×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На Конгреса БСП трябва да реши дали ще е партия на идеите или ще надделеят схеми и сделки


На Конгреса БСП трябва да реши дали ще е партия на идеите или ще надделеят схеми и сделки
Янаки Стоилов все по-често е спряган като евентуален кандидат-президент на БСП, но той все още запазва мълчание по темата
02 Май 2016, Понеделник, 12:14 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Промяната в партията вече е започнала и трябва да продължи още по-категорично

Янаки Стоилов е зам.-председател на БСП и едно от знаковите лица в партията в последните 15 години. Той е сред най-активните червени депутати в парламента. Разпознаваем е като лице на опозицията, заради което в последните няколко седмици името му упорито се спряга за евентуален кандидат-президент на БСП и група леви партии. На 1 май Янаки Стоилов поведе митинг-шествието на социалистите в Бургас, след което в интервю пред Флагман.б коментира най-актуланите вътрешно-партийни въпроси, както и промените в Изборния кодекс, гласувани от парламента в края на миналата работна седмица.

-Г-н Стоилов, предложихме някои много смислени идеи на дебата за промяната на Изборния кодекс, но те бяха отхвърлени. Не смятате ли, че трябваше да потърсите по-широка подкрепа от партиите в управляващата коалиция?

-Обобщението, което накрая направи министър-председателят Бойко Борисов бе, че промяната в Изборния кодекс се прави, за да не се промени почти нищо. Тогава се пита: Каква е била
първоначалната цел? Мога да кажа, че имаше стремеж да бъдат пригодени изборните правила към интересите на управляващата коалиция. След указаната съпротива, част от тях бяха смекчени и това породи още по-голяма последователност да се правят поправки на поправките. В тази връзка може да посочим примери като задължителното гласуване, което ние в този му вид отхвърляме. Нашата политическа система е в дълбока криза и такава стъпка може да бъде оправдана само, ако тя дойде след решение на мнозинството от българските граждани – чрез референдум. Пита се защо преди този въпрос преди да е получил отговор от гражданите, се включва като в Изборния кодекс. Така конституционното им право на избор се превръща в задължение.

-Изглежда колегите ви от мнозинството се изплашиха от предложение Ви– гласовете от „не подкрепям никого“ да се обръщат в мандати и така да остават незаети места в следващия парламент. По този начин можеше да се окаже, че броя на депутатите ще падне по естествен начин до 120-130.

-Още, когато предложиха в бюлетините да има подобна графа им казах, че това е най-логичният вариант – не да се отчитат гласовете, а местата да остават незапълнени в парламента, поради липса на подкрепа за партиите. Но не го приеха. Първоначалната идея очевидно бе да се даде някакъв отдушник на недоволството на граждани,  които да не насочват своя протестен вот към някоя от съществуващите или нови партии. Знаете, че тези гласове трябваше да се пресмятат като действително, но в крайна сметка се взе решение да бъдат дисквалифицирани. Това беше част от сделката с малките парламентарни групи, за да не се окаже, че се вдига броя на гласовете за 4-процентовата бариера. Останахме разочаровани и от това, че референдумът ще се проведе заедно с президентските избори. В конкретния случай съчетаването на президентската кампания с това допитване ще отклони внимание от други не по-малко съществените въпроси. Сред тях са промяната на социалноикономическия модел, състоянието на днешното управление и рисковете пред българската национални избори.

-Ваши колеги казаха, че ще сезират Конституционния съд. Каква е позицията на БСП?

-Този въпрос трябва да бъде обсъден внимателно. Действително има такава възможност, но има и други институции, които могат да сезират Конституционния съд. Заради това очаквам тази дискусия да продължи на конституционно ниво.

-Наближава Конгресът на БСП. Какво е нужно на партията – промяна или мобилизиране?

-За партията този конгрес има изключително значение. Мога да кажа, че ще бъде преломен, за да покаже дали стремежът за провеждане на лява национална политика ще се утвърди и развие, или ще бъде поставен под въпрос. В момента този курс на партията не се оспорва открито. Дори от тези, които в предишните години имаха резерви към него. Но не трябва да подценяваме под тази повърхност съществуващите различия. БСП трябва да реши дали ще бъде партията на идеите, политиката и оттам на конкретните решения, или ще надделеят схеми и сделки, които неведнъж са отчуждавали и отблъсквали нашите привърженици. Заради това, ако говорим за промяна, то тази промяна е започнала и трябва да продължи и след Конгреса, дори и по-категорично и по-бързо. Но промяната не означава връщане в изходно положение. И в политически, и в персонален план да продължава

-Вашето име все по-често се спряга като евентуален кандидат-президент на БСП. Готов ли сте да влезете в тежка битка срещу ГЕРБ?

-Не бих желал да коментирам тази тема, но мога да кажа, че в това отношение няма някакви лични или политически сделки за предстоящия конгрес. Това е въпрос, който ще трябва да решаваме в седмиците след Конгреса. Ролята на основните партии е да излъчат държавници, които да поставят ясно и да отстояват българските национални интереси. За съжаление президентската институция в настоящия си състав не осъществява тази роля.

-Ще търси ли БСП партньори сред другите партии в ляво-цетринския спектър?

-Партньорството е желателно, но то трябва да започва от основата и да съответства на общите цели и действия. В това отношение виждам много резерви в сътрудничеството със синдикати и граждански организации и със тези партии, които не да подкрепят сегашното дясно управление. Ако надделее стремежът да се потърси силна лява алтернатива, ние нямаме резерви за подобно партньорство.

-Как тълкувате фактът, че ГЕРБ прекалено дълго се бави с издигането на кандидат-президентска двойка. В обществото остава усещането, че те или не знаят кого да издигнат, или нямат кандидат.

-Трябва да имаме предвид, че българската политика в последните години е в плен на зависимости – пари, власт, външни такива. В това отношение не съм сигурен, че лидерът на ГЕРБ е достатъчно свободен, за да вземе решение, което би съответствало на очакванията на техните избиратели.

В категории: Политика


6
Коментара по темата
6.
шмекер -хрантутник
03.05.2016 19:01:26
2
2
този празнодумец си изкара живота на гърба на българския народ за една лимонада не е изкарал пари с работа
5.
Тошко
03.05.2016 09:45:15
4
0
Това "дете" на партията, което цял живот е "копало" в парламента, има наглост да говори. Та той е една от "причините", седящи в парламента, да сме на този хал. През целият си, мизерен от към идеология живот, не е създал нещо, не е изработил нищо.
Е, как да не го пратиш в Белене малко да поработи...
4.
йордан малджански
03.05.2016 08:50:00
2
0
ТОВА КОЕТО КАЗВА ВЕЧНО МЛАДИЯТ ЯНАКИ СТОИЛОВ МИ НАПОМНЯ НА ЕДИН СТАР ВИЦ,КЪДЕТО ГЛАВАТАРА НА ЕДНА БАНДА РАЗБЙНИЦИ РЕШИЛ ДА СЕ ПРОМЕНИ И СЪБРАЛ ВСИЧКИ РАЗБОЙНИЦИ И КАЗАЛ: МОЧЕТА ДОЙДЕ И ТОЗИ МОМЕН ,ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИМ И ДА СТАНЕМ НОРМАЛНИ ГРАЖДАНИ ЗА ТОВА ДО СЕГА БИЛО КАКВОТО БИЛО ОТ ТУК НАТАТЙЪК -КАКТО СИ Е БИЛО.ЕТО В ТОЗИ СТИЛ И МНОГО ПРИКАСКИ ШЕ ПРОТЕЧЕ КОНГРЕСА НА БСП.
3.
Към Росенчо
02.05.2016 15:35:40
2
2
Многознайко, пише се кхмери.
2.
Росен
02.05.2016 14:56:26
5
5
Тези крадливи червени хмери прадължават да лъжат и тези прости българи им верват много тъпотия в тази България още сто години ще се ебават с народа
1.
КУРТИ
02.05.2016 14:35:29
7
3
БСП ВЕЧЕ НЕ Е АКТУАЛНА , СЕГА СОРОС ПРИПОЗНАВА , ДРУГА ПАРТИЯ КОЯТО ДА МУ ВЪРШИ МРЪСНАТА РАБОТА......И ТЯ СЕ КАЗВА .........
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Вчера момиченцето бе пометено от товарен автомобил на ул. "Славянска" Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Който откаже да плати - си пати жестоко   Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Те призовават служебния кабинет за навременна помощ и съдействие Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер Мъжът загива, защото мост, рухнал при бедствието, не е обезопасен, приема съдът
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори