×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Извънредно! Съдът отказа да регистрира партията на Лютви Местан - била етническа (допълнена)


Извънредно! Съдът отказа да регистрира партията на Лютви Местан - била етническа (допълнена)
От ДОСТ ще обжалват пред ВКС
08 Юли 2016, Петък, 09:42 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Повечето членове са етнически турци, и името ДОСТ е турска дума, аргументирала се съдията


Софийският градски съд отказа да регистрира партията на Лютви Местан ДОСТ. Това съобщиха от формацията.
Новината вече плъзна в парламента, а националистите изразиха задоволството си от решението на съда. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви становището за правилно.
Според съдията по делото, ДОСТ е етническа формация.

„Решението на СГС е лоша новина не за Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ), а за България, за демократичния и евро-атлантически образ на страната ни.
Още в понеделник ще обжалваме това решение пред ВКС. Партия ДОСТ е учредена в пълно съответствие не само с Конституцията на РБългария, но и със Закона за политическите партии. Имаме силно очакване ВКС да вземе предвид този факт, който дефинитивно се съдържа и в заключението на българската прокуратура”, съобщават от ДОСТ.
Те припомнят факта, че на откритото заседание, проведено на 27 юни, прокурорът заяви, че учредителните актове на ДОСТ са в съответствие и с Конституцията, и със Закона за политическите партии.

Към вече известните мотиви от разпорежданията й съдията тя е добавила нови два мотива.
Първият – абревиатурата на партията ДОСТ е турска дума и за да докаже тази теза, се позовава на „Български тълковен речник“.
„Апропо, точно с това свое действие тя отрича собствената си теза, защото се позовава не на турския тълковен речник, а на българския тълковен речник”, недоволстват от ДОСТ.

„В лексикалната система на българския книжовен език има много думи от чужд произход, като демокрация, парламент, институция, политика, министър и прочие. И ДОСТ е една от тях, при това в нашия случай е абревиатура, която не е лексема в класическото разбиране като останалите. 
Нека все пак да обърнем внимание, че името на партията ни е Демократи за отговорност, свобода и толерантност. Така или иначе фактът, че думата е налична в „Български тълковен речник“, доказва, че тя е част от лексикалната система именно на българския книжовен език. По логиката на съдията обаче следва да заключим, че ако една партия избере да се нарече демокрация, би трябвало да не получи регистрация, както и всички други партии, в чието наименование се съдържа чуждата дума демокрация, да бъдат забранени. Така например наименованието – абревиатура на управляващата партия ГЕРБ не е българска дума. Думата `герб` в българския език идва от немската дума `erbe` (наследство). Това двоен стандарт ли е при регистрацията на политически партии в България?!...”, питат от формацията на Местан.

Вторият мотив на съдията според тях бил още по-несъстоятелен. Повечето членове на ДОСТ са етнически турци и затова партията е етническа, аргументирала се тя.

„Няма да коментираме оспоримостта на тезата за съответствие между име и етническа принадлежност. Подчертаваме обаче, че не членският състав, а политическите цели определят дадена партия като етническа или неетническа. Като цели ДОСТ несъмнено е национална либерална партия. По логиката на съдията обаче и другите български партии би следвало да бъдат определени като етнически, респективно забранени, защото в тях преобладаващата им членска маса така или иначе е от един етнос. Това дискриминация на етноси ли е?!... Освен това субект на конституционното право на сдружаване е гражданинът, без значение на етническата му и на религиозната му принадлежност”, се казва в позицията на нерегистрираната формация.

Оттам припомнят, че са поискали отзоваването на съдията.
Националистите в парламента са доволни от решението на Софийския градски съд.
Жельо Бойчев от БСП пък заяви, че казусът е още в съдебна фаза и не е редно да бъде коментиран от представители на други политически партии.

В категории: Политика


22
Коментара по темата
22.
Аптикадир
09.07.2016 16:21:34
2
3
Динко, Л*ЙНАР такъв, кой си ти да ни гониш от родина ни ? Никаде няма да ходим и ще продължаваме да се размножаваме тук в родината си !
21.
ДИНКО
08.07.2016 22:36:11
1
5
Много правилно решение на Софийски градски съд.В България няма място за троянски коне на Турция,който не се счита за българин,веднага червен картон и да хваща пътя за Истанбул.А там ще ги посрещнат с хляб и сол.Целия сценарий е на Доган и се играе голям театър пред българския народ.Идва ред и на ДПС,ако съда не ги изгони,ще ги изгоним НИЕ....Братя събудете се,пият ни от кръвта тези поганци.Обикновените турско говорящи българи от Айтоско,Руенско,Разградско,Кърджалийско са прекрасни трудови хора,но са с промити мозъци от такива,като Местан и Хафъзов.Тези долни мразещи България типове,скоро ще бъдат изметени,ако сами не избягат с откраднатите пари в странство....България е на българите,Господ също е българин.Да живее България!!!!
20.
смях
08.07.2016 14:07:51
1
3
в ДПС и в реформаторското ДПС са само етнически българи - единия още не си е взел матурата, че не разбира езика.
19.
Fdf
08.07.2016 13:35:49
4
0
Те говорят български и са женят за такива кат теб гарга с
18.
Gargh
08.07.2016 12:28:33
2
8
До 2: Глупак...Турците ако имат право да правят каквото си поискат, половин България няма да я има. За турците винаги Турция ще е по-мила, винаги ще гладат как да наложат турското. Те никога няма да възприемат България като своя страна и за това трябва да се държат в ъгъла.
17.
ким чен николов
08.07.2016 12:22:04
0
2
Да регистрирам партия "ким ..."?
16.
НИК до "истината" и до "Явор"
08.07.2016 11:29:49
1
9
ВИЖТЕ ПИЧОВЕ, АЗ НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СА ПОТУРЧЕНИ ОТ ВРЕМЕ ОНО ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ" ИЛИ ПРОТИВ НОРМАЛНИТЕ ТУРЦИ......АЗ ИМАМ МНОГО ПРОТИВ ПРОТУРСКИ ПАРТИИ, КАТО ВЪПРОСНАТА "ДОСТ" ОТ СТАТИЯТА, КОИТО СЕ КЛАНЯТ НА ДИКТАТОРА ИСЛЯМИСТ ЕРДОГАН, ДА БЪДАТ ТРОЯНСКИ КОН В БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!!!!!!!!!!!!!
ДОСТАТЪЧНО ЯСНО ЛИ СЕ ИЗРАЗИХ??????!!!!!!
БЪЛГАРСКИТ ТУРЦИ СА СИ СЪВСЕМ НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ С ДРУГА РЕЛИГИЯ И СА МНОГО ТРУДОЛЮБИВИ И КУЛТУРНИ ХОРА.......,АЗ ИМАМ ДОБРИ ПРИЯТЕЛИ ТАКИВА ХОРА ОТ БУРГАС!!!!!!!!!!..........ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА ТЕЗИ ЧИСТИ БЪЛГАРИ, КОИТО СИ ИЗПОВЯДВАТ ДРУГА РЕЛИГИЯ ,ТАКИВА ПАРТИИ КАТО "ДОСТ" И ДРУГИ ПРОТУРСКИ ПАРТИИ ИМ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ НА ПО-НЕГРАМОТНИТЕ ХОРА ПО СЕЛЦАТА И ИМ ВНУШАВАТ ,ЧЕ СА БИЛИ ТУРЦИ С ТУРСКИ ПРОИЗХОД , ПРОСТО ЗАЩОТО СА СИ ПО-НЕОБРАЗОВАНИ ХОРАТА И НЕ СА НАЯСНО С ИДЕНТИЧНОСТТА СИ И ГИ МАНИПУЛИРАТ С ПАРИ И ОБЕЩАНИЯ, С ЦЕЛ ПОДРИВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ И САМОСЪЗНАНИЕ!!!!........, КАТО ЧАСТ ОТ ПЪКЛЕНИТЕ ПЛАНОВЕ НА ЕРДОГАН ДА ОТЦЕПИ И ПОТУРЧИ ОГРОМНИ БЪЛГАРСКИ ТЕРИТОРИИ И ТОЙ САМИЯТ ГО ЗАЯВЯВА ОТКРИТО И НАЙ-БЕЗЦЕРЕМОННО, КАТО ДОРИ ПО НАЦИОНАЛНИ ТУРСКИ ТЕЛЕВИЗИИ СА ПОКАЗВАЛИ ПРОПАГАНДНИ КАРТИ НА КОИТО СЕ ВИЖДА ,ЧЕ ЧАСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ СА ВКАРАНИ В ТУРСКАТА ДЪРЖАВА????????!!!!!!!!!!!!!!!!!
15.
Нонка
08.07.2016 11:23:20
9
2
Бих казал съдията е много прост и ще си понесе последсвията защото е написал/а много глупави доводи, направо некадърни.
14.
The founder of Burgas
08.07.2016 11:21:23
5
0
„Става дума за брутален акт на дискриминация. Има двойни стандарти, изглежда в България демократичните правила и принципи не са еднакво приложими за всички. Лошата новина не е за ДОСТ, а за демократичния и евроатлантически образ на България.“ Това обяви пред Faktor.bg Лютви Местан, непосредствено след като стана ясно, че СГС е отказал регистрацията на формацията.
„Мотивите на съдията ми дават основание да говоря така. Те са скандални. Първият мотив, с който ни е отказана регистрация е, че съкратеното име на партията било турска дума. За да докаже тази си теза съдия Лилия Илиева се позовава на Българския тълковен речник, а не на Турския тълковен речник. Така отрича собствената си теза, защото в българския речник влизат само думи, които са част от лексиката единствено на българския език. В случая с ДОСТ става дума за абревиатура, а не за същинска дума. По същата логика не и би трябвало да бъдат регистрирани редица български партии, защото абревиатурите им са също чужди думи. ГЕРБ не е българска, а произлиза от немска дума, Атака също не е българска. Какви са тези двойни стандарти, пита Местан.
Според него вторият мотив на съдията за отказ е още по-скандален: „ Партията едва ли не е етническа, защото преобладаващият брой членове били турци. Тук има два проблема – проблематична е връзката между име и етническа принадлежност. Второ абсолютно при всички партии преобладаващата членска маса е от един етнос. Такава е ситуацията при БСП, ГЕРБ, РБ и др. Те етнически ли са? За това каква е една партия се съди по целите, а не по членския й състав. Субект на конституционното право е политическото сдружаване на гражданите, независимо от етническия им и религиозен произход - така гласи Конституцията. Има ли равнопоставеност на етносите в България, е риторичният въпрос. За това говоря за дискреминация от страна на съдията“, допълни още Местан. Той е категоричен, че ще обжалват още в понеделник отказа.
„Ще внесем жалба до ВКС и вярвам, че това противоконституционно и противозаконно решение, което предполагам е дало възможност на определени политически сили и ретроградни елементи да тържествуват, ще бъде отменено и в крайна сметка, ще възтържествува конституционната демокрация в България.
Що се отнася до над 15 хил. членове на ДОСТ и още десет хилядите симпатизанти, готови да ни подкрепят, съм убеден, че със своите действия ще потвърдят физическия закон на Нютон, че на всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. Законът е приложим и за политиката, само че политическият смисъл е, че всяко антидемократично и дискриминационно действие поражда минимум равно по сила противодействие със законни средства. Затова ДОСТ ще реагира с още по-голяма решимост. Партията е факт”, категоричен е Местан.
Той припомни, че още от самото начало са имали съмнения, че съдия Илиева е безпристрастна и обективна, и затова са поискали отвода й.
„Повод за това ни дадоха нейните разпореждания за тълкуване на думи. Вярвам че в крайна сметка българският съд, в лицето на ВКС ще се окаже на висотата на своите законови и конституционни отговорности и ще постанови решение за регистрация на партия ДОСТ. Не можем да очакваме друго решение в страна, член на ЕС и НАТО, в която демократичните правила и принципи трябва да бъдат приложими за всички“, казва пред Faktor.bg политикът.
13.
az
08.07.2016 11:19:21
2
4
Zavranete turskite partii
Bsp, dps tiq hora nqmat mqsto v parlamenta.
A do dolnite komentari kolko vi pla6tat da pi6ete takiva gluposti na Koito Nikoi bulgarin nqma da se hvane.
Vsi4ki znaem 4e ste neobrazovani kradci.
12.
Кмета
08.07.2016 11:14:50
4
2
Нали ще ставаме Швейцария, нормално е едни да говорят турски другите македонски третире гръцки, а ние като за биЗнес трябва да говорим 4-5 съседни езика. И да има мир.
Ето това би направила Швейцария.
11.
ззз
08.07.2016 11:14:08
4
3
Радост за бургаските националистически примати, които са толкова прости, че не си дават сметка как това се случва по поръчка на ДПС. Но ДПС вече са от "нашите" и така може, нали?
10.
az
08.07.2016 11:14:03
2
5
Nqma Li koi da gi grumni tiq hora e mestan, dogan ...
Tova sa hora s turski interesi ?kade e durjavata ?
Tiq hora sa svurzani I s faliraneto na ktb.
9.
top--новината
08.07.2016 11:06:41
2
6
ако сменят името от ДОСТ на ТАШАКЛАРЪ ще им набият печата и готово
8.
Кук
08.07.2016 11:06:18
1
12
Браво!
Сега трябва да обявят за противоконституционна партия и ДПС!
Да закрият и тях и може и да се измъкнем от блатото в което ни набутаха Доган и компания!
7.
Явор
08.07.2016 11:00:03
11
1
Турците са наши братя, също както и гърците, македонците и румънците. Със нашите братя ние сме едно семейство във което трябва да си помагаме и да правим най много пари.
Няма никакъв смисъл да се караме.
6.
Явор
08.07.2016 10:57:06
7
0
Не е редно да им правят мръсотии, хората са сред най добрите съвестни съседи и работници.
5.
Бург USA
08.07.2016 10:56:12
13
1
Защо пак ги наказвате хората ве тъпаци, не ви ли стига че сте злобни и прости, никакви патриоти не сте ами селяни!!!!!!
4.
йстория
08.07.2016 10:55:05
12
2
Помагайте си със братята турци и си партнирайте. Заедно сме били 10,000 години съседи в Анадола и Европа. Няма смисъл да се карате. Бизнеса да върви и уважение да има. Съединението прави силата.
3.
до НИК
08.07.2016 10:53:46
6
2
нали дпс ви опъват всеки ден пък кво от това.... радвайте се,то няма разлика
2.
Истината
08.07.2016 10:52:59
14
3
Нямаме никакво самочувствие.
Ако бяхме наистина по велико племе сега щяхме да си помагаме на братята турци, а ние сме тръгнали да им се зверим. Защо?
Няма смисъл. Местан е интелигентно момче, доказал е че иска Европа повече от нас.
Защо сега пак софийски тъпащини. Ако наистина сме по-европейци не трябва да ни е страх, напротив българските турци са наши братя, ние ги обичаме, те имат право да правят каквото си искат.
1.
НИК
08.07.2016 10:09:57
2
16
БРАВО, БРАВО , БРАВО ,ЧЕ СА СЕ НАМЕРИЛИ ДОБЛЕСТНИ СЪДИИ ,КОИТО ДА ЗАЩИТЯТ МАЙКА БЪЛГАРИЯ ,КАТО СА ВЗЕЛИ НАЙ-ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ , ЗАЩОТО ТАЗИ ПАРТИЯ СИ Е ОТВСЯКЪДЕ ПРОТУРСКА И АНТИКОНСТИТУЦИОННА!!!!!!!!!!!
ЧЕСТ ПРАВИ ,ЧЕ ИМА ТАКИВА СЪДИИ ОЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скандал с участник в "Игри на волята", собственичка на магазин го обвини за кражба на кашкавал и спагети Скандал с участник в "Игри на волята", собственичка на магазин го обвини за кражба на кашкавал и спагети На кадрите от охранителната камера се виждало и как си пълни гащите със сирене и руска салата Президентът насрочва първото заседание на Народното събрание Президентът насрочва първото заседание на Народното събрание Официалната клетва на новите 240 народни представители ще даде старт и на процедурата по консултации Бум в търсенето на стари бунгала на юг от Бургас Бум в търсенето на стари бунгала на юг от Бургас Цените ни варират от 30 до 110 лева за вечер за семейство, каза Тодор Стамов - управител на къмпинг Инвалиди обречени на смърт заради ТЕЛК! Любим актьор е затворен между четири стени в Бургас Инвалиди обречени на смърт заради ТЕЛК! Любим актьор е затворен между четири стени в Бургас Прикован съм на легло, споделя Георги Стайков, когото всички познават като Ростислав от „Вчера“ и заради него „Клетва“ на Кирил Маричков се превърна в хит Ивелин Михайлов имал план как България да стане 40 млн.души, а той да лети в Космоса Ивелин Михайлов имал план как България да стане 40 млн.души, а той да лети в Космоса Изградил е необичайно селище в Неофит Рилски, наподобяващо на мормонска секта  Костадинов: ПП-ДБ трябва да си изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект Костадинов: ПП-ДБ трябва да си изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане" Румен Радев подражава на ранния Борисов, смята криминален психолог Румен Радев подражава на ранния Борисов, смята криминален психолог Радев сега излезе на кастинг, защото демонстрира божествени тела, подчертава Росен Йорданов  Извънредно! 86-годишен руснак блъсна дете в Каблешково Извънредно! 86-годишен руснак блъсна дете в Каблешково Детето е настанено в болница Диона съсипана, полицай се извъртял пред съда Диона съсипана, полицай се извъртял пред съда Пробвала съм наркотици, когато съм ходила на партита, но никога не съм застрашавала живота на друг човек, признава певицата  Две звезди от "Хелс Китчън" се мразят, блокирани са в социалните мрежи Две звезди от "Хелс Китчън" се мразят, блокирани са в социалните мрежи Гатьо разкрива, че се е виждал като победител в Кухнята на ада, но е категоричен, че след като Алекс Гърдева е спечелила първото място, значи е достойна за него
Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна  Конференцията за мир, която се проведе в Швейцария, приключи Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани  Пострадали за няколко души Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище  Персоналът в ступор Актриса показа фигурата си по бански три седмици след раждането Актриса показа фигурата си по бански три седмици след раждането  Тя показва стегната фигура с плосък корем Бивша учителка печели по 22 хиляди долара на месец от порно, но съжалява Бивша учителка печели по 22 хиляди долара на месец от порно, но съжалява Новата кариера я е превърнала в „абсолютен изгнаник“ в родния й град и е имала ужасна последна година Едрогърда моделка се повози гола в метрото Едрогърда моделка се повози гола в метрото Полуголото момиче засне пътуването си, заобиколена от туристи Бургаски родители бяха глобени заради това, че децата им пушат край училище Бургаски родители бяха глобени заради това, че децата им пушат край училище Учебните заведения имат поставени табели, забраняващи тютюнопушенето, но това не отказва непълнолетните от вредния навик Преговорите за мир: Сближават ли Украйна и Русия позициите си Преговорите за мир: Сближават ли Украйна и Русия позициите си По думите на Дмитрий Песков, Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение, защото военната обстановка за Киев се влошава 30-метрово цунами и мегаземетресение от 9 по Рихтер заплашват САЩ 30-метрово цунами и мегаземетресение от 9 по Рихтер заплашват САЩ Трудно е да се знае точно кога ще се случи, но със сигурност, ако сравните това с други зони на субдукция, е доста късно, алармира учен Ужас, тази певица остава без нос Ужас, тази певица остава без нос Певицата не е споделяла да се е подлагала отново на ринопластика в скоро време, макар преди 3 години да се показа в компанията на турски хирург
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори