×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Говорител на ЦИК пред „Флагман”: КС няма как да бъде сезиран, преди Първанов да се е кандидатирал за президент


Говорител на ЦИК пред „Флагман”: КС няма как да бъде сезиран, преди Първанов да се е кандидатирал за президент
Ако има номинация, тогава ще се произнесем конкретно, казва Александър Андреев
27 Май 2016, Петък, 08:07 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Авторът (архив)

От институцията отказват да обяснят как ще реагират, ако лидерът на АБВ бъде номиниран, защото това било само хипотеза



Централната избирателна комисия смята, че евентуалната кандидатура на Георги Първанов за президент е казус, по който ще трябва да се произнесе Конституционният съд.
Това става ясно от отговор на ЦИК след запитване на „Флагман”.

Според говорителя на ЦИК Александър Андреев обаче КС може да бъде сезиран чак след реална номинация на Първанов. 


Припомняме, че Георги Първанов, който бе два мандата президент, смята, че има право да се кандидатира на предстоящите избори и отново да стане държавен глава, щом е имало прекъсване от един мандат.
В чл. 95 ал. 1 на Конституцията е записано: „Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат.”

Тълкуванието на Георги Първанов е, че „преизбрани” означава, че това важи за действащата президентска двойка. Така според него, макар че е изкарал два мандата, той има право да се кандидатира отново.

„Флагман” попита ЦИК, която съгласно Изборния кодекс (ИК) отговаря за регистрацията на кандидат-президентските двойки, как ще реагира при евентуална номинация на Георги Първанов и дали ще я допусне.

Казусът е обсъден на последното заседанието на Централната избирателна комисия на 25 май.

Полученият отговор от ЦИК гласи: „ЦИК не разполага с правомощия да взема становища по поставените във Вашето писмо въпроси, свързани с приложение на конституционни норми. След влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс и насрочване на избори за президент и вицепрезидент на Република България ЦИК ще приеме решения по приложение на нормите на ИК, свързани с този вид избори и изискванията към партии и коалиции и техните кандидати за президент и вицепрезидент.
Правомощията да дава задължителни тълкувания на Конституцията принадлежи на Конституционния съд на Република България.”



От отговора излиза, че според ЦИК казусът е свързан с тълкувание на Конституцията и той не влиза в тяхното правомощие.

До момента обаче никоя институция не е поискала тълкувателно решение от Конституционния съд.

На въпроса на „Флагман” – как ще реагира ЦИК при издигане на кандидатура на Георги Първанов за президент, конкретен отговор няма.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира казуса така: Говорим за хипотеза. Все още няма насрочени избори, така че ЦИК не би могъл да се произнесе конкретно, защото това би означавало кандидатите да бъдат поставени в неравностойно положение.
Конституционният съд трябва да реши дали гражданин, който е бил два мандата президент, след прекъсване може отново да се кандидатира.


ЦИК обаче не може да сезира Конституционния съд. Това може да направят няколко институции, каза още Александър Андреев пред „Флагман”.

Георги Първанов на няколко пъти обяви, че който иска, сега може да сезира КС по този въпрос.
Според Александър Андреев обаче това не е така.

Сега никой не би сезирал Конституционния съд, защото няма конкретен казус. Ако има кандидатура, тогава ще има и казус, заяви още Андреев.

Така излиза, че ако Първанов бъде номиниран, ЦИК вероятно ще трябва да го допусне до изборите, ако никой не сезира Конституционния съд след внасянето на кандидатурата.

От ЦИК отказват конкретен отговор на хипотетичната ситуация, макар че подобен казус имаше през 1996 г., когато падна кандидатурата на Георги Пирински за президент след тълкувателно решение на КС.

В категории: Политика


Автор
1
Коментара
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
1
Коментара по темата
1.
Истината
27.05.2016 09:13:30
0
1
Лустрация!!!!!!
Агента Гоце е предател!!!!
Петата колона на Кремъл във БГ!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор
В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори