Ябълкова пита с две кори и сочна плънка – най-вкусната рецепта, правя я цяла есен
Ябълковата пита е една от тези рецепти, които никога не разочароват. Мекото маслено тесто, съчетано със сочния ябълков пълнеж, ще изпълни цялата кухня с аромати и ще създаде неповторима домашна атмосфера.
Десертът е подходящ за ежедневно удоволствие или като сладко допълнение към празничната трапеза. Следната рецепта е изпитана, проста и гарантирано вкусна.
Ето какво да си приготвите за фантастичния Ябълкова пита с две кори и сочна плънка:
За тестото:
500 г полуедро брашно
200 г масло или свинска мас
150 г пудра захар
2 яйца
1 бакпулвер
3 супени лъжици мляко
За пълнежа:
1,2 – 1,5 кг ябълки (за предпочитане кисели, като например ябълки сорт Джонатан)
100 г кристална захар (количеството се регулира според сладостта на ябълките)
1 пакетче ванилова захар
1–2 ч.л. смляна канела
шепа стафиди (по желание)
шепа смлени ядки или галета (за поръсване, за да не попие плънката в тестото)
Приготвяне:
1. Приготвяне на тестото
В купа смесете брашното, бакпулвера и пудрата захар. Добавете маслото, нарязано на парчета, яйцата и млякото.
Замесете гладко, нелепнещо тесто. Разделете го на две части – долна (по-голяма) и горна (по-малка) част.
2. Приготвяне на пълнежа
Почистете ябълките, настържете ги на едро ренде и ги оставете да престоят известно време.
Внимателно изстискайте излишния сок. Добавете кристална и ванилова захар, канела и стафиди на вкус.
Разбъркайте всичко старателно.
3. Сглобяване на сладкиша
Разточете по-голямата част от тестото и покрийте тава за печене, покрита с хартия за печене. Поръсете тестото с галета или смлени ядки.
Разпределете равномерно ябълковия пълнеж. Разточете втората част на тестото и покрийте плънката с нея. Внимателно надупчете повърхността с вилица, за да може парата да излезе.
4. Печене
Сложете сладкиша в предварително загрята фурна на 180°C и печете около 35-40 минути , докато повърхността му стане златиста.
След изпичане, оставете да се охлади и поръсете с пудра захар.
Съвети и вариации
За по-свеж вкус, добавете малко лимонов сок към ябълките.
За по-изразен аромат можете да използвате и щипка смлян карамфил или индийско орехче.
Тортата може да се сервира и с ванилов сладолед или бита сметана.
Добави Коментар