Не си и помисляйте да ядете такава храна през есента, вредно е
Познатата на читателите ни специалистка по традиционна китайска медицина Ани Пешева, създател на Академия “Ханлин”, дава съвети какви храни трябва да ядем през есента, когато “енергията в човешкото тяло започва постепенно да се прибира навътре”.
Това е естествен процес, казва Ани - напролет енергията се разгръща; през лятото е на повърхността на тялото; есента се прибира навътре; през зимата е в най-вътрешните части на организма. В китайската медицина тези цикли са свързани и със съответен подход в храненето. Например ако напролет е необходимо да стимулираме разгръщането на енергията да отива навън чрез храни и билки с остър вкус, то наесен е важно да помогнем на енергията да се прибере навътре в тялото.
Ако сега поемаме пикантни храни, те ще активизират енергията да отива към повърхността на тялото и ще предизвикват изпотяване. Сега е подходящо да наблягаме на повече храни с кисел вкус, защото той помага на енергията да се прибере навътре.
Ето кои храни са от полза през есента: круши, ябълки, киви, смокини, лимони, хинап, мушмули, нар, грозде, глог. Тези плодове имат свойството да помагат на енергията ни да се прибира навътре и по този начин я опазват да не се хаби излишно навън.
Ако така успеем да съхраним правилно силите си, през есента и зимата ще боледуваме по-малко.
Други подходящи храни са тези, които овлажняват белите дробове - круши, тиква, мед, моркови, лющено просо, хинап, фъстъци, китайски гъби "бели ушички", карфиол, коренище от лилиум, годжи бери, ряпа и др. Относно крушите, запомнете следното: в сурово състояние те прочистват горещината и инфекциите, а сварени във вода, на пара или на компот, когато се пият топли - овлажняват белите дробове.
Наесен зачестяват случаите на болно и сухо гърло и настинки. Крушите помагат за предпазането и лечението на тези състояния. В преходния към зимата сезон избягвайте лютивите храни и подправки (джинджифил, чесън, люти чушки, черен пипер), тъй като те карат енергията да отива на повърхността.
Предизвикват изпотяване и дехидратация в момент, когато времето навън и без това е сухо ("есенна сухота" - както се нарича в китайската медицина). Така се стига до още по-голямо усещане за сухота в тялото и влошаване на състоянието на кожата, носната лигавица и гърлото.
Избягвайте също и пържени, прекалено мазни и тежки храни, защото те ще затруднят храносмилането, ще предизвикат образуване на патогенна влага и ще изхабят енергията на стомаха и далака. След ядене на торти, силно маслени и пържени храни, понеже функциите на храносмилателните органи се понижават, човек става пасивен, муден и мързелив, лесно се отдава на заседнал начин на живот.
Избягвайте и храни, които имат силно охлаждаща енергия: студени напитки, сладолед, диня, пъпеш, краставици и морски продукти. Сега те няма да са подходящи за тялото ни!
Разбира се трябва да се съобразяваме с нашето индивидуално състояние и с ежедневните промени на времето. Например ако времето е сухо и топло, тогава избягвайте джинджифил и люти храни. Ако стане влажно, дъждовно и студено - може да взимате мъничко джинджифил, но примерно в съчетание с мента на чай и така ще се постигне балансиране на свойствата им. Пазете енергията си и бъдете здрави, завършва Ани Пешева от Академия „Ханлин“.
Добави Коментар