Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ябълкова пита с две кори и сочна плънка – най-вкусната рецепта, правя я цяла есен

Ключови думи: ябълкова пита, кори, плънка

Ябълковата пита е една от тези рецепти, които никога не разочароват. Мекото маслено тесто, съчетано със сочния ябълков пълнеж, ще изпълни цялата кухня с аромати и ще създаде неповторима домашна атмосфера.

Десертът е подходящ за ежедневно удоволствие или като сладко допълнение към празничната трапеза. Следната рецепта е изпитана, проста и гарантирано вкусна.

Ето какво да си приготвите за фантастичния Ябълкова пита с две кори и сочна плънка:

За тестото:

500 г полуедро брашно
200 г масло или свинска мас
150 г пудра захар
2 яйца
1 бакпулвер
3 супени лъжици мляко
За пълнежа:

1,2 – 1,5 кг ябълки (за предпочитане кисели, като например ябълки сорт Джонатан)
100 г кристална захар (количеството се регулира според сладостта на ябълките)
1 пакетче ванилова захар
1–2 ч.л. смляна канела
шепа стафиди (по желание)
шепа смлени ядки или галета (за поръсване, за да не попие плънката в тестото)
Приготвяне:

1. Приготвяне на тестото

В купа смесете брашното, бакпулвера и пудрата захар. Добавете маслото, нарязано на парчета, яйцата и млякото.

Замесете гладко, нелепнещо тесто. Разделете го на две части – долна (по-голяма) и горна (по-малка) част.

2. Приготвяне на пълнежа

Почистете ябълките, настържете ги на едро ренде и ги оставете да престоят известно време.

Внимателно изстискайте излишния сок. Добавете кристална и ванилова захар, канела и стафиди на вкус.

Разбъркайте всичко старателно.

3. Сглобяване на сладкиша

Разточете по-голямата част от тестото и покрийте тава за печене, покрита с хартия за печене. Поръсете тестото с галета или смлени ядки.

Разпределете равномерно ябълковия пълнеж. Разточете втората част на тестото и покрийте плънката с нея. Внимателно надупчете повърхността с вилица, за да може парата да излезе.

4. Печене

Сложете сладкиша в предварително загрята фурна на 180°C и печете около 35-40 минути , докато повърхността му стане златиста.

След изпичане, оставете да се охлади и поръсете с пудра захар.

Съвети и вариации

За по-свеж вкус, добавете малко лимонов сок към ябълките.

За по-изразен аромат можете да използвате и щипка смлян карамфил или индийско орехче.

Тортата може да се сервира и с ванилов сладолед или бита сметана.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Джан Микеле излезе от трудна ситуация в "Ергенът" Можеше да разочарова Габи Иво Сиромахов: Кобилкина е идеална за президент на България Той посочи един куп доводи
Къщата на Биг Брадър завря! Жесток скандал (18+) Един от мъжете изрече смразяваща фраза Затвориха прохода Петрохан заради вледенени дървета  Оранжев код за опасно време и обилни дъждове е в сила в 10 области
Страхотен жест в "Ергенът: Любов в рая" Криси показа доброта в тежък за Виктория момент Стана баба Пфайфър съобщи радостна вест
Бомба! Треньорът на Нефтохимик поема Ботев Пловдив Под негово ръководство шейховете записаха 4 победи, 1 равенство и 4 загуби от началото на сезона Жестоко насилие в София Баща можеше да удуши дъщеря си
Хаос след решението за Борислав Сарафов! Актовете му може да бъдат обявени за нищожни  Съдът ще преценява за всяко конкретно дело "Преспал съм с 47 000 жени" Чарли Шийн с изповед за личния си живот
Никой не вярва, че тази вафлена торта е домашна, всички си мислят, че е от скъпа сладкарница Към крема може да добавите каквото пожелаете - експериментирайте по свой вкус Инкриминират стопанисването на домове за възрастни хора без лиценз На наказание до три години лишаване от свобода или пробация ще подлежат управители на домове, които не спазват стандартите