Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ябълкова пита с две кори и сочна плънка – най-вкусната рецепта, правя я цяла есен

Ключови думи: ябълкова пита, кори, плънка

Ябълковата пита е една от тези рецепти, които никога не разочароват. Мекото маслено тесто, съчетано със сочния ябълков пълнеж, ще изпълни цялата кухня с аромати и ще създаде неповторима домашна атмосфера.

Десертът е подходящ за ежедневно удоволствие или като сладко допълнение към празничната трапеза. Следната рецепта е изпитана, проста и гарантирано вкусна.

Ето какво да си приготвите за фантастичния Ябълкова пита с две кори и сочна плънка:

За тестото:

500 г полуедро брашно
200 г масло или свинска мас
150 г пудра захар
2 яйца
1 бакпулвер
3 супени лъжици мляко
За пълнежа:

1,2 – 1,5 кг ябълки (за предпочитане кисели, като например ябълки сорт Джонатан)
100 г кристална захар (количеството се регулира според сладостта на ябълките)
1 пакетче ванилова захар
1–2 ч.л. смляна канела
шепа стафиди (по желание)
шепа смлени ядки или галета (за поръсване, за да не попие плънката в тестото)
Приготвяне:

1. Приготвяне на тестото

В купа смесете брашното, бакпулвера и пудрата захар. Добавете маслото, нарязано на парчета, яйцата и млякото.

Замесете гладко, нелепнещо тесто. Разделете го на две части – долна (по-голяма) и горна (по-малка) част.

2. Приготвяне на пълнежа

Почистете ябълките, настържете ги на едро ренде и ги оставете да престоят известно време.

Внимателно изстискайте излишния сок. Добавете кристална и ванилова захар, канела и стафиди на вкус.

Разбъркайте всичко старателно.

3. Сглобяване на сладкиша

Разточете по-голямата част от тестото и покрийте тава за печене, покрита с хартия за печене. Поръсете тестото с галета или смлени ядки.

Разпределете равномерно ябълковия пълнеж. Разточете втората част на тестото и покрийте плънката с нея. Внимателно надупчете повърхността с вилица, за да може парата да излезе.

4. Печене

Сложете сладкиша в предварително загрята фурна на 180°C и печете около 35-40 минути , докато повърхността му стане златиста.

След изпичане, оставете да се охлади и поръсете с пудра захар.

Съвети и вариации

За по-свеж вкус, добавете малко лимонов сок към ябълките.

За по-изразен аромат можете да използвате и щипка смлян карамфил или индийско орехче.

Тортата може да се сервира и с ванилов сладолед или бита сметана.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Страхотен двубой за Везенков Вихри се за Олимпиакос Постоянен арест за отвлеклите 21-годишна жена И тримата задържани са осъждани и преди
Голямо име в борбата напусна този свят Отиде си Димитър Манчоров Български отбор има голова разлика 114:5 Сливен може да подобри рекорда за най-много отбелязани голове в един сезон
Руши се първото българско училище във Варненско Събират средства за ремонт на 184-годишната сграда След военен удар - почина вдовицата на първата жертва на ядрената катастрофа в Чернобил Тя е поразена при бомбардировка срещу Киев
Ледниците в Швейцария са загубили 40% от обема си Учените заявяват, че най-лошият сценарий вече се случва Кола се вряза в публиката по време на спортно състезание Тежка ситуация в Австралия
Фатален сблъсък в Ямболско Загина възрастна жена Драстично увеличение на цените на жилищата в Испания С 40 процента за едно десетилетие
Алберт Попов с колеблив старт на сезона Норвежец с бразилски паспорт ликува „Това е моят път“-звездите, които открито говорят за избора да нямат деца