×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Суперполезни храни се продават под носа ни, мнозина не знаят магическите им свойства


Суперполезни храни се продават под носа ни, мнозина не знаят магическите им свойства
Годжи бери е храната на бъдещето, но у нас струва много скъпо - около 50 лева за килограм
10 Април 2016, Неделя, 21:44 ч.

В родните магазини има и по-евтини заместители, пробвайте, ще се преродите
Популярността на здравословната храна набира обороти. Чипсът и шоколадите се заменят от смеси от плодове и орехи, натурални десерти със семена и какаови зърна, напитка въз основа на ободряващия чай и кокосовата вода. На повечето продукти можете да прочетете надписът: "superfood".
Суперфудът може да бъде разделен на три категории – продукти за здравето /годжи бери и асаи, спирулина на прах, семена чиа/, за красота /кокос, алое вера, семена от грозде/, за жизненост /чай мате, какаови зърна/.
Но учените не бързат да приписват полезни свойство на всичко ново от Тибет, Австралия и Япония. Още от 2007 г. в Европейския съюз е в сила препоръка, според която наименованието "superfood" на опаковката на стоката може да се използва само при наличието на изследвания, доказващи полезните свойства на продукта. Ако доказателството отсъства, в рекламата на стоката е забранено да се дава обещание за целебна сила на екзотичната храна.
Преди това напълно свободно на храните се преписваха всякакви вълшебни свойства. В тази връзка само до преди десет години в Германия се приемаше, че червената боровинка е чудо продукт. Боровинковите сокове, екстракти и всякакви продукти на основата на този плод обещаваха на потребителите да забравят завинаги за циститите и всякакви други проблеми с отделителната система. Но когато нещата стигнаха до сериозните изследвания, се оказа, че този червен плод не е способен да замени лекарствените препарати – чудодейните му лечебни свойства така и не бяха доказани. Въпреки това продажбите на напитки от боровинки в продължение на години бележеха стабилен ръст.
Ягоди и семена вместо оцет
Ако преди 20 години за супер здравословна храна се смяташе ябълковият оцет, в началото на 2000 г. - боровинките, то днес броят на вълшебните чудо продукти е нараснал до няколко десетки. Според изследователите популярността на тези храни е циклична, на всеки няколко години в магазините се появява ново вълшебно наименование. Необходими са около три-четири години, за да се превърне продуктът в разпознаваем, след това настъпва пикът на продажбите по високи цени, след което цената отново се понижава.

Сега в супермаркетите се наблюдава бум на семената от чиа, които са богати на Омега-3 киселени. „Мастните киселини са прочути със своите противовъзпалителни свойства. Но в каква степен редовната употреба на семената чиа влияе върху сърдечно-съдовите заболявания, диабета и рака предстои да бъде установено от учените“, твърди говорителят на Германското дружество за обществено хранене Анте Гал в интервю за берлинския вестник „Дер Тагесшпигел“. До появата на резултатите от изследванията трябва да се отнасяме скептично към обещанията на опаковките.
Консумацията на тази суперхрана в Германия през 2014 г. се увеличи пет пъти само за една година. Общата сума от продажбите на семената на ацтеките е достигнала 4,5 милиона евро, отбелязва ДВ. Германия, както и преди заема второ място в света след САЩ по годишни приходи от продажби на биопродукти, които достигат 8 милиарда евро.
“Продавачите на така наречените „суперхрани“ използват еднакви стратегии за излизане на пазара. Тези стоки са популярни благодарение единствено на своята екзотичност и уникалност“, обяснява експертът по хранене и представител на Центъра за защита на правата на потребителите в провинция Северен Рейн-Вестфалия Ангела Клаузен. Най-популярната стратегия днес е да се напише на етикета за наличието на антиоксиданти, които както е известно са способни да се борят със свободните радикали. Но не си струва да се увличаме по подобни храни – прекомерната им консумация може да предизвика маса негативни последици.
Не само полезни, но и опасни
Не трябва да се забравя, че екзотичните продукти идват от далечни страни и никой не знае в какви условия са отглеждани и съхранявани. Например, многобройните изследвания доказват, че в чая от Китай се съдържа голямо количество пестициди и тежки метали. А младите пшенични кълнове витграс и годжи бери съдържат пестициди.
През 2013 г. Федералният институт за медикаменти и медицински продукти в Бон (BfArM) публикува предупреждение, в което се говори за намаляване на лекарствените свойства на антикоагулентите при едновременната употреба на годжи бери. Тези препарати срещу тромбоза не се препоръчва да се приемат съвместно със суперхраните, тъй като дори три-четири чашки чая с годжи бери могат да доведат до кръвотечение.
Освен това плодовете и растенията, отглеждани на други континенти, могат да доведат до алергии. Експертът Ангела Клаузен съветва да се консумират преди всичко местни продукти, а след това – екзотични.

Достъпната алтернатива
Суперхраните могат да се купят достатъчно лесно – заради своята популярност те винаги могат да се намерят в магазините с органични храни или аптеките, но тяхната цена може да наруши спокойствието на привържениците на здравословното хранене. Малцина знаят, че на рафтовете в обикновените супермаркети винаги има по-евтини аналози.
Например, орехите съдържат не само мастни киселини, но и мелатонин, който е важен за работата на мозъка. Шипката и лимоните са богати на витамини, каротиноиди и антиоксиданти. Антивъзпалителните свойства на тези продукти е доказана от десетилетия.
Асай бери от Бразилия, чийто здравословен ефект е доказан само при тестове, може с лекота да бъде заменени от боровинки или френско грозде. В тези плодове се съдържанието на витамин С също е високо. На Годжи бери от Китай се преписват антивъзпалително въздействие, което е било доказано в резултат на 20-годишното изследване. Но опитът не се е провеждал със сок и плода, а с отделни полизахариди.
Отлична алтернатива на семената чиа – лененото семе, което струва 8 пъти по-евтино. В резултат на изследванията е била установено, че ленът положително влияе на стомашно-чревния тракт, освен това учените говорят за възможното противораково въздействие. До ден-днешен ползата от семената чиа не е доказана научно.
Анте Гал потвърждава, че много от чудодейните продукти съдържат голямо количество витамини, минерали и незаменими аминокиселини. „Но цената на суперхраните е много по-висока от цената на местната храна, която също е богата на полезни вещества“, коментира експертът и добави, че европейците не страдат от дефицит на витамини, затова в ежедневната диета не е задължително да се включват твърде екзотичните плодове. /БГНЕС

В категории: Здраве


1
Коментара
70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 4
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 4
1
Коментара по темата
1.
Марина
10.04.2016 19:43:28
2
4
Наистина,че има много по-полезни храни от тези,които
ни предлагат разни съмнителни
сайтове и хипермаркети.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори