×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В БДЦ не съгласуваме действията си с нито един бизнесмен


В БДЦ не съгласуваме действията си с нито един бизнесмен
„Кабинетът „Борисов” може да има доверие и да разчита, че няма да изменим на това, което сме правили досега”
11 Май 2016, Сряда, 19:59 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Авторът

Не се подценяваме, но не смятаме, че сме чак толкова важни, че да можем да променяме политиката на правителството, казва съпредседателят на партията


Стефан Кенов е на 35 г., депутат от парламентарната група на „Български демократичен център”, избран от Област Бургас. В групата има осем депутати от партия БДЦ, на която Кенов е съпредседател заедно с Красимира Ковачка. Тези осем народни представители подкрепят правителството „Борисов” 2 от самото начало на неговото управление. След излизането на АБВ в опозиция партията на Кенов придоби изключително значение за сформиране на управляващото мнозинство в Народното събрание.


- Г- н Кенов, с оттеглянето на АБВ от властта партия БДЦ има вече ключова роля, за да има управляващо мнозинство в парламента. На каква цена се случва това?
- БДЦ има ключова роля не от днес, а от година и половина – когато бе създадено 43-ото Народно събрание. Основните големи мнозинства бяха основно благодарение на гласовете на БДЦ. Ясно се видя това и при избора на вътрешен министър, и при избора на министър на образованието, при приемането на Конституцията, при приемане на реформите в социалната сфера, промените на законодателството по отношение на здравната реформа и всички мерки по реформи в правосъдието. Какво се случва без гласовете на АБВ? Бих казал – нищо. В крайна сметка без техните 10 гласа за по важните решения смятам, че пак ще се постига доста по-голямо мнозинство от 121.

- Въпросът обаче е примерно при вот на недоверие – кой ще е „за” и „кой” против. Затова при оттеглянето на АБВ мнозинство се събира само благодарение на вас - това е ключовият момент.
- Ние ще продължаваме да подкрепяме правителството в основните реформи. Ние имаме своите виждания, част от които досега не бяха споделяни от управляващото мнозинство. Винаги сме гласували съобразно нашите убеждения… Но по отношение състав на Министерски съвет, по отношение важните реформи в държавата смятам, че кабинетът „Борисов” може да има доверие и да разчита, че няма да изменим на това, което сме правили досега.

- Защо отричате ключовата роля на БДЦ в този момент?
- Не отричаме ключовата роля. Нашата роля не се променя, ние година и половина правим това.

- Променя се, защото АБВ вече не подкрепят мнозинството и само благодарение на вас има мнозинство. Това не е ли така?
- Може да се каже, че е така, но то става и благодарение и на патриотите, и на реформаторите, и на самите ГЕРБ.

- Така е, но вашите осем гласа на партия БДЦ не бяха ключови, а сега са вече ключови.
- Не бяха ключови, но тези осем гласа бяха ключови за гласуването на г-жа Кунева за министър на образованието – тя спечели с шест гласа. Без тези осем гласа тя щеше да е с два гласа под чертата. Нашите гласове са били ключови в много ситуации. И сега са ключови, но - колкото и на реформаторите и на патриотите. Ние не се подценяваме в никакъв случай, но не смятаме, че сме чак толкова важни, че да можем да променяме политиката на правителството. Борим се за нашите каузи и както виждате понякога гласуваме твърдо против и изразяваме своята позиция.

- На много места можем да прочетем, че депутатите на Ковачки подкрепят правителството. Съгласувана ли е тази ваша подкрепа с бизнесмена Христо Ковачки?
- Не съгласуваме с нито един бизнесмен нашите действия в парламентарната група и в политическата партия. Да, много пъти сме били свързвани с г-н Христо Ковачки поради факта, че той беше свързван преди време с нашите колеги от партия ЛИДЕР, с които заедно образувахме партия „Български демократичен център”. Но нашите гласувания се съгласуват само в партийната централа и понякога в парламентарната група, когато може да се постигне обща позиция на групата.

- Случайно ли е, че братовчедка му (Красимира Ковачка) е съпредседател на БДЦ?
- В партия БДЦ има двама съпредседатели и четири зам.-председатели, както и организационен секретар. При структуриране на партията половината от ръководството беше от партия ЛИДЕР, другата половина дойде от партия „България без цензура” (ББЦ). Затова имаме от наша страна съпредседател в мое лице, и г-жа Ковачка – от партия ЛИДЕР. Има двама зам.-председатели от партия ЛИДЕР и двама зам.-председатели – г-н (Росен) Петров и г-н Христо Тодоров, които преди това бяха в ББЦ. Смятам, че имаме баланс. Досега никога не е имало проблеми при вземане на решенията в нашата партия.

- Вие лично познавате ли г-н Ковачки, разговаряли ли сте с него?
- Смятам, че измествате темата на интервюто. Бих казал, че познавам доста ключови бизнесмени в страната и не бих давал приоритет на срещи с един или с друг. Важно в момента е, че партия БДЦ подкрепя стабилността. Тя е един предвидим участник в българския политически и парламентарен живот.

- На президентските избори ще подкрепите ли кандидата на ГЕРБ?
- На първо място ще видим кои са кандидатите. В момента правим обиколка по областните структури в страната. Вчера бяхме в Перник, в събота сме в Русе, ще се срещнем с Разград, Търговище и Силистра също. Мнението ни е, че нашият кандидат за президент трябва да е обединителна фигура, да може да се припознае в него по-голямата част от обществото, да бъде патриот. Можем да кажем дали подкрепяме или не само когато видим човека. Но от днес вече е ясно, че ще има две силни кандидатури. Днес Цветан Цветанов каза, че ГЕРБ ще има своя кандидат-президентска двойка и ще се надява на подкрепа на втори тур от другите десни партии. Имаме и ходът на г-н (Ивайло) Калфин, който несъмнено води до обосновано предположение, че той ще бъде евентуален кандидат на левицата. Може би това са двата основни кандидата. И всички по-малки субекти най-вероятно ще се насочат към единия или към другия. Немислимо е за партия с подкрепа до 5 процента да смята, че може да спечели мажоритарен вот в България. Така че най-вероятно изборът е предначертан между двама кандидати – единият ще е, ако има общ кандидат, на левицата, а другият е кандидатът на най-голямата дясноцентристка партия – ГЕРБ. Ще видим кои са предложените хора и на базата на това ще преценим кой да подкрепим. Или в крайна сметка може да излъчим и собствен кандидат - това също не го изключваме.

- От ГЕРБ още нямат ясна фигура за кандидат-президент, но вие споменахте Калфин за вероятна лява номинация. Как гледате на него?
- Калфин направи доста добър резултат (през 2011 г.) не без участието, трябва да признаем, и на г-н Стефан Данаилов като кандидат за вицепрезидент на последните избори, но дори и обединена левицата е много слаба. Това, което й се случи през последните години, показва, че трудно се мобилизира. Има пропуски в организационната работа. Те присъстват в един продължително намаляващ тренд на резултатите, които получават. На последните местни избори загубиха знакови общини. Ако Калфин бъде припознат от хората, които по принцип не гласуват, или се колебаят дали да изберат лявото или дясното, има някакви шансове. Но засега преимуществото ще бъде при всички случаи на кандидата на ГЕРБ, евентуално подкрепен от десните реформатори.

- Т.е. вие ще се насочите към печелившия вариант?
- Ще се насочим към подходящата личност, не толкова към партийния кандидат.

В категории: Политика


Автор
7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
Мангалотрепач
12.05.2016 10:11:55
0
1
Б - безмозъчни
Д - дрипави
Ц - цигани
6.
Aitoskiq
12.05.2016 09:50:17
1
1
Marsh v Karnobat !! Selski bek kradec , mrasen , izmekqr !!!
5.
Бичето
12.05.2016 08:46:02
0
2
На тоя му е разбита халката одавна...
4.
клеца
12.05.2016 07:08:16
0
3
Стига бе! Я направо ни кажи какъв е вкуса на задника на М.Стайков? Ще ти олекне, повярвай.
3.
нормален
11.05.2016 20:51:38
0
11
Абе ти Кенче,

вярваш ли си на тези думи, дето ги приказваш...???

Или наистина си се вземал МНОГО НА СЕРИОЗНО...???
2.
наблюдател
11.05.2016 20:42:25
0
10
Неее неее.....Ковачки изобщо не стои зад нас..... :) Кенов ти си толкова прост....."политическа проститутка". Че вече не останаха партии в които да избягаш....ще трябва да правиш нови за да не те забравят.....
1.
bokluk
11.05.2016 20:25:40
0
10
porednata politicheska prostitutka
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори