. Дали обаче и колко това е истина? Като за начало виждаме, че сайта не е актуализирал нито затворените в България, нито този в Македония! Прави впечатление и бройката на персонала – над 13500 служители, което прави над 15 служители средно на търговски обект, което сравнително малка бройка имайки предвид работното време и факта, че двама служители не покриват едно работно място. Като изключим ръководството, реално всеки магазин се обслужва от едва 4-5 работника, което е крайно недостатъчно за бързо зареждане на магазини от такъв тип, но явна ниският оборот и текучество на стоки балансира проблема. Определено нивото на обслужване е доста занижено.

В статия на сайта Фимес четем за 520 магазина собственост на компанията Маринопулос и 380 франчайз с други фирми. Повече инфо ТУК. Както виждаме бройката не само не е по-малко от обявените на сайта на компанията с приспаднати затворените вече магазини, но е дори с 20-30 магазина повече. Явно, всеки разполага с различна информация.

Да се върнем към евентуалното бъдещо сливане Маринопулос-Склавенитис!

Очакваното сливане би довело до една нова компания с бъдещ годишен оборот от 3 милиарда евро, която вече да може да възвърне баланса на пазара на дребно и се справи в борбата с конкуренцията. От страна на Склавенитис се очаква да инжектира 150 милиона капитал в новата компания и още 150 милиона под формата на имущество. Маринопулос от своя страна се надява рефинансиране и на собствен капитал заедно с отпуснатите му до сега банкови заеми, както и нов дълг за 100 милиона, като се има в предвид, че вече се застрахова с отпуснат кредит за 75 милиона от началото на годината. Очакванията са Склавенитис да инвестира с активи за 600 милиона евро. Двете компании ще имат равен дял и брой членове в борда на директорите на джойнт венчъра. Склавенитис ще избира главния изпълнителен директор, а Маринопулос председателя на борда на директорите. Надяват това споразумение да бъде подписано до месец, но по-важното е дали ще бъде одобрено от Комисията по конкуренцията.
Ако сделката бъде одобрена новата фирма ще има налични 33 хипермаркета с търговска площ над 160 000 кв.м. с над 3000 души персонал. За сравнение тези магазини в момента реализират 335 милиона годишен оборот. Не е ясно как новата фирма ще успее да увеличи 10 пъти този оборот. В момента всичко това страшно прилича на раздухването на сделката в България между Пикадили и Карфур.

В сайта си news247 съобщава, че във връзка с бъдещото обединение Маринопулос се надяват да оправят проблема с ликвидността си с ново отпускане на заеми до размери от 200 милиона евро и преструктуриране на старите заеми в нови дългосрочни.

На 11-ти март 2016, компанията Маринопулос обяви, че във връзка планирането за развитието на компанията, са се договорили за финансиране с четири банки и ще стане на два етапа, като единия се предвижда да е веднага в рамките на три месеца, веднага след евентуалното приключване на обединението със Склавенитис в новото дружество. Това четем във protothema. Времето ще покаже дали това ще стане реалност или ще е поредната плуваща сламка на която се е качила компанията Маринопулос.

Какво е интересното за компанията Склавенитис? Тя е пълна противоположност на Маринопулос, не печата брошури, не работи в предвидените от закона недели, не рекламира по радио и телевизия, нямат купони за печалби и събиране на бонуси във вестниците, не присъстват дори във Facebook и Twitter,а уебсайтът им не работи. И до днес не се разширяват извън окръг Атики, с две думи запазват семейния привкус на компанията и връзката и с персонала и клиентите. Ако се стигне до сделка ще е интересно да се наблюдава как два напълно различни бизнес модела ще се обединят под един чадър и дали ще се запазят сухи!

Ето и малко снимки от състоянието днес на един от супермаркетите Маринопулос. Сами може да видите изпразнените рафтове. Няма прясно мляко, а киселото е в минимални количества и асортимент само големи опаковки, няма едно яйце в магазина, пресните колбаси са сведени до нула. Захарните и шоколадовите изделия липсват, няма една шоколадова вафла и шоколади в магазина. Повечето от рафтовете са подредени само с един продукт и то в редица по един брой. В определени магазини дори бяха отрязани рафтове и стелажи на височина за да не изглеждат толкова празни. Най-грозна е гледката в МЕГА и ХИПЕР магазините им, където търговските площи са най-големи, а недостига на асортимент и количества е най-забележим. Повечето рафтове по няколко метра от долу до горе съдържат само един продукт. Забележително е и дори, че на три различни места в магазина има пълни рафтове с руло хартия за кухня и тоалетна хартия, евтин и запълващ търговски обем продукт. При посещението ни в този супермаркет имаше общо 4-ма човека персонал и едва няколко клиенти за двадесетте минути престой. Естествено при такова предлагане да няма никакво търсене от страна на клиентите.

Лош мениджмънт или умишлено източване доведоха до това състояние Маринопулос? Кой може да твърди със сигурност. Естествено оправданието е световната криза, но нека не забравяме, че зад малкото продавачи на едро и дребно се намират хиляди производители и ако дори един едър търговец изпусне спасителната сламка, води до удавяне на цяла верига фирми след себе си, предимно семейни или тепърва пробиващи. Затова тук е мястото на държавата, да проверява и контролира такива търговци, отпуснатите им кредити, потоците капитали към и извън страната ни, както и всички сигнали за злоупотреби. Видяхме вече какво стана, когато една банка вдигна белия флаг. Дано родният производител не остане излъган от подобни инвеститори. Защото когато капиталите са източени, вече е доста късно да спасяваме пробития кораб.
5.
Доставчик
30.07.2016 20:08:10
6
6
Слава на Бога,че фалира този магазин!Фифмата във всички страни не може да се оправи!Нямат свестен персонал,чакаше се по 4;5 часа за разтоварване!Като е френска верига трябваше да сложат французи да работят,а не бай ганьовци които хал хабер си нямат от търговия!
4.
Истината 2
30.07.2016 19:44:45
3
5
Анално прецакания от руснаци пак взе да ръси бисери.
3.
До 2
30.07.2016 19:31:53
5
5
Много вярно!
2.
История
30.07.2016 19:12:20
18
5
За затварянето на всички бургазки молове е виновен Руска Социалистическа Съветска Република! Русия плати 10 милиона рубли, но те скъсаха всичко, платена промоция е това, а тази програма идва до вас благодарение на...
Руските тайни служби
Пазете България от Русия!
Да стои до Италия, Швеция, и далеч от ебамайковата Русия!
1.
Истината
30.07.2016 18:38:35
1
15
"Карфур" ще остане в историята като пазарния спомен на Бургас! Защото всичко от началото до края е като история, да почива в мир един от известните супермаркети!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер
Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори