Пресните картофи са витаминозна бомба! Не ги белете!
29 Май 2016, Неделя, 11:47 ч.
Източник: blitz.bgЗеленчукът е подходящ и за диети
Ако слушате лекарите диетолози, няма да ви стане ясно дали картофите са вредни или полезни. Сигурно е обаче, че пресните картофи са доста по-полезни от старите.В състава си картофите включват вода, нишесте, 0,9% захари, целулоза, мазнини и белтъчини, значително количество аминокиселини, минерални соли. И най-важното - витамин С - едва 200-300 г. от зеленчука покриват дневната нужда от този витамин. Трябва обаче да се знае, че с времето нивата на витамини в картофите се понижават. Когато се съхраняват дълго време, при температура над 10 градуса, витамините в картофите снижават стойностите си. Този процес е неизбежен. Казано с други думи, в пресните ги има повече, отколкото в старите, пише "Марица".
В пресните пролетни картофи се съдържа значително по-високо количество витамин С, а от другите витамини по-силно представени са В1, РР, К... За сметка на това целулозата е едва 0.5%. В младите и пресни картофи токсичните химикали са по-малко, тъй като те просто не се обработват с такива.
А за диетите и здравословния начин на живот не бива да забравяме, че картофът сам по себе си е нискокалоричен. Той съдържа едва 80 калории в 100 г. Това автоматично го прави храна, подходяща за хора с наднормено тегло, искащи да поддържат фигурата си. Зеленчукът има и още един плюс - има и изразен диуретичен ефект. Най-добре е да се варят - измити и необелени. По този начин съдържащият се витамин С се съхранява максимално, за сметка на калия, който се губи при подобна обработка. Когато се варят на пара, пък става обратното - калият се запазва, но витамин С е сведен до минимум.
Ястията с пресни картофи не са толкова много и разнообразни, но за сметка на това са за мързеливи домакини. Не е нужно да ги белите при готвене, което определено спестява доста време. Дори напротив - картофените люспи са полезни. Люспите на един средно голям картоф предоставят половината от препоръчителните дневни дози от разтворими фибри, калий, желязо, фосфор, цинк и витамин С. Затова се препоръчва да се пекат, варят и пюрират необелени. След като старателно ги измиете, разбира се.
Втори след хляба
Картофите са култура, любима на българите. У нас от растителните храни те са на второ място по консумация, след хляба.
Първите европейски сведения за картофите датират от 1537 г. от испанския конквистадор Кастелянос. Tогава тези зеленчуци са считани за нездравословна храна. Въпреки това днес съществуват над 1000 сорта картофи.
Лимон за ръцете
Неприятният ефект след беленето на пресни картофи - оцветяването на ръцете, може лесно да се отстрани с няколко лесни стъпки, съветват практични домакини. Първо натъркайте ръцете си с лимон, после направете пилинг със сода и накрая сложете подхранващ крем. Гарантирано ще имате бебешки ръце!
В категории:
Животът






Мохамед пак е най-популярното бебешко име във Великобритания
01/08/2025, Петък 11:40
0

Собственици спират от продажба имотите си, клиентите чакали еврото
01/08/2025, Петък 11:20
0

След адския пек: Порои наводниха пътища в Гърция
01/08/2025, Петък 11:00
0

Измерено: Най-дългата мълния в света е 829 км
01/08/2025, Петък 10:40
0

Мирослав Боршош отличи финалистите в конкурса за рекламни туристически плакати
01/08/2025, Петък 10:31
0

Тръмп вече гневен: Tова, което прави Русия с Украйна, е отвратително
01/08/2025, Петък 10:20
2









НАСА се готви да изпрати хора на Луната и на Марс
01/08/2025, Петък 07:10
6

Любов за Девата, пари – за Скорпиона, а Козирогът да е погрижи за външния си вид!
01/08/2025, Петък 03:01
0