×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Историята на един тв фалит


Историята на един тв фалит
По времето на Йоан Костадинов могъщата тогава ТВ Микс се настани в общинско помещение от 1920 кв.м. срещу само 200 лева месечен наем
18 Април 2016, Понеделник, 22:07 ч.
Източник: periscop.bg

Сърбинът Зоран Арсич стана милионер от продажбата на телевизията и кабелната мрежа



Телевизия ТВ Микс, която е една от най-старите медии в региона, вече не излъчва програмата си. Тя спря да работи след дълги години агония. За последно неин собственик беше бившият общински съветник Георги Иванов, който от две години развива бизнес в Испания. Той купи медията през 2009 година, като амбицията му беше да я развие и наложи на пазара. Тогава тя постепенно беше загубила позициите си, след като реално нямаше от години свежо финансиране. Собствениците Кирил Василев и Чайков не можеха да осигуряват адекватни ресурси, за да се развива медията, но все пак благодарение на техните усилия и тогавашния програмен директор Цеца Алексова ТВ Микс оцеля през годините.

Всъщност история на телевизията е повече от любопитна. Тя започва да излъчва програма през март 1994 година. Тогава неин собственик е сърбинът Зоран Арсич, който инвестира средства в собствена кабелна мрежа. Преди това той се е занимавал с търговия на бяла техника в Стара Загора и няма нищо общо с този бизнес. Има обаче желание за реализация в гладния пазар за кабелна телевизия по онова време. Няма обаче реална подготовка. Той плаща 20 хиляди германски марки на Георги Стоянов-Геро, за да му даде схемата и начина за развитие на кабелни мрежи. Геро вече е основал телевизия RN и му дава информацията. По това време на пазара вече е и бъдещият лидер в бизнеса ТВ СКАТ.

Зоран Арсич бързо развива мрежата си и за три години успява да набере около 5000 абоната. Те са основно от комплексите "Лазур", "Зорница" и "Изгрев" и малка част от центъра. Той създава и програмен отдел, който още от началото започва да излъчва своя емисия и продукция.

Първите журналисти стават и знакови имена по-късно в медиите. Цветелина Рандева в момента е говорител на ОД на МВР-Бургас, но тогава е топрепортер на ТВ МИКС и любимка на Арсич. Нели Колева също е част от екипа, като по-късно отива в RN TV. Спортната  емисия пък се води от Даниела Карагьозова, която сега развива бизнес в Испания.

Малко по-късно в телевизията работа започва и Мариян Станков, който е само на 18 години. Той ще стане по-късно главен редактор, а след това ще направи и успешна кариера в София. Сега е познат в цяла България като Мондьо и е чест гост на светските столични предавания, занимава се и с тв продуценство.

В този период в ТВ МИКС работи като оператор и Иво Вартанян. Той създава първият прототип на чалга - канал с името "Турбо фолк". За кратко време каналът спечелва невероятни позиции и гледаемост. Реално той е изпреварващ модел  на ТВ Планета, която е създадена три години по-късно.

Вартанян обаче е пионер в този бизнес. Сега той се занимава с частен бизнес и е един от най-конвертируемите оператори в региона.

От 1997 година програмен директор на ТВ МИКС е Кирил Василев, а като главни редактори се изреждат Бисера Вангелова и Дарина Стоянова. Стойчо Иванов, който сега работи за "Господари на ефира", също премина през Микса. Телевизията сменя няколко офиса. Първо е в хотел Космос, след това се мести в комплекс "Лазур", в помещение, което е общинска собственост. Арсич се сдушава с тогавашния кмет на Бургас Йоан Костадинов, който му дава офисите за смешния наем от 200 лева. А става въпрос за помещения с РЗП от 1200 квадратни метра общо.

В края на 90-те години обаче Зоран Арсич започва да се задъхва от конкуренция. ТВ СКАТ вече излъчва в национален мащаб, а RN TV набира също скорост. Нужни са и много средства за инвестиции в кабелната мрежа. Заради това и решава да продаде всичко.

По това време компанията "Кейбъл България" се появява на пазара и разполага с много солиден ресурс. Веднага е отправена оферта за покупка, която Зоран приема. Още повече, че той има и спечелена зелена карта за САЩ. Преди да напусне обаче прави много хитър ход. Сделката влиза в сила от февруари 2000 година. В края на 1999 година той провежда огромна кампания, с която приканва абонатите да платят авансово. За целта прави и лотария с награди. Над 80 процента от хората плащат, а Зоран слага в джоба си над 400 хиляди лева само от това. След това подписва договора и взема още 600 хиляди долара. Заминава щастлив за САЩ, като оставя телевизията с разбити финанси. С него пътува и приятелката му Даниела. 

Постепенно обаче нещата се закрепват. Новата концепция и собствениците обединяват мрежите на ТВ Микс и Глобо, като през 2001 година те влизат и на пазара в "Меден Рудник". Това респективно увеличава и обхвата на излъчване на телевизионния канал.

В следващите години мрежата сменя няколко собственика, като телевизионния канал става притежание  на Василев и Чайков. Постепенно като ръководител на медията се налага Цеца Алексова, която преминава през функциите на главен редактор, програмен и изпълнителен директор. ТВ Микс обаче няма финансите на конкуренцията и постепенно губи позиции. Въпреки това, медията си остава една от знаковите за Бургас. Реално обаче телевизията води битка за оцеляване. Тя излъчва своята програма в мрежата на "Близу" и още няколко малки интернет-оператори. Няма мащаба на СКАТ, нито пък покритието на RN TV.

През 2009 година идва светлия лъч. Георги Иванов - бизнесмен и общински съветник, решава да купи медията. По това време той е пълен с пари и плаща за 90 % от собствеността, като 10 % остават за Кирил Василев.

Първоначално Иванов налива сериозни средства в медията. Купува нова техника, камери, служебни автомобили, наема репортери и оператори. За главен редактор назначава доайенката Донка Бъчварова, която пък преди това е работила 15 години в СКАТ.

Създава се приличен екип, като амбициите са ТВ МИКС е да стане добър и конвертируем пазарен продукт. Но играта продължава до 2011 година. По-точно до октомври 2011 година. Тогава Иванов не успява да влезе повторно в местния парламент и ограничава инвестициите в телевизията. Намалява заплати, свива бюджета.

Бизнесът му закъсва и той след две години отива в Испания. В град Валенсия търси начини за развитие на нов бизнес.

ТВ МИКС остава с минимални средства за издръжка и все по-ограничени ресурси от всякакъв вид. Реално работата беше чиста агония с предизвестен край.

В последните месеци за програмата работеше само един екип в лицето на репортерката Свобода Атанасова, а оператор беше Веселин Трендафилов. Междувременно финансовото състояние на фирмата претърпява тежки и драматични промени. Натрупват се и дългове. Дейността е постоянно с графа загуби. Фирмата, която притежаваше търговската марка, имаше необслужвани кредити, което наложи и намесата на съдия-изпълнител.

Преди броени дни бе  описан и обявен  на публична продан единственото имущество, което фирмата притежава  – цех в Малко Търново, който е оценен на 101 хил. лв. Той се вади  на търг заради необслужен кредит към „Юробанк“. Сега тази финансова институция  не съществува, като активите и бяха вкарани в Пощенска банка. Имотът е вкаран в активите на „ТВ МИКС“ АД, за да се обезпечи кредит, взет през 2006 година.

В делото на „ТВ МИКС“ АД в търговския регистър е и годишният финансов отчет за 2014 година. Към онзи момент телевизията е декларирала 13 наети служители и годишни загуби от 44 хил. лв. Към 2014 година общият размер на загубите е 391 хил. лв., които оказват декапитализиращ ефект, констатирали са одитори. Същата година от ръководството на компанията излиза бившият собственик Георги Иванов.

По този начин в Съвета на директорите остават само Станко Николов и Кирил Василев. Това обаче са сухите факти на една история, която приключва с драматичен финал. Новите  условия, липсата на реален рекламен пазар в Бургас и конкуренцията унищожиха ТВ МИКС. Сега телевизията не излъчва нищо, а екипът от журналисти и служители е съкратен. Не се вижда и кой ще съживи дейността при тази пазарна конюнктура и позиции. Така една от най-старите бургаски медии вече е в историята. 


В категории: Бизнес


15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
Боян Станилов
17.09.2023 22:12:54
0
1
През периода 2007-2008 година бях главен редактор, водещ в телевизията. Освен това с Цеца Алексова бяхме и кореспонденти на Нова телевизия. Бяха хубави години, ожених се, а Цеца и Минчо ни станаха кръстници.
По-късно Жоро Иванов ме примами с добра заплата и направихме заедно, после станах и главен редактор на вестника на Георги Иванов, който разпространявахме безплатно в големите магазини на Бургас. След това работихме в изданието и с моя стар приятел и колега Сава Масларов.
За него, Кирил, Цеца, Пламен Паскалев, Вили, Златина, Русалия, Филип, Чайков, Коцето мога да кажа само добри думи. За Жоро, също.
Но моите журналистически бивалици-небивалици, скоро в профила ми във Фейсбук Боян Станилов.
14.
сам
21.04.2016 09:56:17
0
3
Чудех се защо Цецито Алексовата ,ходи да интервюира по затворите разни садисти ,убийци и некадърни билкари,а то било защото тя е евентуален техен съкилийник заради далаверите по източването на ТВ МИКС. Тренирай Цеце тренирай ще ти е от полза.
13.
зрител
20.04.2016 09:36:43
0
1
ПОЧИВАЙ В МИР, МОЯ ХУБАВА ТЕЛЕВИЗИЯ!
ТВ МИКС(1997-2016)
12.
gb
20.04.2016 08:18:22
0
0
Георги Иванов последно фалира ли или не, гледам още работят офисите на климатиците ама изглежда да е доста скучно там.
11.
Stancco
19.04.2016 11:19:36
0
12
Алексова е от тези, които съсипаха телевизията. То не бяха бартери, то не бяха далавери. Всичко лично, от обзавеждането в жилището й, начина й на живот до автомобила й, бяха на бартер. За сметка на ТВ МИКС. Елечето първо нея изгони.
10.
ХХХ
19.04.2016 11:12:23
0
4
На кой му пука...
9.
boiko
19.04.2016 10:37:20
1
4
Георги елечето си купи телевизия за да плюят скатаджиите, които плюеха него от екрана на скат. Бяха във воина! дефектни климатици и т.н. Издаваше и жълт вестник и там плюеше! После когато от Общината развалиха далаверата с детската градина в Лазур, започна да плюе тях! Беше кандидат за кмет и хвърли много пари за да стане, или поне така си мислеше и после фалира и затвори.
8.
bgman
19.04.2016 07:57:26
0
17
Цеца, ямболската овца - лице на бургаската журналистика. Боже, колко сме я закъсали в тоя град...
7.
Бургазлия
19.04.2016 06:30:50
0
6
Зоран Арсич продаде телевизията, защото мафията го принуди. ТВ МИКС имаше и в Стара Загора и в Пловдив и нямаше конкуренция. Мутрите го накараха да я продаде, защото не вървеше сърбин да е притежател на голяма медия.
6.
xahhaxhax
19.04.2016 00:21:58
3
11
По това време на пазара вече е и бъдещият лидер в бизнеса ТВ СКАТ.

eiiii nee izdarjahteee :D:D:D
5.
До георги
18.04.2016 22:57:47
1
20
Тя и в баскетбола за нищо не ставаше. Само интриги и фасони в отбора. Тая има най-кривия характер и отвратителен глас за работа в медия. Да пише и да не се полазва че е като мъж с дълга коса.
4.
Георги
18.04.2016 21:30:26
3
34
Телевизията оцеля през годините ВЪПРЕКИ усилията на дългучката Цеца Алексова. Много е зле тази женица. Що не си гледаше там баскетбола ли, волейбола ли, ами тръгна да се занимава с работа за все пак що-годе грамотен човек.
И сега като я гледам като кореспондент на Нова: ама то дикция, ама то диалект, ама то въпроси, от тъпи по-тъпи, ама то поток на мисълта... Явно много топки са я удряли по кратуната.
3.
Жалко
18.04.2016 21:23:53
2
9
Много жалко за Бургас.Любима телевизия на много Бургазлии.
2.
КУРТИ
18.04.2016 20:46:42
3
10
ПРОСТО ТВ МИКС СА НЯМАЛИ ВЪНШНО ФИНАНСИРАНЕ..........ДРУГИ ИМАХА ....И УСПЯХА......
1.
da
18.04.2016 20:39:42
1
13
Притоплихте старата манджа ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори